Forum PCLab.pl: Jaki laptop pod monitor 144hz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki laptop pod monitor 144hz

#1 Użytkownik jest niedostępny   buzk4 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 586
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 11

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 16:12

Nigdy laptopa nie miałem, średnio się orientuje w tym temacie więc zwracam się do was z pytaniem: Jaki laptop wziąć aby podłączony pod monitor 144hz 24” można było pograć w powyżej 100fps w gry z wymaganiami jak World of Tanks?
Wiem że laptopy nie są do grania nawet te dla graczy, ale nie mam więcej możliwości korzystania z PC i muszę przesiąść się na komputer przenośny...

#2 Użytkownik jest niedostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11375
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 16:42

Dopisz budżet i zastosowanie w tytule tematu

#3 Użytkownik jest niedostępny   Czekoladka2 

  • Laptop/Ultrabook/Netbook
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11208
  • Dołączył: Pt, 24 Paź 14

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 16:48

Gra nie jest zbyt wymagająca, zależy jaki masz budżet lecz w tej cenie możesz dostać laptop z monitorem z takim odświeżaniem.
MSI GP72 i7-7700HQ/8GB/1TB+120SSD GTX1050Ti 120Hz 4 379 zł.
Matryca 120 Hz, pełny procesor 7 generacji i7, przyzwoite wykonanie, lekka jak na swoją klasę konstrukcja, dwa dyski wewnątrz laptopa.

#4 Użytkownik jest niedostępny   buzk4 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 586
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 11

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 19:04

Nawet nie wiedziałem, że są już laptopy z odświeżaniem 120hz. W takim razie może po prostu sprzedam PC na części i dorzuce do konkretnego laptopa  Dzięki

#5 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7344
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 20:50

Przede wszystkim podaj budżet oraz gry w które chciałbyś grać (prócz WoT)

#6 Użytkownik jest niedostępny   buzk4 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 586
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 11

Napisany 15 Czerwiec 2018 - 09:17

Tylko WoT a budżet to do 5tys

#7 Użytkownik jest niedostępny   Czekoladka2 

  • Laptop/Ultrabook/Netbook
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11208
  • Dołączył: Pt, 24 Paź 14

Napisany 18 Czerwiec 2018 - 16:59

Spokojnie do WOT wystarczy z dużym zapasem. Ewentualnie możesz wybrać już bardziej rozbudowaną konfigurację (większy dysk oraz ram).
MSI GP72 i7-7700HQ/16GB/1TB+240SSD GTX1050Ti 120Hz
Nie jest to wymagane do WOT wystarczy 8 GB.

#8 Użytkownik jest niedostępny   buzk4 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 586
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 11

Napisany 20 Czerwiec 2018 - 06:39

Mam monitor taki jak w sygnaturce ( 144hz,g-sync ) i czy da radę go wykorzystać z laptopem jakoś? Czy podłączając go do lapka monitor będzie wyświetlał 144 lub chociaż 120hz?

#9 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13150
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 20 Czerwiec 2018 - 06:42

Będziesz musiał znaleźć model z display portem wyprowadzonym bezpośrednio z dedykowanego GPU, w przypadku portu obsługiwanego przez integrę może obcinać do 100/120Hz.

#10 Użytkownik jest niedostępny   buzk4 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 586
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 11

Napisany 20 Czerwiec 2018 - 08:38

Czy to takie rzadkie w laptopach aby znaleźć z wyprowadzonym Display portem? Podajcie jakieś 15” laptopy do 5tys z tym portem. Nie potrzebuję już matrycy 120hz bo wykorzystam do sporadycznego grania monitor. Dobrze jak by był win 7 albo 10, oraz dysk SSD ( podstawa ). Jeżeli SSD 500gb cenowo wychodzi lepiej niż HDD + SSD to wystarczy 500gb SSD ( Nigdy nie zapełniłem na PC 500gb )

#11 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13150
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 20 Czerwiec 2018 - 15:09

Displayport już jest praktycznie obecny w konstrukcjach od 5 tyś w górę, problem jest inny, większość laptopów nawet DTR, ma integrę, która jest masterem i odpowiada za wyświetlacz oraz złącza obrazowe, karta dedykowana działa obok i wysyła obraz do integry, w tym przypadku możliwości są ograniczone integrą która może obciąć odświeżanie do poziomu 120/100Hz, w droższych konstrukcjach albo integra jest martwa i całością zajmuje się dedyk, albo działają obydwie, ale są dwa porty DP w którym jeden z nich jest przypięty do dedykowanej karty aby móc wykorzystać maksymalne możliwości monitora, w tym też technologie G-Sync/Freesync.

#12 Użytkownik jest niedostępny   tessir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1689
  • Dołączył: Wed, 04 Lut 15

Napisany 20 Czerwiec 2018 - 15:17

Podsumowując - nie zmieniaj PC na laptopa :E

#13 Użytkownik jest niedostępny   buzk4 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 586
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 11

Napisany 20 Czerwiec 2018 - 15:33

Nie ma opcji. Przeprowadzilem sie i dziecko małe w domu wiec nie mam warunkow i czasu na siedzenie przed komputerem. Dlatego „ musze „ przesiasc się na mobilny i zwinny laptopik😔 PC już do sprzedania stoi 

#14 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7344
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 20 Czerwiec 2018 - 19:59

Można wyróżnić tu dwa rozwiązania:
1.MSI GL62MVR i7-7700HQ/8GB/1TB+256/Win10X GTX1060 IPS
Laptop z matową matrycą FHD IPS, procesorem i7-7700HQ, dwoma dyskami oraz GTX'em 1060 6GB. MSI posiada mini DP. 
2. Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/240+1000/Win10 GTX1060
W tym wypadku nie ma portu DP, ale jest za to Thunderbolt 3, poprzez który można przesyłać obraz. W tym laptopie mamy procesor i5 8300H (4-ry rdzenie i osiem wątków),  GTX'a 1060 6GB-w wersji Max-Q (nieco wolniejszy od pełnych GTX'ów) oraz dwa dyski.

Ten post był edytowany przez przemekan dnia: 20 Czerwiec 2018 - 20:00


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych