Forum PCLab.pl: [PHP] Brak polskich znaków w bazie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[PHP] Brak polskich znaków w bazie Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Lon333ly 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 299
  • Dołączył: So, 10 Maj 14

Napisany 10 Czerwiec 2018 - 20:45

Cześć,

Robię sobie bazę w MySQL-u na "mini projekcik" do szkoły. Zrobiłem sobie też stronę do operacji na bazie. Za Chiny nie mogę poradzić sobie z problemem z brakiem polskich znaków dla rekordów wstawianych przez php.
Na stronie mam
<meta charset="utf-8" />

dla całej bazy mam metodę porównywania napisów "utf8_polish_ci". Rekordy wstawiane przez phpMyAdmin mają polskie znaki, natomiast przy tych wstawionych przez php-a polskie znaki się wykrzaczają.
Szukałem rozwiązania w Google i albo nikt się z takim problemem nie spotkał, albo nie potrafię poprawnie opisać problemu wujkowi Google, dlatego proszę Was o pomoc.

Z góry dzięki za szybką pomoc.

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   januzi 

  • ^ patryjota, katolig, bochater
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 35447
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 03

Napisany 10 Czerwiec 2018 - 21:34

set names 'utf8'

i zobacz czy zadziała

jak tak, to ustaw klienta domyślnie na utf8

#3 Użytkownik jest niedostępny   Lon333ly 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 299
  • Dołączył: So, 10 Maj 14

Napisany 11 Czerwiec 2018 - 20:14

Cześć,

Dzięki za pomoc.

Poradziłem sobie z problemem wstawiając w każdym "pehapie"
mysqli_query($polaczenie,"SET CHARSET utf8");
mysqli_query($polaczenie,"SET NAMES `utf8` COLLATE `utf8_polish_ci`"); 


Co ciekawe, dokładnie to samo próbowałem zrobić już wcześniej i nie zadziałało, dlatego napisałem ten temat. Dziwne, ale grunt, że w końcu zadziałało.

Miłego dnia.

#4 Użytkownik jest niedostępny   januzi 

  • ^ patryjota, katolig, bochater
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 35447
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 03

Napisany 12 Czerwiec 2018 - 17:31

Mniej kłopotliwe będzie ustawienie mysqla (/etc/my.cnf), żeby klienta łączył po utf8. No chyba, że przenosiny będą na mysqla, który nie jest prawidłowo ustawiony.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych