Forum PCLab.pl: Niska prędkość po kablu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Niska prędkość po kablu

#1 Użytkownik jest niedostępny   seevin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 177
  • Dołączył: So, 31 Sty 09

Napisany 17 Maj 2018 - 11:47

Mam internet 1Gb/s, kupiłem router TP Link Archer C1200. Chciałem podłączyć kompa na kablu, kupiłem patch corda Intellinet 5e UTP, 20m. Po podłączeniu karta negocjuje transfer 100Mb/s. Płyta Asus P8P67, najnowsze sterowniki karty sieciowej, Windows 10. Próbowałem ustawić negocjacje wymuszone na gigabit, bez skutku.
Ten sam kabel podłączony do laptopa daje automatycznie 1Gb/s. W specyfikacji płyty głównej producent podaje, że obsługuje połączenia gigabitowe. Gdzie szukać problemu?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7939
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 17 Maj 2018 - 11:57

płyta główna jak i router mają porty gigabitowe - upewnij się, że sterownik w Windows 10 jest od producenta karty sieciowej, będzie to pewnie Realtek, a nie od Microsoft (ale moim zdaniem małe prawdopodobieństwo, by problemem był sterownik od MS).
próbowałeś wymusić 1Gbps? wyłączyć autonegocjację w sterowniku, i na sztywno ustawć?

Ten post był edytowany przez Gobli dnia: 17 Maj 2018 - 11:58


#3 Użytkownik jest niedostępny   seevin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 177
  • Dołączył: So, 31 Sty 09

Napisany 17 Maj 2018 - 17:31

Sterownik jest Realtek, najnowszy jaki znalazłem ze stycznia 2018.
Odnośnie autonegocjacji to wydaje mi się, że mam to ustawione ręcznie na gigabit, ale może powinienem zrobić coś jeszcze - screen w załączniku.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez seevin dnia: 17 Maj 2018 - 17:32


#4 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3538
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 17 Maj 2018 - 17:39

Z routerem powinieneś dostać kabel krótki. Przenieś router kompa i podłącz tym kablem. Jeżeli dostaniesz negocjację 1 Gbps, to winny jest kabel. Jeżeli nie, to szukamy dalej.

#5 Użytkownik jest niedostępny   seevin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 177
  • Dołączył: So, 31 Sty 09

Napisany 17 Maj 2018 - 18:04

Kabel jest raczej ok - tak jak pisałem na innym komputerze od razu automatycznie negocjuje 1Gbps.
Ten krótki kabel mam podłączony do modemu.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2639
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 17 Maj 2018 - 18:36

Zobacz postseevin, o 17 Maj 2018 - 19:04, napisał(a):

Kabel jest raczej ok - tak jak pisałem na innym komputerze od razu automatycznie negocjuje 1Gbps.

Podłącz tym kablem komputer i laptopa i zobacz jaką prędkość wynegocjują (nie przejmuj się konfiguracją, załatwi to APIPA, a kabel może być prosty bo karty mają MDIX)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Canni 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 145
  • Dołączył: Cz, 14 Wrz 17

Napisany 17 Maj 2018 - 18:55

Miałem podobny problem, ale dopiero jak kabel zmieniłem na 5e FTP to mi wszystko bez problemu zaczęło hulać jak trzeba.

#8 Użytkownik jest niedostępny   overcloked 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2501
  • Dołączył: Wed, 26 Sie 09

Napisany 18 Maj 2018 - 21:38

Mam ten "cudowny" router i miałem podobny problem nie potrafiło pójść wyżej niż 100mbs pomogło wyłączenie "NAT Boost".

#9 Użytkownik jest niedostępny   seevin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 177
  • Dołączył: So, 31 Sty 09

Napisany 20 Maj 2018 - 10:19

Dzięki za rady.
Nie wiem, może ja coś źle rozumiem, ale chyba skoro inny komputer na TYM SAMYM kablu podłączonym do tego samego routera działa bez kombinowania na 1gbps, to chyba problem z kablem i routerem można wykluczyć...
Ma ktoś pomysł co ewentualnie mogę spróbować zmienić w ustawieniach karty sieciowej?

#10 Użytkownik jest dostępny   1minuser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 440
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 20 Maj 2018 - 13:34

To może tak: odpal komputer z livecd linuksa(np z pendrive ubuntu). Zobacz, czy problem występuje.
To jest kabel kupiony czy zarabiany samodzielnie? Jeśli samodzielnie, to czy jesteś pewien, że poprawnie zarobione ma końcówki? Sprawdź, czy kabel na bank jest dobrze podłączony do stacjonarki, tzn. dociśnij go. Zmień port, do którego jest podłączony po stronie rutera.

#11 Użytkownik jest niedostępny   seevin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 177
  • Dołączył: So, 31 Sty 09

Napisany 20 Maj 2018 - 16:41

Zobacz post1minuser, o 20 Maj 2018 - 14:34, napisał(a):

To może tak: odpal komputer z livecd linuksa(np z pendrive ubuntu). Zobacz, czy problem występuje.
To jest kabel kupiony czy zarabiany samodzielnie? Jeśli samodzielnie, to czy jesteś pewien, że poprawnie zarobione ma końcówki? Sprawdź, czy kabel na bank jest dobrze podłączony do stacjonarki, tzn. dociśnij go. Zmień port, do którego jest podłączony po stronie rutera.

Spróbuję ogarnąć jak to wygląda z linuxem.
Kabel kupiony gotowy, firmy Intellinet. Pierwotnie kupiłem chinola z Allegro to na obu komputerach było 100mbps. Ten był jeden z droższych w sklepie. Podłączyłem do pc i jest 100mbps. Odłączam i wpinam do laptopa (też Winodws 10 btw), nie dotykam routera, kabel jest w tym samym porcie - 1gbps.
Spróbuję jeszcze przedmuchać port w PC, może jest zakurzony.

#12 Gość_p0k3m0n_*

  • Grupa: Goście

Napisany 24 Maj 2018 - 12:32

Chinole i te ich tfory... TPLink, Netis, D-Link itd nadaja sie tylko na odzysk. W pracy mam infrastrukturalne WiFi na tym g...nie. I nie, nie ja wybieralem sprzet - dostalismy za darmo (ciekawe czemu). System zaczal pracowac stabilnie po okolo 1 roku ciaglego aktualizowania firmware'u. Dajcie spokoj i kupujcie cos normalnego jak Cisco, Netgear, BiPAC itd. I tak, wiem sa troche drozsze, mniej reklamowane ale maja pewien plus: dzialaja. Sprzet sieciowy kupuje sie na kilka lat, to nie podkladka pod mysz.

Co do pytania.
W ustawieniach karty sprobuj wylaczyc
* energooszczedny Ethernet
* Ethernet efektywny energetycznie
* ramka Jumbo (choc to i tak powinno byc bez znaczenia - nie ta warstwa)

...i wlaczyc:
* Receive Side Scaling (RSS) - to tez raczej pro forma.
* Forced slave mode (tu mozna sprawdzic tez inne ustawienia).

BTW: firmware na plycie najnowszy?

Ten post był edytowany przez p0k3m0n dnia: 24 Maj 2018 - 12:41


#13 Użytkownik jest dostępny   1minuser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 440
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 24 Maj 2018 - 14:15

Tak, psiocz na tplinki i inne dlinki.

Ten realtek który masz, 8111E, nie jest specjalnie udanym modelem - przynajmniej takie odnoszę wrażenie po wyszukaniu twojego problemu. Sporo wątków, że nie chce wskoczyć na gigabit.
Czy możesz sprawdzić, jaki masz sterownik w menedżerze urządzeń? (dostawca, data)
Czy możesz spróbować sterownika z linku poniżej? Są z 22 maja 2018.
http://www.realtek.c...3&GetDown=false

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych