Forum PCLab.pl: Prośba o ocenę dwóch zestawów - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Prośba o ocenę dwóch zestawów Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Picolini 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Cz, 17 Maj 18

Napisany 17 Maj 2018 - 17:53

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Przymierzam się do kupna komputera i przy użyciu forum udało mi się stworzyć dwa zestawy, które mnie interesują (Zielonych i Czerwonych). Szczerze mówiąc skłaniam się w stronę zestawu od AMD - zawsze miałem nVidię i w sumie fajnie by było spróbować czegoś nowego. Dodatkowo w internecie ludzie piszą że AMD jest 'bardziej przyszłościowe' chociaż nie wiem na ile jest w tym prawdy (dla mnie 8gb w grafice wygląda bardziej przyszłościowo niż 6gb ;) ).

Krótka charakterystyka zakupu:

- Bez Overclockingu/Undervoltingu itd. - nie znam się kompletnie.
- Posiadam monitor (Full HD 60fps), dyski HDD i SDD i system więc nie są one ujęte
- Budżet tak do 4000
- Oczekiwany czas życia: 4-5lat
- Spory plus dla kart graficznych których chłodzenie pozostaje w spoczynku przy braku obciążenia

Zestaw zielony:

GPU: Zotac 1060 6gb AMP

Chłodzenie: Silentium Fera 3

MOBO: ASRock Z370 PRO4

CPU: Intel i5-8400

PSU: SilentiumPC supremo L2 gold 550W

Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4 Black

RAM: Corsair Vengeance LPX 16GB 3000MHZ CL16


Zestaw czerwony - nie do końca jestem pewny płyty i RAMów, proszę o ew. poprawki. Skłaniam się bardziej ku temu zestawowi.

GPU: Gigabyte Radeon RX 580 8GB Aorus albo MSI Radeon RX 580ARMOR 8G OC

Chłodzenie: Z procesora

MOBO: MSI B350 TOMAHAWK

CPU: AMD Ryzen 5 2600

PSU: SilentiumPC supremo L2 gold 550W

Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4 Black

RAM: G.SKILL Ripjaws 5 2x 8gb 3200mhz CL16


Z góry dziękuję za każdą udzieloną mi pomoc :)

Ten post był edytowany przez Picolini dnia: 17 Maj 2018 - 17:55


#2 Użytkownik jest niedostępny   Savan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 252
  • Dołączył: Pn, 05 Lut 18

Napisany 17 Maj 2018 - 18:15

Ja osobiście bym to widział tak :

-Procesor Intel Core i5-8400, 2.80GHz
-Karta graficzna Gainward GeForce GTX 1070 Phoenix GS 8GB
-Zasilacz be quiet! Pure Power 10 500W
-Pamięć Ballistix Sport LT, DDR4, 2x4GB, 2666MHz, CL16
-Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2
-Obudowa SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black
-Płyta główna MSI B360M PRO-VDH
W morele:4016,73 zł

masz tutaj cichy i wydajny zestaw z i5 8400 6c/6t i gtx 1070 z dobrym układem chłodzenia.

Ten post był edytowany przez Savan dnia: 17 Maj 2018 - 18:17


#3 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4680
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Maj 2018 - 21:32

Zestaw savan jest lepszy od twoich ale mój chyba najlepszy :)

i7-8700 - 1249zl
Fera3 - 99zl
MSI b360 - 299zl
2x4gb Goodram irdm 2800mhz - 329zl promocja memory x-kom
GTX 1070 8gb inno3d - 1889zl
Silentiumpc vero l2 500w - 179zl
Silentiumpc rg4 - 149zl

Razem 4193zl

I5-8400 wystarczy na 2-3lata, jak chcesz na 4-5 lat to musi być I7-8700. 200zl powyżej budżetu ale warto tyle dołożyć.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 17 Maj 2018 - 22:08


#4 Użytkownik jest niedostępny   Savan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 252
  • Dołączył: Pn, 05 Lut 18

Napisany 17 Maj 2018 - 21:54

@xtn
Dostaje niepotrzebie gorszy zasilacz jak i płytę bez możliwości dołożenia pamięci, nie wspominając już o chodzeniu na GPU. Autor posiada już dyski, więc proponuję czytać temat następnym razem. Jedynie ram wziąłbym z twojego zestawy, bo trochę tańszy.

Ten post był edytowany przez Savan dnia: 17 Maj 2018 - 21:57


#5 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4680
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Maj 2018 - 22:00

Wiesz ze 4 banki są po to żeby od razu wsadzić tam identyczne 4 kości, a nie po 2-3 lata dokładać zbliżona pamięć, bo taka sama jest trudno trafić. Kiedyś już sam to przerabiałem i taka zabawa jest bez sensu. Lepiej sprzedać stare dołożyć i kupić pońowńie 2 kości tylko o większej pojemności.

Zobacz postSavan, o 17 Maj 2018 - 21:54, napisał(a):

@xtn
Dostaje niepotrzebie gorszy zasilacz jak i płytę bez możliwości dołożenia pamięci, nie wspominając już o chodzeniu na GPU. Autor posiada już dyski, więc proponuję czytać temat następnym razem. Jedynie ram wziąłbym z twojego zestawy, bo trochę tańszy.

Serio słabsze chłodzenie? Miałeś, używałeś, czy 10 raz dzisiaj teoretyzujesz... jakbym sam nie miał tej karty dobrze przetestowanej to bym nie polecał.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 17 Maj 2018 - 22:01


#6 Użytkownik jest niedostępny   Savan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 252
  • Dołączył: Pn, 05 Lut 18

Napisany 17 Maj 2018 - 22:02

Równie dobrze, to mogą być 2-3 miesiące
, więc takie gdybanie jest bez sensu.

#7 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4680
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Maj 2018 - 22:05

Zmieniłem mój zestaw na I7-8700, teraz jest już ok na 4-5 lat. I5-8400 tyle nie pociągnie.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Savan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 252
  • Dołączył: Pn, 05 Lut 18

Napisany 17 Maj 2018 - 22:16

To już nagle H310 nie wystarczy do i7 8700?

Ten post był edytowany przez Savan dnia: 17 Maj 2018 - 22:20


#9 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4680
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Maj 2018 - 22:22

Zobacz postSavan, o 17 Maj 2018 - 22:16, napisał(a):

A to już nagle H310 nie wystarczy do i7 8700?

Ty czytasz ze zrozumieniem? Czy ja kiedyś poleciłem h310 do I7-8700? W tamtym temacie napisałem jasno ze h310 uciągnie I7-8700. W swoim kompie spokojnie bym taki zestaw wypróbował bo mam u siebie taki sam tdp 65w na h110. Jednak jak polecam zestawy to zawsze idę po środku i dlatego polecam b360 do I7-8700, jeżeli budżet jest mniejszy jak tutaj. Eksperymentować mogę u siebie, a nie u innych.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 17 Maj 2018 - 22:25


#10 Użytkownik jest niedostępny   Savan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 252
  • Dołączył: Pn, 05 Lut 18

Napisany 17 Maj 2018 - 22:30

W tamtym temacie właśnie jasno napisałeś, że uciagnie, więc autor śmiało mógł iść w tą opcję przez ciebie, a nie jak to ujęłaś "środki" Jasne, ja przynajmniej czytam, a nie jak co poniektorzy. Miałeś przykład z przed chwili :)

Ten post był edytowany przez Savan dnia: 17 Maj 2018 - 22:37


#11 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4680
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Maj 2018 - 22:36

Zobacz postSavan, o 17 Maj 2018 - 22:30, napisał(a):

W tamtym temacie właśnie jasno napisałeś, że uciagnie, więc autor śmiało mógł iść w tą opcję przez ciebie, a nie jak to ujęłaś "środki" ... Jasne, ja przynajmniej czytam, a nie co poniektorzy. Miałeś przykład z przed chwili :)

Tak już się biczowalem, ze dodałem dyski, a nie było trzeba.
Jestem przekonany ze h310 da rade z I7-8700. Jest w specyfikacji płyty na stronie producenta, wiec producent tez poleca i zapewne przetestował.

#12 Użytkownik jest niedostępny   pabloesc 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3918
  • Dołączył: Pn, 01 Sie 16

Napisany 17 Maj 2018 - 22:44

@Savan
Xtn ma rację, że zasilacz 550w L2 do zestawu z kartą graficzną 1060 6gb nie jest konieczny. Vero 500W wystarczy. Nie wiem czy miałeś okazję testować Vero, czy tylko opierasz się na tym co czytasz na necie a przyznam szczerze, że mi się tak zdarza.
Vero w wersji 600w M2 jest cichutki i dobrze trzyma napięcia. Jak już ma być ten Supremo 550w to M2 (pół modularny - odpinana część kabli), bo L2 nie jest modularny. Vero dopiero jest w pół modularnej wersji o mocy 600w M2. 500W nie jest modularne.

@Autorze
1060 6gb będzie lepszym wyborem pod gtav. W większości innych tytułów rx580 8gb da radę lepiej. Jak grasz w gta to wybierz 1060tkę a jak w inne gry to dobrze jak byś wrzucił tego rx-a 580 do zestawu z Intelem. 1070tka z zestawu od Xtn będzie bardzo wydajna, ale swoje kosztuje a osobiście wychodzę z założenia, że w blaszaka oprócz SSD nie ma co zbytnio inwestować.

@Xtn
Jak napiszesz w komentarzu składając zamówienie do sklepu, żeby przysłali Ci opakowanie po pamięci ram, to dojdziesz po numerach, żeby po latach rozbudować o takie same.

#13 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4680
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Maj 2018 - 22:58

Zobacz postSavan, o 17 Maj 2018 - 22:30, napisał(a):

W tamtym temacie właśnie jasno napisałeś, że uciagnie, więc autor śmiało mógł iść w tą opcję przez ciebie, a nie jak to ujęłaś "środki" Jasne, ja przynajmniej czytam, a nie jak co poniektorzy. Miałeś przykład z przed chwili :)

Masz dokładny test I7-8700 na h310 Asrocka i Gigabyte, razem z temperaturami sekcji zasilania https://m.youtube.co...#fauxfullscreen
zestawy przy ustawieniach w biosie na auto działają bez problemów, na Gigabyte temperatury bardzo niskie. Intel dobrze ludziom mózgi wyprał za pomocą z370, ze tak jak ty bzdury potem piszą w sieci. I7-8700 ma tdp 65w i na to trzeba zwracać uwagę, a nie powielać marketing intela, który właśnie wstrzymuje produkcje chipsetow h310 bo są robione w 14nm, a kosztują grosze, trzeba przerzucić moce na z390 tez w 14nm żeby kasa się zgadzała bo z370 są robione chyba w 22nm. Podobno maja teraz zacząć robić h310 właśnie w 22nm, bo za mało na nich zarabiają żeby robić w 14nm.

#14 Użytkownik jest niedostępny   pabloesc 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3918
  • Dołączył: Pn, 01 Sie 16

Napisany 18 Maj 2018 - 10:49

Sekcja zasilania w płytach H310 jest przy 8700 trochę cieplejsza pod obciążeniem niż w płytach B360, czy Z370. Raczej ta temperatura nie jest na tyle wysoka, żeby miała jakiekolwiek negatywny wpływ na pracę procesora.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych