Forum PCLab.pl: Montaż PC (kilka "głupich pytań") - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Montaż PC (kilka "głupich pytań") Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Griff 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 72
  • Dołączył: Cz, 21 Kwi 11

Napisany 17 Maj 2018 - 06:24

Mam parę głupich pytań odnośnie składania PC, w związku z tym, że robie to pierwszy raz. Najpierw napisze jaki jest sprzęt: SPC RG4, SPC Fera v2, i5 8400, Gigabyte B360M HD3, Seasonic Focus+ 550.

Pierwsza rzecz to przy montażu procesora nie czyściłem go niczym, ale starałem się go włożyć za krawędzie, żeby paluchów nie naodbijać - tutaj myśle że to nie problem, prawda?

Dwa, oczywiście źle założyłem chłodzenie na procek, zorientowałem się, jak mi sie RAM nie chciał zmieścić... Odkręciłem i chciałem po prostu obrócić nie odrywając go do procesora, nie dało rady, więc oderwałem (cmoknęło więc jeszcze zaschnięte nie było) obóróciłem o 180 st. następnie założyłem na nowo. Znów nie czyszcząc i nie nakładając pasty na nowo. I teraz, nie wiem czy póki co tak zostawić i sprawdzić w jakimś programie jakie będą temperatury czy koniecznie zdzierać to i na czysto zakładać od nowa? Ten radiator zresztą nieco krzywo założyłem, łudząc się, że jak przykręciłem solidnie to samo będzie "tak jak powinno".

Trzy, kołki dystansowe - płyta powinna spoczywać NA nich, prawda? Tzn one nie powinny wchodzić w otwory w płycie? Przykręcając płytę do tych kołków powinienem użyć podkładek pod śrubki? w zestawie do obudowy były jakieś samoprzylepne, wiec polepiłem to wokół otworów bo jakoś to sie wydaje logiczne, choć z drugiej strony płyta lezy na metalowych kołkach z drugiej strony bez żadnej ochrony, wiec tez mi sie to wydaje podatne na pokruszenie czy coś.

Cztery, podłączenie kontrolera wiatraczków i ich samych w tej obudowie. Podłączyłem to pod sata z zasilacza i... nie mam nic więcej tam do zrobienia, wtyczki z napisem FAN były powpinane... tyle tylko nei wiem czy poprawnie tak gdzie trzeba, czy tylko prowizorycznie, na manualu od spc słabo widać co to za wtyczki ;/

Proszę o wyrozumiałość :D

#2 Użytkownik jest niedostępny   HoZar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15563
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 05

Napisany 17 Maj 2018 - 07:30

@procesor: tak. wystarczy ze sie bedziesz staral nie macać styków na procku i sokecie
@pasta: yyy teoretycznie bo jak "cmokneło" to znaczy se tej pasty tam jeszcze było a że nie miała okazji wyschnąć to teoretycznie moze dzialac bez problemu ale ja zawsze nakłądałem paste od nowa i w sumie też bym to doradzał.
@kołki:nie wiem o co biega, jakie samoprzylepne ? takie "kwadraty" ? one są do mocowania/układania kabli a nie płyty. mozna je olać. te metalowe kołeczki wystarczą, przykręcasz do nich płytę przez otwory konstrukcyjne w laminacie. podkładki są zbędne.
kołki powinny być TYLKO w tych samych miejscach co otwory(różne standardy/wielkość płyty= różny układ otworów), inaczej ryzykujesz zwarcie.
@wentylatory: nie do końca rozumiem - podpinasz kontroler do zasilania a wentylatory do kontrolera. nie wiem co to za producent, ale nie powinno sie dac powpinać inaczej niz prawidłowo.

Ten post był edytowany przez HoZar dnia: 17 Maj 2018 - 07:31


#3 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 17 Maj 2018 - 07:48

@procesor: "nóżek" nie dotykaj. resztę możesz nawet polizać :)
@pasta: e tam. jak temperatury będą ok, to przy gruntownym czyszczeniu kompa za pół roku sobie wymienisz pastę. boję się tylko tego "krzywo włożonego radiatora", bo jak nie przylega dobrze do procesora, to będzie wał
@kołki: na youtube możesz sobie pooglądać, co się z tymi kołkami robi. ich zadanie jest oczywiste i nie trzeba kombinować. ma być dystans i jest dystans. to tyle.
@wentylatory: jak powtykałeś i działa to jest git. więcej nie kombinujemy

PS.
Dzięki za szablon :E

#4 Użytkownik jest niedostępny   Griff 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 72
  • Dołączył: Cz, 21 Kwi 11

Napisany 17 Maj 2018 - 07:50

Cytuj

nie wiem o co biega, jakie samoprzylepne ? takie "kwadraty" ?

Nie, coś takiego, gumowe, z jednej strony był papierek do zdjęcia, i ta strona była lepka. Wielkość mi pasowała, więc użyłem.
Mój link


Cytuj

kołki powinny być TYLKO w tych samych miejscach co otwory(różne standardy/wielkość płyty= różny układ otworów), inaczej ryzykujesz zwarcie.

Czyli będe musiał ją wyjąć, bo nie zwróciłem na to uwagi... dokręciłem tam gdzie mi brakowało ale nie wiem czy nie było tam jakiś zbędnych czyt. niepasujących do otworów.

Cytuj

@pasta: yyy teoretycznie bo jak "cmokneło" to znaczy se tej pasty tam jeszcze było a że nie miała okazji wyschnąć to teoretycznie moze dzialac bez problemu ale ja zawsze nakłądałem paste od nowa i w sumie też bym to doradzał.

Właśnie nie za bardzo mam czym wyczyścić dlatego, zrobiłem jak zrobiłem. Najpierw spróbuję.

Cytuj

@wentylatory: nie do końca rozumiem - podpinasz kontroler do zasilania a wentylatory do kontrolera. nie wiem co to za producent, ale nie powinno sie dac powpinać inaczej niz prawidłowo.

Zafiksowałem się chyba, zdaje się, że po prostu od razu to do kontrolera podpięte było, natomiast do zasilania podpiąłem, więc chyba wszystko powinno grać.

A i jeszcze jedna rzecz, co się podpina do gniazdka sys_fan?

#5 Użytkownik jest niedostępny   HoZar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15563
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 05

Napisany 17 Maj 2018 - 08:21

Zobacz postGriff, o 17 Maj 2018 - 08:50, napisał(a):

A i jeszcze jedna rzecz, co się podpina do gniazdka sys_fan?

najczęściej chyba wentylator z przodu obudowy jak nie masz kontrolera :P

Ten post był edytowany przez HoZar dnia: 17 Maj 2018 - 08:21


#6 Użytkownik jest niedostępny   tronic 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 265
  • Dołączył: So, 06 Lis 04

Napisany 17 Maj 2018 - 08:24

Do sys_fan podpinasz wentylator z obudowy, ale jak masz wentylatory pod regulatorem to możesz nic nie podpinać.

Ten post był edytowany przez tronic dnia: 17 Maj 2018 - 08:25


#7 Użytkownik jest niedostępny   Griff 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 72
  • Dołączył: Cz, 21 Kwi 11

Napisany 17 Maj 2018 - 08:29

@Re up
Widzę edytowałeś, bo chłodzenie procesora podpiąłem pod CPU_FAN :D

Cytuj

PS.
Dzięki za szablon :E

Jaki szablon? Nie nadążam :P

Cytuj

boję się tylko tego "krzywo włożonego radiatora", bo jak nie przylega dobrze do procesora, to będzie wał

Wydaje mi się, że tragedii nie ma ale robiłem to w nocy wczoraj, po robocie zobacze co namłodziłem.

Cytuj

@kołki: na youtube możesz sobie pooglądać, co się z tymi kołkami robi. ich zadanie jest oczywiste i nie trzeba kombinować. ma być dystans i jest dystans. to tyle.

Na YT im zawsze wszystko pasuje idealnie xD. Ja to musiałem dopychac MOBO jedną ręką, żeby dziurki pasowały na tych dystansach, bo ta zaślepka na wejscia/wyjścia odpychała nóżkami płyte główną...

Ten post był edytowany przez Griff dnia: 17 Maj 2018 - 08:38


#8 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan 

  • Nie uzależniony od niczego
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17488
  • Dołączył: Wt, 21 Lip 09

Napisany 18 Maj 2018 - 14:58

Zobacz postGriff, o 17 Maj 2018 - 08:50, napisał(a):

Właśnie nie za bardzo mam czym wyczyścić dlatego, zrobiłem jak zrobiłem. Najpierw spróbuję.

Nie masz wody po goleniu, albo nie możesz pożyczyć od żony/dziewczyny/mamy zmywacza do paznokci? Tym się doskonale zmywa pastę z procesora. ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Griff 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 72
  • Dołączył: Cz, 21 Kwi 11

Napisany 18 Maj 2018 - 18:24

Zobacz postShadowMan, o 18 Maj 2018 - 14:58, napisał(a):

Nie masz wody po goleniu, albo nie możesz pożyczyć od żony/dziewczyny/mamy zmywacza do paznokci? Tym się doskonale zmywa pastę z procesora. ;)

Myślałem, że to musi być ten kosmiczny alkohol izopropylowy... To wódka też będzie ok? :D Zaraz zrobie test w OCCT, żeby sprawdzić jakie będą te temperatury bo w biosie to była temp pokojowa.

#10 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan 

  • Nie uzależniony od niczego
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17488
  • Dołączył: Wt, 21 Lip 09

Napisany 18 Maj 2018 - 20:00

Wódka to nie wiem czy się sprawdzi, ale już spirytus jak najbardziej. I nie, nie trzeba do tego żadnego kosmicznego specyfiku. Ja zawsze zmywam starą pastę albo spirytusem, albo wodą po goleniu, albo zmywaczem do paznokci, zależy co jest akurat pod ręką. Aha, tylko zmywacz do paznokci najlepszy jest taki na bazie acetonu. ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1463
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 20 Maj 2018 - 16:28

Zobacz postShadowMan, o 18 Maj 2018 - 14:58, napisał(a):

Nie masz wody po goleniu, albo nie możesz pożyczyć od żony/dziewczyny/mamy zmywacza do paznokci? Tym się doskonale zmywa pastę z procesora. ;)


woda po goleniu nie odparowuje do końca. zmywacz do paznokci nadaje się tylko wtedy gdy jest to czysty aceton.

Zobacz postGriff, o 18 Maj 2018 - 18:24, napisał(a):

Myślałem, że to musi być ten kosmiczny alkohol izopropylowy... To wódka też będzie ok? :D


nie będzie. wódka tez nie odparowuje do końca. spiryt albo izopropanol. ipę kupisz w sklepie chemicznym lub z częściami komputerowymi (choć tutaj drożej). ja kupowałem litrowy baniak za jakieś 30 złotych. komputerów pare już wyczyściłem a mało co go ubyło. wystarczy na kilka lat a domowemu użytkownikowi do końca życia


paste termoprzewodzącą zmienia się raz na 2 lata albo rzadziej. dlatego warto się przyłożyć i zrobić to dokładnie zamiast odwalać jakiś kit.

#12 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan 

  • Nie uzależniony od niczego
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17488
  • Dołączył: Wt, 21 Lip 09

Napisany 21 Maj 2018 - 01:50

Zobacz postPutout, o 20 Maj 2018 - 17:28, napisał(a):

woda po goleniu nie odparowuje do końca. zmywacz do paznokci nadaje się tylko wtedy gdy jest to czysty aceton.

Zawsze zmywam pastę albo wodą po goleniu, albo zmywaczem do paznokci na bazie acetonu, robiłem już tak z wieloma procesorami i zawsze wszystko było i jest ok. Z moim obecnym procesorem AMD FX 8350 też już tak robiłem i nie ma najmniejszych problemów z odprowadzaniem ciepła nawet przy podkręceniu, a chyba nie muszę przypominać jaki to "piecyk" z porównaniu z obecnie produkowanymi CPU. Jak się tak boisz, że coś tam nie odparuje, to po zmyciu pasty zmywaczem, lub wodą po goleniu można go jeszcze ewentualnie przetrzeć zwilżoną wodą, czystą szmatką, a potem drugą, suchą szmatką wytrzeć do sucha i wystarczy. Choć ja osobiście tego nie robię. ;)

Ten post był edytowany przez ShadowMan dnia: 21 Maj 2018 - 01:53


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych