Forum PCLab.pl: Windows Server 2016 HyperV - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows Server 2016 HyperV

#1 Użytkownik jest niedostępny   dk08012 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Cz, 03 Cze 10

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 08:17

Cześć,
mam pewien problem z backupem maszyn wirtualnych. Posiadam serwer na którym jest zainstalowany Windows Serwer 2016 z Hyper-V z 3 maszynami wirtualnymi. Chciałbym wykonać Backup maszyn wirtualnych i odtworzyć je na innym serwerze w tym przypadku komputerze stacjonarnym. Backup wykonywałem na 3 sposoby, praktycznie w każdym uzyskiwałem podobny efekt lub całkowity brak możliwości odpalenia maszyny.

1. Kopia fizyczna dysku wirtualnego vhdx -> odtworzenie na innym hyper-v z efektem takim ze system skopiowany był praktycznie czysty, tzn bez żadnych ustawień i zainstalowanych aplikacji.
2. Backup przez serwer backup, -> efekt taki jak wyżej.
3. Backup przez export maszyny z hyper-v -> bład przy uruchamianiu maszyny na innym komputerze, błąd związany z błędnym identyfikatorem.


Cel jaki chciałbym osiągnąć to zrobienie bezpiecznego backupu, który mógłbym później przywrócić zarówno na maszynie z której został zrobiony jak i na innym sprzęcie tak aby podejrzeć konfiguracje.
Proszę o wszelkie sugestie i pomocne informacje, z góry dzięki za pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   zgreg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2758
  • Dołączył: So, 21 Cze 08

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 08:54

Jak robisz backup to masz zaznaczone "wygeneruj nowe UUID" czy coś w tym rodzaju? jeśli tak, to jest to widziane jako inna, zupełnie nowa instalacja. Popatrz na pliki konfiguracyjne maszyn (.xml) .Najwygodniej porównać je za pomocą total commander - zaznaczasz te pliki - z menu plik - porownaj wg zawartości.

#3 Użytkownik jest niedostępny   dk08012 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Cz, 03 Cze 10

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 09:09

Jak robię export to nie mam takiej opcji, dopiero w momencie importowania do nowego Hyper-v mam 3 opcje do wyboru:
wybierałem opcje kopiowania (ostatnią)

https://kaluzny.io/i...3_import003.png

#4 Użytkownik jest niedostępny   zgreg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2758
  • Dołączył: So, 21 Cze 08

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 09:22

Ja do backupu używam https://forums.virtu...pic.php?t=22422 i tam jest opcja z UUID

#5 Użytkownik jest niedostępny   PitKlos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pn, 23 Maj 11

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 09:29

Ja robię tak:

1. Wyłączam maszynę (albo snapshot) i kopiuję plik dysku
2. Na innym serwerze z hyper-v tworzę nową maszynę wskazując plik z skopiowanym dyskiem
3. Jedyna niedogodność to od nowa do ustawiania IP.
4. Może trochę mało automatyczne, ale zawsze skuteczne :)

Ten post był edytowany przez PitKlos dnia: 13 Czerwiec 2018 - 09:30


#6 Użytkownik jest niedostępny   dk08012 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Cz, 03 Cze 10

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 13:30

PitKlos, mając skopiowane dwa pliki .vhdx (obraz czystego systemu) i .avhdx (jak rozumiem checkpoint, wybieram ostatni zrobiony) jak mam przywrócić virtualkę na hyper-v ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7829
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 13:44

Zobacz postdk08012, o 13 Czerwiec 2018 - 14:30, napisał(a):

PitKlos, mając skopiowane dwa pliki .vhdx (obraz czystego systemu) i .avhdx (jak rozumiem checkpoint, wybieram ostatni zrobiony) jak mam przywrócić virtualkę na hyper-v ?

niewiele okazji miałem do zabawy z Hyper-V... ale może wystarczy jak połączysz vhdx z avhdx?

#8 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 384
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 14:34

export maszyny powinien ci ją dać w stanie w jakim zrobiłeś export. Coś musisz psuć przy importowaniu.
Jak możesz sobie pozwolić na wyłączenie maszyny, to wystarczy ci plik vhd(x) i stworzenie nowej na innym serwerze z użyciem skopiowanego vhd(x)

ach no tak, te maszyny które eksportujesz, mają może vTPM albo secure boot itd? są to maszyny gen 1 czy 2?

Ten post był edytowany przez 1minuser dnia: 13 Czerwiec 2018 - 14:36


#9 Użytkownik jest niedostępny   dk08012 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Cz, 03 Cze 10

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 18:15

Czy dobrze rozumiem ? Jeśli maszyna zostanie wyłączona to do odzyskania aktualnego systemu wystarczy plik vhdx ? Obecnie kopiując plik vhdx przy uruchomionej maszynie uzyskuje czysty system bez konfiguracji i checkpointa który jest w pliku avhdx.

#10 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 384
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 18:42

W takim przypadku musisz scalić vhd z checkpointem, to oczywiste

#11 Użytkownik jest niedostępny   dk08012 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Cz, 03 Cze 10

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 19:33

Zobacz post1minuser, o 13 Czerwiec 2018 - 15:34, napisał(a):

export maszyny powinien ci ją dać w stanie w jakim zrobiłeś export. Coś musisz psuć przy importowaniu.
Jak możesz sobie pozwolić na wyłączenie maszyny, to wystarczy ci plik vhd(x) i stworzenie nowej na innym serwerze z użyciem skopiowanego vhd(x)

ach no tak, te maszyny które eksportujesz, mają może vTPM albo secure boot itd? są to maszyny gen 1 czy 2?


Mają włączone TPM

#12 Użytkownik jest niedostępny   dk08012 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Cz, 03 Cze 10

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 18:34

Problem rozwiązany, wszystko tkwiło w checkpointach, miałem zrobione min 3 na każdej z wirtualek, niestety kopiując dysk vhdx i avhdx, system wstawał czysty ponieważ taki był pierwszy checkpoint, dopiero po usunięciu starych checkpointów lub ręcznym scaleniu vhdx z najnowszym checkpointem po kopiowaniu vhdx otrzymywałem system na nowej wirtualce z odpowiednim stanem maszyny. Taka drobnostka..

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych