Forum PCLab.pl: Problemy z dziwnym i7 (h7) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (9 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemy z dziwnym i7 (h7) Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1264
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 07 Lipiec 2018 - 08:03

Dodaj obrazek

Do tego zrzuca taktowania do 800Mhz, OCCT nie przechodzi ani sekundy i od razu błąd. Miał zapisane że z Wietnamu

System reinstallowany. Idle 40-45 C

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 07 Lipiec 2018 - 08:46


#2 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12200
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 07 Lipiec 2018 - 09:26

kupiłeś to? daj link do aukcji

#3 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12952
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 07 Lipiec 2018 - 09:46

Do 800 MHz to schodzi każda nowsza i7, tak działa speed-step, chyba że masz na myśli takie skoki w czasie obciążenia, w biosie też takie krzaki pokazuje w modelu? Wrzuć jeszcze CPU-Z.

#4 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1264
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 07 Lipiec 2018 - 10:08

OCCT jak pisałem po sekundzie już błąd.


Dodaj obrazek

To mnie też zaciekawiło trfc 107. Nie za duzo? Tak myslalem kolo 33-40 powinno byc

Dodaj obrazek

#5 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1042
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 07 Lipiec 2018 - 10:20

Po 1 - co Ci wyrzuca OCCT ?
Po 2 - model plyty glownej. BIOS/UEFI aktualny ?
Po 3 - wylacz dla testu SpeedStep / EIST w UEFI aby procesor nie zrzucal taktowania. Ew. w planie zasilania w Panelu Sterowania przy aktualnie uzywanym p[rofilu - ustaw min. procesora na 100%
Po 4 - jakis test np. z Cinebench aby zobaczyc realna wydajnosc procka ?

Skad w ogole masz ten procesor ? Wrzuc zdjecie IHS aby zobaczyc co na procku jest napisane (chyba, ze nie chcesz demontowac)

#6 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4583
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 07 Lipiec 2018 - 10:22

Dobre, tak jakby ktos nieudolnie przeprogramowal ES-a albo QS-a. Zaktualizuj BIOS do najnowszej wersji, zresetuj i dla pewnosci wyjmij jedna kostke RAMu i wtedy odpal test. Jak znowu sie wysypie to imo CPU jest trefny.

#7 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1264
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 07 Lipiec 2018 - 10:33

Zobacz posteNeSik, o 07 Lipiec 2018 - 11:20, napisał(a):

Po 1 - co Ci wyrzuca OCCT ?
Po 2 - model plyty glownej. BIOS/UEFI aktualny ?
Po 3 - wylacz dla testu SpeedStep / EIST w UEFI aby procesor nie zrzucal taktowania. Ew. w planie zasilania w Panelu Sterowania przy aktualnie uzywanym p[rofilu - ustaw min. procesora na 100%
Po 4 - jakis test np. z Cinebench aby zobaczyc realna wydajnosc procka ?

Skad w ogole masz ten procesor ? Wrzuc zdjecie IHS aby zobaczyc co na procku jest napisane (chyba, ze nie chcesz demontowac)


1. Wynik z OCCT https://www.sendspace.com/file/i2v5xz
2. MSI B85 PC Mate bios 2.5, najnowszy to 2.9 (czekam na pendrive)
3. Sprawdzę
4. Zrobię niedługo
5. Procesor od kogoś z innego forum. Na IHS pamiętam sprawdzałem numer seryjny, który był wyświetlany w google jako normalnie i7. Ale co mnie zdziwiło produkcja Vietnam

#8 Użytkownik jest niedostępny   Karol_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2035
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 17

Napisany 07 Lipiec 2018 - 10:35

Masz za stary bios, wydany przed premierą refreshy, niby je obsługuje ale tutaj może być problem.
A ten gostek z forum jakieś screeny wrzucał czy kupowałeś całkiem w ciemno?

Ten post był edytowany przez Karol_G dnia: 07 Lipiec 2018 - 10:39


#9 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1042
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 07 Lipiec 2018 - 10:41

Zaktualizuj ten Bios, dziwnie, ze temp. pokazuje non stop 50 stopni

Co pokazuje HWINFO w spoczynku i przy obciazeniu ?

Wylacz tez na czas testowania - Turbo

Dziwnie wygladaja napiecia i temperatury. Strasznie "płaskie"

#10 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1264
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 07 Lipiec 2018 - 10:49

Na razie zrobiłem z Turbo z HWInfo (z pulpitu, nie z gry). Byly skoki 800 do 4000, takze napiecia mozna sobie sprawdzic

Log hwinfo https://www.sendspace.com/file/bpx08k

Inna sprawa ze nie działa mi pokazywanie na OSD ani w nim ani w MSI Afternburner

Trzeba liczyc ze jednak bios za stary

Cinebench. Wygląda jakby chodził normalnie

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 07 Lipiec 2018 - 11:22


#11 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12952
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 07 Lipiec 2018 - 11:24

W dalszym ciągu mam obawy że to jakiś ES przerobiony na 4790, ale na początek bios doprowadź do porządku, bo jak widać odpalił na starym, ale mogą być błędy.

#12 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4583
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 07 Lipiec 2018 - 11:36

Na 100% to jest jakis wal bo ma blad w nazwie czyli grzebali w mikrokodzie.

#13 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12200
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 07 Lipiec 2018 - 11:45

po aktualizacji biosu stawiam , że wszystko będzie ok, łącznie z nazwą, miałem kiedyś podobne cyrki z phenomem x6, jak nie zaktualizowałem biosu to jakąś śmieszną nazwę też mu wymyślił

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 07 Lipiec 2018 - 11:46


#14 Użytkownik jest niedostępny   Karol_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2035
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 17

Napisany 07 Lipiec 2018 - 11:45

Pytałem czy widział jakieś screeny działającego procesora przed zakupem ale nie odpowiedział.
Jak to zakup w ciemno to tylko pogratulować.

@up jest na to szansa dlatego nie ma sensu tego ciągnąć zanim biosu nie zaktualizuje.
Ps. tym bardziej że z tego co widzę dopiero szuka pendrive'a przez forum więc trochę to potrwa   :E

Chłopie nie masz sklepu gdzieś koło siebie? Skoczysz i kupisz.   Dodaj obrazek
Poza tym to MSI więc bios można zaktualizować przez Live Update, łączysz do netu i jazda.

Ten post był edytowany przez Karol_G dnia: 07 Lipiec 2018 - 11:49


#15 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4583
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 07 Lipiec 2018 - 12:02

Zobacz postkochan4, o 07 Lipiec 2018 - 12:45, napisał(a):

po aktualizacji biosu stawiam , że wszystko będzie ok, łącznie z nazwą, miałem kiedyś podobne cyrki z phenomem x6, jak nie zaktualizowałem biosu to jakąś śmieszną nazwę też mu wymyślił


Ale u AMD jest inaczej...jak nie masz zaktualizowanego BIOSu pokaze np. CPU Type Unknown albo jakis kod - tutaj sa po prostu bledy jezykowe.
U intela nieznany typ CPU czesto pokazuje jako 0000.

#16 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1264
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 07 Lipiec 2018 - 12:09

Zobacz postKarol_G, o 07 Lipiec 2018 - 12:45, napisał(a):

Pytałem czy widział jakieś screeny działającego procesora przed zakupem ale nie odpowiedział.
Jak to zakup w ciemno to tylko pogratulować.

@up jest na to szansa dlatego nie ma sensu tego ciągnąć zanim biosu nie zaktualizuje.
Ps. tym bardziej że z tego co widzę dopiero szuka pendrive'a przez forum więc trochę to potrwa   :E

Chłopie nie masz sklepu gdzieś koło siebie? Skoczysz i kupisz.   Dodaj obrazek
Poza tym to MSI więc bios można zaktualizować przez Live Update, łączysz do netu i jazda.


Nie ma sklepu, to wiocha ;) kupilem flash drive przez neta.

Procka widzialem tylko na zdjeciach. Nie montował go. Gratulowac nie trzeba, spokojnie :P

MSI live update u mnie nie wyszukuje biosów :E w ogóle nie ma tej opcji. Jest tylko drivers i utilities

Wynik Futuremark
https://www.3dmark.com/3dm11/12839467

Norma?

Oczywiscie MSI Afterburner nie pokazywał niczego w OSD więc nie wiem czy czasem nie zrzucił na 800Mhz. A był taki moment ze wiele mniej fps. Nie wiecie czemu te MSI AF i HWINFO nie pokazują niczego i jak to naprawić?

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 07 Lipiec 2018 - 12:11


#17 Użytkownik jest niedostępny   Karol_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2035
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 17

Napisany 07 Lipiec 2018 - 12:17

Musisz tymi strzałkami w prawym górnym rogu przesunąć do samego końca w prawo, tam jest osobna zakładka Bios update.

Ten post był edytowany przez Karol_G dnia: 07 Lipiec 2018 - 12:18


#18 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1264
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 07 Lipiec 2018 - 12:31

Racja, jest. Opinie jednak nie są zbyt dobre by instalować tym czymś spod Windowsa.

#19 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12952
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 07 Lipiec 2018 - 12:33

Sprawdź czy przypadkiem bios od MSI nie ma możliwości przeglądania dysków twardych, u mnie w Asusie żaden pen nie jest potrzebny bo bios mogę z dowolnego HDD/SSD wrzucić.

#20 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1264
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 07 Lipiec 2018 - 12:53

Nie ma szans. W MSI jest MFLash tylko pod USB

  • (9 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych