Forum PCLab.pl: Nie działające sterowniki karty graficznej - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nie działające sterowniki karty graficznej Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   pogromca56 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 27 Gru 13

Napisany 16 Maj 2018 - 19:51

Witam.Ostatnio kupiłem nową kartę graficzną ZOTAC GEFORCE GTX 1060 AMP 3GB ,podłączyłem ją z monitorem Samsung P2270HD kablem hdmi-hdmi zainstalowałem sterowniki i coś nie działa.Pokazuje obraz ale dolny pasek jest ucięty, obraz niewyraźny.Komputer normalnie wykrywa kartę i pokazuje że urządzenie działa poprawnie ale jakby sterowniki nie działały. Poprzednią kartę miałem podłączoną do gniazda DVI-I w komputerze i VGA w monitorze i wszystko działało jak należy. Czy możliwe jest,że monitor ma problem z odbieraniem sygnału cyfrowego? Dodam,że sterowniki mam aktualne.Proszę o jakąś podpowiedź.

#2 Użytkownik jest niedostępny   miemik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: So, 10 Sty 15

Napisany 16 Maj 2018 - 20:13

Na palcach jednej ręki można policzyć kiedy to była wina monitora. Zastanów się nad zwrotem karty ewentualnie zrób jeszcze test na innym kompie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Czapkazdaszkiem90 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 151
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 18

Napisany 16 Maj 2018 - 20:16

Sprawdz czy nie masz wlaczonej opcji overscan albo czy odswiezenie ekranu jest poprawne.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2798
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 16 Maj 2018 - 20:37

Jeśli na tym monitorze wcześniej wszystko było OK (na poprzedniczce), to jednak na Twoim miejscu pofatygowałbym się do sklepu by sprawdzili jak u nich ta karta działa w PC. Może kabel walnięty, może gniazdo, a może w monitorze masz coś przestawione / nieustawione np. obszar ekranu. Trudno powiedzieć. Zakładam, że używasz rozdzielczości natywnej

#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18220
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 16 Maj 2018 - 20:43

Pierwszy kandydat do sprawdzenia to właśnie overscan. Bardzo możliwe że jest to włączone tylko dla wejścia HDMI - tym bardziej że to monitoro-telewizor.

#6 Użytkownik jest niedostępny   pogromca56 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 27 Gru 13

Napisany 17 Maj 2018 - 16:23

Podłączyłem laptopa kablem hdmi do monitora i obraz jest taki sam, więc nie jest to wina karty tylko monitora.

#7 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18220
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 17 Maj 2018 - 16:27

Nom... znajdź opcję za to odpowiedzialną i wyłącz.

#8 Użytkownik jest niedostępny   pogromca56 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 27 Gru 13

Napisany 17 Maj 2018 - 17:09

Szukałem ale nie ma takiej opcji żeby ustawić rozdzielczość, jest ustawione domyślnie 16x9 i nic więcej.Znalazłem opcje auto dopasowanie ale gdy jestem podłączony kablem analogowym a nie hdmi.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Wenez 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5858
  • Dołączył: Pt, 10 Sty 03

Napisany 17 Maj 2018 - 17:36

A możesz go jakoś resetować do ustawień fabrycznych?

#10 Użytkownik jest niedostępny   pogromca56 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 27 Gru 13

Napisany 17 Maj 2018 - 17:40

Resetowałem ale nic nie pomagało.

#11 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18220
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 17 Maj 2018 - 21:10

Spróbuj w setup & reset -> AV Mode ustawić OFF.

#12 Użytkownik jest niedostępny   pogromca56 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 27 Gru 13

Napisany 18 Maj 2018 - 12:06

Ustawiłem już dopasowanie ekranu ale obraz dalej jest nie wyraźny.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2798
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 18 Maj 2018 - 12:34

Zobacz postpogromca56, o 18 Maj 2018 - 13:06, napisał(a):

Ustawiłem już dopasowanie ekranu ale obraz dalej jest nie wyraźny.

czy masz coś podobnego jak w filmiku?

#14 Użytkownik jest niedostępny   pogromca56 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 27 Gru 13

Napisany 19 Maj 2018 - 12:50

Zobacz postBulsky, o 18 Maj 2018 - 12:34, napisał(a):

czy masz coś podobnego jak w filmiku?



nie u mnie wszystko działa tylko obraz na złączu cyfrowym jest nie wyraźny.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych