Forum PCLab.pl: Problem z fps w fortnite . - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z fps w fortnite . Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   gensiorek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 18

Napisany 29 Czerwiec 2018 - 14:10

Specyfikacje laptopa:
proc a10 9620p
Grafika : rx 540
8gb ram

Grajac w fortnite niezależnie ,czy ustawie ultra low 800x600 czy jakieś średnie ,nigdy nie mam stałych nawet 30fps. Skacze od 20 do 60. Patrzylem różne sposoby na optymalizacje laptopa,windows 10, ale w zadnym najmniejszym stopniu nie pomaga.

#2 Użytkownik jest niedostępny   voltan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Pn, 08 Kwi 13

Napisany 29 Czerwiec 2018 - 14:15

Zobacz postgensiorek, o 29 Czerwiec 2018 - 15:10, napisał(a):

Specyfikacje laptopa:
proc a10 9620p
Grafika : rx 540
8gb ram

Grajac w fortnite niezależnie ,czy ustawie ultra low 800x600 czy jakieś średnie ,nigdy nie mam stałych nawet 30fps. Skacze od 20 do 60. Patrzylem różne sposoby na optymalizacje laptopa,windows 10, ale w zadnym najmniejszym stopniu nie pomaga.

Sterowniki aktualne?
Jak z temperaturami?

Prawdę mówiąc na low powinno to jakoś działać.

#3 Użytkownik jest niedostępny   gensiorek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 18

Napisany 29 Czerwiec 2018 - 14:34

Własnie chyba bład zrobilem , zamiast i5 7200u 940mx wzialem to amd z rx540 z mysla ,ze z lepsza grafa bedzie lepiej chodzic.. Sterowniki aktualne . Jedynie biosu nie aktualizowalem. Opcje zasilania oczywiscie na wysoka wydajnosc.

Zobacz postvoltan, o 29 Czerwiec 2018 - 14:15, napisał(a):

Sterowniki aktualne?
Jak z temperaturami?

Prawdę mówiąc na low powinno to jakoś działać.

A temperatury w normie 70-80° procek i grafika tak samo mniej wiecej

#4 Użytkownik jest niedostępny   kuba32440 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Nd, 18 Cze 17

Napisany 29 Czerwiec 2018 - 15:34

Zobacz postgensiorek, o 29 Czerwiec 2018 - 15:34, napisał(a):

Własnie chyba bład zrobilem , zamiast i5 7200u 940mx wzialem to amd z rx540 z mysla ,ze z lepsza grafa bedzie lepiej chodzic.. Sterowniki aktualne . Jedynie biosu nie aktualizowalem. Opcje zasilania oczywiscie na wysoka wydajnosc.


A temperatury w normie 70-80° procek i grafika tak samo mniej wiecej

No 70-80 to nie są wzorowe temperatury ale nie powinieneś się nimi za bardzo przejmować...

#5 Użytkownik jest niedostępny   gensiorek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 18

Napisany 29 Czerwiec 2018 - 16:25

Zobacz postkuba32440, o 29 Czerwiec 2018 - 15:34, napisał(a):

No 70-80 to nie są wzorowe temperatury ale nie powinieneś się nimi za bardzo przejmować...

Wiec co moze byc przyczyna aż tak niskich wyników. Nawet na intel 4600hd jest jakaś płynnosc , w porównaniu co ja mam.

#6 Użytkownik jest niedostępny   kuba32440 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Nd, 18 Cze 17

Napisany 29 Czerwiec 2018 - 18:41

A ile masz przydzielonej pamięci do grafiki?

#7 Użytkownik jest niedostępny   gensiorek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 18

Napisany 29 Czerwiec 2018 - 23:11

Zobacz postkuba32440, o 29 Czerwiec 2018 - 18:41, napisał(a):

A ile masz przydzielonej pamięci do grafiki?

Hmm, w sensie jak to sprawdzić? A moze to byc zwiazane z procesorem ? Bo w rozdzialce 800x600 nawet tej plynnosci nie ma .

Ten post był edytowany przez gensiorek dnia: 29 Czerwiec 2018 - 23:13


#8 Użytkownik jest niedostępny   kuba32440 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Nd, 18 Cze 17

Napisany 29 Czerwiec 2018 - 23:25

Pobierz program GPU-Z i pokaż co masz tam napisane...

Z tego co wyczytałem ta karta współdzieli pamięć z ramem...

Spróbuj jeżeli masz takową możliwość przydzielić jej więcej ramu.

Ten post był edytowany przez kuba32440 dnia: 29 Czerwiec 2018 - 23:27


#9 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6448
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 29 Czerwiec 2018 - 23:46

Nie tak dawno podobny przypadek był. Jakieś Lenovo z kiepskim GPU chyba Radeonem też. Poradziliśmy sprawdzić czy nie zachodzi throttling od zbyt dużej temparatury.
Generalnie nie pamiętam co do końca zrobił, ale nie tyle podstawka chłodząca załatwiła sprawę, a bodaj zmiany w opcjach zasilania (niekoniecznie max wydajność) i operowanie na baterii lub kablu. Sprawdź coś z tego. Jak coś, to wrzuć pełne dane z OCCT z testów, i np. z Furmarka.
Żeby temperatury i takty było widać.

#10 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10409
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 30 Czerwiec 2018 - 01:26

Wyłącz w opcjach Fortnite nagrywanie powtórek. Nvidiahighlights raczej Ciebie nie dotyczy. Jakbyś miał GTXa to jeszcze to drugie trzeba wyłączyć.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Bladzioch 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 818
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 30 Czerwiec 2018 - 01:39

Powiem ci tylko, że rx 540 jest słabszy od Gt 1030 nawet. 940mx też nie może sie niczym popisać, lecz co jak co, karta powinna ci uciągnąć na low w 720p około 40 fps.

#12 Użytkownik jest niedostępny   gensiorek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 18

Napisany 11 Lipiec 2018 - 15:26

Zobacz postkuba32440, o 30 Czerwiec 2018 - 01:25, napisał(a):

Pobierz program GPU-Z i pokaż co masz tam napisane...

Z tego co wyczytałem ta karta współdzieli pamięć z ramem...

Spróbuj jeżeli masz takową możliwość przydzielić jej więcej ramu.

.Załączony plik  lab.gif (27.15K)
Ilość pobrań: 16

#13 Użytkownik jest niedostępny   gensiorek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 18

Napisany 11 Lipiec 2018 - 16:08

Zobacz postdeton24, o 30 Czerwiec 2018 - 00:46, napisał(a):

Nie tak dawno podobny przypadek był. Jakieś Lenovo z kiepskim GPU chyba Radeonem też. Poradziliśmy sprawdzić czy nie zachodzi throttling od zbyt dużej temparatury.
Generalnie nie pamiętam co do końca zrobił, ale nie tyle podstawka chłodząca załatwiła sprawę, a bodaj zmiany w opcjach zasilania (niekoniecznie max wydajność) i operowanie na baterii lub kablu. Sprawdź coś z tego. Jak coś, to wrzuć pełne dane z OCCT z testów, i np. z Furmarka.
Żeby temperatury i takty było widać.


https://ibb.co/eKNd48
https://ibb.co/cbY7xT
https://ibb.co/g0W5j8
https://ibb.co/e5Ywro
https://ibb.co/gevnxT
https://ibb.co/cLqLHT
https://ibb.co/cU6ucT
https://ibb.co/fT7d48
https://ibb.co/jT5nxT
https://ibb.co/eT09Bo
https://ibb.co/btiUBo
https://ibb.co/k937xT
https://ibb.co/hxvLHT

#14 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6448
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 11 Lipiec 2018 - 18:02

8 min testu w Furmarku i OCCT odpalonym w tle?
Wrzucę co ciekawsze screeny.


https://ibb.co/g0W5j8
https://ibb.co/gevnxT
https://ibb.co/cLqLHT
https://ibb.co/cU6ucT
https://ibb.co/jT5nxT
https://ibb.co/eT09Bo
https://ibb.co/k937xT
https://ibb.co/hxvLHT
https://ibb.co/fT7d48

Mnie to wygląda na zrzucanie taktowania z powodu temperatur.
Zrzuca je, a wtedy też temperatura opada, bo stara się ją zrzucić.
Inna sprawa że to nie zupełnie realny scenariusz, i zarówno OCCT, jak i szczególnie Furmark, nienaturnalnie, i ponad miarę obciążają CPU/GPU.

#15 Użytkownik jest niedostępny   gensiorek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 18

Napisany 11 Lipiec 2018 - 22:26

Zobacz postdeton24, o 11 Lipiec 2018 - 19:02, napisał(a):

8 min testu w Furmarku i OCCT odpalonym w tle?
Wrzucę co ciekawsze screeny.


https://ibb.co/g0W5j8
https://ibb.co/gevnxT
https://ibb.co/cLqLHT
https://ibb.co/cU6ucT
https://ibb.co/jT5nxT
https://ibb.co/eT09Bo
https://ibb.co/k937xT
https://ibb.co/hxvLHT
https://ibb.co/fT7d48

Mnie to wygląda na zrzucanie taktowania z powodu temperatur.
Zrzuca je, a wtedy też temperatura opada, bo stara się ją zrzucić.
Inna sprawa że to nie zupełnie realny scenariusz, i zarówno OCCT, jak i szczególnie Furmark, nienaturnalnie, i ponad miarę obciążają CPU/GPU.


Ale gapa ze mnie. Nie bylo to w furmarku tylko w fortnite gralem przez ten czas. Jutro w furmarku zrobie i wstawie screeny. Ale tak ,czy tak jakies dziwne są te spadki taktowan. Stojąc w grze w zamknietym pomieszczeniu skacze 40-60 fps. Robiac co innego to w ogole

#16 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6448
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 11 Lipiec 2018 - 22:52

To znaczy się wiesz.... Jest tak jak napisałem. Furmark nie jest zupełnie miarodajny.
Skoro robiłeś testy w Fortnite, i już tam zrzuca taktowania, to wystarczy to do stwierdzenia że jest coś nie tak, bowiem nie powinno tak być.
Fortnite można uznać za sensowny scenariusz obciążenia równoległego CPU/GPU, kiedy ani jeden komponent nie jest na siłę wyciskany do cna jak przy teście Furmark i OCCT, zwłaszcza gdyby je odpalić oba w jednym czasie.
Przez OCCT zrobiłeś tylko logi, a tam jest jeszcze możliwość testów.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 11 Lipiec 2018 - 22:53


#17 Użytkownik jest niedostępny   gensiorek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 17:21

Zobacz postdeton24, o 11 Lipiec 2018 - 23:52, napisał(a):

To znaczy się wiesz.... Jest tak jak napisałem. Furmark nie jest zupełnie miarodajny.
Skoro robiłeś testy w Fortnite, i już tam zrzuca taktowania, to wystarczy to do stwierdzenia że jest coś nie tak, bowiem nie powinno tak być.
Fortnite można uznać za sensowny scenariusz obciążenia równoległego CPU/GPU, kiedy ani jeden komponent nie jest na siłę wyciskany do cna jak przy teście Furmark i OCCT, zwłaszcza gdyby je odpalić oba w jednym czasie.
Przez OCCT zrobiłeś tylko logi, a tam jest jeszcze możliwość testów.


GPU:3D
https://ibb.co/h9ARRo
https://ibb.co/cVrBsT
https://ibb.co/cQJ2z8
https://ibb.co/dpDD6o
https://ibb.co/eW4Lmo
https://ibb.co/mcpmRo
https://ibb.co/gceWsT
https://ibb.co/dhMBsT
https://ibb.co/ec8D6o
https://ibb.co/kCCvK8
https://ibb.co/kjVt6o
https://ibb.co/f0mY6o
https://ibb.co/ftqt6o
https://ibb.co/dq9mRo

POWER SUPPLY
https://ibb.co/ddTMRo
https://ibb.co/gEk1Ro
https://ibb.co/bEN4e8
https://ibb.co/fEQqK8
https://ibb.co/hKdXXT
https://ibb.co/cZvCXT
https://ibb.co/bHXsXT
https://ibb.co/kgc4e8
https://ibb.co/h746sT
https://ibb.co/i2r86o
https://ibb.co/htBmsT
https://ibb.co/cdbamo
https://ibb.co/jEgKCT
https://ibb.co/kdbVK8

#18 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6448
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 12 Lipiec 2018 - 18:04

W teście Power Supply widać jak takty pod obciążeniem CPU spadają po jakimś czasie.
W GPU teście akurat nie ma tak dużych odchyłów taktów jak w Fortnite.
Dla mnie throttling.
Tylko namierzenie źródła tego stanu, to inna historia.
Można zacząć od ustawień zasilania, podłączania, odłączania ładowania, czy potem temperatur, może podstawki chłodzącej. Nawet pastę wymienić jak sprzęt nie jest na gwarancji.

#19 Użytkownik jest niedostępny   gensiorek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 18:19

Zobacz postdeton24, o 12 Lipiec 2018 - 19:04, napisał(a):

W teście Power Supply widać jak takty pod obciążeniem CPU spadają po jakimś czasie.
W GPU teście akurat nie ma tak dużych odchyłów taktów jak w Fortnite.
Dla mnie throttling.
Tylko namierzenie źródła tego stanu, to inna historia.
Można zacząć od ustawień zasilania, podłączania, odłączania ładowania, czy potem temperatur, może podstawki chłodzącej. Nawet pastę wymienić jak sprzęt nie jest na gwarancji.

Na bateri laptop przełacza na zintegrowana caly czas. Laptop ma chyba z miesiąc ,jest na gwarancji.

#20 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6448
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 13 Lipiec 2018 - 00:56

Test power supply jest raczej najbardziej miarodajny pod kątem odpalenia jakiejś wymagającej gry czy nie pojawia się throttling CPU/GPU, bo użycie jednego i drugiego w trakcie testu sięga 100%.

U Ciebie wychodzi że jednak te spadki taktowań są. Odliczyć tylko trzeba z początku minutę pewnie minutę bezczynności (tak jest domyślnie w programie).

Po trzeciej minucie coś dziwnego się zaczęło dziać. Chyba że parę razy zminimalizowałeś okno z testem, bo zrzucało potem też na GPU.
https://ibb.co/bHXsXT
Generalnie CPU się nie popisało.
https://ibb.co/fEQqK8

Chciałbym wierzyć że podstawka coś pomoże.
I plan zasilania na max wydajność, ew. zmienić na próbę.

Co się tyczy samego Fortnite spróbuj jeszcze tego:
https://pcgamingwiki...al_improvements
Może coś pomoże na FPSy.

Ew. możesz wypróbować też Razer Game Booster i upewnić się że masz tam grę dodaną, i przez to odpalasz (albo włączasz program wcześniej ręcznie do optymalizacji przed włączeniem gry).

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych