Forum PCLab.pl: Karta dźwiękwa a graficzna - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2018-10-21 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Karta dźwiękwa a graficzna Problem

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kornelix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Cz, 01 Gru 16

Napisany 18 Maj 2018 - 02:32

Poszukuję karty dźwiękowej w ok. 300zł. Zasadniczo wybór ograniczył się do 2 kart, Xonar DX i Prodigy HD2 Advance i mam 2 pytania:

1) Która karta zapewni lepszy jakościowo dźwięk w muzyce? Film i gry schodzą na dalszy plan. Dodam, że posiadam zetaw Edfier 2.0

2)Zauważyłem, że port PCI znajduje się bardzo blisko karty graficznej. Na tyle blisko, że między dźwiękiem a grafiką to nie wiem czy będzie chociaż centymtr luzu i dźwiękowka byłaby tuż pod wiatrakami karty graficznej. Czy to w jakiś sposób już na starcie skreśla kartę dźwiękową na PCI?

3) Czy jest sens zakupu kilkuletniej, używej karty dźwiękoej, która jest po gwarancji? Czy lepiej nówke sztuke?

#2 Użytkownik jest niedostępny   mercator 

  • Życie jest krótkie, a pić się chce..
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1997
  • Dołączył: Pn, 20 Paź 08

Napisany 18 Maj 2018 - 05:51

Zobacz postKornelix, o 18 Maj 2018 - 03:32, napisał(a):



2)Zauważyłem, że port PCI znajduje się bardzo blisko karty graficznej. Na tyle blisko, że między dźwiękiem a grafiką to nie wiem czy będzie chociaż centymtr luzu i dźwiękowka byłaby tuż pod wiatrakami karty graficznej. Czy to w jakiś sposób już na starcie skreśla kartę dźwiękową na PCI?



Podaj pełną nazwę płyty głównej...

#3 Użytkownik jest niedostępny   mimuszek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 163
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 06

Napisany 18 Maj 2018 - 07:31

masz tylko jedno PCI-e na płycie ?
kartę muzyczną możesz wsadzić w każde wolne...

Kupno używki, jak najbardziej, sam kupiłem miesiąc temu asusa DX komplet na allegro za 140zł z przesyłką.
Mam podpięte pod R1600Tiii, wcześniej miałem Dt2200 i gra to naprawdę nieźle.
Też zależało mi tylko na muzyce.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 643
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 18 Maj 2018 - 07:44

Miałem podobny problem, bo jedno pci było zablokowane radiatorem na cepie, a drugie było praktycznie przytulone do wentylatora karty graficznej. W praktyce to jednak w niczym nie przeszkadza. Nie zauważyłem negatywnego wpływu na cokolwiek.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kornelix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Cz, 01 Gru 16

Napisany 18 Maj 2018 - 10:54

Zobacz postmimuszek, o 18 Maj 2018 - 07:31, napisał(a):

masz tylko jedno PCI-e na płycie ?

Kupno używki, jak najbardziej, sam kupiłem miesiąc temu asusa DX komplet na allegro za 140zł z przesyłką.
Mam podpięte pod R1600Tiii, wcześniej miałem Dt2200 i gra to naprawdę nieźle.
Też zależało mi tylko na muzyce.


Ale chodzi o PCI :)

No ja mam Edifier R2600. Chciałem karte SC808, ale czekałem, czekałem i się nie doczekałem. Tzn. widziałem, że jest, ale, za 550zl więc odpuściłem. Jakiś gościu ma na OLX za 375zł, no właśnie, szkoda, że na OLX. Więc zostają mi zasadniczo 2 wybory Xonar DX i HD2 Advance.

Zobacz postMakavcio2, o 18 Maj 2018 - 07:44, napisał(a):

Miałem podobny problem, bo jedno pci było zablokowane radiatorem na cepie, a drugie było praktycznie przytulone do wentylatora karty graficznej. W praktyce to jednak w niczym nie przeszkadza. Nie zauważyłem negatywnego wpływu na cokolwiek.


Buda się mocniej nie nagrzewała? Ja mam kartę grafiki Radeona R6870 i w lato jak mam dość gorąco w pokoju, to grafika potrafi się rozpędzić i hałasować na samym przeglądaniu neta i tak się zastanawiam czy jak włożę zaraz pod wiatraki dźwiękówke, to czy hałasowanie grafiki nie stanie się normą? Ja nie potrzebuje idealnej ciszy, natomiast uwierz, rozpędzona chodzi jak helikopter :P

Dodaj obrazek

Problemem u mnie płyta microATX, karta grafiki przysłania jeden port PCI, a drugi jest na tyle blisko, że między kartami za wiele przestrzeni nie będzie. Pytanie własnie czy to nie zwiększy temperatury, co za tym idzie zwiększonej pracy grafiki, no i najważniejsze czy się któraś z kart nie usmaży?

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Kornelix dnia: 18 Maj 2018 - 11:00


#6 Użytkownik jest niedostępny   mimuszek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 163
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 06

Napisany 18 Maj 2018 - 11:02

Xonar XD nie, bo to DX na PCI-E

jak chcesz to samo na zwykłym PCI to zowie się Xonar D1

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kornelix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Cz, 01 Gru 16

Napisany 18 Maj 2018 - 11:08

Zobacz postmimuszek, o 18 Maj 2018 - 11:02, napisał(a):

Xonar XD nie, bo to DX na PCI-E

jak chcesz to samo na zwykłym PCI to zowie się Xonar D1


Tak, w rozpędzie napisałęm XD, ale poprawiłem nim napisałeś swój post i proszę cie, przeczytaj cały temat dokladnie, bo jest wyraźnie napisane, że rozważam także Audiotraka Prodigy HD2 Advance, a ten jest na PCI gdybyś nie wiedział i z tym mam problem. Nie wiem czy warto być tak uszczypliwym na siłę ....

Ten post był edytowany przez Kornelix dnia: 18 Maj 2018 - 11:09


#8 Użytkownik jest niedostępny   mimuszek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 163
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 06

Napisany 18 Maj 2018 - 11:35

nikt nie jest uszczypliwy, zluzuj gumę w majtach

piszesz w pierwszym poście o DX, potem w piątym poście znowu o DX, a to karta na PCI-E

DX/XD to to samo i jest to karta na PCI-E

Ty potrzebujesz kartę która nazywa się asus xonar D1 ( zwykłe PCI, brak dodatkowego zasilania )


może dotrze
tyle z mojej strony

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kornelix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Cz, 01 Gru 16

Napisany 18 Maj 2018 - 12:27

O Kutfa :E

Zobacz postmimuszek, o 18 Maj 2018 - 11:35, napisał(a):


Ty potrzebujesz kartę która nazywa się asus xonar D1


Ja to raczej potrzebuje kogoś, kto potrafi czytać ze zrozumieniem ;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   Kornelix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Cz, 01 Gru 16

Napisany 20 Maj 2018 - 14:54

Jednak zmiana koncepcji.

W mojej sytuacji chyba jednak zakupie DACa. Myślałem nad E10K Olympus 2, jednak po przewertowaniu różnych opinii dowiedziałem się, że raczej jest on polecany pod słuchawki i lepszym wyborem byłby Prodigy CUBE pod zestaw stereo. Patrzyłem tez coś tańszego jak MAYA U5, ale to podobno troszkę lepsza wersja integry.

Coś poradzicie, polecicie w kwocie do 400zł? Słuchawek nie mam i raczej się nie zanosi żebym miał. Głównie zestaw stereo, teraz Edifier R2600, choć już myśle nad czymś lepszym, ale to na pewno dopiero gdzieś na jesień.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Ariven 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Cz, 19 Gru 13

Napisany 21 Maj 2018 - 07:32

Prodigy ma wymienne opampy, co jest dodatkowym plusem, można zmieniać lekko brzmienie wg upodobań.
Ale czy na edifierkach będzie słychać dużą różnicę - nie wiem.
W tej cenie jeden z lepszych dac/amp :P

#12 Użytkownik jest niedostępny   TrueFaith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1954
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 13

Napisany 21 Maj 2018 - 07:58

Do 4 pak raczej brałbym Prodigy Cube. Co na pewno usłyszysz to mniejsze zakłócenia i szumy, reszta zależy od muzyki i twojego słuchu. W Cube po kupnie wręcz trzeba wymienić opamp (np. na muses 8820, ok. 30zł), zyskuje na tym znacząco.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Kornelix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Cz, 01 Gru 16

Napisany 21 Maj 2018 - 13:20

"Do 4 pak raczej brałbym Prodigy Cube" Do 4 pak? :hmm:

Hmmm z tymi opkami to problem taki, że nie bardzo się umiem obchodzić z lutownicą :E Chyba, że to jest na tej podstawce (DIP8?) w której stockowego opka można wymienić ręcznie. Idzie coś popsuć przy tej wymianie? No 400zł to nie w kij dmuchał :) Choć widze, że po 245 jest używka tego Cube'a na alledrogo, to dobra cena czy bywają tańsze? Gościu dorzuca OPA 2107AP. Oczywiście cały czas mowa o tej nowszej wersji Black Edition.

---

Dziś rozmawiałem o AIM SC808 i najbliższa spodziewana dostawa ma być za .. 40 tygodni :E W sumie to dobrze, bo może coś się dzieje z jej produkcją, no ale tyle czekać nie będę.

Ten post był edytowany przez Kornelix dnia: 21 Maj 2018 - 13:23


#14 Użytkownik jest niedostępny   TrueFaith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1954
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 13

Napisany 21 Maj 2018 - 15:38

245 to dobra cena, czasami trafi się bliżej 200, ale ogólnie taka jest ich wartość. Ma podstawkę DIP8 więc wymiana jest prosta.

#15 Użytkownik jest niedostępny   kieros 

  • kato-talib
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8497
  • Dołączył: So, 04 Maj 13

Napisany 21 Maj 2018 - 15:40

co do sc808 to piszą, że producent klęknął przy ilości zwrotów.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Kornelix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Cz, 01 Gru 16

Napisany 21 Maj 2018 - 21:45

Zobacz postTrueFaith, o 21 Maj 2018 - 15:38, napisał(a):

245 to dobra cena, czasami trafi się bliżej 200, ale ogólnie taka jest ich wartość. Ma podstawkę DIP8 więc wymiana jest prosta.


Tak popatrzałem, że nówka CUBE za 358zł, więc takie 245zl za używkę to tak średnio bym powiedział, ale pytanie o date zakupu posłałem i czekam na odpowiedź :)

Co do opków, to nie jest tak, że opamp z dip8 działa tylko na tor słuchawkowy? Nie do końca wiem jak to wygląda z tymi opampami, więc pytam, bo mnie interesuje jak mówiłem RCA.

Pytanie też o oryginalność takiego opampa, bo przeczytałem, że często można na podróbe trafić. Ja na przykład na aukcjach widze MUSES8820 o różnych oznaczeniach np. G05, G06, H04 czy to jakaś różnica. Ceny mocno podobne.

Zobacz postkieros, o 21 Maj 2018 - 15:40, napisał(a):

co do sc808 to piszą, że producent klęknął przy ilości zwrotów.



No nie dziwie się. Natomiast przecież później wyszła inna partia już niby z tym poprawionym błędem ze znikaniem i wszystko było wporządku. Natomiast odpowiedź jaką otrzymałem od xkomu na dostępność to taka, że najbliższa spodziewana partia ma być za 40 tygodni. Więc za blisko rok może się skuszę na zakup :finger:

Ten post był edytowany przez Kornelix dnia: 21 Maj 2018 - 21:47


#17 Użytkownik jest niedostępny   TrueFaith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1954
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 13

Napisany 22 Maj 2018 - 17:25

A ile chciałeś dać ? :E Nawet za 300 warto, przecież to taniej niż w sklepie a tam nic się za bardzo nie zużywa.

#18 Użytkownik jest niedostępny   EvilKillaruna 

  • Orator
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 527
  • Dołączył: Nd, 26 Sty 14

Napisany 22 Maj 2018 - 18:06

Pisałem już o tym że wątpię, aby były to oryginalne 8820.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Kornelix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Cz, 01 Gru 16

Napisany 22 Maj 2018 - 18:16

Ok, może i tak :D

Wracając do Musesa8820, bo chciałem tego kupić

http://allegro.pl/wz...7144251670.html

wraz z podstawką, bo ponoć z niej łatwiej wyciągnąć opampa, zeby go nie uszkodzić, a to grosze przecież

http://allegro.pl/po...7140587409.html

Sprzedawca ma jedynie 2 negatywne komentarze na 1800, w tym troche opków sprzedanych, więc chyba nie żadna podróba.

#20 Użytkownik jest niedostępny   EvilKillaruna 

  • Orator
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 527
  • Dołączył: Nd, 26 Sty 14

Napisany 22 Maj 2018 - 18:27

Ale to są komentarze za transakcje, nie za oryginalność względem prawdziwego 8820. To zweryfikować może tylko posiadacz oryginalnych układów tego typu i do tego posiadający albo odpowiedni tester, albo dwa takie same urządzenia pracujące jednocześnie.

http://forum.audiofa...t&comment=12227

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych