Forum PCLab.pl: Montaż wentylatora do karty medion geforce3 ti 200 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Montaż wentylatora do karty medion geforce3 ti 200 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Erwtokritos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1774
  • Dołączył: So, 21 Gru 13

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 15:08

Witajcie posiadam Mediona który nie ma chłodzenia aktywnego przez co strasznie się nagrzewa do tego obecne upały nie pomagają, dlatego postanowiłem zamocować na tę kartę wentylator 50mm lecz nie wiem czym go przytwierdzić do radiatora karty.
Wygląd karty: http://hw-museum.cz/...e3_Ti_200_F.jpg
W jaki sposób mógłbym do takiego radiatora przytwierdzić taki wentylator ? Myślałem aby kupić klej na gorąco i jakoś to przykleić lecz obawiam się ze taki klej nie wytrzyma temperatur generowanych przez tę kartę.

#2 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2632
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 15:49

na trytytki.

#3 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1163
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 15:54

na gumki recepturki

#4 Użytkownik jest niedostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1523
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 15:59

klej do uszczelniania kominów. albo obwiązać sznurkiem

#5 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27121
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 16:05

Koszt planowanej modyfikacji przekroczy wartość karty. Dodaj obrazek

#6 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4668
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 16:07

Synek ale od Gf3 Ti to sie o....l :E :E  Karta jest retro i tyle ;)

Ciezko bedzie tam cos zamontowac, moze postwic gdzies obok 90-120mm wentyl jako nawiew na radiator.

Co to za PC, Pentium 3 czy Athlon?

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 13 Czerwiec 2018 - 16:09


#7 Użytkownik jest niedostępny   t0mc 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Nd, 18 Sty 15

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 16:25

Normalnie powinno się trzymać na zwykłym Super glue. Sam tak zrobiłem lata temu z Radeonem 9550.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Erwtokritos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1774
  • Dołączył: So, 21 Gru 13

Napisany 13 Czerwiec 2018 - 18:26

To zestaw na AMD Athlon XP 1.5Ghz 512ram z Windows 98 SE taki retro komputerek :P
Też myślałem nad jakimiś trytytkami, lecz jakoś mi się to nie widzi :P
Co do kleju no spoko, ale nie znam żadnego zaufanego kleju który by wytrzymywał do tych 100 stopni.

Ten post był edytowany przez Erwtokritos dnia: 13 Czerwiec 2018 - 18:27


#9 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2632
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 17:42

dlatego trytytki są najlepszym rozwiązaniem. Serio, w przypadku takiego klamota nie ma co szukać na siłę. Skoro coś działa...

#10 Użytkownik jest niedostępny   smox 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 196
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 18:02

@Erwtokritos, zobacz - Chłodzenie Titan TTC-SC07TZ. Nie jest drogie i uniwersalne.

#11 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4668
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 18:06

100c to na pewno nie ma, bez wentylatora tez. ;)
Propozycja z coolerem od Titana nie jest glupia, ew. kupic na Aliexpress cos tanszego....

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 14 Czerwiec 2018 - 18:07


#12 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9842
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 18:25

ta ze zdjęcia to Twoja ? Bo jak tak to zaraz zdechnie. prawy dolny róg - zielony kondensator wybrzuszony.


http://allegro.pl/de...5826573716.html

jaki rozstaw otworów masz tam?

Ja swoje zabytki chłodziłem kiedyś czymś takim, tylko że od zalmana:
http://allegro.pl/ra...04.html#thumb/1

#13 Użytkownik jest niedostępny   DRAAK 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 343
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 06

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 18:33

Dla majsterkowiczów dobre jest taki sposób że na blaszkach radiatora w jego 4 rogach robisz cieniutkim wiertłem do metalu otwory, przez które przewleczesz jakiś sznurek czy drucik, wtedy na bank nie odpadnie wentyl.



#14 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9842
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 18:36

Majsterkowicz nawierci i nagwintuje 4 otwory. Przykręci śrubkami skróconymi na wymiar i będzie jak z fabryki ;)

#15 Użytkownik jest niedostępny   blabla123 

  • Classified
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5166
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 20:49

Dokładnie zrób tak jak piszą kolerzy wyżej, poszperaj w domu to może znajdziesz jakiś stary radiator zbędny, nawieracasz 2 otwory, potem gwintujesz, dajesz odpowiednie śruby i po temacie. Jak nie masz jak nagwintować to można dać dłuższe śruby i jakieś podkładki by się to trzymało. Może nie będzie ładnie wyglądać ale na pewno spełni swoje zadanie.
Sam tak kiedyś zrobiłem z radiatora od jakiegoś cpu starego i temepratury spadły o 30 stopni, bo oryginalnie karta nie miała nawet radiatora, normalnie goły chip (GF 2MX) :E

#16 Użytkownik jest niedostępny   Erwtokritos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1774
  • Dołączył: So, 21 Gru 13

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 20:54

Aż takim majsterkowiczem nie jestem :P (mógłbym wywiercić te dziurki lecz nie mam zbytnio czym)
Zależy mi aby ochłodzić tę kartę najtańszym sposobem, o ile ten Titan TTC-SC07TZ podoba mi się to jednak wydanie 70zł dla takiego złoma to trochę dużo :E
Co do tego kondensatora to nie jest zdjęcie mojej karty.
Może kupie jakiś silikon do uszczelniania kominów i przykleję ten wentylator do karty ? Albo jak kolega proponował na niezawodnych od lat trytytkach :E

Ten post był edytowany przez Erwtokritos dnia: 14 Czerwiec 2018 - 20:55


#17 Użytkownik jest niedostępny   manieeq 

  • Ten tego.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1564
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 08

Napisany 15 Czerwiec 2018 - 15:43

A to nie jest wina starej pasty? W pierwszym kroku spróbowałbym wymienić na coś nowego.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Erwtokritos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1774
  • Dołączył: So, 21 Gru 13

Napisany 15 Czerwiec 2018 - 20:13

Pasta raczej nie skoro radiator jest ciepły.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Drzemor 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 544
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 13

Napisany 15 Czerwiec 2018 - 20:33

Zobacz postMinciu, o 14 Czerwiec 2018 - 19:36, napisał(a):

Majsterkowicz nawierci i nagwintuje 4 otwory. Przykręci śrubkami skróconymi na wymiar i będzie jak z fabryki ;)


W sumie jak wentyl ma dziurki na rogach, bierzesz śrubki trochę grubsze niż szczelina żeberek i bez żadnego gwintowania je zamocujesz. Sprawdzony patent na wielu kartach typu gt-210 gigaszrota, gf 2 ti, czy nawet rebrandeona 9250 .

@edyta:

Chodzi mi mniej więcej o coś takiego :

https://www.ixbt.com...2003/gf2pro.jpg

Kwestia doboru śrubek, bo jak słyszę o pajacowaniu z trytami, czy klejem to mnie krew zalewa :lol2:

Ten post był edytowany przez Drzemor dnia: 15 Czerwiec 2018 - 20:40


#20 Użytkownik jest niedostępny   Erwtokritos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1774
  • Dołączył: So, 21 Gru 13

Napisany 15 Czerwiec 2018 - 22:03

Poszukam jakiś śrubek, może trafię na odpowiednie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych