Forum PCLab.pl: GTX 1060 3gb vs GTX 1050 Ti - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

GTX 1060 3gb vs GTX 1050 Ti Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   tymoteusz.bies 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Wed, 18 Kwi 18

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 07:07

Witam,
przymierzam się do zmiany karty graficznej i zastanawiam się, która z tych dwóch (GTX 1060 3gb, GTX 1050 Ti 4gb) będzie lepsza. Są w podobnych cenach, więc na to akurat nie patrzę.
Wydajnościowo wiadomo, że 1060 ale z drugiej strony 1gb mniej pamięci może być ograniczeniem w wymagających Vramu grach.
Dodam, że procesor to I5 2400.

#2 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16136
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 07:18

Zobacz posttymoteusz.bies, o 13 Czerwiec 2018 - 08:07, napisał(a):

Witam,
przymierzam się do zmiany karty graficznej i zastanawiam się, która z tych dwóch (GTX 1060 3gb, GTX 1050 Ti 4gb) będzie lepsza. Są w podobnych cenach, więc na to akurat nie patrzę.
Wydajnościowo wiadomo, że 1060 ale z drugiej strony 1gb mniej pamięci może być ograniczeniem w wymagających Vramu grach.
Dodam, że procesor to I5 2400.

~30% mniej w większości tytułów i mniejsze detale, kontra ~30% więcej w wielu tytułach i mniejsze detale w wybranych produkcjach. Wybór chyba prosty, RX570.

#3 Użytkownik jest niedostępny   tymoteusz.bies 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Wed, 18 Kwi 18

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 07:25

Zobacz postmefisto777, o 13 Czerwiec 2018 - 07:18, napisał(a):

~30% mniej w większości tytułów i mniejsze detale, kontra ~30% więcej w wielu tytułach i mniejsze detale w wybranych produkcjach. Wybór chyba prosty, RX570.

W sumie Radeonów nie brałem pod uwagę, bo mają większy narzut na CPU a I5 2400 najnowszy już nie jest.. Myślisz, że procek nie ograniczyłby RX570?

#4 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5272
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 07:32

W dzisiejszych czasach w 3GB Vram bym się już nie pakował, a przynajmniej nie w cenie 1060.

W okolicach do tysiaka to weź 1060 6GB używkę z gwarancją, bądź RX570.

#5 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16136
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 07:36

Zobacz posttymoteusz.bies, o 13 Czerwiec 2018 - 08:25, napisał(a):

W sumie Radeonów nie brałem pod uwagę, bo mają większy narzut na CPU a I5 2400 najnowszy już nie jest.. Myślisz, że procek nie ograniczyłby RX570?

Nie myślę tylko to wiem. Czas na wymianę CPU bo nawet z kartą pokroju 1050Ti można zauważyć mniejszy komfort w grach w porównaniu do nowych coffe.

#6 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11785
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 07:41

@iwanme
sam masz pewnie tego 770 z 2gb vram i co grać nie możesz? albo co powiesz ludziom co kupuja 1050tki non Ti z 2 gb , myślisz że do pasjansa czy sapera je kupują? Jak gra wymaga więcej ramu to zjeżdzasz z teksturami, cieniami i AA i sie spokojnie w 2gb mieścisz, a gdzie tu do 3gb? No chyba, że ty uważasz że taki 1060 3gb to jest do ultra ustawień :lol2:

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 13 Czerwiec 2018 - 07:41


#7 Użytkownik jest niedostępny   tymoteusz.bies 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Wed, 18 Kwi 18

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 07:43

Zobacz postmefisto777, o 13 Czerwiec 2018 - 07:36, napisał(a):

Nie myślę tylko to wiem. Czas na wymianę CPU bo nawet z kartą pokroju 1050Ti można zauważyć mniejszy komfort w grach w porównaniu do nowych coffe.

Jak chcesz, to sobie wymieniaj. Dla mnie (i pewnie większości) ludzi PC to dodatek i dlatego nie mam zamiaru wpakowywać money'ów w lepszy procek, który da mi tylko kilka więcej FPS.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 404
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 08:01

Posiadam 1060 3gb z i7 7700 i nie ma problemu z grami w 60fps na fhd. Na 2k juz jest slabo bo na srednich/wysokich jest po 40fps.

#9 Użytkownik jest niedostępny   TheMr. 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2672
  • Dołączył: Wt, 04 Maj 10

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 08:03

Zobacz postkochan4, o 13 Czerwiec 2018 - 08:41, napisał(a):

@iwanme
sam masz pewnie tego 770 z 2gb vram i co grać nie możesz? albo co powiesz ludziom co kupuja 1050tki non Ti z 2 gb , myślisz że do pasjansa czy sapera je kupują? Jak gra wymaga więcej ramu to zjeżdzasz z teksturami, cieniami i AA i sie spokojnie w 2gb mieścisz, a gdzie tu do 3gb? No chyba, że ty uważasz że taki 1060 3gb to jest do ultra ustawień :lol2:

pełnoprawna 1060 czyli 980 jest do Ultra. Widziałem twój filmik z WD2 i od stutteru powyżej 2,8 GB VRamu oczy bolały.

Autor musi sobie odpowiedzieć czy woli ustawienia High i 30 kl/s, czy mix nisko-średnich w 60 kl/s bez stutteru żeby nie przekroczyć 3 GB Vramu. Obawiam się również, że i5 2400 i tak ograniczy 1050Ti czy nawet 1060 3 GB, więc na sprzedaży 1050Ti mniej straci na wartości.

Ten post był edytowany przez TheMr. dnia: 13 Czerwiec 2018 - 08:04


#10 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5272
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 08:16

Zobacz postkochan4, o 13 Czerwiec 2018 - 07:41, napisał(a):

@iwanme
sam masz pewnie tego 770 z 2gb vram i co grać nie możesz? albo co powiesz ludziom co kupuja 1050tki non Ti z 2 gb , myślisz że do pasjansa czy sapera je kupują? Jak gra wymaga więcej ramu to zjeżdzasz z teksturami, cieniami i AA i sie spokojnie w 2gb mieścisz, a gdzie tu do 3gb? No chyba, że ty uważasz że taki 1060 3gb to jest do ultra ustawień :lol2:


No już powoli średnio mogę i muszę jechać z ustawieniami w nowszych grach ostro w dół. Średni FPS jeszcze jest jako taki, ale są nieprzyjemne dropy dość często. Pluję sobie w brodę, że nie dopłaciłem ciut do 770 4GB. Ale wtedy jeszcze apetyt gier na VRam nie był tak duży. A 770 to przecież już antyk.
Jestem na etapie szukania używki 1070/Ti właśnie z tego powodu, przesiadka na Ryzena też mi się przez to odsuwa bo jednak GPU niedomaga bardziej.


Ja jestem z tych którym właśnie przycinki wkurzają bardziej. FPS rzędu 24-30 mi jakoś wybitnie nie przeszkadza o ile właśnie stutteringu nie ma, a przy 2 GB to zauważalnie jest nawet w tak antycznych grach jak GTAV. Moim zdaniem słupki na wykresach nie do końca oddają upierdliwość tego, bo tak to faktycznie różnice w średnim FPS między wersjami 2GB i 4GB, czy 3GB i 6GB (tu jeszcze do chodzi samo GPU gorsze bo 1060 3GB jest wykastrowane dodatkowo) są nie wielkie - po kilka/kilkanaście procent w różnych tytułach.

Ten post był edytowany przez iwanme dnia: 13 Czerwiec 2018 - 08:21


#11 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11785
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 08:28

Zobacz postTheMr., o 13 Czerwiec 2018 - 09:03, napisał(a):

pełnoprawna 1060 czyli 980 jest do Ultra. Widziałem twój filmik z WD2 i od stutteru powyżej 2,8 GB VRamu oczy bolały.


akurat to nie jest od vramu, specjalnie ustawiłem ficzery dla 1060tki żeby 3gb nie zapełniało
tu masz nagranie jeszcze z 1050ti https://www.youtube....GfzvzLl1E&t=72s, te same przycinki w losowych miejscach, czuje że to wina mojego starego dysku , na którym mam zainstalowanego wd2, spradzę jak na SSD sytuacja będzie wyglądała to dam znać

w Homefront Revolution mam wszystko na maxa, vram zapełniony dodatkowo czyta z systemowego i nic nie przycina, zero jakiegoś stutteringu

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 13 Czerwiec 2018 - 08:29


#12 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5272
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 08:35

SSD wiele nie pomaga, tylko na loadingi. Ja teraz wszystkie gry w które gram przerzucam na SSD :P

#13 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12567
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 08:40

Zobacz postTheMr., o 13 Czerwiec 2018 - 09:03, napisał(a):

pełnoprawna 1060 czyli 980 jest do Ultra. Widziałem twój filmik z WD2 i od stutteru powyżej 2,8 GB VRamu oczy bolały.

Autor musi sobie odpowiedzieć czy woli ustawienia High i 30 kl/s, czy mix nisko-średnich w 60 kl/s bez stutteru żeby nie przekroczyć 3 GB Vramu. Obawiam się również, że i5 2400 i tak ograniczy 1050Ti czy nawet 1060 3 GB, więc na sprzedaży 1050Ti mniej straci na wartości.


Stuttering w WD2 to potrafi się pojawić na 8700k @ 5GHz 32GB B-Die 3600 CL15 i 1080Ti, ta gra po prostu taka jest.

Nie przesadzaj z tym procesorem 1050Ti to wydajność w okolicach GTX 960, i5 2400 jeszcze sobie poradzi z 1060 3GB.

#14 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11785
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 08:40

Zobacz postiwanme, o 13 Czerwiec 2018 - 09:35, napisał(a):

SSD wiele nie pomaga, tylko na loadingi. Ja teraz wszystkie gry w które gram przerzucam na SSD :P

ja mam bf1 (ponad 70gb), d3 i PoE, mówisz że nie pomaga? w D3 miałem podobne ścinki jak w tym wd2 (tez na starym dysku był kiedyś) na ssd chodzi miód malina i dodatkowo wszystko w trymiga doczytuje ;)

#15 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5272
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 08:55

Mi przynajmniej nie pomogło. Kombinacje dysków mam 128GB SSD na system, 512GB SSD na oprogramowanie i gry, 3TB na magazyn (plus jeszcze parę starych 1TB/500/640 GB na backupy).
Takie Kindgdom Come Deliverance (które ma mały apetyt na VRAM, ale już w FHD w niepełnych wysokich ustawieniach zdjada ponad 2GB), czy BF1 właśnie już sprawiają problemy. Z tym, że w BF1 częściowo pewnie przez słabe CPU. Gry zacząłem przerzucać na SSD niedawno (wcześniej wsio siedziało na 3TB HDD) i jeśli chodzi o przycinki to różnic specjalnie nie zauważyłem. Loadingi jak najbardziej na plus (zwłaszcza w KCD) ale poza tym to problem pozostaje.

Nie mówię, że jest jakaś wybitna tragedia, ale skoro ktoś ma wydawać kasę której chyba nie ma za dużo (skoro patrzy na niską półkę) to lepiej wydać raz a lepiej. Takie jest moje zdanie. 1060 3GB jest ogólnie oczywiście pod większością względów lepsza od 1050Ti, ale przez 3GB VRAM jest trochę według mnie niedorobiona - co za tym idzie nie warta dopłaty. Gdyby cena była ta sama wybór prosty 1060, ale jest o prawie 30% droższa.

Ten post był edytowany przez iwanme dnia: 13 Czerwiec 2018 - 09:01


#16 Użytkownik jest niedostępny   TheMr. 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2672
  • Dołączył: Wt, 04 Maj 10

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 09:10

Zobacz postDisconnecT, o 13 Czerwiec 2018 - 09:40, napisał(a):

Stuttering w WD2 to potrafi się pojawić na 8700k @ 5GHz 32GB B-Die 3600 CL15 i 1080Ti, ta gra po prostu taka jest.

Nie przesadzaj z tym procesorem 1050Ti to wydajność w okolicach GTX 960, i5 2400 jeszcze sobie poradzi z 1060 3GB.

Ale serio na tym 8 minutowym filmiku z 1050Ti nie widać takich przycięć :/ To, że WD2 jest wymagający to jednak kwestia, druga jest taka że tam był mix ustawień low-high i ten stutter był tylko na 3 GB Vramu :E

Mi 960 potrafiła się nudzić przy i5 2500K 4.0 Ghz, więc stock 2400 po prostu obawiam się :E

#17 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11785
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 09:14

zaraz ci wrzuce na med (ok 2,2vramu zapełnione) i sobie popatrzysz na przycięcia, bo widzę, że ci klapki padły na te 3gb vramu - pisałem ci , ze nie zapełniłem do końca, ale widzę, że tego nie pojmujesz :E
https://www.youtube....NBnRHcfWM&t=11s też sie o vram będziesz spierał? :E
zauważ, że w jedną strone jak jechałem ulicą były ze 3-4 ściny, a jak zawróciłem i tą samą ulicą wracałem zero ścinki, coś z doczytywaniem podejrzewam, bo w tym momencie mozna zauważyć, że użycie gpu spada

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 13 Czerwiec 2018 - 09:27


#18 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3382
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 09:27

Zobacz posttymoteusz.bies, o 13 Czerwiec 2018 - 07:07, napisał(a):

Witam,
przymierzam się do zmiany karty graficznej i zastanawiam się, która z tych dwóch (GTX 1060 3gb, GTX 1050 Ti 4gb) będzie lepsza. Są w podobnych cenach, więc na to akurat nie patrzę.
Wydajnościowo wiadomo, że 1060 ale z drugiej strony 1gb mniej pamięci może być ograniczeniem w wymagających Vramu grach.
Dodam, że procesor to I5 2400.

Bierz gtx1060 3GB jest teraz za 899zl w emaga, ta co kupił @kochan4. Karta jest do ustawień wysokich, czasami coś trzeba przesunąć np cienie lub antylising na średnie. Jest o 50% bardziej wydajna od gtx1050ti a to jest przepaść. Gtx1050ti kosztuje min 740zl, czyli dokładasz 20% i masz 50% bardziej wydajna grafikę. Mam w domu 2 karty GTX 1060 3GB i spokojnie mogę polecić. Wcześniej miałem gtx960 4GB i co z tego ze miała 4GB vram jak wydajność nie pozwalała na ich wykorzystanie. Gtx1060 6 gb kosztuje min 1300zl, a jest tylko 10% bardziej wydajna od 1060 3GB, a płacisz 50% więcej, szkoda na nią kasy. Gtx1060 3GB da ci odpowiedniego kopa w grach i wystarczy spokojnie na 2 lata do komfortowego grania. O tych kartach złe piszą tylko ci co ich nie maja.

#19 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16136
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 09:52

Zobacz posttymoteusz.bies, o 13 Czerwiec 2018 - 08:43, napisał(a):

Jak chcesz, to sobie wymieniaj. Dla mnie (i pewnie większości) ludzi PC to dodatek i dlatego nie mam zamiaru wpakowywać money'ów w lepszy procek, który da mi tylko kilka więcej FPS.

To nie lepiej kupić konsole? Ja wymieniłem własnie i5 2400 na coffe, raz na 4 lata trzeba wymienić i nic nie poradzisz, nawet jeżeli ma być tylko dodatek.

#20 Użytkownik jest niedostępny   tymoteusz.bies 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Wed, 18 Kwi 18

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 10:20

Zobacz postmefisto777, o 13 Czerwiec 2018 - 09:52, napisał(a):

To nie lepiej kupić konsole? Ja wymieniłem własnie i5 2400 na coffe, raz na 4 lata trzeba wymienić i nic nie poradzisz, nawet jeżeli ma być tylko dodatek.

Mam Ps4 już długo , ale chcę używać tylko do exów bo jednak przyzwyczajenie mysz +klawiatura wygrało. Poza tym dużo gram w strategie typu Total War a jak zapewne wiesz na Ps4 nie wychodzą takie gry. No i na PC nie trzeba usługi PS plus.
PS. Zapomniałem, że niedługo wychodzi jedna z najbardziej przeze mnie oczekiwanych gier czyli Bannerlord a na konsolach raczej będzie sporo później

Ten post był edytowany przez tymoteusz.bies dnia: 13 Czerwiec 2018 - 10:21


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych