Forum PCLab.pl: gtx 1060 3 czy 6GB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

gtx 1060 3 czy 6GB do takiego sprzetu. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   ombre070 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 215
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 21 Czerwiec 2018 - 18:44

Witam.
Składam sprzęt dla kumpla.Szalu nie ma wiec zastanawiam się nad grafika.Moze któryś z Was mi pomoże.

Płyta Gigabyte GA-H61M-DS2 (rev. 4.0)
Proc i5 3570 bez K
Ram 8GB 1600 Gskill
Zasilacz 550W marki ?

Proste pytanie.
Opłaca się w ogóle wydawać więcej na wersje 6GB czy dać sobie luzu?Naczytałem się w necie,ze w 3GB wersji są lagi,bo gry na ultra nie maja miejsca na tekstury z powodu 3 GB Vramu.
Na zdrowy rozsadek to przy tej karcie i reszcie sprzętu i tak na ultra chyba się nie pogra wiec czy jest w ogóle sens dopłacać?

Ten post był edytowany przez ombre070 dnia: 21 Czerwiec 2018 - 18:45


#2 Użytkownik jest niedostępny   raphalski 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Wed, 11 Sty 12

Napisany 21 Czerwiec 2018 - 19:01

Moim zdaniem warto, w bardziej wymagających tytułach to na pewno zaprocentuje.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1534
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 21 Czerwiec 2018 - 19:04

Zobacz postombre070, o 21 Czerwiec 2018 - 18:44, napisał(a):

Naczytałem się w necie,ze w 3GB wersji są lagi,bo gry na ultra nie maja miejsca na tekstury z powodu 3 GB Vramu.


lagi to opóźnienia w komunikacji z serwerem gry. mylisz je z dropami. ale to tak na marginesie.
dopłać do 6gb. nawet jak nei zapchasz całego vramu to 1060 jest kartą o 10-15% mocniejszą i to procentuje.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1028
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Czerwiec 2018 - 19:29

Zobacz postPutout, o 21 Czerwiec 2018 - 19:04, napisał(a):

lagi to opóźnienia w komunikacji z serwerem gry. mylisz je z dropami. ale to tak na marginesie.
dopłać do 6gb. nawet jak nei zapchasz całego vramu to 1060 jest kartą o 10-15% mocniejszą i to procentuje.

Na dzień dzisiejszy różnica jest raczej marginalna, zwłaszcza jeśli chodzi o rozdzielczość 1080p, Nie zmienia to faktu ze zapotrzebowanie na vram rośnie i 6Gb będzie bardziej "przyszłościowym" wyborem. Kwestia czy i kiedy kumpel planuje zmienić kartę. BTW. Temat 3 vs 6 GB 1060 pojawia się tutaj na forum średnio 2-3 razy w tyg, wystarczy poszukać. https://zapodaj.net/...e062fc.jpg.html

#5 Użytkownik jest niedostępny   ombre070 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 215
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 21 Czerwiec 2018 - 19:29

Ok.dzieki za odpowiedzi.
Wezmę tą 6GB.

#6 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2354
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 21 Czerwiec 2018 - 20:10

@UP

Niech kumpel sobie pyknie i7 2600 za ok 300zł na tą płytę i do tego gtx 970 za ok 800zł i podkręci, raczej pogra na ultra/wysokich w okolicach 60fps.

#7 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4445
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 21 Czerwiec 2018 - 20:37

Jak nowa to 3GB za 900zl w emag jeżeli jeszcze są inno3d compact. Jak używana to 6GB do 1000zl i to jest teraz najlepsza opcja, bo płacić 400zl więcej za 6GB, których nie wykorzystasz jest bez sensu. W ultra, czy bardzo wysokich gry coraz częściej potrzebują 7gb vram, wiec te 6gb nic nie dadzą na przyszłość, a 10% większa wydajność od wersji 3GB to marginalna sprawa przy tak chorej cenie nowych kart w wersji 6GB.

#8 Użytkownik jest niedostępny   ventech 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 282
  • Dołączył: Wt, 05 Gru 17

Napisany 21 Czerwiec 2018 - 20:43

3gb spokojnie styknie

#9 Użytkownik jest dostępny   Kelam 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5841
  • Dołączył: Pn, 11 Kwi 11

Napisany 21 Czerwiec 2018 - 21:47

Zdecydowanie wersja 6gb :thumbup:.

#10 Użytkownik jest niedostępny   MisterMaster 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 725
  • Dołączył: Pt, 18 Lip 14

Napisany 22 Czerwiec 2018 - 00:57

Zobacz postventech, o 21 Czerwiec 2018 - 20:43, napisał(a):

3gb spokojnie styknie

W nowych (i kilku starych jak np AC Unity...) grach jak Forza Horizon 3, ROTR, Wolf czy Deus Ex starczy spokojnie...do tekstur na ustawieniu medium których to jakość chyba najbardziej wpływa na wygląd gry. A te na medium, cóż - wyglądają słabo. W przyszłości wątpię by gry brały mniej vramu. To samo było z gtx 960 - "co ty pitolisz, po cholerę ci 4gb hehehehe". Minął rok i panowie ze swoimi 2gb mogli sobie popatrzeć na tekstury rodem z ps3 kiedy na 4gb śmigały w ultra.

Ten post był edytowany przez MisterMaster dnia: 22 Czerwiec 2018 - 00:59


#11 Użytkownik jest niedostępny   lws 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 952
  • Dołączył: Pt, 12 Gru 08

Napisany 22 Czerwiec 2018 - 02:09

Zobacz postombre070, o 21 Czerwiec 2018 - 20:29, napisał(a):

Ok.dzieki za odpowiedzi.
Wezmę tą 6GB.


Będziesz potrzebował jeszcze Ram drugie 8GB 1600 a jak pomyślisz jeszcze nad zmianą procesora to wyjdziesz najlepiej z ogólną wydajnością w grach.

#12 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12364
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 22 Czerwiec 2018 - 07:55

Zobacz postMisterMaster, o 22 Czerwiec 2018 - 01:57, napisał(a):

W nowych (i kilku starych jak np AC Unity...) grach jak Forza Horizon 3, ROTR, Wolf czy Deus Ex starczy spokojnie...do tekstur na ustawieniu medium których to jakość chyba najbardziej wpływa na wygląd gry. A te na medium, cóż - wyglądają słabo. W przyszłości wątpię by gry brały mniej vramu. To samo było z gtx 960 - "co ty pitolisz, po cholerę ci 4gb hehehehe". Minął rok i panowie ze swoimi 2gb mogli sobie popatrzeć na tekstury rodem z ps3 kiedy na 4gb śmigały w ultra.

wymień jeszcze z 5 gier (jak potrafisz ) z setki dostępnych co fruwają na wersji 3gb
tu masz test 3 vs 6 gb, jakoś oprócz forzy nie widzę tego "bólu dupy" co niektórzy mają w stosunku do wersji 3gb
https://www.youtube....h?v=7iNNUAnFjcM

#13 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10071
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Czerwiec 2018 - 08:06

Zobacz postxtn, o 21 Czerwiec 2018 - 21:37, napisał(a):

Jak nowa to 3GB za 900zl w emag jeżeli jeszcze są inno3d compact. Jak używana to 6GB do 1000zl i to jest teraz najlepsza opcja, bo płacić 400zl więcej za 6GB, których nie wykorzystasz jest bez sensu. W ultra, czy bardzo wysokich gry coraz częściej potrzebują 7gb vram, wiec te 6gb nic nie dadzą na przyszłość, a 10% większa wydajność od wersji 3GB to marginalna sprawa przy tak chorej cenie nowych kart w wersji 6GB.


:thumbup: Szczególnie kiedy za 1300zl można kupić znacznie lepszą gtx1070.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5120
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 22 Czerwiec 2018 - 08:19

A można? One po raczej 1700 bywały?

#15 Użytkownik jest niedostępny   wingedhusar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2743
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 16

Napisany 22 Czerwiec 2018 - 08:24

dopiero co byla na forum founders za 1300zł, bartosz sprzedawał

#16 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12364
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 22 Czerwiec 2018 - 09:12

Zobacz postwingedhusar, o 22 Czerwiec 2018 - 09:24, napisał(a):

dopiero co byla na forum founders za 1300zł, bartosz sprzedawał

a ile takich ofert trafisz od pewnego sprzedawcy? przeważnie chodzą +1400 i to od wątpliwych gości, o wałach na olx nie wpsominając

#17 Użytkownik jest niedostępny   Ozzbi 

  • SiLLenTHiLL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2545
  • Dołączył: Nd, 10 Cze 07

Napisany 22 Czerwiec 2018 - 10:06

spokojnie 6 gb możesz brać, zapasu nigdy za wiele - patrz mój sig ta karta śmiga az miło ;)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10071
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Czerwiec 2018 - 10:58

Zobacz postkochan4, o 22 Czerwiec 2018 - 10:12, napisał(a):

a ile takich ofert trafisz od pewnego sprzedawcy? przeważnie chodzą +1400 i to od wątpliwych gości, o wałach na olx nie wpsominając


a ile takich potrzebujesz? Wystarczy jedna do tego wątku :)

za 1400zl na kup teraz jest akurat EVGA SC 1070. Po numerze seryjnym można sprawdzić gwarancję. Chyba że już zabrali tą opcję?

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 22 Czerwiec 2018 - 11:01


#19 Użytkownik jest niedostępny   ombre070 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 215
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 22 Czerwiec 2018 - 12:31

Już kupiłem. Palita 6gb za 290e na niemieckim Amazonie.
Dzięki za rady.

#20 Użytkownik jest niedostępny   lws 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 952
  • Dołączył: Pt, 12 Gru 08

Napisany 22 Czerwiec 2018 - 13:54

Dobrze zrobiłeś,teraz dokup resztę aby wykorzystać jej potencjał a przynajmniej jak pisałem dołóż RAM bo masz stanowczo za mało,będziesz miał nadal ściny.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych