Forum PCLab.pl: Wyszukiwanie głowicy w nowym dysku hdd - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wyszukiwanie głowicy w nowym dysku hdd Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   sieZepsulo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 17 Maj 18

Napisany 17 Maj 2018 - 15:45

Witam Wszystkich,
Mam problem z dyskiem hdd od Toshiba.
Otóż wcześniej w komputerze znajdował się stary blue, jakiś czas temu zaczął wariować- było słychać jakby sie włączął i wyłączał przed POST testem. Czasami odpalił się normalnie, ale partycja C zmieniła format na RAW, dane odzyskałem, ale smart sie sypał, więc kupiłem nowy dysk P300 (HDWD110UZSVA).
Wszystko było ok, wygrałem system skopiowalem dane, komputer działał.
Po kilku godzinach pracy nagle zaczął wariować- znów było słychać dysk, tak samo jak WD - wyszukiwanie głowicy. Wyłączyłem komputer. Później włączyłem i podobna sytuacja. Po sprawdzeniu stanu dysku wydajność 100%, sprawność na 0%, ponad 700 cykli start/stop. Wrzuciłem test dysku przeszedł pozytywnie, ponownie odczytałem smart wszystko ok. Dałem test obciazeniowy na zasilacz z poziomu OCCT. Komputer chodził wzorowo przez ponad 2h i nic. Następnego dnia ponownie miałem zamiar zrobić test obciążeniowy, gdyż podejrzewałem zasilacz. Odpaliłem komputer wszedł do systemu, wszystko się zaladowalo i znów słyszę wyszukiwanie głowicy, w sumie było około 8 cykli po czym zaskoczył i działał nienagannie przez ponad 4h stres testu.
Macie pomysł co jest grane?
Zasilacz co prawda szans - take me, ale napięcia trzyma w zakresie błędu, w przypadku +12, od 11.90 do 12.15, w zaleznosci od obciążenia.
Myślałem że może to on coś psuje, ale jednak pod obciążeniem jest ok, więc nie wiem czy to wina uszkodzenia fabrycznego dysku czy cos innego. Dodam że dysk przyszedł w wersji OEM,w blistrze, ale był bardzo grubo obwiniety folią.

#2 Użytkownik jest niedostępny   KodIT 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: So, 03 Mar 18

Napisany 17 Maj 2018 - 16:02

Co według Ciebie znaczy "wyszukiwanie głowicy"?
Wrzuć SMARTa.

#3 Użytkownik jest niedostępny   sieZepsulo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 17 Maj 18

Napisany 17 Maj 2018 - 16:30

Chodziło mi o "Seek Error Rate". Przy pierwszym sprawdzeniu HD Sentinel pokazał tą wartość na czerwono, a samą sprawność wyznaczył na 0% (na wykresie poniżej bedzie to widać), tak samo w Crystalu - stan dysku był fatalny.
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 243
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 17 Maj 2018 - 16:43

Zobacz postsieZepsulo, o 17 Maj 2018 - 15:45, napisał(a):

Zasilacz co prawda szans - take me, ale napięcia trzyma w zakresie błędu, w przypadku +12, od 11.90 do 12.15, w zaleznosci od obciążenia.
Na multimetrze nie zobaczysz krótko trwających tętnień, a jedynie uśrednione napięcie. Także napięcie mimo optymistycznych wyników z multimetru MOŻE być poza normami z powodu tętnień.

#5 Użytkownik jest niedostępny   sieZepsulo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 17 Maj 18

Napisany 17 Maj 2018 - 17:33

Ok, w takim razie jak zdiagnozować, czy to w 100% zasilacz czy coś innego. Gdyby cały czas się tak robiło na nim, to łatwo bym sprawdził na innym, a w obecnej sytuacji nie za bardzo jest jak, gdyż większość czasu chodzi, a w losowym momencie się dysk wyłoży.
I teraz nie wiem czy to wina dysku czy zasilacza...
Dodam jeszcze, że w przypadku WD Blue, podobna sytuacja była na 100% sprawnych zasilaczach (XFX Pro oraz Silentium Vero M2) - dysk tak samo włączał się i wyłączał...

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 243
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 17 Maj 2018 - 19:56

Takie coś jak "Take Me" to bym wymienił "dla zasady" na jakiegoś Be quiet! / Seasonic / Enermax / wpisz innego MARKOWEGO producenta :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   sieZepsulo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 17 Maj 18

Napisany 17 Maj 2018 - 23:19

Zdaję sobie z tego sprawę doskonale, ale tak jak pisałem powyżej - w jaki sposób zdiagnozować co jest nie tak?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych