Forum PCLab.pl: wada zasilaczy - czy jest sens naprawiac - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

wada zasilaczy - czy jest sens naprawiac Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8941
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 17 Maj 2018 - 16:48

taka sytuacja

mam zasilacze seasonica platnium 650 750 850W (modele chyba XP2)

mam ich ze 20-30sztuk, nie wiem czy dokladnie wszystkie - ale ponad połowa ma wade - objawia sie to tym ze po wylaczeniu komputera - zasilacz/pc na 90% juz sie nie właczy, trzeba poczekac parenascie minut lub nawet kilka godzin zeby dalo sie odpalic (standby działa bo diody na mobo sie swiecą ale pc nie reaguje na włacznik)

czasami jest tak ze jak pstrykne włacznik z tyłu z 1 na 0 to wentyle(PC) sie zalaczaja i jesli wtedy szybko pstrykne spowrotem na 1 to juz PC chodzi, ale to akurat rzadkosc moze w kilku zasilaczach


poza tym zasilacze dzialaja 24/7 bez zadnych problemow kilka nawet na 95% i nic sie niedzieje dopoki nie wylacze :E

nie jest to wina niczego innego bo mam kilka płyt roznych i na kazdym jest to samo, instalacja elektryczna tez odpada bo testowalem na 3 roznych

i pytanie, czy jest sens to naprawiac, czy to jakas pierdołka - kondensator/cewka itp czy moze byc jakas grubsza sprawa?

Ten post był edytowany przez duniek dnia: 17 Maj 2018 - 16:48


#2 Użytkownik jest dostępny   AdmK 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Wt, 27 Paź 15

Napisany 17 Maj 2018 - 17:28

prawdopodobnie kondensatory wyschły - uczciwy fachowiec wiele nie weźmie w hurcie

#3 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8941
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 17 Maj 2018 - 18:18

zasilacze są nowe - uzywane przeze mnie 3-4 miesiace i odpoczatku w sumie takie jaja byly

#4 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20241
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 17 Maj 2018 - 18:35

To wygląda, że coś z układem od startu zasilacza.

#5 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8941
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 17 Maj 2018 - 18:53

jesli np są dwa spiete razem (nie add2psu na przekazniku) a zwyklym kablem (czyli stdby jest zmostkowane) to czasem ten drugi psu sie wlacza a ten pierwszy nie (dziala to w dwie strony tez)

#6 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18224
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 17 Maj 2018 - 18:56

schemat wtyczki 24pin i sprawdź, czy jest napięcie na ps-on (zielony), jak jest to podepnij miernik pod pwr-ok (szary) i zrób zworkę zielonego do masy - sprawdź czy pojawi się tam napięcie

#7 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8941
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 18 Maj 2018 - 00:49

wlasnie wyjalem 750W ktora lezala juz pare dni, zwykle takie co lezą odpalaja od reki - tym razem niestety nie da rady, popstrykalem 3 razy z tyłu i odpalilo (teraz mam na płycie automatyczne wlaczanie) wiec jest troche łatwiej


edit//

mam tester atx PSU - po wpieciu wtyku 24pin do testera zasilacze startują od reki - probowalem PC odpalic na 3 -nic - kazdy na testerze wstaje od reki

Ten post był edytowany przez duniek dnia: 18 Maj 2018 - 04:55


#8 Użytkownik jest dostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2862
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 18 Maj 2018 - 11:06

" probowalem PC odpalic na 3"
zawsze to samo mobo sprawdzasz?

#9 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18224
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 18 Maj 2018 - 11:17

Zobacz postduniek, o 18 Maj 2018 - 00:49, napisał(a):

mam tester atx PSU - po wpieciu wtyku 24pin do testera zasilacze startują od reki - probowalem PC odpalic na 3 -nic - kazdy na testerze wstaje od reki

te testery olewają sygnał pwr_ok i po prostu zwierają zielony do masy - płyta główna tego nie zrobi

#10 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8941
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 18 Maj 2018 - 16:36

czyli jak zewre te dwa piny na stałe to powinno hulac ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18224
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 18 Maj 2018 - 16:41

widzę, że olałeś to co napisałem wcześniej... zrób zworkę na ps_on i zasilacz powinien ruszyć - problem w tym, że sygnał pwr_ok nie jest ot tak sobie

#12 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8941
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 18 Maj 2018 - 17:03

zwarcie zielonego do masy nie odpala

#13 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18224
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 18 Maj 2018 - 17:07

a na testerze już odpala?Dodaj obrazek

#14 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20241
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 18 Maj 2018 - 17:10

Tylko będziesz chciał wyłączyć kompa to cały czas wszystkie napięcia będzie podawać na płytę, szczerze nawet nigdy tak nie robiłem i nie wiem czy w ogóle komp się wyłączy Dodaj obrazek Logicznie myśląc to nie wyłączy kompa, zachowanie ala AT Dodaj obrazek

#15 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18224
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 18 Maj 2018 - 17:12

ja bym się raczej martwił tym, dlaczego nie ma sygnału o prawidłowych napięciach

#16 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8941
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 18 Maj 2018 - 21:31

Zobacz postbartosz302, o 18 Maj 2018 - 18:07, napisał(a):

a na testerze już odpala?Dodaj obrazek

no wlasnie magia, na testerze odpala od reki
na zworce nie

#17 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18224
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 18 Maj 2018 - 21:47

to sprawdź, czy dobre piny zwierasz...

#18 Użytkownik jest niedostępny   xolox 

  • Xolox inside
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5139
  • Dołączył: Pn, 12 Lip 04

Napisany 18 Maj 2018 - 21:53

OBciązasz ten zasilacz czymś konkretnym ? Miałem takie akcje z Silentium 550W i z jakąś gołą płytą bez żadnej karty graficznej.
Po Podpięciu pod prądożerne mobo i kartę graficzną sprzęt odpalał zawsze :)

#19 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8941
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 06 Lipiec 2018 - 19:46

no dobra, inna kwestia

rozerwalem oplot z 24pinowego kabla

sprawdziłem i opisalem kazdy PIN

wszsystko sie zgadza

i teraz chce wystartowac zasilacz:

jak wepne oruginalny kabel + zworke zeby zasilacz ruszył - zasilacz rusza bez problemu

zrobilem sobie kabelek krotki - 1 to 1 pin - i chcialem nim zewrzec zeby miec caly czas właczony zasilacz bez koniecznosci podpinania calej wiązki (pin zielony jest jeden, pinow GND jest 6 ale probowqlem do kazdego i za kazdym razem to samo


zasilacz startuje na sekunde i off (z 3-ma mam to samo, sprobowalem kabelek w OCZU ZT i ENERMAXIE PLATIMX i zasilacze startują



ktos mi wytlumaczy ten fenomen?




EDIT...........//////////////

trzeba zmostkowac 2x GND w 18 pinoweym gniedźie i rusza

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez duniek dnia: 06 Lipiec 2018 - 20:44


#20 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8941
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 08 Lipiec 2018 - 23:42

kolejna historia

kupiony w styczniu 520W seasonic platnium fanless - bez kabli

odpalilem 2razy PC na nim i dzialalo - pol roku lezał - dzis skladam PC - odpalam - NIC - patrze do srodka a tak kondensator wybulony O_O (16V 3900uF)

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez duniek dnia: 08 Lipiec 2018 - 23:44


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych