Forum PCLab.pl: Czy CL musi być identyczny jak reszta? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2018-10-21 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy CL musi być identyczny jak reszta?

#1 Użytkownik jest niedostępny   cherrz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 934
  • Dołączył: Wt, 05 Paź 10

Napisany 22 Maj 2018 - 19:45

Teraz mam ustawione 9-9-9-24. Czy mogę zejść z CL na 8, a resztę zostawić?

/po ustawieniu 8-8-8-24 komputer nie wstał.

Ten post był edytowany przez cherrz dnia: 22 Maj 2018 - 19:46


#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Maj 2018 - 19:49

Zobacz postcherrz, o 22 Maj 2018 - 19:45, napisał(a):

Teraz mam ustawione 9-9-9-24. Czy mogę zejść z CL na 8, a resztę zostawić?

/po ustawieniu 8-8-8-24 komputer nie wstał.

Możesz jak najbardziej próbować ustawiać np.
8.9.9.24, jeśli 9.9.9.9.24 jest stabilne. Podnoszenie napięcia też powinno pomóc ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   cherrz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 934
  • Dołączył: Wt, 05 Paź 10

Napisany 22 Maj 2018 - 20:02

Jakie jest największe bezpieczne napięcie którego lepiej nie przekraczać? Mobas w sygnie, a pamięci to jedna kość HyperX 1600MHz CL10 i 1.5 napięcie domyślne, druga kość takie same parametry tylko Goodrama.

/napięcie w BIOSie ustawione na auto teraz.

Ten post był edytowany przez cherrz dnia: 22 Maj 2018 - 20:03


#4 Użytkownik jest niedostępny   Kushira 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 637
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 16

Napisany 22 Maj 2018 - 20:29

1.65v jeśli trzeba więcej to też wytrzymają - ale ogólnie lepiej nie przekraczać tego (albo tylko delikatnie )

#5 Użytkownik jest niedostępny   cherrz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 934
  • Dołączył: Wt, 05 Paź 10

Napisany 22 Maj 2018 - 22:01

Ustawione na 1.65V, 8-8-8-24, próbowałem na 7, ale nie wstaje. To chyba kres moich kosteczek podstarzałych :E
Dziękuje za pomoc.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kushira 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 637
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 16

Napisany 22 Maj 2018 - 23:15

Możesz zostawić 8 i próbować zrobić 8-7-7-24 np. może pójdą

#7 Użytkownik jest niedostępny   Bladzioch 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 797
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 22 Maj 2018 - 23:54

Ja w laptopie mam dwie różne kostki (1066mhz 7cl, 1333mhz 9cl). Stary bardzo komp na DDR2, miał 2 różne kości, 800mhz cl5 i 800mhz cl6. Żadnych problemów w obu przypadkach.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych