Forum PCLab.pl: Problem z drugim routerem przy Neostradzie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z drugim routerem przy Neostradzie

#1 Użytkownik jest niedostępny   elmerzak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wt, 15 Maj 18

Napisany 15 Maj 2018 - 10:05

Witam wszystkich,

zdecydowałem się na rejestrację, ponieważ sam raczej nie ogarnę tematu i bez pomocy kogoś kto jest bardziej w temacie, sobie nie poradzę.

Od paru lat mam neostradę o zawrotnej prędkości do 20 Mb/s. Mam starą centralę itd itp. W sumie to nie ma większego znaczenia, nie w tym jest problem

Mam dwa domy pod tym samym numerem, na tej samej działce. W jednym stoi router Livebox 2.0 i do niego mam podpięty dekoder nc+ kablem ethernetowym, + korzystam z WiFi . Do drugiego budynku idzie z Liveboxa kabel ethernetowy. W drugim budynku jest router Pentagram Cerberus P 6331-42 z podpiętą anteną dookólną Pentagram (nie znam modelu, ale stara bo kupowana razem z routerem). W drugim budynku mam 3 urządzenia podpięte kablem i potrzebuję dobry zasięg WiFi.

Problem w tym że stary Pentagram zaczął coś świrować ostatnio. Restart, reset, wszystkie ustawienia od nowa, nie pomogły. Czasami jest net a czasami pojawia się wykrzyknik prz WiFi i potem sam znika i działa. W każdym razie mam podpiętą antenę WiFi pentagram na 10m kablu (żeby antena była w srodku domu i lepszy zasięg WiFi).

Wczoraj mierzyłem prędkość i oto jaka jest sytuacja:
W domu głównym (tam gdzie stoi Livebox 2.0) stanąłem koło liveboxa i pokazało mi prędkość około 14Mb/s, siłę sygnału koło -30dB i 130Mbps (to chyba przepustowość)
W drugim domu (tam gdzie Pentagram) stanąłem przy antenie WiFi i pokazało mi prędkość 2Mb/s, siłę sygnału też koło -30dB ale przepustowość max 11 Mbps

Czemu w drugim domu jest taka słaba prędkość (sprawdzane na przełomie 2 dni o różnych porach dnia i nocy)?

Czy mam wywalić Pentagrama i kupić np. switcha gigabitowego (czy jest sens kupować gigabitowego jeżeli mam Neostradę do 20Mb/s? Mam podpięte do Pentagrama PS3 kablem i gram online, do tego dekoder i tv).

Co wtedy z WiFi? Access Point? Kolega radził mi switcha gigabitowego i antenę Ubiquiti, ale przyznam szczerze że nie chciałbym wydawać 300 na Access Pointa...

A może po prostu wymienić router na jakiś nowy, bo Pentagram ma już koło 15 lat? Czy wtedy kupić router z odręcaną anteną (żeby wykorzystać obecną) czy jakiś inny?

Aha, jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Drugi dom jest jednopoziomowy, ale część dzienną od reszty oddziela ściana z cegieł o grubości 0,5 metra minimum. A za nią mam kamerę dla dziecka, któa musi mieć stabilny, dobry zasięg WiFi, żeby mogła działać płynnie.

Z góry dziękuję za pomoc. Odpowem na wszystkie dodatkowe pytania jak coś.

#2 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1772
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 15 Maj 2018 - 10:17

Prędkość taka słaba bo standard w którym łączysz się z Pentagramem to 802.11b a tam nie przeskoczysz w idealnych warunkach 11Mb/s.
Ten router obsługuje mimo wszystko 802.11g czyli 54Mb/s. Sprawdź w ustawieniach routera jaki tryb ma wybrany. Może po prostu jest na sztywno ustawione 802.11b.

Mimo wszystko 15 lat jak na sprzęt WiFi to bardzo duży gdyż tutaj nastąpił ogromny postęp.
Polecam zostawić router, nie ptorzebujesz imgo switcha gdyż w routerze masz kilka portów ( chyba że już ci się skończyły) Jeśli tak - wystarczy zwykły switch za 30 zł od TP-LINK.Do tego w odległym miejscu podłączas AP i to właśnie ubiquiti.


TP-Link 5p TL-SF1005D (5x10/100Mbit) - 30 zł

TP-Link 5p TL-SG1005D (5x10/100/1000Mbit) - 55 zł - jak widzisz Gigabitowy to tylko kilka złotych wiecej. Internet masz może do 20Mb/s ale transfer między komputerami nie będzie ograniczany switchem.


Ubiquiti UAP AC LITE (a/b/g/n/ac 1200Mb/s) 2,4/5GHz PoE - 329 zł. Ten AP to po prostu cudo. Niesamowicie stabilny nawet przy kilkudziesięciu użytkownikach 24/7. Wspiera wszystkie najnowsze standardy i prędkośći.

Tutaj o wiele bardziej budżetowe rozwiązanie:
TP-Link TL-WA801ND (802.11g/n 300Mb/s) WDS PoE - 99zł
W profesjonalnych zastosowaniach wszystko poniżej Ubiquiti to gówno które się wiesza bądź całkowicie przestaje funkcjonować ale do domowego zastosowania moze da radę

Ten post był edytowany przez manuelos dnia: 15 Maj 2018 - 10:26


#3 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2797
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 15 Maj 2018 - 10:37

Może to dziwnie zabrzmi, ale po prostu zobacz czy nie masz lekko odkręconej anten (y)  czy czegoś nowego "na drodze" co zakłócałoby przesyłanie sygnału, np. nowa ścianka działowa, meble etc. W końcu wcześniej było OK, a teraz masz od czasu do czasu niespodzianki. 

Nie zrozumiałem jednoznacznie, oba routery łączą podsieci ale "widzą się nawzajem" za wyjątkiem okresowego ograniczenia łączności ?

Sprawdź czy występuje problem jeśli zmniejszysz odległość między urządzeniami? Możesz też zmierzyć siłę i jakość sygnału, nawet naciągając informacje to przez jakąś appkę.
I jak ^ sugerowano, lepiej jest stworzyć jakieś anteny brzegowe typu access point, wówczas pomijasz większość ograniczeń. Konfiguracja jest banalna. 



Zobacz postmanuelos, o 15 Maj 2018 - 11:17, napisał(a):

TP-Link 5p TL-SF1005D (5x10/100Mbit) - 30 zł

TP-Link 5p TL-SG1005D (5x10/100/1000Mbit) - 55 zł - jak widzisz Gigabitowy to tylko kilka złotych wiecej. Internet masz może do 20Mb/s ale transfer między komputerami nie będzie ograniczany switchem.


Ubiquiti UAP AC LITE (a/b/g/n/ac 1200Mb/s) 2,4/5GHz PoE - 329 zł. Ten AP to po prostu cudo. Niesamowicie stabilny nawet przy kilkudziesięciu użytkownikach 24/7. Wspiera wszystkie najnowsze standardy i prędkośći.

a może lepiej już SG108E? Ma VLANy BM QoS etc

Ten post był edytowany przez Bulsky dnia: 15 Maj 2018 - 10:35


#4 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1772
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 15 Maj 2018 - 10:49

Zobacz postBulsky, o 15 Maj 2018 - 11:37, napisał(a):

a może lepiej już SG108E? Ma VLANy BM QoS etc

Śmiem wątpić jakoby autor wątku zamierzał wykorzystać funkcję VLAN :E Podałem po prostu najtańsze propozycje :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   pwil 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1225
  • Dołączył: Cz, 19 Sty 06

Napisany 15 Maj 2018 - 10:50

Zobacz postmanuelos, o 15 Maj 2018 - 11:17, napisał(a):

Prędkość taka słaba bo standard w którym łączysz się z Pentagramem to 802.11b a tam nie przeskoczysz w idealnych warunkach 11Mb/s.
Ten router obsługuje mimo wszystko 802.11g czyli 54Mb/s. Sprawdź w ustawieniach routera jaki tryb ma wybrany. Może po prostu jest na sztywno ustawione 802.11b.

Mimo wszystko 15 lat jak na sprzęt WiFi to bardzo duży gdyż tutaj nastąpił ogromny postęp.
Polecam zostawić router, nie ptorzebujesz imgo switcha gdyż w routerze masz kilka portów ( chyba że już ci się skończyły) Jeśli tak - wystarczy zwykły switch za 30 zł od TP-LINK.Do tego w odległym miejscu podłączas AP i to właśnie ubiquiti.


TP-Link 5p TL-SF1005D (5x10/100Mbit) - 30 zł

TP-Link 5p TL-SG1005D (5x10/100/1000Mbit) - 55 zł - jak widzisz Gigabitowy to tylko kilka złotych wiecej. Internet masz może do 20Mb/s ale transfer między komputerami nie będzie ograniczany switchem.


Ubiquiti UAP AC LITE (a/b/g/n/ac 1200Mb/s) 2,4/5GHz PoE - 329 zł. Ten AP to po prostu cudo. Niesamowicie stabilny nawet przy kilkudziesięciu użytkownikach 24/7. Wspiera wszystkie najnowsze standardy i prędkośći.

Tutaj o wiele bardziej budżetowe rozwiązanie:
TP-Link TL-WA801ND (802.11g/n 300Mb/s) WDS PoE - 99zł
W profesjonalnych zastosowaniach wszystko poniżej Ubiquiti to gówno które się wiesza bądź całkowicie przestaje funkcjonować ale do domowego zastosowania moze da radę


Zgadzam się, z tym, że może warto coś przynajmniej z AC750 (433+300) w tańszej opcji. Będzie miał 5GHz dla szybszych urządzeń niezależnie od 2.4GHz dla całej reszty. Może kupić router, zmienić domyślny IP i wyłączyć DHCP, a następnie połączyć je ze sobą portem LAN. Może coś w tym rodzaju (lub lepszy):
ASUS AC750 RT-AC51U (~120pln)

Ten post był edytowany przez pwil dnia: 15 Maj 2018 - 11:54


#6 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2797
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 15 Maj 2018 - 10:54

Zobacz postmanuelos, o 15 Maj 2018 - 11:49, napisał(a):

Śmiem wątpić jakoby autor wątku zamierzał wykorzystać funkcję VLAN  :E Podałem po prostu najtańsze propozycje :)

Nigdy nie wiesz, ja mam u siebie ok 20 stacji fizycznych (i nie jest to praca) i uwierz też nie planowałem rozszerzenia infrastruktury :)
Wystarczy, że autor zechce pozbyć się wifi. 

Ten post był edytowany przez Bulsky dnia: 15 Maj 2018 - 10:55


#7 Użytkownik jest niedostępny   elmerzak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wt, 15 Maj 18

Napisany 15 Maj 2018 - 11:25

Zobacz postmanuelos, o 15 Maj 2018 - 10:17, napisał(a):

Prędkość taka słaba bo standard w którym łączysz się z Pentagramem to 802.11b a tam nie przeskoczysz w idealnych warunkach 11Mb/s.
Ten router obsługuje mimo wszystko 802.11g czyli 54Mb/s. Sprawdź w ustawieniach routera jaki tryb ma wybrany. Może po prostu jest na sztywno ustawione 802.11b.

Mimo wszystko 15 lat jak na sprzęt WiFi to bardzo duży gdyż tutaj nastąpił ogromny postęp.
Polecam zostawić router, nie ptorzebujesz imgo switcha gdyż w routerze masz kilka portów ( chyba że już ci się skończyły) Jeśli tak - wystarczy zwykły switch za 30 zł od TP-LINK.Do tego w odległym miejscu podłączas AP i to właśnie ubiquiti.


TP-Link 5p TL-SF1005D (5x10/100Mbit) - 30 zł

TP-Link 5p TL-SG1005D (5x10/100/1000Mbit) - 55 zł - jak widzisz Gigabitowy to tylko kilka złotych wiecej. Internet masz może do 20Mb/s ale transfer między komputerami nie będzie ograniczany switchem.


Ubiquiti UAP AC LITE (a/b/g/n/ac 1200Mb/s) 2,4/5GHz PoE - 329 zł. Ten AP to po prostu cudo. Niesamowicie stabilny nawet przy kilkudziesięciu użytkownikach 24/7. Wspiera wszystkie najnowsze standardy i prędkośći.

Tutaj o wiele bardziej budżetowe rozwiązanie:
TP-Link TL-WA801ND (802.11g/n 300Mb/s) WDS PoE - 99zł
W profesjonalnych zastosowaniach wszystko poniżej Ubiquiti to gówno które się wiesza bądź całkowicie przestaje funkcjonować ale do domowego zastosowania moze da radę


Źle się zrozumieliśmy. To nie musi być najtańsze rozwiązanie, tylko po prostu nie chciałbym wydawać na Ubiquiti ponad 300, bo nie potrzebuje tego do firmy tylko do domu dla 2 użytkowników. Większosć urządzeń połączona kablem, potrzebuję WiFi tylko dla komórek, tabletu i kamerki dla dziecka.
Pentagrama z chęcią wyrzucę, tylko pytanie na co go zamienić. Czy router czy zamiast niego switch i AP. Kolega twierdzi że lepszy switch, bo nie będzie się wieszał, nie wymaga ustawień itp itd.

Zobacz postBulsky, o 15 Maj 2018 - 10:37, napisał(a):

Może to dziwnie zabrzmi, ale po prostu zobacz czy nie masz lekko odkręconej anten (y)  czy czegoś nowego "na drodze" co zakłócałoby przesyłanie sygnału, np. nowa ścianka działowa, meble etc. W końcu wcześniej było OK, a teraz masz od czasu do czasu niespodzianki. 

Nie zrozumiałem jednoznacznie, oba routery łączą podsieci ale "widzą się nawzajem" za wyjątkiem okresowego ograniczenia łączności ?

Sprawdź czy występuje problem jeśli zmniejszysz odległość między urządzeniami? Możesz też zmierzyć siłę i jakość sygnału, nawet naciągając informacje to przez jakąś appkę.
I jak ^ sugerowano, lepiej jest stworzyć jakieś anteny brzegowe typu access point, wówczas pomijasz większość ograniczeń. Konfiguracja jest banalna. 




a może lepiej już SG108E? Ma VLANy BM QoS etc



Nie no, aż takim Januszem komputerowym nie jestem :) Antena jest dobrze dokręcona, zasięg WiFi jest super tylko prędkość i przepustowość słaba. W pentagramie wyłączyłem DHCP więc tak naprawdę działa jako switch z WiFi.

#8 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1772
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 15 Maj 2018 - 11:26

Zobacz postelmerzak, o 15 Maj 2018 - 12:22, napisał(a):

Pentagrama z chęcią wyrzucę, tylko pytanie na co go zamienić. Czy router czy zamiast niego switch i AP. Kolega twierdzi że lepszy switch, bo nie będzie się wieszał, nie wymaga ustawień itp itd.


Co zamierzasz podpiąć do tego switcha ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   elmerzak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wt, 15 Maj 18

Napisany 15 Maj 2018 - 11:30

Zobacz postmanuelos, o 15 Maj 2018 - 10:49, napisał(a):

Śmiem wątpić jakoby autor wątku zamierzał wykorzystać funkcję VLAN :E Podałem po prostu najtańsze propozycje :)


:) Nie jestem pewny czy myślimy o tym samym, ale nie potrzebuję nawet gnizada VAN. Ten drugi router ma po prostu przdłużać sygnał z pierwszego i dawać WiFi. Propozycje nie muszą być najtańsze. Mogą być ze średniej półki, ale sprawdzone :)

Zobacz postpwil, o 15 Maj 2018 - 10:50, napisał(a):

Zgadzam się, z tym, że może warto coś przynajmniej z AC750 (433+300) w tańszej opcji. Będzie miał 5GHz dla szybszych urządzeń niezależnie od 2.4GHz dla całej reszty. Może kupić router, zmienić domyślny IP i wyłączyć DHCP, a następnie połączyć je ze sobą portem LAN. Może coś w tym rodzaju (lub lepszy):
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)


Tak właśnie mam połączone. Wyłączone DHCP i router działa jak switch z WiFi.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2797
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 15 Maj 2018 - 11:32

Zobacz postelmerzak, o 15 Maj 2018 - 12:25, napisał(a):

Nie no, aż takim Januszem komputerowym nie jestem :) Antena jest dobrze dokręcona, zasięg WiFi jest super tylko prędkość i przepustowość słaba. W pentagramie wyłączyłem DHCP więc tak naprawdę działa jako switch z WiFi.

wybacz, nie chciałem Cię urazić.

#11 Użytkownik jest niedostępny   elmerzak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wt, 15 Maj 18

Napisany 15 Maj 2018 - 11:43

Zobacz postmanuelos, o 15 Maj 2018 - 11:26, napisał(a):

Co zamierzasz podpiąć do tego switcha ?


Telewizor, PS3 i dekoder z nc+.

W tej chwili jak gram na PS3 w piłkę online wyskakuje mi komunikat że mam problem z siecią domową i żebym się połączył kablem to będzie szybciej. A jestem podłączony kablem i w PS3 wykrywa kabel. Po prostu jest za wolno. Może ja coś pomyliłem w ustawieniach Pentagrama jak stawiałem go od nowa...?

Zobacz postBulsky, o 15 Maj 2018 - 11:32, napisał(a):

wybacz, nie chciałem Cię urazić.


No coś Ty, luz :) W porównaniu do Was jestem zielony, ale nie aż tak żeby anteny nie dokręcić :)

Zobacz postmanuelos, o 15 Maj 2018 - 10:17, napisał(a):

Prędkość taka słaba bo standard w którym łączysz się z Pentagramem to 802.11b a tam nie przeskoczysz w idealnych warunkach 11Mb/s.
Ten router obsługuje mimo wszystko 802.11g czyli 54Mb/s. Sprawdź w ustawieniach routera jaki tryb ma wybrany. Może po prostu jest na sztywno ustawione 802.11b.


A na co mam ewentualnie przestawić, gdyby była taka możliwość? Sprawdzę to jak wrócę do domu.A może ten ruter nie ma innego standardu...

Zobacz postmanuelos, o 15 Maj 2018 - 10:17, napisał(a):

Mimo wszystko 15 lat jak na sprzęt WiFi to bardzo duży gdyż tutaj nastąpił ogromny postęp.
Polecam zostawić router, nie ptorzebujesz imgo switcha gdyż w routerze masz kilka portów ( chyba że już ci się skończyły) Jeśli tak - wystarczy zwykły switch za 30 zł od TP-LINK.Do tego w odległym miejscu podłączas AP i to właśnie ubiquiti.


Portów mam wystarczającą ilość, ale sam piszesz że to może wina przestarzałego routera, więc moze lepiej go zmienić..

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2505
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 15 Maj 2018 - 11:50

Zobacz postelmerzak, o 15 Maj 2018 - 12:43, napisał(a):

[..]Portów mam wystarczającą ilość, ale sam piszesz że to może wina przestarzałego routera, więc moze lepiej go zmienić..

Zdecydowanie wybrałbym tę drogę. Ten Pentagram (jak sam piszesz) jest stary i może już mu dolegać wszystko.
Kup router z WiFi N 300Mbps(ewentualnie z AC 433Mbps lub 867Mbps) i gigabitowymi portami Ethernet, skonfiguruj go tak jak Pentagrama (faq) i nie ma się co zastanawiać, skoro chcesz jak najniższym kosztem.

#13 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1772
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 15 Maj 2018 - 11:51

Zobacz postelmerzak, o 15 Maj 2018 - 12:39, napisał(a):


A na co mam ewentualnie przestawić, gdyby była taka możliwość? Sprawdzę to jak wrócę do domu.A może ten ruter nie ma innego standardu...

Ma na pewno bo tak podaje producent. Szukaj czegoś jak tryb WifI z wyborem A/B/G itp. Oczywiście zakładam że w drugim urządzeniu masz obsługę 802.11g ale dla pewności możesz podać co to za sprzęt :E

Wracając do switcha - to fakt że switch nie powinien się zawiesić w przeciwieństwie do routera. Ale tańsze AP (poniżej Ubiquiti jak wspomniałęm) lubią się wieszać bardzo często.
Wybierając tańsze AP z 4 portami będziesz miał switch w zestawie a antenę zewnętrzną podłączysz starą.

#14 Użytkownik jest niedostępny   elmerzak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wt, 15 Maj 18

Napisany 15 Maj 2018 - 12:02

Zobacz postQwinto, o 15 Maj 2018 - 11:50, napisał(a):

Zdecydowanie wybrałbym tę drogę. Ten Pentagram (jak sam piszesz) jest stary i może już mu dolegać wszystko.
Kup router z WiFi N 300Mbps(ewentualnie z AC 433Mbps lub 867Mbps) i gigabitowymi portami Ethernet, skonfiguruj go tak jak Pentagrama (faq) i nie ma się co zastanawiać, skoro chcesz jak najniższym kosztem.


Super a doradziłbyś jakiś router o takich parametrach o których piszesz? Pewnie nie ma ich w opcji z odkręcaną anteną (żebym mógł podłączyć obecną, która jest zainstalowana w połowie domu)? Może się okazać, że dzięki temu nowemu routerowi np. z 2 lub czterema antenami zasięg będzie wystarczający - wtedy luz. Gorzej jak się okaże że zasięg jest za słaby...

Zobacz postmanuelos, o 15 Maj 2018 - 11:51, napisał(a):

Ma na pewno bo tak podaje producent. Szukaj czegoś jak tryb WifI z wyborem A/B/G itp. Oczywiście zakładam że w drugim urządzeniu masz obsługę 802.11g ale dla pewności możesz podać co to za sprzęt :E

Wracając do switcha - to fakt że switch nie powinien się zawiesić w przeciwieństwie do routera. Ale tańsze AP (poniżej Ubiquiti jak wspomniałęm) lubią się wieszać bardzo często.
Wybierając tańsze AP z 4 portami będziesz miał switch w zestawie a antenę zewnętrzną podłączysz starą.


A jest coś takiego, bo pamiętam że był taki wybór. Na co mam ustawić? Drugie (główne urządzenie z którego idzie net do mnie) to LiveBox 2.0. Nie wiem jakie ma parametry, bo szukałem ale nie mogłem znaleźć jaką ma przepustowość, moc anteny wbudowanej itd itp.

No ale tak jak mówię wczoraj stanąłęm w 1 domu koło LiveBoxa. Prędkość 14Mb/s, siła super (-25,-35dB) i przepustowość 130Mbps a w drugim domu 2Mb/s, siła super a przepustowość 11Mbps :(

#15 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1772
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 15 Maj 2018 - 12:03

TP-Link Archer C2 (900Mb/s a/b/g/n/ac) DualBand - 149zł

Wszystkie najnowsze standardy + anteny odkręcane

#16 Użytkownik jest niedostępny   elmerzak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wt, 15 Maj 18

Napisany 15 Maj 2018 - 12:52

Zobacz postmanuelos, o 15 Maj 2018 - 12:03, napisał(a):

TP-Link Archer C2 (900Mb/s a/b/g/n/ac) DualBand - 149zł

Wszystkie najnowsze standardy + anteny odkręcane


Kozak. Czyli ma przepoustowość do 900 a mój obecny Pentagram 54Mbps? No i porty LAN gigabitowe a nie 10/100.. Myślisz że mogę od razu odpiąć jedną fabryczną antenę i wkręcić moją aktualną (to rozwiązywałoby wsztskie problemy)?

Jeszcze jedno pytanie.. Rozumiem że nie korzystam z portu VAN, tylko wpinam wszystko w porty LAN i wyłączam DHCP (jak obecnie)?

#17 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1772
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 15 Maj 2018 - 13:06

Zobacz postelmerzak, o 15 Maj 2018 - 13:52, napisał(a):

Kozak. Czyli ma przepoustowość do 900 a mój obecny Pentagram 54Mbps? No i porty LAN gigabitowe a nie 10/100.. Myślisz że mogę od razu odpiąć jedną fabryczną antenę i wkręcić moją aktualną (to rozwiązywałoby wsztskie problemy)?

Jeszcze jedno pytanie.. Rozumiem że nie korzystam z portu VAN, tylko wpinam wszystko w porty LAN i wyłączam DHCP (jak obecnie)?

W idealnych warunkach przy założeniu że urządzenie klienckie również obsługuje standard ac - tak. W praktyce nieosiągalne ale dobrze rozumujesz.

Co do anten - najpierw sprawdź na oryginalnych.

Nie ma czegoś takiego jak port VAN - pomieszałeś dwa pojęcia czyli VLAN i WAN - pierwsze to wirtualny podział sieci w ramach jednej fizycznej infrastruktury a drugie to port WAN do którego wpinasz kabel z internetem (ale tylko jeśli urządzeni ma służyć jako router, jeśli ma być AP wpinasz pod normalne złącze LAN i wyłączasz DHCP). Czasami można port WAN w ustawieniach ustawić aby działał jako LAN i wtedy masz +1 port.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2505
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 15 Maj 2018 - 13:12

Zobacz postelmerzak, o 15 Maj 2018 - 13:52, napisał(a):

Zobacz postmanuelos, o 15 Maj 2018 - 13:03, napisał(a):

TP-Link Archer C2 (900Mb/s a/b/g/n/ac) DualBand - 149zł

Wszystkie najnowsze standardy + anteny odkręcane


Kozak. Czyli ma przepoustowość do 900 a mój obecny Pentagram 54Mbps? No i porty LAN gigabitowe a nie 10/100.. Myślisz że mogę od razu odpiąć jedną fabryczną antenę i wkręcić moją aktualną (to rozwiązywałoby wsztskie problemy)?

Jeszcze jedno pytanie.. Rozumiem że nie korzystam z portu VAN, tylko wpinam wszystko w porty LAN i wyłączam DHCP (jak obecnie)?

Sorry, ale nie bądź ignorantem. Jakbyś przeczytał uważnie to byś wiedział z czego składa się ta prędkość WiFi. Ułatwię Ci sprawę(Spec):

5GHz: do 433Mb/s
2,4GHz: do 450Mb/s 

I to jest właśnie to wyśmiewane przez Ciebie 900Mbps... Czyli albo masz max 450Mbps w N (jednak najczęściej urządzenia pracują z prędkością 300Mbps) albo 433Mbps w AC.
A co do anteny, to pamiętaj, że Pentagram miał tylko jedną antenę. A nowe urządzenia pracują już w technologi MU MIMO (Wspomniany Archer ma 3xMIMO dla N, oraz tylko 1x dla AC)
A co do Twojego ostatniego pytania, dostałeś linka w mojej odpowiedzi (jest tak jak pytasz). I WAN a nie VAN :)

#19 Użytkownik jest niedostępny   elmerzak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wt, 15 Maj 18

Napisany 15 Maj 2018 - 13:14

Zobacz postmanuelos, o 15 Maj 2018 - 13:06, napisał(a):

W idealnych warunkach przy założeniu że urządzenie klienckie również obsługuje standard ac - tak. W praktyce nieosiągalne ale dobrze rozumujesz.

Co do anten - najpierw sprawdź na oryginalnych.

Nie ma czegoś takiego jak port VAN - pomieszałeś dwa pojęcia czyli VLAN i WAN - pierwsze to wirtualny podział sieci w ramach jednej fizycznej infrastruktury a drugie to port WAN do którego wpinasz kabel z internetem (ale tylko jeśli urządzeni ma służyć jako router, jeśli ma być AP wpinasz pod normalne złącze LAN i wyłączasz DHCP). Czasami można port WAN w ustawieniach ustawić aby działał jako LAN i wtedy masz +1 port.


Chodziło mi o WAN oczywiście :) Ma działać jako AP więc już odpowiedziałeś. Chyba dobry ten router, bo nigdzie go nie ma od ręki :) Dzięki jeszcze raz. Pozwolę sobie jeszcze napisać gdybym miał jakiś kłopot z ustawieniami.

Dzięki!

#20 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1772
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 15 Maj 2018 - 13:25

Zobacz postelmerzak, o 15 Maj 2018 - 14:14, napisał(a):

Chyba dobry ten router, bo nigdzie go nie ma od ręki :) Dzięki jeszcze raz.

W x-kom jest od ręki, nie wiem o czym mówisz ;)

A co do 900Mbps - faktycznie jest jak kolega wyżej wspomniał - zbytnio uprościłem nie chcąc Ci mieszać w głowie. Dlatego też o antenach napisałem abyś najpierw sprawdził standardowe bo nie od parady są tam aż 3 anteny :E

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych