Forum PCLab.pl: Problem z partycją recovery. Jak dołączyć jedną partycję do drugiej - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z partycją recovery. Jak dołączyć jedną partycję do drugiej Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   ♫ musique ♫ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 212
  • Dołączył: Nd, 15 Maj 16

Napisany 16 Maj 2018 - 18:45

Witam

Mam pewien problem.

Dodaj obrazek
Otóż jak widać. Stworzyła mi się partycja Recovery na dysku E - którą usunąłem. I teraz chce dołączyć tą partycję E , do mojego dysku C (dysk C i E to pamięć z SSD).

Da się tak? Czy nie? Na opartego mogę ponownie zrobić tą partycję Recovery na E jeśli ktoś mi powie jak.... Ale chciałbym raczej 500mb dołaczyć do dysku C, bez utarty danych!!!

Proszę o pomoc!

pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   smog11 

  • nie ogarniam tego
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 3029
  • Dołączył: Cz, 18 Gru 08

Napisany 16 Maj 2018 - 18:55

Uruchom "zarządzanie dyskami". Usuń partycję E (usuń wolumin) i wtedy powinieneś mieć możliwość zmiany rozmiaru partycji C (rozszerzenia).

#3 Użytkownik jest niedostępny   ♫ musique ♫ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 212
  • Dołączył: Nd, 15 Maj 16

Napisany 16 Maj 2018 - 18:56

Dodaj obrazek

Nie da się. Próbowałem - właśnie nie wiem czemu to nie działa ;x

#4 Użytkownik jest niedostępny   smog11 

  • nie ogarniam tego
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 3029
  • Dołączył: Cz, 18 Gru 08

Napisany 16 Maj 2018 - 18:59

A to recovery to było fabryczne na laptopie czy zrobiłeś jakimś programem, a może standardowa partycja odzyskiwania Windows 10. Jeśli to ostatnie, to nic z tym chyba nie zrobisz. Musi się wypowiedzieć ktoś bardziej z tego działu. 

#5 Użytkownik jest niedostępny   ♫ musique ♫ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 212
  • Dołączył: Nd, 15 Maj 16

Napisany 16 Maj 2018 - 19:00

Nie. Kilka dni temu samo na Windowsie mi się zrobiło :E

A mam już system z pół roku i wcześniej tego nie miałem na 200%

Może jakimś programem i "merge partitions" zadziała ? Boję się tylko żeby danych nie stracić...

@EDIT
Dodam, że partycji z "zarządzania komputerem" usunąć nie mogłem. Pomógł tylko delete wybranej partycji z CMD.
Może jakiś zewnętrzny program pozwoli mi na "merge partitions" ?

Dodaj obrazek
Wcześniej była Recovery, teraz jak widać prawie cała wolna bo utworzyłem z wolnego miejsca partycje. 

Ten post był edytowany przez ♫ musique ♫ dnia: 16 Maj 2018 - 19:08


#6 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10934
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 16 Maj 2018 - 19:22

nie możesz, bo widać, że ta partycja nie przylega do c - z jakichś względów została utworzona jako 1 - z reguły 1 jest ta 100

na upartego dałoby się zrobić, ale poniewaz musiałbys dołączyć tę partycję do c od początku c, a tam jest tablica plików systemu, zbyt ryzykowne - ryzyko duże, a korzyści prawie żadnej

#7 Użytkownik jest niedostępny   ♫ musique ♫ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 212
  • Dołączył: Nd, 15 Maj 16

Napisany 16 Maj 2018 - 19:23

Zobacz postglauks, o 16 Maj 2018 - 19:22, napisał(a):

nie możesz, bo widać, że ta partycja nie przylega do c - z jakichś względów została utworzona jako 1 - z reguły 1 jest ta 100

na upartego dałoby się zrobić, ale poniewaz musiałbys dołączyć tę partycję do c od początku c, a tam jest tablica plików systemu, zbyt ryzykowne - ryzyko duże, a korzyści prawie żadnej


To jeżeli nie da się zrobić w ten spoosób, to mogę odzyskać jakoś tamto poprzednie rozwiązanie :E ?

Jak stworzyć na tym dysku partycje Recovery w takim razie? :)

Chcę po prostu uzyskać jakiś profit z tej partycji ^^

Ten post był edytowany przez ♫ musique ♫ dnia: 16 Maj 2018 - 19:27


#8 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10934
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 16 Maj 2018 - 19:34

reinstaluj system ;)

a poważnie może się da, ale skomplikowane

trzeba utworzyć partycję, niekoniecznie 500, chyba może być mniejsza, ulokować na niej pliki odzyskiwania, i zarejestrować partycję jako odzyskiwania - robi się to programikiem reagentc

jak przekopiować na nią pliki odzyskiwania - trzeba utworzyć tzw płytkę\pena ratunkowego, i pliki przekopiować na partycję - czy bedzie działać nie jestem pewien, ale powinno

najważniejsze - zarejestrować partycję, i klawisz jej uruchamiania, programem reagentc; da się zrobić, są do tego nawet strony po polsku, tyle że dosyć stare, do 7, ale może teraz są i nowsze

tyle, że jak zrobisz np pena ratunkowego ta partycja niepotrzebna - pen robi się programikiem recdisc

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 16 Maj 2018 - 19:36


#9 Użytkownik jest niedostępny   ♫ musique ♫ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 212
  • Dołączył: Nd, 15 Maj 16

Napisany 16 Maj 2018 - 19:38

Dziwię się, że samo mi ją utworzyło. Po prostu wywalę tą partycję i będzie jako niezagospodarowany obszar, od tyle ;)

Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia.

;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych