Forum PCLab.pl: Samsung SSD 850 PRO + RAID 1 + PERC H310 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Samsung SSD 850 PRO + RAID 1 + PERC H310

#1 Użytkownik jest niedostępny   Michał Palicki 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pt, 07 Paź 16

Napisany 03 Lipiec 2018 - 22:32

Witam.

Prosiłbym o pomoc.

Posiadam w pracy serwer Dell R220 z Windows 2012 Server.
Sprzęt był zakupiony z kontrolerem RAID PERC 310.

W związku z tym że zamontowane dyski SATA powoli zaczęły rzucać błędami wymieniłem je na 2 x SSD Samsung 850 Pro.

Dyski ustawione w RAID 1. HD Tune wskazuje prędkość ok 380 MB/s.
Niestety nie widzę zbytnio większej wydajności działania.
O ile jeszcze system się dość szybko ładuje to system medyczny nie wykazuje zbytnio zwiększonej wydajności.

Dziwne jest to że ten system medyczny zainstalowany na laptopie o podobnej wydajności procesorze,
pamięci z dyskiem Samsung Evo odpala się dużo szybciej, dużo szybciej ten przeszukuje bazę danych pacjentów.

Czy RAID 1 może aż tak zwalniać SSD ? Czy może coś do przestawienia na Win 2012 Server ?

Z góry dzięki za pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Nyat 

  • przedstawiciel lobby hentajowego
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1542
  • Dołączył: So, 19 Mar 05

Napisany 04 Lipiec 2018 - 17:58

Mamy w firmie toto. Czytałem o tym cudzie już jakiś czas temu.Wpisz sobie do googla np "Perc H310 write back".Wygląda na to, że ten kontroler to po prostu szajs.


#3 Użytkownik jest niedostępny   Michał Palicki 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pt, 07 Paź 16

Napisany 05 Lipiec 2018 - 18:59

Jeszcze chciałem stery PERC 310 zaktualizować ale Wind 2012 pomimo sterownika z 2006
przy próbie instalacji najnowszego sterownika z 2016 krzyczy że jego jest aktualny.

#4 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7463
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 05 Lipiec 2018 - 22:49

instalowałeś LSI Megaraid ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 546
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 05 Lipiec 2018 - 23:21

Powinieneś mieć zainstalowane DELL omsa czy inne narzędzie do nadzorowania macierzy i stanu serwera. Tam możesz sprawdzić, czy kontroler korzysta z własnej pamięci cache, czy z pamięci dysków, i czy używa cache także do zapisu. Są opcje write trough, write back, i coś jeszcze o czym zapomniałem.
Te opcje mogą być niedostępne, jeśli ten kontroler ma własny akumulator, który jest niesprawny, co znacząco obniża wydajność - bo domyślnie kontroler priorytetyzuje bezpieczeństwo danych i wyłącza wszelkie buforowanie zapisu.

Alternatywnie może uda ci się to zmienić w kontrolerze, przed uruchomieniem systemu(chyba ctrl+R), ale nie ma tam dostępnego logu i statusu. Tam, gdzie ustawiałeś raid 1.
Wybrałeś dyski które nie są certyfikowane przez della, więc kontroler też może różne fochy strzelać. Aktualizacja biosu i firmware kontrolera może pomóc.

#6 Gość_p0k3m0n_*

  • Grupa: Goście

Napisany 18 Październik 2018 - 13:24

Raid 1 nie jest od tego, aby było szybko ale od tego, aby było bezpicznie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   jonykasz 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 17

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 19:45

Kolego i jak się zakończyła sprawa z tym kontrolerem? Bo kupiłem MSI B450-A PRO z myślą wykorzystania RAID na płycie, ale po uruchomieniu zestawu się okazuje, że byle kopiowanie a Ryzen 2600 leci na 100% użycia CPU.

No i chciałem kupić jakiś kontroler zewnętrzny RAID i na allegro jest za ok 130 zł sporo ofert na ten dell Dell PERC H310 - tyle, że on nie ma ani baterii, a nie własnej pamięci:
- Backup Battery Unit (BBU) No
- Cache Memory Not Applicable
- Cache Function Not Applicable

Czyli lipa?

#8 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 546
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 07:20

bez baterii przy zapisie będziesz miał bardzo słaby zapis, jeśli to w ogóle ruszy na zwykłej płycie. Jak konfigurowałeś ten raid?

edit: baterie oryginalne to był rząd 300 pln lub więcej. Jeśli w zestawie jest chociaż zużyta, to można pokusić się o modyfikację (wymianę) samych ogniw, ale koszt to wtedy dodatkowe 100pln (zakładając jakieś wydajne prądowo ogniwa)

Ten post był edytowany przez 1minuser dnia: 15 Kwiecień 2019 - 07:22


#9 Użytkownik jest niedostępny   jonykasz 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 17

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 07:50

Ale ja nie kupiłem tej karty jeszcze i chyba nie kupię, bo właśnie jak czytam o braku baterii i własnego cache to nic mi to nie zmieni w stosunku do raid na płycie. Na MSI zrobiłem raid spod BIOS - lipa. Zwykłe kopiowanie i CPU ma 100% obciążenia, ale jak puszczę np sprawdzanie integralności macierzy lub np dołożę nowy dysk to już jakoś CPU nie jest tak obciążone.

#10 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 546
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 12:28

Zobacz postjonykasz, o 15 Kwiecień 2019 - 09:50, napisał(a):

Ale ja nie kupiłem tej karty jeszcze i chyba nie kupię, bo właśnie jak czytam o braku baterii i własnego cache to nic mi to nie zmieni w stosunku do raid na płycie. Na MSI zrobiłem raid spod BIOS - lipa. Zwykłe kopiowanie i CPU ma 100% obciążenia, ale jak puszczę np sprawdzanie integralności macierzy lub np dołożę nowy dysk to już jakoś CPU nie jest tak obciążone.

Nie chcę zaśmiecać wątku, ale jak masz czas i chęci, to zobacz czy to co ustawiałeś w biosie to to samo co przez amd raid xpert utility. Trochę dziwi mnie 100% cpu, chyba, że ta macierz była dopiero tworzona, ale i tak spodziewałbym się mniejszego narzutu(czy po utworzeniu macierzy natychmiast z niej korzystałeś, czy czekałeś godzinę lub dwie zanim mogłeś zainstalować system?). W sumie dobry pomysł na test na pclabie, kiedyś robili coś podobnego, ale nie widzę nic o obciążeniu procesora i porównaniu ze sprzętowym kontrolerem raid https://pclab.pl/art75813.html

Kontrolery RAID mają kilka funkcji, których programowy raid nie ma startu, i nie wszystko jest oparte o cache(bo i cache jest kilka rodzajów - jak RAM czy flash). Na przykład są przezroczyste dla systemu operacyjnego, i obliczają które dane gdzie powinny trafić, zwłaszcza pomocne przy odbudowie raid 5 czy 6. Do tego dochodzi predykcja odczytu czy zapisu danych...
Jeśli ten model nie ma cache, to pewnie nie potrzebuje też baterii - bo ona służy do podtrzymania danych w cache do czasu przywrócenia zasilania i zapisu na dyski. Oznacza też, że nie jest demonem szybkości.

#11 Użytkownik jest niedostępny   jonykasz 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 17

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 18:59

Zobacz post1minuser, o 15 Kwiecień 2019 - 12:28, napisał(a):

Nie chcę zaśmiecać wątku, ale jak masz czas i chęci, to zobacz czy to co ustawiałeś w biosie to to samo co przez amd raid xpert utility. Trochę dziwi mnie 100% cpu, chyba, że ta macierz była dopiero tworzona, ale i tak spodziewałbym się mniejszego narzutu(czy po utworzeniu macierzy natychmiast z niej korzystałeś, czy czekałeś godzinę lub dwie zanim mogłeś zainstalować system?). W sumie dobry pomysł na test na pclabie, kiedyś robili coś podobnego, ale nie widzę nic o obciążeniu procesora i porównaniu ze sprzętowym kontrolerem raid https://pclab.pl/art75813.html


No właśnie jakikolwiek ruch na dysku kończy się CPU 100%. A jak puszczę sprawdzanie w raid expert utility sprawdzanie to wtedy jakoś tego nie widać. Już nawet użyłem AMD Cleanup Utility i od nowa sterowniki RAID i płyty głównej i nic to nie zmieniło. W ogóle MSI ma nieźle powalone ze sterownikami - jedno ściągasz, co innego pokazuje instalator że jest zainstalowane, a na koniec ten sam instalator co innego instaluje. Ściągam sterowniki niby do RAID (AM4 RAID Driver) a instalują się sterowniki do płyty głównej jako takiej "AMD Chipset Driver".

Poniżej zrzut - nie wiem czy dobrze myślę. Spod windowsa nie zobaczę ile zużywa RAID płyty głównej. Ale w Menedżer zadań widzę Wydajność > Proces CPU = 100%. A jak wejdę w Monitor Zasobów to jakoś nie widać żeby jakieś procesy zabijały CPU - kilka procesów sumując nie uzbiera się nawet 10%. I tak to wygląda TYLKO podczas kopiowania danych.

Dodaj obrazek

#12 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 567
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 19:24

Nie męcz się z tym PERC. Zajrzyj na stronę i wybierz: http://highpoint-tec...00-overview.htm

#13 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 546
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 19:41

wysokie CPU to ja widzę przez hosta maszyn wirtualnych, może nie włączyłeś rozszerzeń sprzętowych w biosie? Chociaż hyperv akurat wtedy nie powinien ruszyć wcale. Powinieneś założyć nowy wątek.

#14 Użytkownik jest niedostępny   jonykasz 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 17

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 19:47

Założę nowy wątek. Ale dodam raz jeszcze - przy kopiowaniu byle Firefox nagle robi 20% CPU. Jak przyjrzysz się w menedżer wydajności to te maszyny mają po 1-2%. A w menedżer hyper-v obie maszyny mają 0-1% CPU.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych