Forum PCLab.pl: Chłodzenie Fortis 3 - kupiłem wadliwy egzemplarz? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Chłodzenie Fortis 3 - kupiłem wadliwy egzemplarz? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Porcygar 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wed, 18 Kwi 18

Napisany 16 Maj 2018 - 23:19

Proszę o pomoc w ocenie mojej sytuacji. Kupiłem używane chłodzenie CPU -Silentiumpc Fortis 3 v2, przy montażu zauważyłem, że powierzchnia łącząca się z procesorem jest w jednym miejscu nierówna (jakby milimetrowy spadek).

Zdjęcia:
https://ibb.co/fzT6vd
https://ibb.co/b2pqMJ
https://ibb.co/b7Dvoy

Czy to jest wada? Czy wpłynie to na efektywność chłodzenia i lepiej reklamować? Czy można pasta to wyrówna i nie warto robić zamieszania?

Ten post był edytowany przez Porcygar dnia: 16 Maj 2018 - 23:30


#2 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11147
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 16 Maj 2018 - 23:28

Wadliwe.

#3 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4220
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 16 Maj 2018 - 23:32

Sprawdź na procu jak działa, jakie masz temp. Porównaj z informacjami z sieci. Wszystko zależy ile dałeś.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 16 Maj 2018 - 23:32


#4 Użytkownik jest dostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2600
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 17 Maj 2018 - 06:18

No wygięta jest strasznie. Jak mówi Xtn, zobacz jakie temp ma cpu, ale szczerze to na Twoim miejscu reklamowałby, bo jak było napisane, że w pełni sprawne, a tu taki bubel.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kris?! 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 298
  • Dołączył: Cz, 30 Mar 06

Napisany 17 Maj 2018 - 08:57

Może po przykręceniu do proca rurki ułożą się na miejsce. Wygląda jakby oberwało w transporcie, albo jakby ktoś uszkodził bawiąc się tym coolerem.

#6 Użytkownik jest niedostępny   TroLLu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 550
  • Dołączył: Nd, 15 Mar 15

Napisany 17 Maj 2018 - 11:37

ten ostatni heatpipe i tak pewnie nie bedzie dotykal ihsu wiec wada ta bedzie miala zerowe znaczenie jesli chodzi o wydajnosc
ale jak chcesz to zwracaj bo ewidetnie jest walniete

#7 Użytkownik jest niedostępny   Porcygar 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wed, 18 Kwi 18

Napisany 17 Maj 2018 - 14:04

Zobacz postKris?!, o 17 Maj 2018 - 08:57, napisał(a):

Może po przykręceniu do proca rurki ułożą się na miejsce. Wygląda jakby oberwało w transporcie, albo jakby ktoś uszkodził bawiąc się tym coolerem.


Raczej na pewno nie zostało uszkodzone w transporcie, chłodzenie było dobrze zapakowane w oryginalne pudełko i plastiki ochronne. Sprzedawca deklarował jakość "bardzo dobrą", na zdjęciach nie było widać uszkodzenia. Sprzęt ma jakieś pół roku (dołączona kopia oryginalnego paragonu zakupu).


Jaki benchmark polecacie do rzetelnego sprawdzenia temperatur, Prime95 wystarczy?

EDIT:
Na ile byście wycenili Fortisa 3 w takim stanie jeżeli bym zdecydował się go zatrzymać? Kupiony za 110zł, sprzedawca po kontakcie oferuje rekompensatę 30zł (zasłania się niewiedzą, podobno był taki od nowości).

Ten post był edytowany przez Porcygar dnia: 17 Maj 2018 - 14:09


#8 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17882
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 17 Maj 2018 - 14:29

sprawdź temp. tym primem i już... jak procek nie będzie miał kosmos temp., to przytul te trzy dyszki i zostaw sobie tego fortisa - jak będzie lipa (słaby styk podstawy z ihs), to zrób to samo, tylko chłodzenie zareklamuj u producenta... będziesz miał kasę i nowe chłodzenieDodaj obrazek

#9 Użytkownik jest dostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2600
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 17 Maj 2018 - 14:41

Zobacz postPorcygar, o 17 Maj 2018 - 15:04, napisał(a):

Raczej na pewno nie zostało uszkodzone w transporcie, chłodzenie było dobrze zapakowane w oryginalne pudełko i plastiki ochronne. Sprzedawca deklarował jakość "bardzo dobrą", na zdjęciach nie było widać uszkodzenia. Sprzęt ma jakieś pół roku (dołączona kopia oryginalnego paragonu zakupu).


Jaki benchmark polecacie do rzetelnego sprawdzenia temperatur, Prime95 wystarczy?

EDIT:
Na ile byście wycenili Fortisa 3 w takim stanie jeżeli bym zdecydował się go zatrzymać? Kupiony za 110zł, sprzedawca po kontakcie oferuje rekompensatę 30zł (zasłania się niewiedzą, podobno był taki od nowości).


Grandisa w tej cenie kupujesz i masz lepsze chłodzenie. Wysyłaj typowi to dziadostwo i tyle, do tego z ukrytą wadą.

Ten post był edytowany przez kafaros dnia: 17 Maj 2018 - 14:42


#10 Użytkownik jest niedostępny   Porcygar 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wed, 18 Kwi 18

Napisany 17 Maj 2018 - 14:45

Zobacz postkafaros, o 17 Maj 2018 - 14:41, napisał(a):

Grandisa w tej cenie kupujesz i masz lepsze chłodzenie. Wysyłaj typowi to dziadostwo i tyle, do tego z ukrytą wadą.


Grandis za 80zł? :o Gdzie tak tanio?

#11 Użytkownik jest dostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2600
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 17 Maj 2018 - 15:33

Ostatnio swojego sprzedawałem za 110zł .Licz 110zł jak ma autor, bo co mi z 30 zł jak chłodzenie, nie będzie dolegać i temperatury będą wysokie? Używki chodzą koło 130zł, i wolałbym dołożyć 20zł ,niż "zaoszczędzić" 30zł. Polandia cebulandia i płacz...

#12 Użytkownik jest niedostępny   Porcygar 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wed, 18 Kwi 18

Napisany 17 Maj 2018 - 15:57

Zobacz postbartosz302, o 17 Maj 2018 - 14:29, napisał(a):

sprawdź temp. tym primem i już... jak procek nie będzie miał kosmos temp., to przytul te trzy dyszki i zostaw sobie tego fortisa - jak będzie lipa (słaby styk podstawy z ihs), to zrób to samo, tylko chłodzenie zareklamuj u producenta... będziesz miał kasę i nowe chłodzenieDodaj obrazek


Przy Ryzenie 5 2400g @3.8GHz blend test na Prime95 to max 73'C na CPU, średnio 70'C (wskazania HWiNFO i CoreTemp) po 30 minutach. Chyba wygląda to ok?


EDIT:
Przy poprawie napięć temperatury w nowym teście to odpowiednio 67'C i 65'C.

Ten post był edytowany przez Porcygar dnia: 17 Maj 2018 - 17:20


#13 Użytkownik jest niedostępny   zozolek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1237
  • Dołączył: Pt, 23 Wrz 11

Napisany 17 Maj 2018 - 16:14

rozwalone jak nic.

sam sprzedaje swoje właśnie i nie mam żadnych wygięć.

#14 Użytkownik jest niedostępny   forfun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 17 Maj 2018 - 16:15

Za 110 używany Fortis :D? Gość zrobił interes życia. Używki Grandisa chodzą po 90-110zł. Do tego można znaleźć starsze wersje coolerów od Scythe. Mając taki budżet, to nawet nie spojrzałbym na Fortisa :).

#15 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17882
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 17 Maj 2018 - 19:20

Zobacz postPorcygar, o 17 Maj 2018 - 15:57, napisał(a):

Przy Ryzenie 5 2400g @3.8GHz blend test na Prime95 to max 73'C na CPU, średnio 70'C (wskazania HWiNFO i CoreTemp) po 30 minutach. Chyba wygląda to ok?


EDIT:
Przy poprawie napięć temperatury w nowym teście to odpowiednio 67'C i 65'C.

moim zdaniem temp. ok... sprawdź ile osiąga w "normalnym" użytku

#16 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4220
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Maj 2018 - 22:30

Zobacz postPorcygar, o 17 Maj 2018 - 15:57, napisał(a):

Przy Ryzenie 5 2400g @3.8GHz blend test na Prime95 to max 73'C na CPU, średnio 70'C (wskazania HWiNFO i CoreTemp) po 30 minutach. Chyba wygląda to ok?


EDIT:
Przy poprawie napięć temperatury w nowym teście to odpowiednio 67'C i 65'C.

Moim zdaniem tez temp ok. Niech ci podeśle te 30zl i po sprawie.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Porcygar 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wed, 18 Kwi 18

Napisany 17 Maj 2018 - 22:39

Dzięki za pomoc, sprawa zakończona. Temat zamknięty.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych