Forum PCLab.pl: i7 2600k + AsRock P67 Pro3 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 2600k + AsRock P67 Pro3

#1 Użytkownik jest niedostępny   fatall1ty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 16 Maj 2018 - 15:47

Hej, kupiłem dzisiaj używany procesor i7 2600k i chciałbym go podkręcić, niestety, ale strasznie ciężko znaleźć jakieś stabilne ustawienia. Na poniższych procesor wysypał się po 5 minutach w OCCT, macie jakieś sugestie? Chłodzony Fortisem 2.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2494
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 16 Maj 2018 - 16:46

Witam

Na początek spróbuj włączyć "Internal PLL Overvoltage", jak już będzie stabilnie to trzeba będzie pobawić się jeszcze offsetem napięcia żeby było jak najniższe stabilne.

Widzę że podkręcasz trybem turbo, spróbuj może na sztywno dla wszystkich rdzeni ustawić 44 mnożnik.

PS. Jakie teraz jest napięcie pod obciążeniem?

Ten post był edytowany przez kubinek83bb dnia: 16 Maj 2018 - 16:47


#3 Użytkownik jest niedostępny   fatall1ty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 16 Maj 2018 - 16:51

Zobacz postkubinek83bb, o 16 Maj 2018 - 16:46, napisał(a):

Witam

Na początek spróbuj włączyć "Internal PLL Overvoltage", jak już będzie stabilnie to trzeba będzie pobawić się jeszcze offsetem napięcia żeby było jak najniższe stabilne.

Widzę że podkręcasz trybem turbo, spróbuj może na sztywno dla wszystkich rdzeni ustawić 44 mnożnik.

PS. Jakie teraz jest napięcie pod obciążeniem?

Na powyższych napięciach było około 1.38V, zasilacz Thermaltake 530w. Właśnie włączyłem PLL, co masz na myśli mówiąc kręcenie rdzeniem?

#4 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2494
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 16 Maj 2018 - 16:54

@UP

Chodziło mi żeby wyłączyć "Intel Turbo Boost" - Disabled, następnie ustawić na sztywno mnożnik 44x (turbo boost boostuje wyżej niż ustawione 4.4 ghz i przez to też może być niestabilny)

Ten post był edytowany przez kubinek83bb dnia: 16 Maj 2018 - 16:55


#5 Użytkownik jest niedostępny   fatall1ty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 16 Maj 2018 - 17:01

Zobacz postkubinek83bb, o 16 Maj 2018 - 16:54, napisał(a):

@UP

Chodziło mi żeby wyłączyć "Intel Turbo Boost" - Disabled, następnie ustawić na sztywno mnożnik 44x (turbo boost boostuje wyżej niż ustawione 4.4 ghz i przez to też może być niestabilny)

Nie mogę go nawet wyłączyć, Przy 4.4ghz, level 3, wlaczonym PPL i offescie +0.010V mam w OCCT 1.37V napięcia, co robić? A OCCT chodzi dopiero 5 minut wiec nie wiem czy sie nie wywali :<

#6 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2494
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 16 Maj 2018 - 17:07

@UP

Może na asrockach tak było że nie dało się wyłączyć, już dawno nie podkręcałem na tych płytach.

Powinno być stabilnie, zależnie od sztuki procka pewnie będzie można zejść z napięciem w dół.

Najlepiej potestować te 10 min i jak jest stabilny to schodzić z offsetem w dół np. co 0.025V

Ten post był edytowany przez kubinek83bb dnia: 16 Maj 2018 - 17:09


#7 Użytkownik jest niedostępny   fatall1ty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 16 Maj 2018 - 17:09

Zobacz postkubinek83bb, o 16 Maj 2018 - 17:07, napisał(a):

@UP

Może na asrockach tak było że nie dało się wyłączyć, już dawno nie podkręcałem na tych płytach.

Powinno być stabilnie, zależnie od sztuki procka pewnie będzie można zejść z napięciem w dół.

A czy nic się nie stanie jeżeli będę używał PLL na taktowaniu 4.4-4.5ghz? Do jakiego napięcia maksymalnie żyłować procesor?

#8 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2494
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 16 Maj 2018 - 17:11

@UP

Nic się nie stanie, napięcie tak na codzień bezpieczne to do 1.35-1.4v (ale wiadomo im mniej tym lepiej dla sekcji zasilania i temperatur)

Ale wszystko zależy od sztuki procesora, mój robi 4.5 ghz przy 1.25v, a gorsze sztuki mogą potrzebować nawet 1.4v, a znowu select zrobi tyle na 1.2v.

Co do PLL Overvoltage, to ja mogę wyłączyć dopiero przy 4.2 ghz lub niżej inaczej jest niestabilny.

Ten post był edytowany przez kubinek83bb dnia: 16 Maj 2018 - 17:15


#9 Użytkownik jest niedostępny   fatall1ty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 16 Maj 2018 - 17:21

@UP
A jeżeli komputer nie wstaje (czarny ekran i restartuje sie co 30s) to znaczy, że jest za niskie napięcie? OCCT chodził przez 15min i było ok, chciałem wejść do biosu żeby zmniejszyć offset ale już nie wstał

#10 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2494
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 17 Maj 2018 - 12:57

@UP

Bardzo możliwe że tak.

Przy jakim napięciu i taktowaniu nie chce wstać?

#11 Użytkownik jest niedostępny   fatall1ty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 17 Maj 2018 - 19:54

Już nie pamiętam..

Teraz komputer miał probblem z ruszeniem na standardowych ustawieniach.. Panowie co robić? Nie mam pod ręką zasilacza, a coś tu ewidentnie nie działa..

#12 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9093
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 17 Maj 2018 - 20:05

Spróbuj dla testu na V w trybie FIXED. jak ustabilizujesz to możesz bawić się w offset.
Limity ustaw na maxa.

#13 Użytkownik jest niedostępny   fatall1ty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 18 Maj 2018 - 18:09

Podłączyłem drugi zasilacz, ustawiłem tryb fixed, napięcie 1,37V, taktowanie 4,4ghz i komputer zgasł po 2 minutach. Mam pod ręką mojego starego i5 2500k, włożyłem go do płyty, ustawiłem 4,4 ghz taktowania, napięcie 1.38V i tak samo komputer zgasł po kilku minutach. Winna jest płyta główna która nie trzyma napięć?

Ten post był edytowany przez fatall1ty dnia: 18 Maj 2018 - 18:38


#14 Użytkownik jest niedostępny   freq86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 374
  • Dołączył: Wed, 05 Paź 11

Napisany 18 Maj 2018 - 18:43

Kierowniku a funkcje oszczędzania energii wyłączyłeś? C2,C3, C6 ?

#15 Użytkownik jest niedostępny   fatall1ty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 18 Maj 2018 - 18:50

Zobacz postfreq86, o 18 Maj 2018 - 18:43, napisał(a):

Kierowniku a funkcje oszczędzania energii wyłączyłeś? C2,C3, C6 ?

Tak :-)

#16 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9093
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 18 Maj 2018 - 21:20

Zobacz postfatall1ty, o 18 Maj 2018 - 19:09, napisał(a):

Podłączyłem drugi zasilacz, ustawiłem tryb fixed, napięcie 1,37V, taktowanie 4,4ghz i komputer zgasł po 2 minutach. Mam pod ręką mojego starego i5 2500k, włożyłem go do płyty, ustawiłem 4,4 ghz taktowania, napięcie 1.38V i tak samo komputer zgasł po kilku minutach. Winna jest płyta główna która nie trzyma napięć?

A na ustawieniach fabrycznych czyli bez OC działa dobrze?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Boczkins 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1278
  • Dołączył: Pn, 22 Wrz 14

Napisany 19 Maj 2018 - 01:33

mogłeś się zapytać sprzedającego ile mu poleciał i na jakich napięciach bo nie wierze (żeby go nie kręcił)

#18 Użytkownik jest niedostępny   freq86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 374
  • Dołączył: Wed, 05 Paź 11

Napisany 19 Maj 2018 - 11:02

Tu masz jeden z lepszych poradników podkręcania(ENG):http://www.overclock.net/forum/5-intel-cpus/1198504-complete-overclocking-guide-sandy-bridge-ivy-bridge-asrock-edition.html
Czy system wywala BSOD? Jeśli tak to jakie kody błędu(error) podaje?Czy radiatory sekcji zasilania mają jakiś nawiew, choćby minimalny? Czy są gorące?


#19 Użytkownik jest niedostępny   @lek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 719
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 31 Maj 2018 - 20:25

2 minutyDodaj obrazek, ja tu podejrzewam temperaturyDodaj obrazek

#20 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12626
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 01 Czerwiec 2018 - 05:22

jw, najpierw obadałbym tempy bo nic o nich autor nie napisał, a teraz w upalne dni przy 1,37v (i może źle założonym chłodzeniu) to może tam sie nieźle gotować

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych