Forum PCLab.pl: Samsung 960 Evo vs MSI Z97-GD65 GAMING - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Samsung 960 Evo vs MSI Z97-GD65 GAMING hmm Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   szarusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pt, 26 Lut 16

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 14:49

Witam serdecznie,

Czy jest możliwość zainstalowania i wykorzystania pełni możliwości dysku Samsung 960 Evo 250GB do płyty MSI Z97-GD65 GAMING?

Pozdrawiam, Karol

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18205
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 14:52

Owszem, wystarczy użyć przejściówki PCIe x4 -> M.2.

#3 Użytkownik jest niedostępny   szarusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pt, 26 Lut 16

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 15:08

Zobacz postMitycznyJeż, o 14 Czerwiec 2018 - 14:52, napisał(a):

Owszem, wystarczy użyć przejściówki PCIe x4 -> M.2.


Dziękuję za odpowiedź,
A czy używając tej przejściówki będę mógł postawić na nim windowsa?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Krzych4 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 313
  • Dołączył: Nd, 14 Lip 13

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 15:11

Możesz zakupić taki adapter i wtedy w pełni wykorzysta możliwości.

#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18205
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 15:11

Przejściówka (bądź jej brak, jeżeli płyta ma slot M.2) nie ma absolutnie nic do możliwości uruchamiania systemu z takiego dysku.
jedyne co jest ważne, to odpowiedni moduł obsługujący NVMe w biosie.

MSI w swoim FAQ napisało, że wszystkie płyty serii 9 obsługują NVMe.

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 14 Czerwiec 2018 - 15:12


#6 Użytkownik jest niedostępny   szarusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pt, 26 Lut 16

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 15:39

Dziękuję Wam bardzo za pomoc!

Hmm, teraz doczytałem, że moja płyta obsługuje PCI Express x1 (4 szt.) i PCI Express x16 (3 szt.) a przejściówka którą podesłaliście jest PCIe x4 -> M.2. Czy nie jest to problem?

#7 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18205
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 16:13

Nie, ponieważ gniazda PCIe zostały skonstruowane tak, że obsługują karty swojej wielkości, jak i krótsze.
A więc, kartę x4 umieścisz w dowolnym slocie x16.

Sloty x16 na Twojej płycie wpływają na siebie wzajemnie, bo procesor udostępnia tylko 16 linii PCIe do komunikacji. Więcej w specyfikacji płyty. Między trybem x8 a x16 zwykle różnic nie ma albo są znikome, ale wiedz że tak jest - na wypadek, gdybyś używał dedykowanej karty graficznej. Chęć posiadania konfiguracji SLI z kolei uniemożliwia wykorzystanie 3ciego slotu (jeżeli się go użyje, SLI staje się niedostępne).

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 14 Czerwiec 2018 - 16:13


#8 Użytkownik jest niedostępny   szarusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pt, 26 Lut 16

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 17:20

jeszcze raz wielkie dzięki!

#9 Użytkownik jest niedostępny   szarusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pt, 26 Lut 16

Napisany 15 Czerwiec 2018 - 13:31

Dostałem odpowiedź od MSI. Cytując "Teoretycznie będą działać lecz transfer będzie ograniczony do PCI-e 2.0 x1 jeśli będzie wpięta przejściówka w to złącze.

Natomiast jeśli wepnie Pan po złącze graficzne wtedy transfer powinien być w pełni wykorzystany lecz zmieni się przepustowość karty graficznej z PCIe 3.0 x16 na PCIe 3.0 x8 ."

Czy moglibyście się do tego odnieść? Będę bardzo wdzięczny!

#10 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18205
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 15 Czerwiec 2018 - 13:32

Post #7.

#11 Użytkownik jest niedostępny   szarusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pt, 26 Lut 16

Napisany 15 Czerwiec 2018 - 14:18

Hmm, chyba nie będę kombinował i kupię GoodRam IRDM Pro 240GB SATA3. Bardzo dziękuję za zaangażowanie w temat. Pozdrawiam!

#12 Gość_RMS_84_*

  • Grupa: Goście

Napisany 19 Czerwiec 2018 - 02:18

Pamiętaj że jedno gniazdo M.2 wyłącza dwa porty SATA niezależnie czy dysk m.2 pracuje jako nvme czy sata3.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych