Forum PCLab.pl: Zapisywanie plików na pulpicie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zapisywanie plików na pulpicie Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   PyskatySK 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wed, 16 Maj 18

Napisany 16 Maj 2018 - 07:18

witam,

od przejścia na nowy komputer (zakupiony 2/3 miesiące temu) mam problem z zapisywaniem plików na pulpicie za pośrednictwem programu Photoshop.
w chwili gdy zapisuję plik na pulpit jakikolwiek (.pdf czy .png czy .jpg) pojawia się komunikat, jak poniżej:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodam, że na starym komputerze taki problem nie wystąpił NIGDY i za cholerę nie mam pojęcia jak z tym sobie poradzić.
Za każdym razem mogłem zapisać jakikolwiek plik z photoshop'a na pulpicie, czy był to nowy, czy był to edytowalny czy zwykły .jpg.
Wchodzenie za każdym razem np. do innego dysku i zapisywanie plików tam jest bardzo uciążliwe...

#2 Użytkownik jest niedostępny   misiakufal 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2069
  • Dołączył: So, 01 Wrz 12

Napisany 16 Maj 2018 - 07:26

Z innych programów się bez problemu da zapisać? Spróbuj uruchomić PSa na uprawnieniach admina i zobacz czy to pomoże.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Mhelkir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1319
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 16 Maj 2018 - 07:27

Spróbuj z nazwą pliku bez spacji i liter diakrytycznych (ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż).

#4 Użytkownik jest niedostępny   PyskatySK 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wed, 16 Maj 18

Napisany 16 Maj 2018 - 17:54

Panowie, nigdy nie było takiego problemu na starym komputerze, mogłem wpisywać ąśćęóżłśąś.png itp. i plik dało się zapisać na pulpicie.

Zobacz postmisiakufal, o 16 Maj 2018 - 07:26, napisał(a):

Z innych programów się bez problemu da zapisać? Spróbuj uruchomić PSa na uprawnieniach admina i zobacz czy to pomoże.


ściągając np. herb drużyny czy jakikolwiek obrazek, bez problemu da się zapisać na pulpit, z np. Painta również.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Mhelkir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1319
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 17 Maj 2018 - 08:35

Nie pytam co było na starym komputerze lub starej wersji programu, czy spróbowałeś zrobić tak jak zaproponowałem?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 17 Maj 2018 - 08:50

Pulpit, panie kolego, to ma być czysty :E
A na poważnie, uruchamiaj photoshopa z uprawnieniami administratora. Pulpit to takie trochę dziwne miejsce, bo niby śmietnik, ale z drugiej strony element dysku systemowego i chronionych plików użytkownika. Dlatego albo uruchamiać jako admin albo przynajmniej stworzyć na pulpicie folder i tam zapisywać pliki. O dziwo, foldery na pulpicie już chronione nie są.

#7 Użytkownik jest niedostępny   PyskatySK 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wed, 16 Maj 18

Napisany 17 Maj 2018 - 19:53

Zobacz postMhelkir, o 17 Maj 2018 - 08:35, napisał(a):

Nie pytam co było na starym komputerze lub starej wersji programu, czy spróbowałeś zrobić tak jak zaproponowałem?


Dalej to samo.

Zobacz postMakavcio2, o 17 Maj 2018 - 08:50, napisał(a):

Pulpit, panie kolego, to ma być czysty :E
A na poważnie, uruchamiaj photoshopa z uprawnieniami administratora. Pulpit to takie trochę dziwne miejsce, bo niby śmietnik, ale z drugiej strony element dysku systemowego i chronionych plików użytkownika. Dlatego albo uruchamiać jako admin albo przynajmniej stworzyć na pulpicie folder i tam zapisywać pliki. O dziwo, foldery na pulpicie już chronione nie są.


Panie kolego, #MojPulpitMojaSprawa :lol2: :P
Uruchomiłem również PS'a jako aministrator i dalej jest to samo...
Ja po pewnym czasie oczywiście robię sobie porządek z ikonami z pulpitu i wrzucam do odpowiedniego folderu (mam takowy na pulpicie - z grafiką), po prostu tak jest mi wygodniej...
Nie mam do takich rzeczy cierpliwości i podejrzewam, że prędzej czy później będę musiał kupić myszkę lub klawiaturę z wkur... - tym bardziej, że na starym kompie (Win 7) działało to NORMALNIE bez ingerencji w jakichś tam administratorów, zwykłych userów. :)
Zmieniłem kompa na nowego (win 10 i lepszy komp) i jakiś całkowicie z dupy niespotykany błąd, który jest dla mnie po prostu nielogiczny. :(

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez PyskatySK dnia: 17 Maj 2018 - 19:53


#8 Użytkownik jest niedostępny   gofer87 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3442
  • Dołączył: Cz, 04 Gru 08

Napisany 17 Maj 2018 - 21:51

Zastanawia mnie skąd u ciebie podkatalog Favourites? U mnie takiego nie widzę wchodząc na skrót pulpitu.

#9 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5952
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 18 Maj 2018 - 02:03

Ściągnij NTFS Access, uruchom jako admin, i wybierz tam pulpit i potwierdź.
Może pomoże.
Potem też spróbuj w razie czego Photoshopa jako admin.
Możesz też spróbować utworzyć nowy profil użytkownika.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Mhelkir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1319
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 18 Maj 2018 - 04:42

@PyskatySK,
problem jest jeszcze jeden ;)
Nie odpowiadasz na pytania i prośby osób które próbują Ci pomóc.

Zamiast odpisać Makavcio2 że spróbowałeś zapisać do folderu na pulpicie i też się nie da odpisujesz mu że gdzie zapisujesz to Twoja sprawa...
Zamiast odpisać mi że spróbowałeś i pliku bez ąę i spacji też nie da się zapisać piszesz że na innym kompie i innym systemie nie było potrzeby tak próbować...

Właśnie sęk w tym że jest inny system, możliwe że i nowszy program i trzeba sprawdzić co można a co nie by wyciągnąć wnioski co może być przyczyną zmiany w zachowaniu.
Nie dajesz nam żadnych danych na podstawie których moglibyśmy wyciągnąć wnioski co się stało i jakie ustawienia w systemie blokują Ci ten zapis.

Ten post był edytowany przez Mhelkir dnia: 18 Maj 2018 - 04:45


#11 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • I believe in Satan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33276
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 18 Maj 2018 - 09:07

Ten PS to pirat?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7748
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 18 Maj 2018 - 09:21

Zobacz postgofer87, o 17 Maj 2018 - 22:51, napisał(a):

Zastanawia mnie skąd u ciebie podkatalog Favourites? U mnie takiego nie widzę wchodząc na skrót pulpitu.

to typowe u ludzi z zespołem latającego nadgarstka połączonego z niekontrolowanym skurczem palca, przez co ludź taki przeciąga katalogi w niekontrolowany sposób - i tak kolega przeciągnął sobie Pulpit do katalogu Favourites.
widziałem już Pulpit w Tracing, widziałem także w Downloads.
ot, typowe - i kto wie, może w tym problem?

#13 Użytkownik jest niedostępny   PyskatySK 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wed, 16 Maj 18

Napisany 18 Maj 2018 - 19:15

Zobacz postgofer87, o 17 Maj 2018 - 21:51, napisał(a):

Zastanawia mnie skąd u ciebie podkatalog Favourites? U mnie takiego nie widzę wchodząc na skrót pulpitu.


Chyba nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie, jeśli jest w tym coś "nienormalnego" i jest to "niepotrzebne", to jak to usunąć/wyrzucić (nie będzie z tego problemu i tego, że sobie usunę cały pulpit)? :)

Zobacz postMhelkir, o 18 Maj 2018 - 04:42, napisał(a):

@PyskatySK,
problem jest jeszcze jeden ;)
Nie odpowiadasz na pytania i prośby osób które próbują Ci pomóc.

Zamiast odpisać Makavcio2 że spróbowałeś zapisać do folderu na pulpicie i też się nie da odpisujesz mu że gdzie zapisujesz to Twoja sprawa...
Zamiast odpisać mi że spróbowałeś i pliku bez ąę i spacji też nie da się zapisać piszesz że na innym kompie i innym systemie nie było potrzeby tak próbować...

Właśnie sęk w tym że jest inny system, możliwe że i nowszy program i trzeba sprawdzić co można a co nie by wyciągnąć wnioski co może być przyczyną zmiany w zachowaniu.
Nie dajesz nam żadnych danych na podstawie których moglibyśmy wyciągnąć wnioski co się stało i jakie ustawienia w systemie blokują Ci ten zapis.


A więc,
Próbując zapisać plik na pulpicie / jak również, w folderze "Grafika" (na pulpicie) wyskakuje komunikat, który już pokazałem u góry (dwa razy zrzut ekranu wstawiony),
Próbowałem również zapisać jako np. ĄŚŻ.PNG i ASZ.PNG i jest cały czas to samo (------------//---------).

Zobacz postjagular, o 18 Maj 2018 - 09:07, napisał(a):

Ten PS to pirat?


Nie.

Zobacz postdeton24, o 18 Maj 2018 - 02:03, napisał(a):

Ściągnij NTFS Access, uruchom jako admin, i wybierz tam pulpit i potwierdź.
Może pomoże.
Potem też spróbuj w razie czego Photoshopa jako admin.
Możesz też spróbować utworzyć nowy profil użytkownika.


Dalej nic. Proces przeszedł, a PS nadal nie chce mi zapisać plików na pulpicie.

____________
Chyba nic z tego nie będzie. :(

#14 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • I believe in Satan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33276
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 18 Maj 2018 - 20:55

No to uderzaj do supportu Adobe. Po co im płacisz?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych