Forum PCLab.pl: Restart komputera w trakcie oglądania Twitcha - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Restart komputera w trakcie oglądania Twitcha Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Gemi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 277
  • Dołączył: Pt, 14 Sty 05

Napisany 01 Czerwiec 2018 - 20:49

Witam,

Zasilacz OCZ700SXS2 700W (działał bez zarzutu ze starym zestawem - Radek 5870 i Phenom x4 955). Działał również bez zarzutu z nową płytą, prockiem, pamięciami ram oraz starą kartą graficzną.
Grafika 1060 6GB MSI Gaming X (kupiona jako używana)
Procesor 8700 (nowy)
Solidne chłodzenie Fortis 3
Płyta Asrock Z370 Extreme 4 (nowa)

Windows aktualizowany z 7 do 10 (jak zawsze).

Sterowniki wszystko co się dało zaktualizowane.


Nie restartuje się w trakcie grania (gry typu PUBG, Civilizacja V, Wiedźmin 3) oraz przy testowaniu kompa programami typu 3DMark, AIDA.
Restarty następują głównie po jakimś czasie oglądania stream'ów na Twitchu. Mało testowałem, ale wydaje mi się, że również w trakcie oglądania filmów na YouTube. Wiesz się też w trakcie grania w mało wymagającą grę Magic: The Gathering Online (MTGO).
Karta się nie przegrzewa, procek też raczej nie.

Wyłączyłem opcję systemową automatycznego restarty przy awarii systemu. Powinien więc się nie restartować, ale nic to nie zmieniło.

Jakieś pomysły? Podejrzewam grafikę (kupiona używka), ale dziwne by to było bo w w trakcie grania w wymagające gry się zwyczajnie nie restartuje.

Ten post był edytowany przez Gemi dnia: 01 Czerwiec 2018 - 21:04


#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4574
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 02 Czerwiec 2018 - 09:26

Jak w gierkach i testach nic się nie dzieje to raczej nie GPU. Kręciłes ram?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Gemi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 277
  • Dołączył: Pt, 14 Sty 05

Napisany 08 Październik 2018 - 12:26

Zobacz postxtn, o 02 Czerwiec 2018 - 10:26, napisał(a):

Jak w gierkach i testach nic się nie dzieje to raczej nie GPU. Kręciłes ram?


Witam po małej przerwie. Porobiłem trochę więcej testów (niestety z czasem jak na lekarstwo) i moje kolejne spostrzeżenia są następujące:
1) Kartę oddałem na reklamacje, ale dostałem ją z powrotem z informacją, że wszystko ok.
2) Moja karta działała bez problemu przez tydzień w innym zestawie komputerowym (podmiana z GTX 970 na moje GTX 1060). Swoją drogą wydajność niemal identyczna przy znacznie mniejszym zapotrzebowaniu na energię.
3) GTX 970 kolegi był w moim zestawie jakieś 2/3 dni i komputer się nie restartował. Może raz, ale sam nie jestem pewien co było przyczyną.
4) Z kartą kolegi (GTX 970) jak i ze swoją robiłem testy obciążenia z użyciem OCCT i Wiedźmina 3. W trakcie testów zero restartów.
5) W trakcie testów obciążenia sprawdziłem swój zasilacz miernikiem (linie 12V głównie) czy nie ma dziwnych spadków. I wszędzie ładnie trzymało powyżej 12V.
6) Przypomnę, że na starym Radku 5870 też śmigało bez problemu.
7) Zarówno tostowanie mojej karty w zestawie kolegi jak i jego karty w moim zestawie odbywało się bez jakiejkolwiek zmiany w sterownikach.

Niestety nie miałem okazji przetestować jeszcze innego zasilacza.

Może ktoś wpadnie na jakiś pomysł? Bo jestem już bardzo bliski pozbycia się tej karty. Z drugiej strony nie mam żadnej gwarancji, że nowa będzie chodzić bez problemu :(.

Jedna różnica między GTX1060 a kartami GTX970 i Radeon HD5870 jest taka, że GTX1060 jest zasilany jedną wiązką *pin. Natomiast GTX970 dwoma (8pin + 6poin). Tak samo jak HD5870 (6pin + 6pin).

Może to ma jakiś związek? Nie wiem.


Zazwyczaj reset dzieje się w trakcie oglądania streama na Twitchu lub jakiś filmików z YT. Również przy otwierani/zamykani stron internetowych. Resety są mniej więcej co 1-3 godzin. Czyli po jakimś czasie od uruchomienia komputera.

Ten post był edytowany przez Gemi dnia: 08 Październik 2018 - 12:27


#4 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • Codziennie pJEŻ swój kołnJEŻ!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17897
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 08 Październik 2018 - 12:36

A z pytaniem o RAM co? :E

Jaki model? Czy włączane XMP? Czy kręcone? Wersja biosu na płycie?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1577
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 08 Październik 2018 - 13:36

Może tak trochę od innej strony, ale czy może nie skojarzyć by tego z odtwarzaniem wideo i np. brakującymi kodekami albo błędem kodeka?
Miałem kiedyś taki problem resetów w grach czy przy oglądaniu filmów określonych formatów. Niektóre gry resetowały kompa już na wstępnym filmiku przed menu.
Na pewno nie zaszkodzi spróbować, a nuż na tym innym sprzęcie kodeki są i nie ma problemu albo co procesor/karta to trochę inaczej reaguje.

Zainstaluj np. k-lite mega codec pack, zaznaczając nieco więcej niż domyślnie i tam jest taki krok o Hardware acceleration, to wybierz coś innego niż 'use software decoding', np. metodę Native.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Krzych4 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 307
  • Dołączył: Nd, 14 Lip 13

Napisany 09 Październik 2018 - 09:32

zobacz czy jak byś wyłączył akceleracje sprzętową w przeglądarce czy by to coś zmieniło.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Gemi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 277
  • Dołączył: Pt, 14 Sty 05

Napisany 10 Październik 2018 - 19:28

Zobacz postMitycznyJeż, o 08 Październik 2018 - 13:36, napisał(a):

A z pytaniem o RAM co? :E

Jaki model? Czy włączane XMP? Czy kręcone? Wersja biosu na płycie?


Rozumiem, że chodzi o pamięć na płycie a nie karty graficznej? :)

G.SKILL RipjawsV rev2 Black 16GB [2x8GB 3000MHz DDR4 CL15 DIMM]

Od nowości nic nie kręciłem.

Co do karty nie mam gwarancji bo jest z drugiej ręki.

Zobacz postMiczi_82, o 08 Październik 2018 - 14:36, napisał(a):

Może tak trochę od innej strony, ale czy może nie skojarzyć by tego z odtwarzaniem wideo i np. brakującymi kodekami albo błędem kodeka?
Miałem kiedyś taki problem resetów w grach czy przy oglądaniu filmów określonych formatów. Niektóre gry resetowały kompa już na wstępnym filmiku przed menu.
Na pewno nie zaszkodzi spróbować, a nuż na tym innym sprzęcie kodeki są i nie ma problemu albo co procesor/karta to trochę inaczej reaguje.

Zainstaluj np. k-lite mega codec pack, zaznaczając nieco więcej niż domyślnie i tam jest taki krok o Hardware acceleration, to wybierz coś innego niż 'use software decoding', np. metodę Native.

Po zainstalowaniu Win 7 i update do 10 nie instalowałem żadnych kodeków. Spróbuje coś pokombinować.

Zobacz postKrzych4, o 09 Październik 2018 - 10:32, napisał(a):

zobacz czy jak byś wyłączył akceleracje sprzętową w przeglądarce czy by to coś zmieniło.


Mam wyłączoną, ale to nie ma raczej wpływu bo np. do oglądania streamów z Twitcha używam dedykowanej aplikacji.


A czy nie może mieć to związku z jakimiś procesami bezczynności? Czy są jakieś opcje systemowe związane np. z dyskami, które powinienem sprawdzić?

Ten post był edytowany przez Gemi dnia: 10 Październik 2018 - 19:29


#8 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • Codziennie pJEŻ swój kołnJEŻ!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17897
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 10 Październik 2018 - 19:49

Z ramem jest tak, że nawet to "3000MHz" z punktu widzenia platformy jest traktowane jako OC, i może być niestabilne ;)
Dlatego jeżeli włączałeś XMP (a więc ram działa na 3000) to to wyłącz, i zobacz co się dzieje na niższych zegarach, które zapisane są w profilach JEDEC (zwykle 2133 albo 2400).

Nawet jeżeli uważasz to za bzdurne, to dobra praktyka diagnostyczna nakazuje sprawdzanie sprzętu bez jakiegokolwiek OC - i póki problem się nie znajdzie, to tak zostawić.

#9 Użytkownik jest niedostępny   fic 

  • natychmiastowy hamulec ręczny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1651
  • Dołączył: Pt, 28 Lis 08

Napisany 13 Październik 2018 - 13:21

mowa o RESTART ze komputer sie wylacza i zalacza na nowo?
Czy raczej RESET? ze pc nei ma pradu przez ulamek sekundy i zacyzna sie uruchamiac?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Gemi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 277
  • Dołączył: Pt, 14 Sty 05

Napisany 29 Październik 2018 - 23:58

Zobacz postfic, o 13 Październik 2018 - 13:21, napisał(a):

mowa o RESTART ze komputer sie wylacza i zalacza na nowo?
Czy raczej RESET? ze pc nei ma pradu przez ulamek sekundy i zacyzna sie uruchamiac?


Ciężko powiedzieć, ale raczej reset. Przy dyskach SSD czasami ciężko rozróżnić.

Co do biosa. Wrzucam kilka obrazków bo przyznam się bez bicia nie wiem co i na co mam zmienić.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych