Forum PCLab.pl: Dell S2716DG - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dell S2716DG prośba do userów o pomoc w kalibracji

#1 Użytkownik jest niedostępny   JeRRy_F3D 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1597
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 15

Napisany 06 Czerwiec 2018 - 21:26

Leci do mnie Dell S2716DG.
Słyszałem wiele o jego fatalnej fabrycznej kalibracji kolorów.

Proszę o pomoc w usystematyzowaniu tematu należytej kalibracji.

Ten post był edytowany przez JeRRy_F3D dnia: 06 Czerwiec 2018 - 21:26


#2 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6350
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 06 Czerwiec 2018 - 22:00

KLIK - calibration

#3 Użytkownik jest niedostępny   Dominic6 

  • NightWolf
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 755
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 11 Czerwiec 2018 - 18:51

@ JeRRy_F3D
I co przyszedł Ci ten monitor ? skalibrowałeś ? - i jakie wrażenia ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   JeRRy_F3D 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1597
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 15

Napisany 11 Czerwiec 2018 - 19:11

Zobacz postDominic6, o 11 Czerwiec 2018 - 18:51, napisał(a):

@ JeRRy_F3D
I co przyszedł Ci ten monitor ? skalibrowałeś ? - i jakie wrażenia ?

Kurier paczkę do roboty dziś dostarczył.
Sprawdziłem tylko czy w 1 kawałku.
Zaraz pierwszy montaż ;)



#5 Użytkownik jest niedostępny   dzierzal 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: Wed, 20 Lut 13

Napisany 11 Czerwiec 2018 - 20:39

tez posiadam ten monitor i jestem ciekaw twojego zdania :) . Ja mam ustawione tak jak kolega dal linka wyzej tylko jasnosc mam 50

#6 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10785
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 11 Czerwiec 2018 - 20:51

Jasność to kwestia oswietlenia ;) W nocy inaczej, w dzień inaczej jak słońce wpada do pokoju.

Daj znać jak wrażenia. Jak Banding. Czy nie kuje w oczy?

#7 Użytkownik jest niedostępny   JeRRy_F3D 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1597
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 15

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 09:00

Zobacz postdzierzal, o 11 Czerwiec 2018 - 20:39, napisał(a):

tez posiadam ten monitor i jestem ciekaw twojego zdania :) . Ja mam ustawione tak jak kolega dal linka wyzej tylko jasnosc mam 50

Odpowiem szybka i na szybko (po godzinie zabawy - bez testów).
Monitor z drugiej ręki. Jestem zachwycony tym w jakim stanie dostałem monitor używkę. Jak nówka. W zasadzie bez śladów użytkowania. Wrażenia poOLX'owe = 100% pozytyw dla sprzedawcy.

Wrażenia użytkowe (fizyczne).
PLUSY
Użyteczność i wariacje typu podnieś, opuść, pivot...
jednym paluszkiem i masełko. Nie spodziewałem się, że można zaprojektować coś tak sprawnego i użytecznego.

MINUSY
MENU - fatalne :). Motam się jak dzieciak, który pierwszy raz maca monitor, nie koleś co pół życia bebla w tym. Pewnie za dwa dni nie będzie to problem. Pierwsze wrażenia jednak = "dziwne menu".
KOLORY - fatalne. Po odpaleniu szare bure blade wyprane. Dziś sobie poczytam, pobeblam, pokalibruje. I wiem, że będzie cacy, ale z pudła - brzydal :)

"Dziwne zachowanie" przy odpalaniu (dziś zbadam co jest powodem). 
Dell po DisplayPorcie 1440p + stary moni Benq po DVI 1080p.

Odpalam... dell czarny... na starym = pojawiają się kolejne ekrany, ładowanie windy, kręcące się kółeczka OSa itd.
dell ciągle czarny / martwy do momentu wyświetlenia pulpitu windy. Równocześnie na obu, ale do tego momentu dell nie wyciszony. 
Dlaczego tak? Dziś rozepnę i obadam della solo. Może to spięcie DP i DVI powoduje jakieś dziwne sterowanie z GPU.

c.d.n. ;)

Ten post był edytowany przez JeRRy_F3D dnia: 12 Czerwiec 2018 - 09:05


#8 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 755
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 09:52

Ciężko wymagać od takiego monitora dobrych kolorów (TN). Nawet kalibracja kolorymetrem jest stratą czasu, z powodu charakterystyki kątowej.

#9 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10785
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 09:56

Zobacz postJeRRy_F3D, o 12 Czerwiec 2018 - 10:00, napisał(a):

Odpalam... dell czarny... na starym = pojawiają się kolejne ekrany, ładowanie windy, kręcące się kółeczka OSa itd.
dell ciągle czarny / martwy do momentu wyświetlenia pulpitu windy. Równocześnie na obu, ale do tego momentu dell nie wyciszony. 
Dlaczego tak? Dziś rozepnę i obadam della solo. Może to spięcie DP i DVI powoduje jakieś dziwne sterowanie z GPU.

c.d.n. ;)


normalne, sterowniki na dwa ekrany wchodzą dopiero jak załaduje się windows. A tak to leci sygnał na pierwszy port w biosie, lub czarny obraz juz przy ładowaniu systemu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   JeRRy_F3D 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1597
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 15

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 10:09

Zobacz postKyle_PL, o 12 Czerwiec 2018 - 09:52, napisał(a):

Ciężko wymagać od takiego monitora dobrych kolorów (TN). Nawet kalibracja kolorymetrem jest stratą czasu, z powodu charakterystyki kątowej.

Nie nie. Nie chodzi mi o jakieś ortodoksyjne piękności na potrzeby foto.
Ot - obok stoi stareńki benq wartości czapki śliwek (w sklepie dziś kosztuje chyba z 400 zł nówka) :) - beż żadnej kalibracji na jakimś profilu typu film czy gra i poraża soczystością vs te bladości della.
Ale jak mówię - wiem że da się to ustawić na cacy i zrobię to. Taka mała uwaga / odczucie po wyjęciu monitora jako default (którym i tak jestem zachwycony) ;)

Zobacz postMinciu, o 12 Czerwiec 2018 - 09:56, napisał(a):

normalne, sterowniki na dwa ekrany wchodzą dopiero jak załaduje się windows. A tak to leci sygnał na pierwszy port w biosie, lub czarny obraz juz przy ładowaniu systemu.

To tym steruje się z BIOSa?
Zerknę po powrocie z roboty.
ThX!

Ten post był edytowany przez JeRRy_F3D dnia: 12 Czerwiec 2018 - 10:22


#11 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 755
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 10:11

@Jerry ... może Ty po prostu chciałbyś monitor z szerszym gamutem? (pozwala to na takie nasycenie kolorów, jakiego nie da się uzyskać przy węższym gamucie)

ps. z drugiej strony po pomiarach widzę, że ten monitor bardzo wąskiego gamutu nie ma, choć jakoś szczególnie szeroko-gamutowy też nie jest - ot trochę więcej pokrywa niż sRGB.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 12 Czerwiec 2018 - 10:13


#12 Użytkownik jest niedostępny   JeRRy_F3D 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1597
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 15

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 10:16

Zobacz postKyle_PL, o 12 Czerwiec 2018 - 10:11, napisał(a):

@Jerry ... może Ty po prostu chciałbyś monitor z szerszym gamutem? (pozwala to na takie nasycenie kolorów, jakiego nie da się uzyskać przy węższym gamucie)

ps. z drugiej strony po pomiarach widzę, że ten monitor bardzo wąskiego gamutu nie ma, choć jakoś szczególnie szeroko-gamutowy też nie jest - ot trochę więcej pokrywa niż sRGB.

Spoko spoko. 
Pobawie się, poczytam, poustawiam, pokalibruję i wtedy "wypowiem się na poważnie", bo teraz krzywdę robię monitorowi i przyszłym użytkownikom modelu strasząc ich bardzo pochopnymi opiniami / wrażeniami (powiem jednak, że 144Hz i G-sync... ślinotok). ;)
Na spokojnie sobie zbadam i dam znać (albo będę męczył druta forumiakom z pytaniami) ;)

Ten post był edytowany przez JeRRy_F3D dnia: 12 Czerwiec 2018 - 10:17


#13 Użytkownik jest niedostępny   Dominic6 

  • NightWolf
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 755
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 11:33

Tu masz profil i instrukcje jak je trzeba załadować oraz jeszcze musisz skalibrować ręcznie w menu - mój link

#14 Użytkownik jest niedostępny   JeRRy_F3D 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1597
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 15

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 11:43

Zobacz postDominic6, o 12 Czerwiec 2018 - 11:33, napisał(a):

Tu masz profil i instrukcje jak je trzeba załadować oraz jeszcze musisz skalibrować ręcznie w menu - mój link

Dziękuję.
Już @hopes mi to wrzucił na początku wątku.

Po prostu 24h mało na robotę i hobby ;)
Dziś sobie będę ogarniał temat na spokojnie.

Ten post był edytowany przez JeRRy_F3D dnia: 12 Czerwiec 2018 - 11:44


#15 Użytkownik jest niedostępny   JeRRy_F3D 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1597
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 15

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 20:58

Ściągnąłem ten profil, zainstalowałem, ale... dramat.
Ktoś poprowadzi, jak skalibrować tę maszynkę? :(

#16 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 755
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 21:27

Czy ustawiłeś wagi RGB tak jak na tym serwisie? (swoją drogą tam popełniają często błędy przy kalibracji, ale nie znowu takie, by była tragedia ... jedynie nie wykorzystują w 100% możliwości monitora) ... to samo inne nastawy.

Na czym polega konkretnie "dramat"?

#17 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10785
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 21:35

Gamme ustaw na ciemną. Pewnie kolory sprane.TNki tak mają.

Później w custom RGB ustaw sobie żeby biały był biały a nie żółty lub niebieski. W menu monitora.

Profile testowe są tak robione, żeby niby kolory były lepsze.. na testy.. ale to jakoś w życiu chyba się nie sprawdza.

Do tego każdy monitor jest inny. Jeden do jednego wyjdzie pewnie lipa.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 755
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 21:40

Zobacz postMinciu, o 12 Czerwiec 2018 - 21:35, napisał(a):

Gamme ustaw na ciemną. Pewnie kolory sprane.TNki tak mają.
Gamma ma być 2.2 (nie nastawa, tylko końcowy efekt) ... na TN praktycznie nieustawialne z powodu char kątowych. Ustawić "da sie" na oko (na monitorze na którym się da :) ) na obrazie rzeźnik LCD (wyświetlamy w Paint przy powiekszeniu 100% i tak ustawiamy monitor w OSD by przebieg nie był zabarwiony ... ma być po prostu szary) lub pixel persistence analyzer - wybieramy gammę 2.2 i tak ustawiamy w monitorze, by kwadraty zniknęły na całym ekranie (nie spotkałem TN, by dało się taki efekt uzyskać).

Zobacz postMinciu, o 12 Czerwiec 2018 - 21:35, napisał(a):

Później w custom RGB ustaw sobie żeby biały był biały a nie żółty lub niebieski. W menu monitora.
Na oko praktycznie niewykonalne, by sensownie uzyskać 6500K.


Zobacz postMinciu, o 12 Czerwiec 2018 - 21:35, napisał(a):

Profile testowe są tak robione, żeby niby kolory były lepsze.. na testy.. ale to jakoś w życiu chyba się nie sprawdza.
To nie są "profile testowe", tylko profile opisujące parametry monitora, by aplikacja z zarządzaniem barwą wiedziała jak wyświetlać zawartość (poczytaj o zarządzaniu kolorem, CMS itp.)

... podsumowując - kalibracja TN, to sztuka dla sztuki, bo w praktyce z powodu kątów i tak będzie kupa.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 12 Czerwiec 2018 - 21:45


#19 Użytkownik jest niedostępny   JeRRy_F3D 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1597
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 15

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 07:04

Zobacz postKyle_PL, o 12 Czerwiec 2018 - 21:27, napisał(a):

Na czym polega konkretnie "dramat"?

Na subiektywnej ocenie tego co widzę (korekta: widziałem!) ;)
Zgniłe "mdłe" kolory... pomarańczowa przydymiona czerwień, żółć wpadająca w zieleń, seledyn... absolutnie nie to, co miałem na starym szkle.

Zobacz postKyle_PL, o 12 Czerwiec 2018 - 21:40, napisał(a):

... podsumowując - kalibracja TN, to sztuka dla sztuki, bo w praktyce z powodu kątów i tak będzie kupa.

Powiem tak. Zaciągnąłem profil barwny i zainstalowałem (nie wiem co daje? :) nie widzę, ale zainstalowałem).
Kalibracja z menu całkowita porażka - fatalnie skonstruowane menu (jeszcze powalcze).
Ale... z menu driverów nvidi i windy wysterowałem sobie kolory, tak jak mi pasują.
Czy dobrze? Nie wiem. Odpowiadają mi w 99% (jeszcze coś podziobie w wolnej chwili).
Tak więc pełen sukces. Świeci super.

o samych odczuciach podsumowujących kontakt z monitorem i efecie przesiadki - c.d.n. :)

Ten post był edytowany przez JeRRy_F3D dnia: 13 Czerwiec 2018 - 07:07


#20 Użytkownik jest niedostępny   Todis 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3843
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 07:17

Nic w tym świetnego, tzn w tym monitorze jeśli musiałeś regulować RGB w sterach Nvidii. Jeśli tam to zrobiłeś bo nie byłeś w stanie tego ustawić na samym monitorze + profile ICC to raczej masz kupa sztukę i tyle. W tym menu nvidii to niektórzy do gier co najwyżej podbijają sobie saturację by lepiej widzieć przeciwników w szybkich FPS-ach.
Moje zdanie jest takie, że tam nie należy nic praktycznie grzebać bo robisz tylko krzywdę kolorom i ogólnie obrazowi.
Chcesz go sobie zostawić "na siłę" lub wmówić, że jest po twoich ustawieniach ok to zrób to z poziomu menu i profili ICC. W sterach Nvidii nie grzeb z kolorami bo w ten sposób pudrujesz nieboszczyka.
Raz w życiu miałem takiego AOC 27 FHD 144hz, który był taką spawarką, że zacząłem w tych sterach ustawiać kontrast, jasność i RGB.
Próbowałem wmówić sobie, że jakoś to ogarnąłem (na pulpicie) bo jak odpaliłem gry, filmy itd to kolory były tak sprane, że szybko zwróciłem monitor do sklepu.

Pisałem o tym wcześniej w innym temacie i właśnie w kontekście dokładnie tego Della.

Zobacz postTodis, o 11 Styczeń 2018 - 00:28, napisał(a):

Samo grzebanie w sterownikach karty, zmiana nasycenia, gammy, jasności, cyfrowej poświaty itd. realnie robi jeszcze większą kupę z obrazu - tego już nie wiesz ? Myślę, że wiesz doskonale ale co masz zrobić jak przy normalnej fizycznej regulacji monitora i podaniu profilu ICC obraz dalej nie jest ok.
Zresztą większość na tym forum doskonale wie ile warta jest zabawa z obrazem w sterownikach - pisałem ci o tym pamiętasz ?


Tu cały temat - dość dobry bo była mocna wymiana zdań :E
http://forum.pclab.p...&#entry14952246

Ten post był edytowany przez Todis dnia: 13 Czerwiec 2018 - 07:25


  • (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych