Forum PCLab.pl: Upgrade PC - 1400 zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Upgrade PC - 1400 zł Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Khold 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 15 Maj 2018 - 21:50

Elo
Zabieram się do tego już od kilku miesięcy i mam kilka dylematów. Posiadam aktualnie coś takiego:

MOBO: MSI H110M PRO-VD
CPU: Intel Pentium G4400
RAM: Crucial 8GB 2133MHz DDR4
GPU: MSI GeForce GTX 1050 Ti 4G OC 4GB GDDR5
ZASILACZ: Chieftec 450W (GPA-450S8)
HDD: Seagate 1TB 3,5" SATAIII, 7200RPM
OBUDOWA: SilentiumPC Brutus M10

Mam do dyspozycji około 1400 zł nie więcej, więc myślałem nad zmianą CPU/MOBO/RAMU. Komputer przeznaczony głównie do gier nastawiony na te 2-3 lata bez wymiany żadnych części(ewentualnie za rok samo GPU). Tutaj mam dwie opcje:

AMD Ryzen 5 1600 - 699 zł
Patriot viper 4 DDR4 2x4gb 3000mhz CL 16 - 389 zł
ASRock AB350M PRO4 - 299 zł

Razem: 1387 zł - morele

Intel i5 8400 - 739 zł
GoodRam IRDM DDR4 2x4gb 2400mhz CL 15 - 354 zł
MSI B360M PRO - VDH - 325 zł

1419 zł - morele

Niby przy tych zestawach nie ma wielu dylematów, aczkolwiek myślałem nad tym żeby nie bawić się w całkowitą zmianę platformy, a na przykład zostać z tym co mam i tylko wymienić procka na używkę i7-6700 w granicach 650 zł, do tego jakieś chłodzenie typu Spartan 3 PRO i ewentualnie kupić drugą kostkę ramu bądź jakiś dysk ssd. Wyszłoby zdecydowanie taniej i bardziej wydajnie bądź bardzo podobnie niż sama zmiana platformy. Jak myślicie ? :D Pomocy

#2 Użytkownik jest niedostępny   Quentin88 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 334
  • Dołączył: Nd, 12 Lip 15

Napisany 15 Maj 2018 - 21:57

3 opcja najbardziej zasadna finansowo. miedzy 6 a 8 gen nie ma przecież istotnego przeskoku w wydajności a platforma która masz jest stosunkowo świeża.

#3 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5935
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 15 Maj 2018 - 22:17

Zasadniczo tak, tylko że używka i7 jest 150 zł droższa obecnie od i5 8400. W obliczu tanich H310 dla kawy, stawia to taki upgrade pod znakiem zapytania.
Zwłaszcza że zasadniczo RAM już mamy, i to chyba jedna kość, którą można by rozbudować o drugą na H310 kiedyś tam.

Ja bym poszedł z innej strony. Skoro to do gier, to postawiłbym trochę mocniej akcent na GPU.
i5 6400/6402p/7400, a do tego sprzedać 1050 Ti, i zmienić grafikę. Wtedy coś poważniej się poczuje upgrade ponad przesiadkę z ledwie szybkiego dwurdzeniowca.
Byle tego budżetu starczyło wtedy na chociaż 1060 6GB, albo używka na sensownej gwarancji. Bo jeśli przesiadka na 1060 3GB to bym wolał dozbierać.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 15 Maj 2018 - 22:19


#4 Użytkownik jest niedostępny   Robocap 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 609
  • Dołączył: Wt, 06 Cze 17

Napisany 16 Maj 2018 - 12:50

Ram masz w dualu czy jedna kość? Może nowy zestaw na kawie + Ram jaki masz tylko drugą kość będzie 16 ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   Khold 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 16 Maj 2018 - 15:49

Zobacz postRobocap, o 16 Maj 2018 - 13:50, napisał(a):

Ram masz w dualu czy jedna kość? Może nowy zestaw na kawie + Ram jaki masz tylko drugą kość będzie 16 ;)


Ram w jednej kości, ponieważ ta płyta ma tylko dwa banki na ramy, więc taka decyzja. Poza tym nawet jakbym chciał zmienić platformę na kawę to czy te moje ramy 2133mhz nie byłyby za słabe do nowej płyty ? Powoli skłaniam się ku temu by platformę zostawić i dorwać gdzieś fajną używkę i7-6700 i do tego kupić drugą kość ram lub ssd. Chociaż boję się zaryzykować kupna używanego procka, mimo iż na takim olx są całkiem atrakcyjne oferty, to jednak mam wrażenie że 90% z nich to fejki :D

#6 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 16 Maj 2018 - 16:11

Ja bym platformy nie zmieniał, bo to strata pieniędzy tylko. Zysk praktycznie żaden. Jak do gier to procka bym wziął i5 bo do 60FPS w zupełności we wszystkim wystarczy zwłaszcza przy karcie jaką masz. To co zaoszczędzisz zainwestuj w grafikę tak jak ci pisali. A co do pamięci to się nie przejmuj nimi, bo choćbyś se kupił nie wiadomo jak szybkie to różnicy nie zauważysz. Zostałbym przy tych co masz.

#7 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5935
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 16 Maj 2018 - 16:21

W miejscach procesorowych wyraźnie szybsze pamięci w części tytułów na pewno się wykażą.
Tylko że RAM drogi.
Fajnie jest mieć jednak opcję OC pamięci na troszkę droższych chipsetach. Wtedy przy obecnych cenach zostanie na starych pamięciach jest bardziej zasadne.

#8 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 16 Maj 2018 - 16:45

"W miejscach procesorowych wyraźnie szybsze pamięci w części tytułów na pewno się wykażą"

Zakładając że będzie miał 1080ti to w "miejscach procesorowych" będziemy mieli powiedzmy zamiast 80fps dzięki lepszym pamięciom 85fps. Dobrze rozumiem. Tyle tylko, że raczej nie będzie kolega miał 1080ti i przy i5 wąskie gardło zawsze będzie stanowić GPU. Więc śmiem twierdzić że żadnej różnicy w FPS nie zobaczy.

#9 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5935
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 16 Maj 2018 - 17:49

Ja wiem... ostatnio Minciu narzekał że w Fortnite na kościach 2133 miał nawet na i7 8700K takie masywne spadki że głowa mała.
Co tytuł to inna historia.
Skoro fajnie mieć i7 do 1060, to i idąc tym tokiem, lepsze pamiątki się nie zmarnują.
Ale posiadając 1050 Ti, to jak najbardziej trzeba najpierw grafikę pogonić (oczywiście zaraz po CPU).

#10 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 16 Maj 2018 - 19:34

Zobacz postdeton24, o 16 Maj 2018 - 17:49, napisał(a):

Ja wiem... ostatnio Minciu narzekał że w Fortnite na kościach 2133 miał nawet na i7 8700K takie masywne spadki że głowa mała.
Co tytuł to inna historia.


No ale że się tak dopytam. Potem zmienił pamięć i spadków nie było?

#11 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5935
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 16 Maj 2018 - 20:10

Tak. Opowiadał jak musiał kości zmienić.
Temat o ES Skylake.

Generalnie w multi na większą ilość osób czuć takie rzeczy.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Khold 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 19 Maj 2018 - 16:36

Zdecydowałem się ulepszyć obecną platformę. Kupiłem i7-6700 z chłodzeniem be quiet! Pure Rock Slim za 680 zł, zobaczymy co z tego będzie :D

#13 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5935
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Maj 2018 - 19:45

i7 do 1050 Ti.... no zawsze pod rozbudowę na zapas.
Z dwóch rdzeni to na cokolwiek już się poczuje różnicę.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Khold 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 19 Maj 2018 - 19:52

No, za rok wymienię sobie GPU jak wyjdą nowe i spokój.

Ten post był edytowany przez Khold dnia: 19 Maj 2018 - 19:53


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych