Forum PCLab.pl: 3 routery - LAN - dysk - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 routery - LAN - dysk

#1 Użytkownik jest niedostępny   NarwhalPL 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 17 Maj 18

Napisany 17 Maj 2018 - 00:21

Witam, chciałbym utworzyć w domu sieć lokalną tak aby komputery siebie widziały.
Mianowicie jak widać na załączonym obrazku mam router od dostawcy, którego nie mogę konfigurować.
Od tego routera (głównego) chciałbym połączyć jeszcze 2 inne w taki sposób by wszystko ładnie śmigało.. mianowicie
od routera dostawcy po kablu do routera na piętrze tak aby było wifi, internet oraz możliwość podłączenia dysku i stacjonarnego komputera.
Drugi router także po kablu z routera od dostawcy do biura ( tam tylko wifi i połączenie 2 stacjonarnych)

Chodzi o to aby z biura można było wysłać pliki na dysk który znajduje się w sieci lokalnej (podłączony do routera na piętrze)
Próbowałem sam to zrobić ale się poddaję... Czy byłby ktoś tak miły i wytłumaczył mi proces instalacji krok po kroku ? Adres IP Routera głównego to 192.168.100.1, na router na piętrze chciałbym ustawić 192.168.200.1 oraz w biurze kolejno 192.168.300.1
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez NarwhalPL dnia: 17 Maj 2018 - 00:23


#2 Użytkownik jest niedostępny   sight 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 224
  • Dołączył: So, 07 Mar 09

Napisany 17 Maj 2018 - 06:54

Hej

Dlaczego 2 routery a nie jakieś siwtch'e lub AP'eki ? Router to takie urządzenie które łączy sieci.. a mysle ze Ci by wystarczyła jedna siec 192.168.100.1 od dostawcy... ale ok
Masz do wyboru dwa rozwiązania jeżeli te dwa routery to ogarną. Od routera dostawcy "ciągniesz" dwa kabelki wpięte w LAN do dwóch routerów i też wpinasz w porty LAN. Tym sposobem wszędzie nadal jest sieć 192.168.100.x i jeżeli to routery ogarnia to wifi tez z tych dwóch będzie w tej samej sieci. DHCP zostaje włączony tylko na routerze dostawcy.. wszędzie indziej wyłączasz go i tyle - koniec
Drugie rozwiązanie to zabawa trasami no bo juz sa trzy podsieci wiec każdy z tych routerów musi je znać (kiedy isc do następnego a kiedy wyjść na świat). Komputer podłączony do sieci 192.168.300.x musi zapytać sie routera gdzie ma isc.. router nie znajduje takiej sieci wiec pyta następnego i tak dalej. Generalnie komputer w sieci 192.168.300.x musi wiedzieć ze brama dla sieci 192.168.200.x to adres 192.168.300.1. Możesz dopisac za pomoca CMD taka trase bo raczej tego nie dopiszesz w tym routerze. Jedynie co może byc w tych routerach to protokół routingu dynamicznego RIP.

Generalnie łatwiej bedzie ci zrobic jedna sieć i te dwa dodatkowe routery traktować jak bridge.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1988
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 17 Maj 2018 - 09:43

Zobacz postsight, o 17 Maj 2018 - 07:54, napisał(a):

[..] Komputer podłączony do sieci 192.168.300.x musi zapytać sie routera gdzie ma isc.. [..]

Ty tak poważnie? Bo mnie uczono, że max wartość to 255...

Zobacz postNarwhalPL, o 17 Maj 2018 - 01:21, napisał(a):


Skonfiguruj po prostu oba routery jako switch/Access Point (jak to zrobić), jeśli router dostawcy ma adres 192.168.100.1 to nadaj im adresy 192.168.100.2 i 192.168.100.3 (warto zapytać dostawcy jaki zakres DHCP ustawił, ewentualnie poprosić o ustawienie zakresu DHCP od 192.168.100.10), podepnij je z głównym routerem dostawcy LAN <> LAN i wszystko się widzi.

#4 Użytkownik jest niedostępny   sight 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 224
  • Dołączył: So, 07 Mar 09

Napisany 17 Maj 2018 - 10:02

Hej

Pisząc 192.168.300.x mam na myśli cala sieć i to jest to samo jak 192.168.300.255

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1988
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 17 Maj 2018 - 10:11

Zobacz postsight, o 17 Maj 2018 - 11:02, napisał(a):

Hej

Pisząc 192.168.300.x mam na myśli cala sieć i to jest to samo jak 192.168.300.255

Chyba dalej nie rozumiesz. Nie ma czegoś takiego jak 192.168.300.255, może być co najwyżej 192.168.255.255...

#6 Użytkownik jest niedostępny   sight 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 224
  • Dołączył: So, 07 Mar 09

Napisany 17 Maj 2018 - 10:45

Rozumiem

Kolega dał tylko przykład.. tak naprawdę to mogło by to tez byc 10.10.200.x i 10.10.300.x
Nie istotne tu sa adresacji.. chodzi o to ze sa 3 sieci

#7 Użytkownik jest niedostępny   NarwhalPL 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 17 Maj 18

Napisany 17 Maj 2018 - 11:11

No to powiedzmy że chce zrobić ten "most" Czyli router od dostawcy ma dhcp wlaczone, od niego idę lanami do lanów, na pozostałych 2 dhcp wyłączam.. to rozumi3m tylko jak tym routerom przypisać adres 192.168.100.2 itd
Jak zacząć je konfigurować, jak robię quick start to wyskakuje błąd że nie ma nic w porcie wan... Jak chce statyczne ip to nie wiem co wpisać w dns masce i bramie?
Maską to chyba 255.255.255.0 dns nie mam zielonego pojęcia I gdzie to mogę sprawdzić?
Czyli takie łopatologiczne wytłumaczenie jak to zainstalować po kolei w takiej konfiguracji tp-link

#8 Użytkownik jest niedostępny   sight 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 224
  • Dołączył: So, 07 Mar 09

Napisany 17 Maj 2018 - 11:22

Hej

te pozostałe routery nie potrzebują adresu bo portu WAN nie będzie używał.. te routery beda jak urządzenia 2 warstwy czyli taki switch'e

Podepnij prosze te 3 routery jak napisalem i sprawdź podłączając sie do jednego z routerów "Twoich" czy dostaniesz adres z DHCP (który jest włączony na routerze od dostawcy)

#9 Użytkownik jest niedostępny   NarwhalPL 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 17 Maj 18

Napisany 17 Maj 2018 - 12:10

Sam sobie przypisuje nowy adres 192.168.0.1, A chciał bym aby ktoś mi wytłumaczył jak mam zainstalować router tzn popinam go do pradu potem do lan1 z routera głównego kabel A do lan2 stacjonarny, w6chodze w jego konfigurację I co dalej..

#10 Użytkownik jest niedostępny   sight 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 224
  • Dołączył: So, 07 Mar 09

Napisany 17 Maj 2018 - 12:17

hej

ale co ty chcesz konfigurować ? zakładając ze router o dostawcy działa no to juz koniec konfiguracji.. Dwóch routerach Twoich nie korzystasz z portów WAN wiec nie trzeba w nich nic konfigurować (no może wifi w nich jak chcesz korzystać). Podepnij i sprawdz.

#11 Użytkownik jest niedostępny   NarwhalPL 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 17 Maj 18

Napisany 17 Maj 2018 - 12:17

Dobra, przepraszam nie zauważyłem że u góry kolega podał link do konfiguracji ! Wieczorem napiszę czy się udało :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1988
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 17 Maj 2018 - 18:27

Zobacz postsight, o 17 Maj 2018 - 11:45, napisał(a):

Rozumiem

Kolega dał tylko przykład.. tak naprawdę to mogło by to tez byc 10.10.200.x i 10.10.300.x
Nie istotne tu sa adresacji.. chodzi o to ze sa 3 sieci

Istotne czy nie istotne. Jakbyś napisał 10.10.20.0 i 10.10.30.0 byłoby OK. Ale 300 nie jest poprawną wartością i nie wprowadzaj takimi zapisami ludzi w błąd. Piszesz coś, pisz poprawnie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych