Forum PCLab.pl: Nowy komputer się resetuje podczas grania. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowy komputer się resetuje podczas grania. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   mrfazior 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pn, 14 Maj 18

Napisany 14 Maj 2018 - 21:51

Witam problem tkwi w tym, że komputer resetuje się tylko podczas grania.
Podczas normalnego użytkowania komputer potrafi chodzić 24h bez żadnego resetu.

Temperatury:

CPU I5 3470 - 42/49 w spoczynku w stresie 55/68
GPU GTX1060 MSI GAMING X 6GB 35/47 w spoczynku w stresie 51/68 (testowałem 3d markiem kilka razy ale nie resetował się)
Płyta Główna MSI B75A-G43 29/34 stopni
Pamięci PATRIOT VIPER 2x 4GB DDR3 1600MHz (przetestowałem mem testem każdą osobno brak błędów)
PSU Zasilacz Corsair VS 550W (CP-9020097-EU) Nie mam jak sprawdzić
Dysk SAMSUNG 1TB 7200 RPM, 16 MB 29/34 stopnie.

Komputer resetuję się w grach przeważnie po 5/15min. Fortnite, BF4, PUBG, Wiedźmin3 więcej gier nie testowałem.
Po zmianie ust. na niskie komputer potrafi się nie resetować ale zdarza się, że się jednak zresetuje :(

Proszę o pomoc.

Ten post był edytowany przez mrfazior dnia: 14 Maj 2018 - 21:52


#2 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17927
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 14 Maj 2018 - 22:03

nowy komputer na starych podzespołach? 99,9% wina zasilacza

#3 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6354
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 14 Maj 2018 - 22:55

Kolejny zasilacz z serii VS z losowymi resetami.
Nic nowego.

#4 Użytkownik jest niedostępny   mercator 

  • Życie jest krótkie, a pić się chce..
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1994
  • Dołączył: Pn, 20 Paź 08

Napisany 15 Maj 2018 - 09:43

Ile jeszcze musi być takich postów, żeby ten zasilacz trafił w końcu na czarną listę??
Zauważyłem, że osoby które proszę na forum o ocenę złożonego zestawu, dalej wybierają zasilacz Corsair serii VS. Corsair robi jedne z najlepszych zasilaczy, ale ta budżetowa seria całkiem im nie wyszła...
PS. Jak na Nowy komputer to dość leciwy jest ten procesor Dodaj obrazek...

#5 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6354
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 15 Maj 2018 - 15:12

Jest jeden świetny powód.
Niedawno seria VS została odświeżona
To nowe jednostki

Świetny ruch ze strony Corsaira w reakcji na fale niezadowolenia, by w końcu do tego nie doszło
Świetna dezinformacja

#6 Użytkownik jest niedostępny   mercator 

  • Życie jest krótkie, a pić się chce..
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1994
  • Dołączył: Pn, 20 Paź 08

Napisany 16 Maj 2018 - 06:20

Zobacz postdeton24, o 15 Maj 2018 - 16:12, napisał(a):

Jest jeden świetny powód.
Niedawno seria VS została odświeżona
To nowe jednostki

Świetny ruch ze strony Corsaira w reakcji na fale niezadowolenia, by w końcu do tego nie doszło
Świetna dezinformacja


Ale czy łatwo jest odróżnić nową serię od starszej?? I czy faktycznie Corsair znalazł co powodowało problemy z zasilaczami serii VS i usunął ten problem?

#7 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6354
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 16 Maj 2018 - 16:14

Chyba jedynie oznaczenia w sklepach internetowych się różnią na pewno.
Podejrzewam że naklejka ta sama.
Świetne zagranie rynkowe.
Dla konsumentów katastrofa bo można się nadal nadziać. Pozostaje mieć nadzieję że będą znikać powoli. Ale rynek wtórny ma najtańsze VSy, i ludzie je niestety biorą jako że spoza czarnej listy...

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 17 Maj 2018 - 14:52


#8 Użytkownik jest niedostępny   Czapkazdaszkiem90 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 18

Napisany 16 Maj 2018 - 16:20

Sprobuj zainstalowac starsze sterowniki do GPU, ponoc te nowe maja jakies problemy...

#9 Użytkownik jest niedostępny   sonio 

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3927
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 16 Maj 2018 - 20:51

ciekawe-mam ten zasilacz i bardzo podobny konfig - na szczęście komputer od kupna (2015-12-28) działa jak skała (po drodze zmieniałem tylko kartę, bo pierwotna była na przeczekanie :) Mam nadzieje że problemy tego zasilacza to kwestia kiepskiej kontroli jakości (stąd awaryjne sztuki, bo ogólnie dużo opinii pozytywnych)

#10 Użytkownik jest niedostępny   mercator 

  • Życie jest krótkie, a pić się chce..
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1994
  • Dołączył: Pn, 20 Paź 08

Napisany 17 Maj 2018 - 05:55

Zobacz postdeton24, o 16 Maj 2018 - 17:14, napisał(a):

Chyba jedynie oznaczenia w sklepach internetowych się różnią na pewno.
Podejrzewam że naklejka ta sama.
Świetne zagranie zagranie rynkowe.
Dla konsumentów katastrofa bo można się nadal nadziać. Pozostaje mieć nadzieję że będą znikać powoli. Ale rynek wtórny ma najtańsze VSy, i ludzie je niestety biorą jako że spoza czarnej listy...


Czyli będzie jeszcze dużo takich tematów. Większość pewnie nie będzie podejrzewała zasilacza, bo to przecież Corsair. Potknięcia jednak zdarzają się każdemu, a Corsairs dalej robi bardzo dobre zasilacze...

#11 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17927
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 17 Maj 2018 - 14:41

Zobacz postdeton24, o 16 Maj 2018 - 16:14, napisał(a):

Chyba jedynie oznaczenia w sklepach internetowych się różnią na pewno.
Podejrzewam że naklejka ta sama.
Świetne zagranie zagranie rynkowe.
Dla konsumentów katastrofa bo można się nadal nadziać. Pozostaje mieć nadzieję że będą znikać powoli. Ale rynek wtórny ma najtańsze VSy, i ludzie je niestety biorą jako że spoza czarnej listy...

nowe vs-y mają szara nalepkę i inny kod produktu - w środku niewiele się różnią (tylko inna firma je produkuje)

#12 Użytkownik jest niedostępny   mrfazior 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pn, 14 Maj 18

Napisany 17 Maj 2018 - 18:21

Wymieniłem zasilacz na Chieftec 500W (GPS-500A8) komputer przez 2 dni się nie resetował, niestety dzisiaj stało się to samo ale tylko raz. Pogram potestuje do soboty i dam znać.

Ten post był edytowany przez mrfazior dnia: 17 Maj 2018 - 18:28


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych