Forum PCLab.pl: Battlefield V - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (279 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 264
  • 265
  • 266
  • 267
  • 268
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Battlefield V Powrót po 16 latach do WW2

#5301 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9312
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 16 Lipiec 2019 - 17:02

Zobacz postDjXbeat, o 16 Lipiec 2019 - 16:58, napisał(a):

Dzięki. nawet nie zauważyłem, że można kupić :lol2:


wszystkie bronie ktore sa do oblokowania mozna kupic jesli nie zdazyles ich odblokowac. Skiny juz nie.

#5302 Użytkownik jest niedostępny   MadSpot 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: So, 26 Lip 14

Napisany 16 Lipiec 2019 - 17:40

Zobacz postkibolkks, o 16 Lipiec 2019 - 16:23, napisał(a):

@MadSpot dziękuję bardzo za obszerną odpowiedź.

Jakbyś mógł jeszcze doprecyzować:

a) renderowanie przyszłych klatek w samej grze ma byc ON czy OFF?

b) "wyłączenie okluzji otoczenia" - nie widzę takiej opcji w grze

c) lepiej grać na DX11 czy DX12?

a) Renderowanie przyszłych klatek w grze, to jest właśnie komenda: -RenderDevice.RenderAheadLimit | Domyślnie jak masz w grze włączone renderowanie przyszłych klatek, to komenda: -RenderDevice.RenderAheadLimit jest ustawiona na '3', a jak jest wyłączona to '1'. Z tym, że '1' co prawda mocno zmniejsza 'input lag', ale kosztem dużego spadku wydajności. | Wpisując komendę w parametrach uruchamiania origin i dając numer '2' dajesz złoty środek między wydajnością, a input lagiem - dlatego, że w samej grze nie możesz sobie ustawić tej wartości jak chcesz.

b) Mam wersje ang. więc w pl ciężko powiedzieć jak tym razem przetłumaczyli. Chodzi o opcje na dole, gdzie do wyboru: wył, SSAO oraz HBAO+.

c) ...to już zależy od konfiguracji - musisz sam sprawdzić. Z własnych testów zauważyłem, że w DX12 znacznie rośnie zapotrzebowanie na VRAM - jak dobrze pamiętam tekstury średnie to: DX11: 2.4GB, a na DX12: 3.3GB, a i tak często zdarzały się 'wycieki' na większą ilość.

Zobacz postSend1N, o 16 Lipiec 2019 - 16:41, napisał(a):

Jak dajesz w panelu nvidii na 1 to w grze dajesz na OFF bo inaczej nie ma to sensu gdy dasz w grze na ON to tak jakby w panelu było powiedzmy 3 najprościej mówiąć.


Większość osób właśnie tak myśli, ale działa to troszkę inaczej... NVIDIA z prerenderowaniem klatek na 1 powinna mieć taką samą wydajność jak wyłączenie renderowania przyszłych klatek w menu, ale tak nie jest - co można sprawdzić samemu.
Ze swoich testów (tak sporo sobie testuje), że ustawienie tych parametrów to mocno indywidualna dla sprzętu sprawa (patrząc przez wbudowany graph w grze). Jednak chcąc osiągnąć najniższy input lag, ale z zachowaniem wydajności, to nie ma lepszej kombinacji jak parametr -RenderDevice.RenderAheadLimit na 2 oraz w panelu nvidii renderowanie przyszłych klatek na: 1.

Dodając na koniec... komenda: -RenderDevice.RenderAheadLimit oraz sama opcja w menu renderowania przyszłych klatek (czyli to samo co komenda) - nie działa w trybie DX12.

____

I bym zapomniał... Zauważyłem, że we wszystkich grach (oceniał ogólnie przez większość) prerenderowane klatki w panelu nvidii nadpisują te wartości domyślne w grze jakie ustalili twórcy, ale... w przypadku gier na silniku Frostbite tego nie robi... BF3, BF4, BF1, BF5, ME:A, Anthem, MoH:W, Battlefronty itp. | Frostbite i panel nvidia dopełniają swoje ustawienia.

Ten post był edytowany przez MadSpot dnia: 16 Lipiec 2019 - 17:56


#5303 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2809
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 16 Lipiec 2019 - 19:41

Zobacz postMadSpot, o 16 Lipiec 2019 - 18:40, napisał(a):

a) Renderowanie przyszłych klatek w grze, to jest właśnie komenda: -RenderDevice.RenderAheadLimit | Domyślnie jak masz w grze włączone renderowanie przyszłych klatek, to komenda: -RenderDevice.RenderAheadLimit jest ustawiona na '3', a jak jest wyłączona to '1'. Z tym, że '1' co prawda mocno zmniejsza 'input lag', ale kosztem dużego spadku wydajności. | Wpisując komendę w parametrach uruchamiania origin i dając numer '2' dajesz złoty środek między wydajnością, a input lagiem - dlatego, że w samej grze nie możesz sobie ustawić tej wartości jak chcesz.

b) Mam wersje ang. więc w pl ciężko powiedzieć jak tym razem przetłumaczyli. Chodzi o opcje na dole, gdzie do wyboru: wył, SSAO oraz HBAO+.

c) ...to już zależy od konfiguracji - musisz sam sprawdzić. Z własnych testów zauważyłem, że w DX12 znacznie rośnie zapotrzebowanie na VRAM - jak dobrze pamiętam tekstury średnie to: DX11: 2.4GB, a na DX12: 3.3GB, a i tak często zdarzały się 'wycieki' na większą ilość.



Większość osób właśnie tak myśli, ale działa to troszkę inaczej... NVIDIA z prerenderowaniem klatek na 1 powinna mieć taką samą wydajność jak wyłączenie renderowania przyszłych klatek w menu, ale tak nie jest - co można sprawdzić samemu.
Ze swoich testów (tak sporo sobie testuje), że ustawienie tych parametrów to mocno indywidualna dla sprzętu sprawa (patrząc przez wbudowany graph w grze). Jednak chcąc osiągnąć najniższy input lag, ale z zachowaniem wydajności, to nie ma lepszej kombinacji jak parametr -RenderDevice.RenderAheadLimit na 2 oraz w panelu nvidii renderowanie przyszłych klatek na: 1.

Dodając na koniec... komenda: -RenderDevice.RenderAheadLimit oraz sama opcja w menu renderowania przyszłych klatek (czyli to samo co komenda) - nie działa w trybie DX12.

____

I bym zapomniał... Zauważyłem, że we wszystkich grach (oceniał ogólnie przez większość) prerenderowane klatki w panelu nvidii nadpisują te wartości domyślne w grze jakie ustalili twórcy, ale... w przypadku gier na silniku Frostbite tego nie robi... BF3, BF4, BF1, BF5, ME:A, Anthem, MoH:W, Battlefronty itp. | Frostbite i panel nvidia dopełniają swoje ustawienia.

Ja mam zawsze renderaheadlimit na 2 nic nie musze zmieniać bo standardowo tak jest, jak ustawisz w panelu renderowanie przyszlych klatek na 1 a w grze na on to wtedy to w panelu nic nie daje bo w opcjach gry masz ustawione na włączone czyli dalej renderuje przyszłe klatki co za tym idzie nieco większy input lag, jak chcesz miec w grze na ON to co nie ustawisz w panelu i tak będzie działało tak jak jest ustawione w menu gry. Jak w menu gry chcesz mieć włączone to w panelu zostawiasz pod kontrolą aplikacji a jak wyłączone to w panelu najlepiej dać na 1.

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 16 Lipiec 2019 - 19:43


#5304 Użytkownik jest niedostępny   MadSpot 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: So, 26 Lip 14

Napisany 16 Lipiec 2019 - 20:11

Zobacz postSend1N, o 16 Lipiec 2019 - 19:41, napisał(a):

Ja mam zawsze renderaheadlimit na 2 nic nie musze zmieniać bo standardowo tak jest, jak ustawisz w panelu renderowanie przyszlych klatek na 1 a w grze na on to wtedy to w panelu nic nie daje bo w opcjach gry masz ustawione na włączone czyli dalej renderuje przyszłe klatki co za tym idzie nieco większy input lag, jak chcesz miec w grze na ON to co nie ustawisz w panelu i tak będzie działało tak jak jest ustawione w menu gry. Jak w menu gry chcesz mieć włączone to w panelu zostawiasz pod kontrolą aplikacji a jak wyłączone to w panelu najlepiej dać na 1.

Standardowo jest '3' co sam dev napisał: Twitter, a nie ktoś przypadkowy z internetu. Więc jak nic nie musisz zmieniać, jak MUSISZ żeby mieć '2'...
I napiszę jeszcze raz... Ustawienie RenderDevice.RenderAheadLimit za pomocą komendy oraz prerenderowania klatek w panelu sterowania nvidii działa jednocześnie. Jedno i drugie działa bardzo podobnie - z tym, że to pierwsze 'ingeruje' w silnik gry (tak został napisany w przeciwieństwie do większości innych) stąd też takie działanie/wydajność, a to drugie działa na całą aplikacje jak każdą inną - nie może ingerować wewnątrz. Masło maślane, ale obie opcje działają jednocześnie i dają różne wyniki zależne od ustawienia. :)

perfoverlay.drawgraph 1 i do testów. Chociaż z obecnym stanem gry (który ma się niby wkrótce poprawić) nie wiem, czy testowanie ma sens... stutter, cpu 'spikes' itd.

Ten post był edytowany przez MadSpot dnia: 16 Lipiec 2019 - 20:14


#5305 Użytkownik jest dostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2791
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 17 Lipiec 2019 - 20:50

Albo mi sie wydaje albo na tych nowcyh sterach 431.36 jest plynniej gra nie szarpie nie scina tak jak wczseniej

#5306 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5352
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 10:52

Zobacz postEltik, o 17 Lipiec 2019 - 20:50, napisał(a):

Albo mi sie wydaje albo na tych nowcyh sterach 431.36 jest plynniej gra nie szarpie nie scina tak jak wczseniej

U mnie co jakis czas sa scinki fps, przed latka bylo super, teraz srednio.

#5307 Użytkownik jest niedostępny   barteke 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 173
  • Dołączył: Wed, 26 Lis 14

Napisany 18 Lipiec 2019 - 13:22

Bugi, każda kolejna łatka z kolejnymi błędami. Krok w przód i dwa do tyłu. Brak tekstur żołnierzy ciągnie się już chwilę i końca nie widać. Brak wynajmu serwerów, odblokowanie poziomów, wszystkie tryby na nowej mapie, ścinki i reszta. Szczerze mówiąc rzygam już tym bffem z "live service". Tyle miesięcy po premierze, a ta gra to dalej beta.

#5308 Użytkownik jest dostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2791
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 13:28

Zobacz postPhoenixsuple, o 18 Lipiec 2019 - 10:52, napisał(a):

U mnie co jakis czas sa scinki fps, przed latka bylo super, teraz srednio.


U mnie tez ale jakos gra na nowych sterownikach 431.36 jest plynniejsza niz na poprzednich 430.86

No chyba ze naprawde trzeba sie przeniesc na radeona zeby nie miec scin

#5309 Użytkownik jest dostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2791
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 14:36

Ogolnie stan gry jest oplakany. Nawet zatwardziali wielbiciele serii sie od niej odwracaja a cala prawde o grze publikuje Mestre w swoim materiale

https://www.youtube....h?v=W2N3KlJ3pX8

a takze Jakub "Kromka" Górka

https://www.youtube....IJbbrddSLw&t=9s

#5310 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13520
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 18 Lipiec 2019 - 17:22

a niech sobie płaczą, co mnie jakaś Kromka Chleba czy inny interesi? ja gram sobie for fun, i nie ma obecnie innej gry jak bf1/5 co by mi tyle frajdy dawała (z przewagą jedynki, po miesiącach stwierdzam, ze 5 jest sporo gorsza)

#5311 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5352
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 17:23

Juz pomijajac bledy techniczne to All Sudan nadal nie ma w Conquest a za kilka dni ma byc nowa mapa, mam nadzieje ze problemow nie bedzie. :E

#5312 Użytkownik jest niedostępny   jarecki94 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 601
  • Dołączył: Cz, 04 Paź 12

Napisany 18 Lipiec 2019 - 19:08

Dlatego ja już dawno pozbyłem się tego gniota z dysku.

#5313 Użytkownik jest dostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2791
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 22:20

BF 1 jest duzo lepszy

#5314 Użytkownik jest niedostępny   BlindObserver 

  • "Lepiej umrzeć stojąc, niż żyć klęcząc"
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4385
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 18 Lipiec 2019 - 23:40

Zobacz postEltik, o 18 Lipiec 2019 - 14:36, napisał(a):

Ogolnie stan gry jest oplakany. Nawet zatwardziali wielbiciele serii sie od niej odwracaja a cala prawde o grze publikuje Mestre w swoim materiale

https://www.youtube....h?v=W2N3KlJ3pX8

a takze Jakub "Kromka" Górka

https://www.youtube....IJbbrddSLw&t=9s

Nic odkrywczego, od pierwszego zapoznania się grą pisałem w tym temacie, że BFV jest słabą grą bez żadnego pomysłu. I z niewyjaśnionych dla mnie powodów, dla kogoś ta gra może być lepsza niż BF1, który nie jest idealny, ale jest nieporównywalnie bardziej dopracowany. I będąc wieloletnim fanem serii nieco zaskakuje mnie, że inni fani nie widzą tych problemów, choćby część osób z tego wątku. Bo jeśli ktoś zaczął grać od BFV to dobrego BF-a nie zna, więc nie ma mu się co dziwić, że jest zadowolony. Błagam już, żeby zostawili tego gniota i zaczęli robić kolejną odsłonę, najlepiej w czasach współczesnych, coś na poziomie BF3/BF4. I doskonale wiem, że tamte gry były zbugowane jak cholera, ale pomimo tego, chciało się w nie grać. Jak odpalam BFV to ta gra nie ma żadnej magii i po prostu męczy. Jestem pewny, że nigdy tej gry nie poprawią, bo bez Premium DICE nie ma żadnej motywacji do tego.

#5315 Użytkownik jest dostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2791
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 19 Lipiec 2019 - 08:36

Wielu tez prognozowalo co bedzie bez premium i sie nie pomylili. Przy BF 1 mielismy podstawe + potem 16 map w premium. Teraz mamy co? Do tego bledy samej gry ktorych z czasem jest coraz wiecej zamiast mniej

#5316 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6780
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 19 Lipiec 2019 - 10:42

We wcześniejszych Battlefieldach Oni mieli z góry wytyczone co będą robić. Dali podstawkę + Premium, które od samego początku wiadomo było jak będzie wyglądać.
Mam wrażenie, że w BF5 dali cały content z dopiskiem "premium" ale wszystko co ma się pojawić jest jedną wielką improwizacją :E

#5317 Użytkownik jest niedostępny   emq bro 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 619
  • Dołączył: Wed, 23 Wrz 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 12:05

Zobacz postDjXbeat, o 19 Lipiec 2019 - 11:42, napisał(a):

We wcześniejszych Battlefieldach Oni mieli z góry wytyczone co będą robić. Dali podstawkę + Premium, które od samego początku wiadomo było jak będzie wyglądać.
Mam wrażenie, że w BF5 dali cały content z dopiskiem "premium" ale wszystko co ma się pojawić jest jedną wielką improwizacją :E


Nawet jeżeli jest to improwizacja - chłopaki badają nowe grunty, które może ukierunkują ich jak powinien wyglądać i co zawierać kolejny BF.

Odkąd pojawił się tryb BR - gram z kolegami tylko w tym trybie. Oczywiście, już rzygam tą jedną mapą i przydałaby się nowa (dodawanie dodatkowych obiektów na tej mapie mnie nie zadowala), ale... :E

#5318 Użytkownik jest niedostępny   voltan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 209
  • Dołączył: Pn, 08 Kwi 13

Napisany 20 Lipiec 2019 - 14:36

Dziś miałem znakomite zdarzenie. Gram sobie burzę ognia solo, a tu dwóch gości grających razem mnie dojechało. Świetne.

#5319 Użytkownik jest niedostępny   Kisiel-PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 972
  • Dołączył: So, 28 Sie 10

Napisany 25 Lipiec 2019 - 23:31

Jak wrażenia po patchu ? Warto ściągać i powrócić?

#5320 Użytkownik jest niedostępny   prystek@ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Wed, 15 Maj 19

Napisany 26 Lipiec 2019 - 04:54

Zobacz postKisiel-PL, o 25 Lipiec 2019 - 23:31, napisał(a):

Jak wrażenia po patchu ? Warto ściągać i powrócić?
zadne roznicy wiekszej nie widac jak byl szrot tak jest szrot :E ale sie gra z braku laku

  • (279 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 264
  • 265
  • 266
  • 267
  • 268
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

6 Użytkowników czyta ten temat
3 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

  1. Strilok,
  2. Eltik,
  3. KILLER289