Forum PCLab.pl: Kręcić czy sprzedać i kupić lepsze? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Kręcić czy sprzedać i kupić lepsze? Ryzen 2700X

#1 Użytkownik jest niedostępny   alhaz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 776
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 07 Czerwiec 2018 - 19:27

Cześć,

Po małych przebojach ze sprzedażą, migruję na platformę AMD i mam w związku z tym dylemat co do RAM. Moje aktualne graty to:

GA X470 Aorus Ultra Gaming
Ryzen 2700X (jutro powinienem mieć go u siebie)
2x 8GB DDR4 2400Mhz CL15 (HyperX Fury Black HX424C15FBK2/16)

No i teraz kwestia RAM bo wiem ze Ryzen lubi szybki DDR4, maksymalnie na starej platformie wycisnalem z tego 2800Mhz, ktos napisal mi w innym temacie ze niby 3000 powinienem bez problemu, ale na Z170 mi sie nie udalo, moze na X470 bedzie lepiej.

W kazdym razie moje pytanie czy warto to probować kręcić do 3000Mhz np. na CL16? Czy lepiej sprzedać i dobrać coś na 3200Mhz na dzien dobry?

Kości są Hynixa z tego co zdąrzyłem sprawdzic a to sie dobrze nie kręci. Caly zestaw kupilem 3 lata temu za ok 360pln, i jak widze teraz po ile RAM chodzi to tylko sie za glowe lapac :/

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • wJEŻbita i czarodzJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16946
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 07 Czerwiec 2018 - 19:30

Wolniejszy RAM to nie koniec świata... Ustaw tyle ile będzie chodziło stabilnie i zapomnij o problemie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2554
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 07 Czerwiec 2018 - 19:37

Na początek spróbuj podkręcić już posiadane kości- w końcu to nic nie kosztuje.
2933MHz powinieneś wycisnąć.
Są poradniki w sieci jak ustawiać timingi dla poszczególnych modułów (Samsung, Hynix, Micron)- Google: Ryzen DRAM Calculator.

Gdybyś chciał kupić nowe pamięci, to istotny przyrost wydajności przyniosły by dopiero kości na modułach Samsung B-die, a to akurat najdroższe pamięci na rynku.
Zastanów się również czy w ogóle będziesz w stanie zobaczyć tą dodatkową moc, bo do tego z reguły trzeba mieć GTX1080/1080Ti i monitor 120/144Hz.

#4 Użytkownik jest niedostępny   alhaz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 776
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 07 Czerwiec 2018 - 19:44

Zobacz postPaw79, o 07 Czerwiec 2018 - 20:37, napisał(a):

Na początek spróbuj podkręcić już posiadane kości- w końcu to nic nie kosztuje.
2933MHz powinieneś wycisnąć.
Są poradniki w sieci jak ustawiać timingi dla poszczególnych modułów (Samsung, Hynix, Micron)- Google: Ryzen DRAM Calculator.

Gdybyś chciał kupić nowe pamięci, to istotny przyrost wydajności przyniosły by dopiero kości na modułach Samsung B-die, a to akurat najdroższe pamięci na rynku.
Zastanów się również czy w ogóle będziesz w stanie zobaczyć tą dodatkową moc, bo do tego z reguły trzeba mieć GTX1080/1080Ti i monitor 120/144Hz.



GTX 1080 lub 1080Ti jest w planach na Jesien(no czekam też na nową serie, może NV zaskoczy), co do kości to jak sprzedam swoję w dobrej cenie dołożę to spokojnie ogarnę jakieś lepsze na B-die.
Monitor mam niestety 21:9 3440x1440 i tylko 60Hz, tego nie przeskocze :/

#5 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2554
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 07 Czerwiec 2018 - 19:51

Zobacz postalhaz, o 07 Czerwiec 2018 - 19:44, napisał(a):

Monitor mam niestety 21:9 3440x1440 i tylko 60Hz, tego nie przeskocze :/

W takiej rozdzielczości na 2700X trudno będzie zobaczyć różnicę pomiędzy pamięciami nawet przy GTX1080Ti.

Zakup B-die w tym przypadku to bardziej zabawa w wyciskanie wszystkiego ze sprzętu niż realne zapotrzebowanie.
Ale akurat ja to rozumiem. ;)

Ten post był edytowany przez Paw79 dnia: 07 Czerwiec 2018 - 19:53


#6 Użytkownik jest niedostępny   alhaz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 776
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 07 Czerwiec 2018 - 20:02

Zobacz postPaw79, o 07 Czerwiec 2018 - 20:51, napisał(a):

W takiej rozdzielczości na 2700X trudno będzie zobaczyć różnicę pomiędzy pamięciami nawet przy GTX1080Ti.

Zakup B-die w tym przypadku to bardziej zabawa w wyciskanie wszystkiego ze sprzętu niż realne zapotrzebowanie.
Ale akurat ja to rozumiem. ;)


Hehe, no w sumie mam tak samo bo sprzedałem Core i5 6600K i mobo tylko dla fun, żeby tym razem coś od AMD wziąć. Oki w takim razie narazie odpuszczę temat, i zobaczymy ile wycisnę z RAM na x470.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1711
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 07 Czerwiec 2018 - 21:19

Zobacz postalhaz, o 07 Czerwiec 2018 - 20:02, napisał(a):

Hehe, no w sumie mam tak samo bo sprzedałem Core i5 6600K i mobo tylko dla fun, żeby tym razem coś od AMD wziąć. Oki w takim razie narazie odpuszczę temat, i zobaczymy ile wycisnę z RAM na x470.

Napisz na jakim etapie utknąłeś w OC RAMu, t.j jakie masz ustawienia do tych 2800mhz ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   alhaz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 776
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 08 Czerwiec 2018 - 06:35

Zobacz postQwertypp10, o 07 Czerwiec 2018 - 22:19, napisał(a):

Napisz na jakim etapie utknąłeś w OC RAMu, t.j jakie masz ustawienia do tych 2800mhz ;)


2800 zrobilem na mobo z Z170, dzis powinienem miec CPU u siebie to zobaczymy gdzie utkne na X470 :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Piterixos 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 03 Mar 09

Napisany 08 Czerwiec 2018 - 10:52

Aha, czyli podkręciłeś z 2400Mhz do 2800Mhz i myślisz, że się dobrze nie kręci ponieważ bo tak, bo hynix? Chyba masz zbyt wygórowane oczekiwania, owszem, zdarzają się cudowne kości kiedyś widziałem przykład gościa co to bodajże z 2133Mhz wycisnął ponad 3200Mhz czy coś w ten deseń, ale zakładanie że takie coś to norma i że wystarczy tylko odpowiednie kości kupić to raczej droga donikąd. te 400Mhz bez zmiany Cas Latency to bardzo dobry wynik.

#10 Użytkownik jest niedostępny   alhaz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 776
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 08 Czerwiec 2018 - 14:56

Zobacz postPiterixos, o 08 Czerwiec 2018 - 11:52, napisał(a):

Aha, czyli podkręciłeś z 2400Mhz do 2800Mhz i myślisz, że się dobrze nie kręci ponieważ bo tak, bo hynix? Chyba masz zbyt wygórowane oczekiwania, owszem, zdarzają się cudowne kości kiedyś widziałem przykład gościa co to bodajże z 2133Mhz wycisnął ponad 3200Mhz czy coś w ten deseń, ale zakładanie że takie coś to norma i że wystarczy tylko odpowiednie kości kupić to raczej droga donikąd. te 400Mhz bez zmiany Cas Latency to bardzo dobry wynik.



Czy ja gdzies napisales ze mi nie pasuje? Chodzi tylko o to ze w innym temacie przy okazji wyboru grafy, inny user mi napisal ze te same kosci powinny bez problemu zrobic 3000mhz i tyle. Oprocz zmiany mnoznika, musialem napiecie podbic do 1,35v wiec nie tak super wg mnie. No zobaczymy, kurier dzis nie dojechal i ma byc w poniedzialek, takze dopiero wtedy zobaczymy co wyjdzie na x470.

#11 Użytkownik jest dostępny   jg77xfx 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 387
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 11 Czerwiec 2018 - 17:55

@alhaz W moich corsairach posiadam identyczne kostki hynixa, też 2 ranks MFR. Planuje niedługo przejść na Ryzena, mam do Ciebie prośbę czy podzieliłbyś się wynikami jakie osiągnąłeś przy OC ramu? Mam identyczne kości. Osobiście przy obecnych cenach gdyby kostki poszły chociaż na 2666 zostawiłbym je. Wymiana ramu to dopłata nieadekwatna do przyrosty wydajności, zyskasz 10% a po sprzedaży prawdopodobnie 300 trzeba dorzucić lub więcej. W praktyce i tak nie odczujesz różnicy, jedynie w benchmarkach.

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 11 Czerwiec 2018 - 18:17


#12 Użytkownik jest niedostępny   alhaz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 776
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 17:34

Zobacz postjg77xfx, o 11 Czerwiec 2018 - 18:55, napisał(a):

@alhaz W moich corsairach posiadam identyczne kostki hynixa, też 2 ranks MFR. Planuje niedługo przejść na Ryzena, mam do Ciebie prośbę czy podzieliłbyś się wynikami jakie osiągnąłeś przy OC ramu? Mam identyczne kości. Osobiście przy obecnych cenach gdyby kostki poszły chociaż na 2666 zostawiłbym je. Wymiana ramu to dopłata nieadekwatna do przyrosty wydajności, zyskasz 10% a po sprzedaży prawdopodobnie 300 trzeba dorzucić lub więcej. W praktyce i tak nie odczujesz różnicy, jedynie w benchmarkach.


Cześć,

Nie miałem dużo czasu się dziś bawić, ale na tą chwilę mam 2666Mhz czyli bardzo słabo, na 2933Mhz nie chcą wstać. Używałem DRAM Ryzen Calc aby zmienić całość timingów, nawet dałem już 1,37V ale i tak bieda. Chyba jednak nie mam takiego skill'a aby dobić chociaż do 2933... :/

#13 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1711
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 19:04

1,37v to jest żadne napięcie. Daj 1,5v dla dram voltage, SOC voltage na 1,2v timingi na CL18, command rate=2 + geardown mode=disable i zobacz wtedy na ile pójdzie.

#14 Użytkownik jest niedostępny   alhaz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 776
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 20:02

Zobacz postQwertypp10, o 12 Czerwiec 2018 - 20:04, napisał(a):

1,37v to jest żadne napięcie. Daj 1,5v dla dram voltage, SOC voltage na 1,2v timingi na CL18, command rate=2 + geardown mode=disable i zobacz wtedy na ile pójdzie.


1,4v to jeszcze bym dal, ale 1,5 to chyba za duzo co? Timingi mialem na 17, nigdzie tego geardown mode nie widze? Gdzie to znalezc?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1711
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 21:02

Dla DDR4 1,5v to max dopuszczalny 24/7 także się nie bój (dałbyś więcej to też by się nic nie stało, jakbyś miał kości na samsungach, to mógłbyś je nawet puścić na 1,8v). Daj maksymalne dopuszczalne napięcie, żebyś wiedział co Cię ogranicza, potem zejdziesz do potrzebnego minimum.

#16 Użytkownik jest niedostępny   alhaz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 776
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 21:09

Zobacz postQwertypp10, o 12 Czerwiec 2018 - 22:02, napisał(a):

Dla DDR4 1,5v to max dopuszczalny 24/7 także się nie bój (dałbyś więcej to też by się nic nie stało, jakbyś miał kości na samsungach, to mógłbyś je nawet puścić na 1,8v). Daj maksymalne dopuszczalne napięcie, żebyś wiedział co Cię ogranicza, potem zejdziesz do potrzebnego minimum.


No dobra, to jutro jeszcze raz pocisnę i zobaczę co z tego wyszło, dzięki za pomoc, dam znac jak poszlo :)

#17 Użytkownik jest niedostępny   Legtom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 162
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 12:33

Zobacz postalhaz, o 12 Czerwiec 2018 - 22:09, napisał(a):

No dobra, to jutro jeszcze raz pocisnę i zobaczę co z tego wyszło, dzięki za pomoc, dam znac jak poszlo :)


Co do pamięci mam i ja te same. Na z170 wyciągałem 2800 max i to przy luźnych cl przy 15 platforma nie startowała. Natomiast z270 i 3200 tak jak w sygnaturce i działają na takich taktach od roku. Nawet z Coffe ze zmodowanym modem nie ma problemu. Powyżej 3200 nie wstaje nawet cl 19 i 1.5v

Ten post był edytowany przez Legtom dnia: 13 Czerwiec 2018 - 12:37


#18 Użytkownik jest niedostępny   alhaz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 776
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 14:02

Zobacz postLegtom, o 13 Czerwiec 2018 - 13:33, napisał(a):

Co do pamięci mam i ja te same. Na z170 wyciągałem 2800 max i to przy luźnych cl przy 15 platforma nie startowała. Natomiast z270 i 3200 tak jak w sygnaturce i działają na takich taktach od roku. Nawet z Coffe ze zmodowanym modem nie ma problemu. Powyżej 3200 nie wstaje nawet cl 19 i 1.5v


No ja podobnie, 2800 CL15, na Z170, dzis przysiade do tematu jeszcze raz i zobaczymy czy 2933 sie uda.

#19 Użytkownik jest dostępny   jg77xfx 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 387
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 16:06

Ostatnio natknąłem się na ciekawy test (nie mogę znaleźć gdzie). Intel 8 gen i5/i7 dostaje bardzo dużego boosta w konfiguracji 4 modułów 1 rank lub 2 modułów 2 rank. 2 * 2 rank 2666 było szybsze od 2* 1 rank 3200.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8226
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 17:07

Zobacz postjg77xfx, o 13 Czerwiec 2018 - 17:06, napisał(a):

Ostatnio natknąłem się na ciekawy test (nie mogę znaleźć gdzie). Intel 8 gen i5/i7 dostaje bardzo dużego boosta w konfiguracji 4 modułów 1 rank lub 2 modułów 2 rank. 2 * 2 rank 2666 było szybsze od 2* 1 rank 3200.



2 stronne moduły są lepsze od jednostronnych.

4 moduły sprawnie działające z wysokim MHz to śliski temat ;) Lepiej już te 2ranks brać.

https://youtu.be/JtVRs_Q1ngQ?t=65



Sam miałem dualranks 2400cl14 które szły na 3000CL13. Zmieniłem na bdie 3600 i nie wiem czy miało to jakiś sens. :E Liczyłem na 4000+ po OC ale zobaczyłem to jak świnia niebo :P

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 13 Czerwiec 2018 - 17:10


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych