Forum PCLab.pl: Intel Optane jako zwykły SSD? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel Optane jako zwykły SSD? Da się tak? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Morrowind 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 07 Lip 14

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 16:55

Hej :)

Jak myślicie, czy na konfiguracji niewspierającej technologii Optane (np. procesor pentium 7 Gen) można skorzystać z takowego nośnika jako dodatkowej przestrzeni SSD (Osobny dysk w Mój Komputer)?

#2 Użytkownik jest niedostępny   kstoff 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wed, 04 Sie 10

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 17:01

Zobacz postMorrowind, o 14 Czerwiec 2018 - 16:55, napisał(a):

Hej :)

Jak myślicie, czy na konfiguracji niewspierającej technologii Optane (np. procesor pentium 7 Gen) można skorzystać z takowego nośnika jako dodatkowej przestrzeni SSD (Osobny dysk w Mój Komputer)?


Myślimy, że tak ;)

http://www.legitrevi...y-raid-0_194237

#3 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10386
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 17:04

ale 7gen wspiera optane :)

A dysk typowo niezależny to np:
Dysk SSD Intel Optane 900P 280GB PCIe x4 NVMe

około 1500zl za 280GB.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 14 Czerwiec 2018 - 17:08


#4 Użytkownik jest niedostępny   Morrowind 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 07 Lip 14

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 17:06

Zobacz postkstoff, o 14 Czerwiec 2018 - 17:01, napisał(a):



Dzięki bardzo :thumbup: Długo szukałem takiego potwierdzenia :)

Zobacz postMinciu, o 14 Czerwiec 2018 - 17:04, napisał(a):

ale 7gen wspiera optane :)


No tak, ale nie cała :) Tylko linia Core:
What are the base requirements to run Intel Optane memory? 7th Generation (or newer) Intel® Core™ Processor. Też byłem zniesmaczony tym faktem ;)

---

Zobacz postMinciu, o 14 Czerwiec 2018 - 17:04, napisał(a):

dysk typowo niezależny to np:
Dysk SSD Intel Optane 900P 280GB PCIe x4 NVMe

około 1500zl za 280GB.


No no, ale takich to nie potrzebuję ;) Pytałem, bo dostanę Optane do Mobo gratis i myślałem czy będę miał z niego jakikolwiek użytek.

Ten post był edytowany przez Morrowind dnia: 14 Czerwiec 2018 - 17:20


#5 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10386
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 17:34

to wymień CPI na jakieś Core.

http://allegro.pl/in...7358787268.html

http://allegro.pl/in...7388321361.html


albo : http://allegro.pl/cp...7387893638.html
Tylko wersja T nie wiem jak realnie boostuje i czy wypada lepiej niż i3 :)


Pentaka spokojnie opchasz :) Do i3 dopłacisz ze 100zeta.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Morrowind 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 07 Lip 14

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 17:39

Zobacz postMinciu, o 14 Czerwiec 2018 - 17:34, napisał(a):

to wymień CPI na jakieś Core.

http://allegro.pl/in...7358787268.html

http://allegro.pl/in...7388321361.html


albo : http://allegro.pl/cp...7387893638.html
Tylko wersja T nie wiem jak realnie boostuje i czy wypada lepiej niż i3 :)


Pentaka spokojnie opchasz :) Do i3 dopłacisz ze 100zeta.

Ale ja jestem na etapie zamawiania dopiero więc wszystko możliwe :) Ale komputer z tematu to będzię HTPC, ciasna obudowa, oczekiwania cichej pracy, więc chyba Pentium 4560 będzie optymalny... Nie chcę się bujać z używkami ("Jeden z kondensatorów od spodu procesora jest wyłamany (w miejscu zaznaczonym na drugim zdjęciu), nie zauważyłem jednak, by wpływało to w jakiś sposób na jego pracę" cytat z aukcji tej i5 ;) ). Ale dzięki za sugestie :-)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10386
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 17:46

Nie zagłębiałem się w aukcje :) Bez kondensatora nie polecam :D Ale te i3 są spoko. One mają chyba też lepszą obsługę dekodowania wideo? Co do ciepła, powinno wyjść identyko.

https://www.purepc.p...ocesorow?page=0,20

#8 Użytkownik jest niedostępny   Morrowind 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 07 Lip 14

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 17:49

Ale za nowe i3 kasa nie ta :) Dzięki za dobre chęci, ale chcę nowe. 36M gwarancji śpię spokojnie :thumbup:

#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10386
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 18:06

nowa ze sklepu ceną ma lipną, fakt :P

Może tego optane wrzuć lepiej do swojego kompa codziennego ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Morrowind 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 07 Lip 14

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 18:12

Zobacz postMinciu, o 14 Czerwiec 2018 - 18:06, napisał(a):

nowa ze sklepu ceną ma lipną, fakt :P

Może tego optane wrzuć lepiej do swojego kompa codziennego ?


No fakt, ale dalej będzie tylko dodatkowym nośnikiem - tam też jest SSD. PS. Taka płyta z preinstalowanym Optane, po wyjęciu tego nośnika Intela, będzie miała dwa pełnoprawne i normalnie działające z innymi nośnikami M.2 prawda? :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10386
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 18:34

Prawda.

Nie wiem tylko jak wygląda gwara na taki sprzęt. Czy wysyła się zestaw czy same mobo lub sam dysk ? :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Morrowind 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 07 Lip 14

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 18:41

Zobacz postMinciu, o 14 Czerwiec 2018 - 18:34, napisał(a):

Prawda.

Nie wiem tylko jak wygląda gwara na taki sprzęt. Czy wysyła się zestaw czy same mobo lub sam dysk ? :)

Ok dzięki za pomoc :thumbup: Słuszna uwaga z tą gwarancją... Na wszelki wypadek nie będę sprzedawał Optane :) Pozdrawiam :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   ingvarr100th 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 14

Napisany 19 Czerwiec 2018 - 05:38

A to nie jest z tym Optane tak, że wymaga Core 7gen tylko do działania cache'a przez Intel RST? Jeżeli ma działać jak zwykły dysk to raczej wymóg na procesor tutaj nie obejmuje.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych