Forum PCLab.pl: Pomoc w ustawieniu - ASRock Z370 Extreme 4 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pomoc w ustawieniu - ASRock Z370 Extreme 4

#1 Użytkownik jest niedostępny   13chudydzik37 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 17 Maj 2018 - 13:36

Witam serdecznie.
Złożyłem po raz pierwszy swój nowy PC.
Podzespoły:
Procek intel i7 8700 non k
Mobo ASrock z370 extreme 4
Ram 2x8GB DDR4 3000mHz Corsair LPX
Zasilacz silentiumpc vero l2 500
Buda Phanteksa + 5 wentylatorów
Chłodzenie Fortis 3
Grafika GTX 1050ti 4GB
Wszystko odpala, system świeżo postawiony na SSDku GoodRama iridium pro.
Dysk HDD 1TB Toshiba. Win 10 PRO
Temperatury w grach max 69/70 stopni przy napięciu 1.22 bo na 1.15 był procek niestabilny.
w teście occt temperatury 79 stopni.
Problem mam w grze CS:GO dwa lub 3 rdzenie potrafią skoczyć na 99% użycia reszta stoi max 20/30% przy czym grafika ma użycie 55-60%
Problem polega na tym że gra się zacina, podobna sytuacja tyczy się CS 1.6, Call of duty black ops 2 i czasem fortnite tyle że tutaj procek już ma równe zużycie a grafika ma 95-99% użycia czyli norma.
Gry mam zainstalowane na dysku HDD, sprawdzałem na drugim i jest to samo. System zoptymalizowany tzn wywaliłem zbędę duperele z oprogramowania typu pogoda, kontakty, skype, print3D itp.
PC wolny od wirusów skanowany był Malwarem i używam tylko defendera jako antywirusa. PC złożony był dzień temu.
Nie ukrywam że te losowe zwiechy są drażniące. Dodam że na napięci 1.15 było jeszcze gorzej, automatycznie bios ustawiał na 1.225- 1.30
więc zbiłem do 1.22
Co do pamięci ram też dziwna sytuacja bo nie wstają na 3000mHz... max 2993mhz, przy większym i ustawieniu ręcznie nie wstaje.
Zdjęcia poniżej, wrócę z pracy wstawię zdjęcie z OCCT po teście 3 godzinnym.
Proszę podpowiedzieć mi co zmienić w tym biosie czy zostawić wszystko tak jak jest :Smile
1. https://zapodaj.net/...61a5a3.jpg.html
2. https://zapodaj.net/...a45412.jpg.html
3. https://zapodaj.net/...6a074f.jpg.html
4. https://zapodaj.net/...537003.jpg.html
5. https://zapodaj.net/...544f61.jpg.html
6. https://zapodaj.net/...255bc0.jpg.html

#2 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8833
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 18 Maj 2018 - 08:48

A skąd ty wziąłeś takie ustawienia RAMów?
17-18-18-49? I na dodatek 1T?
Próbowałeś włączyć XMP dla RAM-ów?

#3 Użytkownik jest niedostępny   chreasy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 839
  • Dołączył: So, 23 Lip 11

Napisany 18 Maj 2018 - 09:23

kolejny...

myślę, że nie będzie tak z 30 stron tego wątku jak u niekumatego foriiego

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych