Forum PCLab.pl: Dysk SSD od 250GB pod maszyny wirtualne - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dysk SSD od 250GB pod maszyny wirtualne SSD, SSD NVMe. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   biosu66 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 07 Mar 18

Napisany 16 Maj 2018 - 10:04

Prawdopodobnie będę chciał kupić niedługo jakiś dysk pod maszyny wirtualne. Zastanawiam się pomiędzy dyskami SSD na SATA a czymś szybszym SSD NVMe pod PCI Express dla komputera stacjonarnego. Płyta główna jaką posiadam to ASUS M5A78L-M/USB3.

Czy możecie polecić jakieś aktualne rankingi, testy takich dysków lub polecić coś od siebie? Spośród jakich firm wybierać?

Taka wygórowana cena to 1000zł, a 250GB to absolutne minimum, dlatego lepiej może od razu 500GB kupić?

No i czy ta płyta główna obsłuży takie dyski? Czy potrzebne są jakieś przejściówki?

Ten post był edytowany przez biosu66 dnia: 16 Maj 2018 - 10:10


#2 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 827
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 16 Maj 2018 - 10:07

Zobacz postbiosu66, o 16 Maj 2018 - 11:04, napisał(a):

Prawdopodobnie będę chciał kupić niedługo jakiś dysk pod maszyny wirtualne. Zastanawiam się pomiędzy dyskami SSD na SATA a czymś szybszym SSD NVMe pod PCI Express dla komputera stacjonarnego. Płyta główna jaką posiadam to ASUS M5A78L-M/USB3.

Czy możecie polecić jakieś aktualne rankingi, testy takich dysków lub polecić coś od siebie? Spośród jakich firm wybierać?

Taka wygórowana cena to 1000zł, a 250GB to absolutne minimum, dlatego lepiej może od razu 500GB kupić?


A na tych maszynach wirtualnych co będziesz robił ? Pytam bo istotne czy ważniejszy jest transfer czy IOPS bądź wytrzymałość dysku.

#3 Użytkownik jest niedostępny   petrib 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Nd, 14 Sty 18

Napisany 16 Maj 2018 - 10:19

SM961 ma 16 wątków

#4 Użytkownik jest niedostępny   biosu66 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 07 Mar 18

Napisany 16 Maj 2018 - 10:33

Zobacz postmanuelos, o 16 Maj 2018 - 10:07, napisał(a):

A na tych maszynach wirtualnych co będziesz robił ? Pytam bo istotne czy ważniejszy jest transfer czy IOPS bądź wytrzymałość dysku.


Głównie analizował malware i testował to i owo. Przy czym zakładam, że taki dysk pozwoli mi odpalić bez problemów z wydajnością "kilka*" maszyn w tym samym czasie.

*co zależy oczywiście od ramu i procka

Zobacz postpetrib, o 16 Maj 2018 - 10:19, napisał(a):

SM961 ma 16 wątków


No właśnie, tylko teraz patrzę, że moja płyta już starawa nie ma złącza M2 do tego dysku. Nie chcę się też pchać w starszy technologicznie dysk, więc trzeba będzie zadowolić się SSD pod SATA?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8648
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 16 Maj 2018 - 10:42

Ewentualnie przejsciowka m2 na pcie i modyfikacja biosu na bootowanie nvme bo plyta pewnie nie pozwoli.
Chyba ze system jest na innym dysku to nie ma problemu

#6 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 331
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 16 Maj 2018 - 10:42

Zobacz postbiosu66, o 16 Maj 2018 - 12:33, napisał(a):

Głównie analizował malware i testował to i owo. Przy czym zakładam, że taki dysk pozwoli mi odpalić bez problemów z wydajnością "kilka*" maszyn w tym samym czasie.

*co zależy oczywiście od ramu i procka



No właśnie, tylko teraz patrzę, że moja płyta już starawa nie ma złącza M2 do tego dysku. Nie chcę się też pchać w starszy technologicznie dysk, więc trzeba będzie zadowolić się SSD pod SATA?

Jak masz wolne PCIe, to możesz użyć adaptera.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Robocap 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 628
  • Dołączył: Wt, 06 Cze 17

Napisany 16 Maj 2018 - 13:14

Taki adapter nie odbije się na prędkościach?

#8 Użytkownik jest niedostępny   munio1000 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1173
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 16 Maj 2018 - 13:19

Zobacz postRobocap, o 16 Maj 2018 - 14:14, napisał(a):

Taki adapter nie odbije się na prędkościach?

na pewno mniej się odbije niż skopsany kontroler sata amd w płytach am3+ który obcina wydajność, a w płytce M5A78L-M/USB3 to w ogóle jest tylko sata2.
dobry kontroler na pcie napędzi ssdeka z 1-2% straty wydajności max niż kontroler z chipsetu

Ten post był edytowany przez munio1000 dnia: 16 Maj 2018 - 13:20


#9 Użytkownik jest niedostępny   biosu66 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 07 Mar 18

Napisany 16 Maj 2018 - 15:48

Zobacz post1minuser, o 16 Maj 2018 - 10:42, napisał(a):

Jak masz wolne PCIe, to możesz użyć adaptera.


Mówimy o takiej przejściówce? https://www.x-kom.pl...express-30.html

Zobacz postSzczota, o 16 Maj 2018 - 10:42, napisał(a):

Ewentualnie przejsciowka m2 na pcie i modyfikacja biosu na bootowanie nvme bo plyta pewnie nie pozwoli.
Chyba ze system jest na innym dysku to nie ma problemu


Modyfikacja BIosu... Już brzmi groźnie. Czyli jednak przejściówka nic tu nie pomoże? Pełna specyfikacja jest tu https://www.asus.com...specifications/

#10 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • wJEŻbita i czarodzJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16978
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 16 Maj 2018 - 16:08

Zobacz postRobocap, o 16 Maj 2018 - 14:14, napisał(a):

Taki adapter nie odbije się na prędkościach?

Adapter sam w sobie nic nie robi, tylko zmienia jeden rodzaj fizycznego gniazda na drugi. To jak będzie działać dysk w adapterze PCIe x4 -> M.2 zależy od PCIe dostępnego w gnieździe (wersja i ilość linii).

Zobacz postbiosu66, o 16 Maj 2018 - 16:48, napisał(a):

Mówimy o takiej przejściówce? https://www.x-kom.pl...express-30.html

Tak. Tanie chińczyki można mieć jeszcze taniej.

Zobacz postbiosu66, o 16 Maj 2018 - 16:48, napisał(a):

Modyfikacja BIosu... Już brzmi groźnie. Czyli jednak przejściówka nic tu nie pomoże? Pełna specyfikacja jest tu https://www.asus.com...specifications/

Modyfikacja bios bywa potrzebna tylko jeżeli chcesz startować z takiego dysku. Aby móc używać go jako dysk na dane nic nie trzeba robić.
Nie masz karty dedykowanej i korzystasz z integry?

#11 Użytkownik jest niedostępny   biosu66 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 07 Mar 18

Napisany 16 Maj 2018 - 17:00

Zobacz postMitycznyJeż, o 16 Maj 2018 - 16:08, napisał(a):

Adapter sam w sobie nic nie robi, tylko zmienia jeden rodzaj fizycznego gniazda na drugi. To jak będzie działać dysk w adapterze PCIe x4 -> M.2 zależy od PCIe dostępnego w gnieździe (wersja i ilość linii).


Tak. Tanie chińczyki można mieć jeszcze taniej.


Modyfikacja bios bywa potrzebna tylko jeżeli chcesz startować z takiego dysku. Aby móc używać go jako dysk na dane nic nie trzeba robić.
Nie masz karty dedykowanej i korzystasz z integry?


Mam właśnie kartę podpiętą zewnętrzną nvidię gtx 960.

#12 Użytkownik jest niedostępny   biosu66 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 07 Mar 18

Napisany 17 Maj 2018 - 09:29

Dobra, niezależnie od problemów, czy możecie wskazać jakieś konkretne modele dysków SSD dla NVMe i SATA, przynajmniej 500GB?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Janstix88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Cz, 17 Maj 18

Napisany 17 Maj 2018 - 10:28

Samsung 250GB Seria 960 EVO M.2 2280 NVMe https://www.x-kom.pl...-2280-nvme.html o dysku nie trzeba mówić najwyższa półka :D

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych