Forum PCLab.pl: Sterownik a zmiana karty - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Sterownik a zmiana karty Oceń temat: -----

#1 Gość_Dthlfwp_*

  • Grupa: Goście

Napisany 17 Maj 2018 - 18:48

Zmianiam kartę z GTX1050 na GTX1060 - czy powinienem odinstalowac sterownik i zainstalować ponownie?

#2 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18223
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 17 Maj 2018 - 19:01

nie ma takiej konieczności

#3 Użytkownik jest niedostępny   RoniSet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 284
  • Dołączył: Wt, 19 Gru 17

Napisany 17 Maj 2018 - 19:01

Lepiej tak, programik Display Driver Uninstaller w trybie awaryjnym Windows.

#4 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13842
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 17 Maj 2018 - 19:04

Nie ma takiej potrzeby, używasz dokładnie takiego samego sterownika w obu kartach graficznych.

#5 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1869
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 17 Maj 2018 - 19:16

Ja zmieniłem GTX780 na 1060 i Wolfenstein zaczął ciąć wywaliłem stertowniki zainstalowałem i dalej ciął.
W koncu sie zdenerwowałem i zrobiłem format dysku.
Lepiej wywal stare sterowniki przed wsadzeniem nowej karty graficznej.

#6 Gość_Dthlfwp_*

  • Grupa: Goście

Napisany 17 Maj 2018 - 19:18

ok, dzięki. Zostawię sterownik, jak będzie cos nie tak działać, to będe najwyzej kombinował.

#7 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1869
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 17 Maj 2018 - 19:19

No to będziesz jak ja z formatem dysku albo z połowa forum i ich wymysłami.

#8 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18223
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 17 Maj 2018 - 19:24

Zobacz postDthlfwp, o 17 Maj 2018 - 19:18, napisał(a):

ok, dzięki. Zostawię sterownik, jak będzie cos nie tak działać, to będe najwyzej kombinował.

wsadź nową kartę, odpal kompa i poczekaj chwilę na pulpicie - sterownik wyłapie nowe gpu i najwyżej poprosi o restart systemu

ps. przed zmianą karty wyzeruj i wyłącz program do oc (jeśli takowego używasz)



#9 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1869
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 17 Maj 2018 - 19:48

Jak sie wszystko posypie jak umnie to ci bartosz pomoże :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2767
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 17 Maj 2018 - 21:06

@up dobre hahaha

Ja przesiadając się z pII i gtx460, na i5 4690k i gtx970 ponad 3,5 roku temu, nie reinstalowałem sterów, baa tym bardziej nie robiłem formatu...

#11 Użytkownik jest niedostępny   cherrz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 977
  • Dołączył: Wt, 05 Paź 10

Napisany 17 Maj 2018 - 21:09

Zobacz postVirtuaBoy, o 17 Maj 2018 - 20:48, napisał(a):

Jak sie wszystko posypie jak umnie to ci bartosz pomoże :)


A co się ma posypać? Przecież nie przechodzi z czerwonego na zielony lub odwrotnie.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Muszyna06 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 282
  • Dołączył: Pt, 08 Maj 15

Napisany 17 Maj 2018 - 21:24

Zobacz postkafaros, o 17 Maj 2018 - 21:06, napisał(a):

@up dobre hahaha

Ja przesiadając się z pII i gtx460, na i5 4690k i gtx970 ponad 3,5 roku temu, nie reinstalowałem sterów, baa tym bardziej nie robiłem formatu...



To jakim cudem, działa Ci sterownik chipsetu AMD na Intelu? Jakim cudem działa Ci USB czy Sata? Weź nie pieprz głupot, bo później ludzie to łykają. Albo sprecyzuj czego nie reinstalowałeś.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Wenez 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5858
  • Dołączył: Pt, 10 Sty 03

Napisany 17 Maj 2018 - 21:34

Się przecież doinstaluje sam. Już nie te czasy.

#14 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18220
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 17 Maj 2018 - 21:39

Zobacz postMuszyna06, o 17 Maj 2018 - 22:24, napisał(a):

To jakim cudem, działa Ci sterownik chipsetu AMD na Intelu?

Ogólnie rzecz biorąc - system nie ładuje sterownika, jeżeli nie znajdzie skojarzonego z nim urządzenia.
Poza tym, coś takiego jak "sterownik chipsetu" nie istnieje (przynajmniej w nowszych platformach) - są co najwyżej sterowniki do poszczególnych kontrolerów w nim się znajdujących.

Zobacz postMuszyna06, o 17 Maj 2018 - 22:24, napisał(a):

Jakim cudem działa Ci USB

USB2 jest obsługiwane przez wbudowany w system sterownik EHCI (wyjątek - platformy 1151/am4 i nowsze)
USB3 (i USB2 na nowszych platformach) na win8/10 jest obsługiwane przez systemowy sterownik XHCI. Tylko przystarawy win7 potrzebuje sterownika.

Zobacz postMuszyna06, o 17 Maj 2018 - 22:24, napisał(a):

Sata?

Generyczny sterownik AHCI też jest w systemie :) Można go zastępować, ale nie trzeba.

Przypadki że system nie wstaje po zmianie płyty to prawie zawsze problem ze sterownikiem kontrolera dyskowego, bo system ładuje tylko te które były ostatnio używane. Sprowadza się to do tego samego co zmiana trybu pracy kontrolera dyskowego IDE <-> AHCI <-> RAID.

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 17 Maj 2018 - 21:41


#15 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1869
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 18 Maj 2018 - 07:59

Zobacz postcherrz, o 17 Maj 2018 - 21:09, napisał(a):

A co się ma posypać? Przecież nie przechodzi z czerwonego na zielony lub odwrotnie.

To czemu u mnie praktycznie nowy system sie posypał?
I to jeszcze przy odinstalowanym sterowniku, bo pomiędzy
GTX780 a 1060 siedziałem na integrze.

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 18 Maj 2018 - 08:01


#16 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1384
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 18 Maj 2018 - 08:26

Zobacz postVirtuaBoy, o 18 Maj 2018 - 07:59, napisał(a):

To czemu u mnie praktycznie nowy system sie posypał?
I to jeszcze przy odinstalowanym sterowniku, bo pomiędzy
GTX780 a 1060 siedziałem na integrze.


Rownie dobrze mogl sie posypac przy otwieraniu przegladarki

Obecnie wymiana karty graf. to DDU, system wolno chodzi, nie dziala przegladarka - Reinstall. Wolno chodzi ? Pewnie wirusy - odpale ComboFix (choc tym narzedziem nalezy poslugiwac sie umiejetnie)
Co to za jakies dziwne nawyki ? :hmm:

Tak jak Bartosz pisze - zadnego DDU, zadnego reinstall
Dodam, ze samo uzywanie DDU co dwa dni bo "spadly fpsy" to moze byc strzal w kolano. Moze sie zdarzyc (i stosunkowo czesto ludzie maja z tym problem), ze po DDU - karta graficzna "zniknie" z menedzera urzadzen, nie bedzie widniala nawet jako "standardowa VGA". Nie mozna wtedy rowniez zainstalowac sterownikow gdyz "nie wykrywa kompatybilnej karty". Jesli dodatkowo ktos wylaczyl "przywracanie systemu" bo tak radzili na "spryciarzach" to moze zrobic sie ciepło :)

Ale jak ktos chce to profilaktycznie moze robic reinstall systemu i wymieniac PSU przy wymianie jakiegokolwiek sprzetu. Tak, dla pewnosci bo kto bogatemu zabroni

Ten post był edytowany przez eNeSik dnia: 18 Maj 2018 - 08:28


#17 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1869
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 18 Maj 2018 - 09:20

Wywaliłem GTX780 i siedziałem na zintegorwanej intela przyszedł GTX1060 zainstalowałęm sterownik
i wolfenstein zaczą ciać. Zrobiłem format dysku zainstalowałem sterownik i przestał ciąć.
Ja miałem taki przypoadek na windows 7.
System był nowy bo wymieniłem dysk i procesor.

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 18 Maj 2018 - 09:24


#18 Użytkownik jest niedostępny   smox 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 287
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 18 Maj 2018 - 10:21

Kilka dni temu zmieniłem GTX 770 na ASUS GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC 6GB VR i żadnych sterowników nie odinstalowywałem. Pobrałem sterownik do GTX 1060, zmieniłem karty, zainstalowałem nowy sterownik i jest ok.

#19 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1384
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 18 Maj 2018 - 10:43

Zobacz postVirtuaBoy, o 18 Maj 2018 - 09:20, napisał(a):

Wywaliłem GTX780 i siedziałem na zintegorwanej intela przyszedł GTX1060 zainstalowałęm sterownik
i wolfenstein zaczą ciać. Zrobiłem format dysku zainstalowałem sterownik i przestał ciąć.
Ja miałem taki przypoadek na windows 7.
System był nowy bo wymieniłem dysk i procesor.


Jak sie ma pecha to i sie palec zlamie (wiesz gdzie) :E

DDU to LEKARSTWO na problem A NIE PROFILAKTYKA
Uzywa sie gdy trzeba a nie profilaktycznie

A problemy po wymianie karty to rzadkosc a nie reguła

#20 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1869
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 18 Maj 2018 - 12:50

Lepsze problemy z systemem anie sprzętem.

Ostatnio nvidia wydała jakis sterownik i w ogóle nic nie działało juz myslałem że znowu format.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych