Forum PCLab.pl: Komputer do pracy za 3-3.5 tysiąca - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer do pracy za 3-3.5 tysiąca Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   M4n1ak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 17 Sty 16

Napisany 16 Maj 2018 - 18:37

Cześć wszystkim!

Pozwoliłem sobie otworzyć wątek na forum, aby poradzić się czy zestaw, który zamierzam kupić będzie dobry czy może coś warto zmienić lub poczekać.
Po wstępnych przymiarkach zdecydowałem się wejść w platformę AM4 z Ryzenem na czele jako platforma do pracy, bardzo sporadycznie do gier.

Procesor: Ryzen 5 2600
Płyta: MSI B350 PC MATE
Grafika: MSI GTX 1050 Ti OC 4GB / używka allegro (gram bardzo sporadycznie)
RAM: Patriot 2x8GB 3200MHz (kompatybilne z płytą wg. producenta, potrzebne koniecznie 16GB)
Zasilacz: SilentiumPC Vero M2 Bronze 600W (lekko ponad, ale wole mieć zapas, szczególnie, że cenowo nie ma dużej różnicy z niższą mocą)
HDD: Toshiba P300 1 TB
SSD: Goodram Iridium Pro Gen2 240GB MLC
Obudowa: SilentumPC Regnum RG2 Pure Black (nie interesują mnie okna, szukałem obudowy mATX, ale słabo z wyborem samej obudowy jak i mobo do niej)

W tym momencie budżet wykorzystany, a nawet lekko przekroczony (zależnie od sklepu).
Potraficie coś doradzić, dopowiedzieć? Czy może wstrzymać się z kupnem?

Ten post był edytowany przez M4n1ak dnia: 17 Maj 2018 - 09:48


#2 Użytkownik jest niedostępny   Bumcyfykszyk 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4447
  • Dołączył: Pn, 31 Sie 15

Napisany 16 Maj 2018 - 19:01

fajny zestaw, mozesz brac ryzka 2600 tylko wtedy bios musi byc najnowszy na b350

#3 Użytkownik jest niedostępny   Quentin88 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 333
  • Dołączył: Nd, 12 Lip 15

Napisany 16 Maj 2018 - 19:29

w zależności od gier w jakie grasz moznaby pójść w intgre vega 2400g/2600g

#4 Użytkownik jest niedostępny   M4n1ak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 17 Sty 16

Napisany 16 Maj 2018 - 19:46

Zobacz postBumcyfykszyk, o 16 Maj 2018 - 19:01, napisał(a):

fajny zestaw, mozesz brac ryzka 2600 tylko wtedy bios musi byc najnowszy na b350


Właśnie zastanawiam się czy opłaca się dorzucić te 80 zł, jedni piszą że maksymalnie 5% wydajniejszy, inni że prawie 20%.
Aktualizacja BIOS'u w pewnym sklepie jest w gratisie, więc to akurat nie problem.


Zobacz postQuentin88, o 16 Maj 2018 - 19:29, napisał(a):

w zależności od gier w jakie grasz moznaby pójść w intgre vega 2400g/2600g


Gry to może 5% czasu, w którym wykorzystywałbym ten komputer, więc ciężko mi poświęcić te 2 rdzenie dla grafiki.
Chociaż może w tym szaleństwie jest metoda - zaoszczędzona kasa.

#5 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1702
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Maj 2018 - 19:50

Zestaw jest ok, ale polecałby rozważyć inny zasilacz niż ten, ponieważ ten model potrafi być głośny (piszczą cewki), zamiast tego np. bequiet, seasonic.

#6 Użytkownik jest niedostępny   M4n1ak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 17 Sty 16

Napisany 16 Maj 2018 - 20:06

Zobacz postQwertypp10, o 16 Maj 2018 - 19:50, napisał(a):

Zestaw jest ok, ale polecałby rozważyć inny zasilacz niż ten, ponieważ ten model potrafi być głośny (piszczą cewki), zamiast tego np. bequiet, seasonic.


Coś konkretnego może polecisz?
Z tego co wiem to cewki piszczą pod mocniejszym obciążeniem, a ten zasilacz będzie miał w stresie co najmniej ze 150W zapasu podejrzewam, jeśli nie dorzuce 150 metrów ledów haha :)

#7 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1702
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Maj 2018 - 20:20

Któryś z tych serii zasilaczy:
www.morele.net/zasilacz-seasonic-520w-m12ii-520-317909/
www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-10-400w-cm-bn276-1120431/
www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-10-500w-bn277-1120434/
Sam używam bequieta i nie słychać go kompletnie.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 16 Maj 2018 - 20:21


#8 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3362
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 16 Maj 2018 - 22:50

Ten zestaw prosi się o mocniejsze GPU gtx1060 3GB za 960-1000zl lub używka z gwarancja za 800zl. Będzie w grach ok. 50% bardziej wydajna. Zasilacz wystarczy jak weźmiesz Chieftec iArena 500w S8 za 139zl lub silentiumpc vero l2 500w za 179zl.

#9 Użytkownik jest niedostępny   M4n1ak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 17 Sty 16

Napisany 17 Maj 2018 - 05:53

Zobacz postQwertypp10, o 16 Maj 2018 - 20:20, napisał(a):

Któryś z tych serii zasilaczy:
www.morele.net/zasilacz-seasonic-520w-m12ii-520-317909/
www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-10-400w-cm-bn276-1120431/
www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-10-500w-bn277-1120434/
Sam używam bequieta i nie słychać go kompletnie.

Okej, zastanowie się jeszcze, bo trzeba by było lekko nagiąć budżet ;)

Zobacz postxtn, o 16 Maj 2018 - 22:50, napisał(a):

Ten zestaw prosi się o mocniejsze GPU gtx1060 3GB za 960-1000zl lub używka z gwarancja za 800zl. Będzie w grach ok. 50% bardziej wydajna. Zasilacz wystarczy jak weźmiesz Chieftec iArena 500w S8 za 139zl lub silentiumpc vero l2 500w za 179zl.

Jasne, że tak, zgadzam się. Z tym, że nie teraz. Wole zainwestować w lepsze podzespoły "bazowe", że tak to nazwę, a za jakiś czas ewentualnie dokupić kartę, jeśli najdzie mnie większa ochota na gry.

Pytanie które jeszcze mnie nurtuje. Czy na tej płycie B350 dam rade w miarę sensownie podkręcić procesor po zmianie chłodzenia na Ferę lub coś podobnego?

#10 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1702
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 17 Maj 2018 - 07:40

Zobacz postM4n1ak, o 17 Maj 2018 - 05:53, napisał(a):

Okej, zastanowie się jeszcze, bo trzeba by było lekko nagiąć budżet ;)


Jasne, że tak, zgadzam się. Z tym, że nie teraz. Wole zainwestować w lepsze podzespoły "bazowe", że tak to nazwę, a za jakiś czas ewentualnie dokupić kartę, jeśli najdzie mnie większa ochota na gry.

Pytanie które jeszcze mnie nurtuje. Czy na tej płycie B350 dam rade w miarę sensownie podkręcić procesor po zmianie chłodzenia na Ferę lub coś podobnego?

Jak najbardziej, tej płycie nic nie brakuje, sam używam z powodzeniem do OC jak w sygnaturce poniżej, nawet na boxie dasz radę trochę podkręcić, do 3,8/3,9ghz.
Poza tym odnośnie OC, możesz też wziąć spokojnie pamięci 2400mhz np. ballistix i też je podkręcisz do 3000/3200mhz.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 17 Maj 2018 - 08:06

Zobacz postM4n1ak, o 16 Maj 2018 - 18:37, napisał(a):

HDD: Toshiba P300 1 TB
SSD: Goodram Iridium Pro Gen2 240GB MLC
Obudowa: SilentumPC Regnum RG2 Pure Black (nie interesują mnie okna, szukałem obudowy mATX, ale słabo z wyborem samej obudowy jak i mobo do niej)
Rozważ rezygnację z talerzowego hałaśnika, na korzyść dla większego SSD (480GB-525GB) - no chyba, że Twoja praca to ogromne zasoby danych i bez 1TB w kompie się nie obejdzie.

Zobacz postxtn, o 16 Maj 2018 - 22:50, napisał(a):

Ten zestaw prosi się o mocniejsze GPU gtx1060 3GB za 960-1000zl
3GB to pomyłka w takiej karcie. Już dzisiaj widuję użycie VRAM ponad 3GB choćby w takim F1 2015. Jak już dokładać do czegoś lepszego niż GTX 1050Ti 4GB to czegoś z minimum 6GB pamięci.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 17 Maj 2018 - 08:08


#12 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3362
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Maj 2018 - 08:46

Zobacz postKyle_PL, o 17 Maj 2018 - 08:06, napisał(a):

Rozważ rezygnację z talerzowego hałaśnika, na korzyść dla większego SSD (480GB-525GB) - no chyba, że Twoja praca to ogromne zasoby danych i bez 1TB w kompie się nie obejdzie.

3GB to pomyłka w takiej karcie. Już dzisiaj widuję użycie VRAM ponad 3GB choćby w takim F1 2015. Jak już dokładać do czegoś lepszego niż GTX 1050Ti 4GB to czegoś z minimum 6GB pamięci.

Widuje się, niesamowite spostrzeżenie. Ja na swoich 8gb widuje zużycie powyżej 7gb wiec jaki wniosek z tego? Karty poniżej 8gb nie opłaca się kupować.... masz gtx1060 3GB? Ja ma i spokojnie mogę polecić do grania na wysokich w praktycznie każdej grze, wszystko pięknie chodzi. Dzisiaj przyszła do mnie kolejna 3GB do trzeciego kompa. Najlepiej jak ludzie którzy nie mieli sprzętu w kompie wypowiadają się ze coś nie działa.

Zobacz postM4n1ak, o 17 Maj 2018 - 05:53, napisał(a):

Okej, zastanowie się jeszcze, bo trzeba by było lekko nagiąć budżet ;)


Jasne, że tak, zgadzam się. Z tym, że nie teraz. Wole zainwestować w lepsze podzespoły "bazowe", że tak to nazwę, a za jakiś czas ewentualnie dokupić kartę, jeśli najdzie mnie większa ochota na gry.

Pytanie które jeszcze mnie nurtuje. Czy na tej płycie B350 dam rade w miarę sensownie podkręcić procesor po zmianie chłodzenia na Ferę lub coś podobnego?


Zamiast nowego gtx1050ti za 760-800zl kup kilkumiesięczna używana na Allegro z gwarancja producenta lub sklepu za 800zl. Na 1050ti już teraz jest walka o każdego fpsa, bo są już za słabe karty do wyżej niż średnie ustawienia. Na przeczekanie kup lepiej gtx1050 2gb za 550zl, do średnich tez wystarczy.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Aimar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 529
  • Dołączył: Cz, 12 Lip 07

Napisany 17 Maj 2018 - 09:21

Komputer do pracy a polecają zewnętrzne GPU, po co? Zintegrowana będzie aż nadto.

Żadne używki, lepiej dorzuć do porządnego monitora - oczy najważniejsze.

#14 Użytkownik jest niedostępny   M4n1ak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 17 Sty 16

Napisany 17 Maj 2018 - 09:46

Zobacz postQwertypp10, o 17 Maj 2018 - 07:40, napisał(a):

Jak najbardziej, tej płycie nic nie brakuje, sam używam z powodzeniem do OC jak w sygnaturce poniżej, nawet na boxie dasz radę trochę podkręcić, do 3,8/3,9ghz.
Poza tym odnośnie OC, możesz też wziąć spokojnie pamięci 2400mhz np. ballistix i też je podkręcisz do 3000/3200mhz.

A czy HyperX 2400MHz CL16 również by się nadały, oszczędność 80 zł, ale czy jest pewność, że na pewno odpalą?
Polecisz jakiś konkretny model tych Ballistix?

Zobacz postKyle_PL, o 17 Maj 2018 - 08:06, napisał(a):

Rozważ rezygnację z talerzowego hałaśnika, na korzyść dla większego SSD (480GB-525GB) - no chyba, że Twoja praca to ogromne zasoby danych i bez 1TB w kompie się nie obejdzie.

Mam dużo "śmieci", które muszę gdzieś trzymać. Budżet już trochę przekraczam, więc ciężko będzie się zmieścić z SSD 512GB. Jeśli HDD będzie mocno hałasował to ubiorę go w jakąś kieszeń na dysk i pójdzie do szafy ;)

Zobacz postxtn, o 17 Maj 2018 - 08:46, napisał(a):

Zamiast nowego gtx1050ti za 760-800zl kup kilkumiesięczna używana na Allegro z gwarancja producenta lub sklepu za 800zl. Na 1050ti już teraz jest walka o każdego fpsa, bo są już za słabe karty do wyżej niż średnie ustawienia. Na przeczekanie kup lepiej gtx1050 2gb za 550zl, do średnich tez wystarczy.

Kilkumiesięczna używana z gwarancją jak najbardziej mi pasuje, z tym, że boje się, że kupie jakąś zarżniętą z koparki.
Gdy widzę aukcje na których sprzedają po 2-5 sztuk takich samych kart to od razu nasuwa mi się jedno.

Zobacz postAimar, o 17 Maj 2018 - 09:21, napisał(a):

Komputer do pracy a polecają zewnętrzne GPU, po co? Zintegrowana będzie aż nadto.

Żadne używki, lepiej dorzuć do porządnego monitora - oczy najważniejsze.

Ryzen'y 1600/2600 nie posiadają iGPU niestety. Gdyby było to w ogóle nie sugerowałbym się kupnem karty póki co :D
Monitora nie wliczam w budżet, zależy mi głównie na porządnej jednostce centralnej.

#15 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1702
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 17 Maj 2018 - 11:34

Aktualnie do 3200mhz 2x8gb będą działać z samego XMP bez problemów, niezależnie, czy są, czy nie na listach QVL płyty. Hypex będą śmiagać, i dadzą się spokojnie podkręcić, przynajmniej na 3000mhz.

#16 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3362
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Maj 2018 - 13:49

Zobacz postM4n1ak, o 17 Maj 2018 - 09:46, napisał(a):

A czy HyperX 2400MHz CL16 również by się nadały, oszczędność 80 zł, ale czy jest pewność, że na pewno odpalą?
Polecisz jakiś konkretny model tych Ballistix?


Mam dużo "śmieci", które muszę gdzieś trzymać. Budżet już trochę przekraczam, więc ciężko będzie się zmieścić z SSD 512GB. Jeśli HDD będzie mocno hałasował to ubiorę go w jakąś kieszeń na dysk i pójdzie do szafy ;)


Kilkumiesięczna używana z gwarancją jak najbardziej mi pasuje, z tym, że boje się, że kupie jakąś zarżniętą z koparki.
Gdy widzę aukcje na których sprzedają po 2-5 sztuk takich samych kart to od razu nasuwa mi się jedno.


Ryzen'y 1600/2600 nie posiadają iGPU niestety. Gdyby było to w ogóle nie sugerowałbym się kupnem karty póki co :D
Monitora nie wliczam w budżet, zależy mi głównie na porządnej jednostce centralnej.

Możesz kupić 2400g z integra na poziomie gt1030. CPU ma 4 rdzenie i 8 wątków i radzi sobie dobrze nawet w grach. Jak nie potrzebujesz karty poziomu gtx1060 to takie rozwiazańie będzie idealne.
To nie kupuj jak maja kilka kart ale najwazńiejsza jest gwarancja któregoś z dużych sklepowe-kom, morele, komputronik itp. wtedy niewiele ryzykujesz. Najlepiej jak widzisz ze ktoś sprzedaje 1 kartę kilkumiesięczna z gwarancja.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 17 Maj 2018 - 16:02

Zobacz postxtn, o 17 Maj 2018 - 08:46, napisał(a):

... masz gtx1060 3GB?
Nie. ... akurat mam Radeon RX 460 4GB, który czasem jest szybszy od GTX 1060 3GB z powodu wielkości pamięci:
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 17 Maj 2018 - 16:02


#18 Użytkownik jest niedostępny   M4n1ak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 17 Sty 16

Napisany 17 Maj 2018 - 18:19

Patrząc z innej perspektywy, jak wyglądał by zestaw na Intelu bez karty graficznej do 3.5k?

#Edit

Ubrałem Intela w coś takiego, co myślicie?

Procesor: Intel i7-8700K 3.70GHz 12MB
Płyta: ASRock Z370 Pro4
RAM: G.SKILL Ripjaws V Red 16GB 3000MHz CL15
Zasilacz: SilentiumPC Vero M2 Bronze 600W
HDD: Toshiba P300 1 TB
SSD: Goodram Iridium Pro Gen2 240GB MLC
Obudowa: SilentumPC Regnum RG2 Pure Black

Bardzo problematyczny jest ten intelowski glut? Trzeba od razu skalpować?
Wydajność z pewnością lepsza.

Ten post był edytowany przez M4n1ak dnia: 17 Maj 2018 - 18:42


#19 Użytkownik jest dostępny   Savan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 251
  • Dołączył: Pn, 05 Lut 18

Napisany 17 Maj 2018 - 18:48

Cytuj

Bardzo problematyczny jest ten intelowski glut? Trzeba od razu skalpować?

Wszystko zależy od tego jaka ci się sztuka trafi.

Co do samego zestawu,to jeśli myślisz o oc:
-płytę zmień na AsRock'a z370 Extreme 4
-zasilacz zmieniłbym na Corsair cx450m/BQ Pure power 10 500w
-Pamiętaj,że będzie ci potrzebne chłodzenie i jest to kolejny wydatek

Ten post był edytowany przez Savan dnia: 17 Maj 2018 - 18:49


#20 Użytkownik jest niedostępny   M4n1ak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 17 Sty 16

Napisany 17 Maj 2018 - 18:53

Zobacz postSavan, o 17 Maj 2018 - 18:48, napisał(a):

Wszystko zależy od tego jaka ci się sztuka trafi.

Co do samego zestawu,to jeśli myślisz o oc:
-płytę zmień na AsRock'a z370 Extreme 4
-zasilacz zmieniłbym na Corsair cx450m/BQ Pure power 10 500w
-Pamiętaj,że będzie ci potrzebne chłodzenie i jest to kolejny wydatek


Właśnie sobie to uświadomiłem, że będzie potrzebny cooler.
W takim razie nie było pytania, nie będę się wygłupiał z takim budżetem, bo i tak skok wydajnościowy w porównaniu do tego co posiadam obecnie (i5-5200U) będzie ogromny :D
Na dniach zamówie ryż i będę testował, dzięki wszystkim za pomoc :D

Ten post był edytowany przez M4n1ak dnia: 17 Maj 2018 - 18:55


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych