Forum PCLab.pl: Ryzen 2700x płyta pod oc - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2018-10-21 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 2700x płyta pod oc

#1 Użytkownik jest niedostępny   Teerumi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 24 Sty 16

Napisany 21 Maj 2018 - 23:29

Witam zakładałem podobny temat pod intel lecz ostatnio coś mnie kusi pod ryzen i dlatego się pytam jaka płyta z myślą z oc do kwoty max 1000zł będzie dobra

skład PC:

be quiet! Silent Loop 280

Samsung 250GB 1,8'' Seria 960 EVO M.2 2280 NVMe

Samsung 500GB 2,5'' SATA SSD 860 EVO

G.SKILL 16GB 3000MHz Ripjaws V Red CL15 (2x8GB)

MSI Optix AG32C Curved czarny

be quiet! 650W Straight Power 11

MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8GB GDDR5X

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Maj 2018 - 06:33

Pod OC samego procesora proponowałbym płyty (jako minimum cenowe ze względu na VRM wymagany dla 8 rdzeni):
MSI B350 krait/pro carbon /x370 lub ASUS x370 prime pro + update BIOSu
Gdyby nie VRM, to generalnie nie ma różnić w podkręcaniu CPU na płytach AM4.

Pamięci, które byś chciał są oparte na hynixach, więc nic więcej jak 3200mhz nie wyciśniesz z nich. Chodzi mi o to, że gdybyś przymierzał się do RAM na b-die samsunga, to można by pomyśleć wtedy o lepszej płycie np. z bclk jak ASUS x370 C6H, bo byłbyś w z stanie zrobić coś ala 3600mhz lub więcej.
Inwestowanie w płyty na x470 mija się z celem, chyba że mają coś konkretnego co byś chciał ;), ponieważ sam chipset nic nie wnosi, same płyty już prędzej ze względu na małe poprawki względem odpowiednich poprzedników danej serii, ale jest to IMO wciąż grube przepłacanie.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 22 Maj 2018 - 07:06


#3 Użytkownik jest niedostępny   Teerumi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 24 Sty 16

Napisany 22 Maj 2018 - 09:39

Zobacz postQwertypp10, o 22 Maj 2018 - 06:33, napisał(a):

Pod OC samego procesora proponowałbym płyty (jako minimum cenowe ze względu na VRM wymagany dla 8 rdzeni):
MSI B350 krait/pro carbon /x370 lub ASUS x370 prime pro + update BIOSu
Gdyby nie VRM, to generalnie nie ma różnić w podkręcaniu CPU na płytach AM4.

Pamięci, które byś chciał są oparte na hynixach, więc nic więcej jak 3200mhz nie wyciśniesz z nich. Chodzi mi o to, że gdybyś przymierzał się do RAM na b-die samsunga, to można by pomyśleć wtedy o lepszej płycie np. z bclk jak ASUS x370 C6H, bo byłbyś w z stanie zrobić coś ala 3600mhz lub więcej.
Inwestowanie w płyty na x470 mija się z celem, chyba że mają coś konkretnego co byś chciał ;), ponieważ sam chipset nic nie wnosi, same płyty już prędzej ze względu na małe poprawki względem odpowiednich poprzedników danej serii, ale jest to IMO wciąż grube przepłacanie.

to jakie pamieci ram najlepiej kupić ?
ASUS CROSSHAIR VI HERO jest dobrą opcją a może coś z asrock lub msi?
chę kupić dobrą płytę z dobrą sekcją zasilania do max 1100 zł

Ten post był edytowany przez Teerumi dnia: 22 Maj 2018 - 09:41


#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Maj 2018 - 12:57

Zobacz postTeerumi, o 22 Maj 2018 - 09:39, napisał(a):

to jakie pamieci ram najlepiej kupić ?
ASUS CROSSHAIR VI HERO jest dobrą opcją a może coś z asrock lub msi?
chę kupić dobrą płytę z dobrą sekcją zasilania do max 1100 zł

Jeśli zamierzasz podkręcać RAM, to równie dobre będą np. ballistix 2400mhz, one idą na 3200mhz@1,4v nawet w dual channel. A jeśli chcesz osiągnąć taktowanie powyżej 3200mhz to musisz mieć pamięci na samsungach b-die, gdzie najtańsze kosztuję ponad 900zł,(np. 3200mhz cl14 RAMy różnych producentów, niektóre 3000mhz też z najniższymi timingami, lub 3600mhz cl16 lub g.skill flarex 3200mhz stworzone dla Ryzena, też na samsungach). Istnieją strony w necie na których znajdziesz informacje o pamięciach, czy dana kość będzie na samsungach na 100%.

ASRocka odradzam ze względu na wiele różnych problemów, bugów BIOSów, czasem nawet związanych z brickowaniem płyt.
MSI nie ma sensownej płyty w tym przedziale cenowym (była M7 ACK, ale już jej nigdzie nie widzę w sklepach), ale i tak w tym przedziale ASUS x370 C6H jest de facto jedyną opcją- praktycznie referencyjna płyta dla Ryzena, bogaty BIOS, płyta bardzo dobrze automatycznie ogarnia timingi, ma różne profile OC dla samsungów b-die + ogromna wsparcie informacyjne w internecie. I tą właśnie płytę bym kupił, chodzi chyba teraz

Nowego ASUSa dostaniesz już za 900zł + update BIOSu 20zł na morele:
www.morele.net/plyta-glowna-asus-crosshair-vi-hero-90mb0sc0-m0eay0-1195394/

Jest to IMO najlepsza płyta.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 22 Maj 2018 - 12:58


#5 Użytkownik jest niedostępny   Teerumi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 24 Sty 16

Napisany 22 Maj 2018 - 18:44

Zobacz postQwertypp10, o 22 Maj 2018 - 12:57, napisał(a):

Jeśli zamierzasz podkręcać RAM, to równie dobre będą np. ballistix 2400mhz, one idą na 3200mhz@1,4v nawet w dual channel. A jeśli chcesz osiągnąć taktowanie powyżej 3200mhz to musisz mieć pamięci na samsungach b-die, gdzie najtańsze kosztuję ponad 900zł,(np. 3200mhz cl14 RAMy różnych producentów, niektóre 3000mhz też z najniższymi timingami, lub 3600mhz cl16 lub g.skill flarex 3200mhz stworzone dla Ryzena, też na samsungach). Istnieją strony w necie na których znajdziesz informacje o pamięciach, czy dana kość będzie na samsungach na 100%.

ASRocka odradzam ze względu na wiele różnych problemów, bugów BIOSów, czasem nawet związanych z brickowaniem płyt.
MSI nie ma sensownej płyty w tym przedziale cenowym (była M7 ACK, ale już jej nigdzie nie widzę w sklepach), ale i tak w tym przedziale ASUS x370 C6H jest de facto jedyną opcją- praktycznie referencyjna płyta dla Ryzena, bogaty BIOS, płyta bardzo dobrze automatycznie ogarnia timingi, ma różne profile OC dla samsungów b-die + ogromna wsparcie informacyjne w internecie. I tą właśnie płytę bym kupił, chodzi chyba teraz

Nowego ASUSa dostaniesz już za 900zł + update BIOSu 20zł na morele:
www.morele.net/plyta-glowna-asus-crosshair-vi-hero-90mb0sc0-m0eay0-1195394/

Jest to IMO najlepsza płyta.

No tak ale na morele pisze ze ta plyta to max pamieci 3200 a jak ja kupie 3000 to tylko do 3200 podbije?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Maj 2018 - 19:31

Zobacz postTeerumi, o 22 Maj 2018 - 18:44, napisał(a):

No tak ale na morele pisze ze ta plyta to max pamieci 3200 a jak ja kupie 3000 to tylko do 3200 podbije?

Jak kupisz RAM z profilem XMP(gotowe OC, bo ddr4 nominalnie chodzi na 2133mhz) o taktowaniu do 3200mhz to nie będzie problemu, jak kupisz RAM niżej taktowany to go podkręcisz też raczej bez większych problemów do 3200mhz, chyba że trafisz na jakiś mega słaby model. Na Ryzenie do taktowań powyżej 3200mhz potrzebujesz kości opartych o samsungi b-die.
Kości RAM DDR4 vendorów takich jak np. g.skill, corsair, hyperx są robione na modułach praktycznie 3 firm hynix, micron i samsung (mniej więcej w tej kolejności) i przykładowo RAM na kościach pamięci samsunga będą na modułach d-die, e-die, b-die- najnowsze i najlepsze aktualnie w kwestii OC, najtańsze kosztują ~~900zł minimum, można je rozpoznać po pewnych cechach, lub poszukać gotowych list w necie.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 22 Maj 2018 - 19:32


#7 Użytkownik jest niedostępny   Teerumi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 24 Sty 16

Napisany 22 Maj 2018 - 22:32

Zobacz postQwertypp10, o 22 Maj 2018 - 19:31, napisał(a):

Jak kupisz RAM z profilem XMP(gotowe OC, bo ddr4 nominalnie chodzi na 2133mhz) o taktowaniu do 3200mhz to nie będzie problemu, jak kupisz RAM niżej taktowany to go podkręcisz też raczej bez większych problemów do 3200mhz, chyba że trafisz na jakiś mega słaby model. Na Ryzenie do taktowań powyżej 3200mhz potrzebujesz kości opartych o samsungi b-die.
Kości RAM DDR4 vendorów takich jak np. g.skill, corsair, hyperx są robione na modułach praktycznie 3 firm hynix, micron i samsung (mniej więcej w tej kolejności) i przykładowo RAM na kościach pamięci samsunga będą na modułach d-die, e-die, b-die- najnowsze i najlepsze aktualnie w kwestii OC, najtańsze kosztują ~~900zł minimum, można je rozpoznać po pewnych cechach, lub poszukać gotowych list w necie.

Tak ja to rozumiem ale mi chodzi o to czy plkyta bedzie widzieć taktowanie np 3600 czy tylko do 3200,
bo jakbym chcial podbic te 3000 na 3600 i system będzie to widzięć , czy tylko max do 3200

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Maj 2018 - 22:47

Płyta będzie widzieć taktowanie do 4000 coś mhz, nie sugeruj się do końca opisem na stronie.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 22 Maj 2018 - 22:49


#9 Użytkownik jest niedostępny   Teerumi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 24 Sty 16

Napisany 22 Maj 2018 - 22:52

Zobacz postQwertypp10, o 22 Maj 2018 - 22:47, napisał(a):

Płyta będzie widzieć taktowanie do 4000 coś mhz, nie sugeruj się do końca opisem na stronie.

dzięki. Pytam się gdyż to będzie moja pierwsza płyta pod AMD

#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Maj 2018 - 06:16

Spoczko, pamiętaj tylko, żeby zaktualizować BIOS płyty w sklepie do najnowszej wersji przed złożeniem pc (w morele np. taka usługa kosztuje 20zł, w innych może robią to za darmo), zwłaszcza jeśli bierzesz starszy chipset + Ryzena 2 gen.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 23 Maj 2018 - 06:17


#11 Użytkownik jest niedostępny   Myśliwy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 12

Napisany 23 Maj 2018 - 08:27

Taka uwaga, jako że ostatnio sam kupowałem Asusa Crosshair VI Hero. Nie ma potrzeby płacić za aktualizację biosu.
Na tej płycie nie wymaga ona procesora (potrzebna tylko płyta i pendrive).
Ściągasz ze strony Asusa bios, wrzucasz na pendrive, zmieniasz nazwę na C6H.cap, wkładasz do odpowiedniego slotu USB płyty głównej, przytrzymujesz przycisk BIOS, czekasz jak lampka przestanie mrugać, koniec.

U mnie wszystko poszło sprawnie i Ryzen 2600x działa elegancko. Ram do tej płyty mam na b-die ustawiony na 3400MHz CL15. Z 3600 musiałbym pewnie trochę pogrzebać więcej,a 3400 zadziałało praktycznie od razu.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Teerumi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 24 Sty 16

Napisany 23 Maj 2018 - 09:23

Zobacz postMyśliwy, o 23 Maj 2018 - 08:27, napisał(a):

Taka uwaga, jako że ostatnio sam kupowałem Asusa Crosshair VI Hero. Nie ma potrzeby płacić za aktualizację biosu.
Na tej płycie nie wymaga ona procesora (potrzebna tylko płyta i pendrive).
Ściągasz ze strony Asusa bios, wrzucasz na pendrive, zmieniasz nazwę na C6H.cap, wkładasz do odpowiedniego slotu USB płyty głównej, przytrzymujesz przycisk BIOS, czekasz jak lampka przestanie mrugać, koniec.

U mnie wszystko poszło sprawnie i Ryzen 2600x działa elegancko. Ram do tej płyty mam na b-die ustawiony na 3400MHz CL15. Z 3600 musiałbym pewnie trochę pogrzebać więcej,a 3400 zadziałało praktycznie od razu.

A jakie kosci ram masz?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Myśliwy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 12

Napisany 23 Maj 2018 - 09:30

Zobacz postTeerumi, o 23 Maj 2018 - 09:23, napisał(a):

A jakie kosci ram masz?


Trident Z RGB 3000MHz CL14 - kości b-die, tak jak 3200 CL14 lub 3600 CL16. Dostępna jest też trochę tańsza wersja bez RGB.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Teerumi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 24 Sty 16

Napisany 23 Maj 2018 - 10:08

Zobacz postMyśliwy, o 23 Maj 2018 - 09:30, napisał(a):

Trident Z RGB 3000MHz CL14 - kości b-die, tak jak 3200 CL14 lub 3600 CL16. Dostępna jest też trochę tańsza wersja bez RGB.

rgb mi nie potrzebne bo obudowa to silen base 800 bez okna

#15 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Maj 2018 - 11:27

Z tego co wiem nie ma dużych różnic pomiędzy samsungami b-die (powyżej 3600mhz gdzieś dopiero są selekty), także czy będziesz miał 3000/3200/3466/3600, to bez większej różnicy przy OC. Jedyne co to słyszałem, że corsair używa jakiś ochłapów produkcyjnych od samsunga, więc unikać.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych