Forum PCLab.pl: Mit FX - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (7 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mit FX Czyli jak zniszczono AMD FX? Oceń temat: -----

#101 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1500
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 14:51

Zobacz postMitycznyJeż, o 17 Kwiecień 2019 - 15:46, napisał(a):

Najwyraźniej hurtownie wciąż składają zamówienia. Więcej powodów nie trzeba ;)

Najwidoczniej na świecie jest jeszcze zapotrzebowanie na FX-y. Dlaczego? Nie wiem
FX-8350 zakupiłem,bo wymieniam procka w miejsce Phenoma II X4 955 BE.

#102 Użytkownik jest niedostępny   Luis13 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 240
  • Dołączył: Cz, 25 Lip 13

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 15:46

Sprawdzałeś jak z UV/OC? Może byś interesujące.

Ten post był edytowany przez Luis13 dnia: 17 Kwiecień 2019 - 15:46


#103 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1500
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 15:54

Zobacz postLuis13, o 17 Kwiecień 2019 - 16:46, napisał(a):

Sprawdzałeś jak z UV/OC? Może byś interesujące.

Fx-a będę montował po świętach.
Jeśli chodzi o Phenoma to podkręciłem do 4,1 GHz na napięciu 1,53-1,54 V (Wyżej już nie poszło)

#104 Użytkownik jest niedostępny   Luis13 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 240
  • Dołączył: Cz, 25 Lip 13

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 16:03

4500 MHz ~ 1,260 V 202 W
4000 MHz ~ 1,130 V 161 W
3500 MHz ~ 1,030 V 138 W
3000 MHz ~ 0,950 V 121 W
2500 MHz ~ 0,880 V 110 W
Pobór całego PC (7-Zip-16 wątków). VID 1.325.
Może się przyda jak będziesz podkręcał. Sztuka 10/2018.
Kontroler 2600 1,188V.

Ten post był edytowany przez Luis13 dnia: 17 Kwiecień 2019 - 16:04


#105 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1500
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 11 Sierpień 2019 - 15:50

Odkopię(znowu :kwasny:)temat o FX
Ogólnie widzę że tych procesorów już w polskich sklepach komputerowych nie ma!
Więc mam taką jedną zupełnie niezobowiązującą prośbę:Jak ktoś z forumowiczów kupował FX(obojętnie jaki model) z ostatniego rzutu na PL,to czy jest w miarę możliwości podanie z jakiego tygodnia i roku(będzie na bank bieżący A.D 2019) pochodzi wasz FX?
Dodam od siebie i przypomnę że mój egzemplarz pochodzi z 1.tyg.2019 roku (FX-8350 kupiony w połowie kwietnia)

#106 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6529
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 19 Sierpień 2019 - 07:33

O to widzę sylikonu nie poprawili wcale a wcale. Z rok temu kupiłem za 200 ziko sam procek w kartoniku amd chrześniakowi jako upgrade dla phenoma x4 i pamiętam, że na kibel chłodzeniu CM TX3 ukręciłem 4.2@1.35v i skręciłem 1866@cl9@1.5v niestety nie mogłem poszaleć bo już z tempami byłem w tyłku.
No i zapytam się po co ci takie info? oprócz sprawdzenia czy ostatni wypust się lepiej nie kręci przy niższym napięciu?

#107 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1500
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:07

Zobacz postArt385, o 19 Sierpień 2019 - 08:33, napisał(a):

No i zapytam się po co ci takie info? oprócz sprawdzenia czy ostatni wypust się lepiej nie kręci przy niższym napięciu?

Gdyż nie ma żadnej oficjalnej notki o zakończeniu produkcji FX,a widzę w PL już te procesory są nie dostępne do kupienia(a może jeszcze na allegro,ale wątpię żeby był ostatni rzut).
Ja swojego FX-8350 póki co mam na stocku,lecz z undervoltingiem póki co na 1,3V,ale w przyszłym tygodniu będę szukał najniższego stabilnego napięcia dla FX-8350(nie mam problemu z temperaturami,tylko chcę sprawdzić ;) )

#108 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6529
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:55

A po co ci notka daj już spokojnie na emeryturę odejść piledriverowi zasłużył sobie. Raczej zamiast go undervoltować to daj mu 1.35-1.4v i szukaj maks stabilnego zegara przy tych napięciach i dokup 16 GB pamięci 2400 CL10/11 single rank i minimalny fps dostanie srogiego kopa, a jak IMC zesra wcześniej to puścisz na ciaśniejszych na 2133 i też będzie cacy ;)

#109 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1500
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 13:19

Zobacz postArt385, o 19 Sierpień 2019 - 12:55, napisał(a):

dokup 16 GB pamięci 2400 CL10/11 single rank i minimalny fps dostanie srogiego kopa, a jak IMC zesra wcześniej to puścisz na ciaśniejszych na 2133 i też będzie cacy ;)

Zakup w planach.
Kiedy to nastąpi?Na to pytanie nie odpowiem

Zobacz postArt385, o 19 Sierpień 2019 - 12:55, napisał(a):

Raczej zamiast go undervoltować to daj mu 1.35-1.4v i szukaj maks stabilnego zegara przy tych napięciach

Na razie odpuszczam OC(FX-8350 na stocku spokojnie zaspokaja nawet podkręconego RX460,ba mogę dać do niego coś pokroju GTX 1070).
Jak będę miał mocniejszą grafę,to wtedy podkręcę procka

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 19 Sierpień 2019 - 13:21


#110 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 613
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 19 Sierpień 2019 - 16:54

Zobacz postSplendor_97, o 11 Sierpień 2019 - 15:50, napisał(a):

Dodam od siebie i przypomnę że mój egzemplarz pochodzi z 1.tyg.2019 roku (FX-8350 kupiony w połowie kwietnia)

za ile go kupiłeś 260 zeta? przesiadałeś się z phenoma?
obecny ram pewnie pójdzie na 1866MHz
ryzen 1700 jest praktycznie wykupiony, cena skoczyła o 400 wiec dostępność spadła (koniec produkcji?) pewnie identycznie jest z FX'ami
sam się zastanawiałem nad FX ale końcowo ominąłem te generacje

FX-8350 może być bardzo ciekawa alternatywa dla i7 2/3/4 gen na rynku wtórnym

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 19 Sierpień 2019 - 17:11


#111 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1500
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 18:15

Zobacz postNamonaki, o 19 Sierpień 2019 - 17:54, napisał(a):

za ile go kupiłeś 260 zeta? przesiadałeś się z phenoma?
obecny ram pewnie pójdzie na 1866MHz

Kupiłem nówkę BOX za 280 zł od brzoskwinek :E
Powodem zakupu FX-8350 nie był wcale to,że Phenom nie wyrabiał,lecz to,że FX ma wszystkie niezbędne instrukcje,czego o Phenomach II powiedzieć nie mogę
Phenoma(II X4 955 BE) jeszcze mam w szafie(zapakowany w blistrze) i się zastanawiam czy go sprzedać,póki ma wartość(obecnie jest warty ok.100 zł)
Mój RAM wyciąga 1866 MHz(sprawdzałem),ale do timingów nie mam szczęścia(co pamiętam musiałem ustawić CL9)

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 19 Sierpień 2019 - 18:17


#112 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3027
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 19 Sierpień 2019 - 21:05

Ja w sobotę wystawiłem fx-8350 za 200zl odświeżyłem tylko stronę allegro i przedmiot sprzedany po dosłownie 2 minutach :E za chwile pamięci poszły i płyta pod fx na drugi dzień też się sprzedała :cool:

Zobacz postNamonaki, o 19 Sierpień 2019 - 17:54, napisał(a):

za ile go kupiłeś 260 zeta? przesiadałeś się z phenoma?
obecny ram pewnie pójdzie na 1866MHz
ryzen 1700 jest praktycznie wykupiony, cena skoczyła o 400 wiec dostępność spadła (koniec produkcji?) pewnie identycznie jest z FX'ami
sam się zastanawiałem nad FX ale końcowo ominąłem te generacje

FX-8350 może być bardzo ciekawa alternatywa dla i7 2/3/4 gen na rynku wtórnym

Wątpie.. ipc tego fxa po OC jest na poziomie i5 2400 taki i7 2600 nadal jest znacznie wydajniejszy i można bardziej komfortowo pograć. Sam miałem ten proc prawie 3 lata grać się dało we wszystko ale mało komfortowo. Jedyne co uratowało to to że gry zaczęły kożystać z wielowątkowości na początku był dramat i dlatego jeżeli gra działa na 1/2 rdzeniach to przy FX jest masakra ze względu na słabą wydajność 1 rdzenia 2600k jest sporo lepszy w tej kwestii.

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 19 Sierpień 2019 - 21:08


#113 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1500
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 23:29

Zobacz postSend1N, o 19 Sierpień 2019 - 22:05, napisał(a):

Ja w sobotę wystawiłem fx-8350 za 200zl odświeżyłem tylko stronę allegro i przedmiot sprzedany po dosłownie 2 minutach

200-250 zł za FX-8350 to realna wartość

Zobacz postNamonaki, o 19 Sierpień 2019 - 17:54, napisał(a):

FX-8350 może być bardzo ciekawa alternatywa dla i7 2/3/4 gen na rynku wtórnym

Zobacz postSend1N, o 19 Sierpień 2019 - 22:05, napisał(a):

Wątpie.. ipc tego fxa po OC jest na poziomie i5 2400 taki i7 2600 nadal jest znacznie wydajniejszy i można bardziej komfortowo pograć. Sam miałem ten proc prawie 3 lata grać się dało we wszystko ale mało komfortowo. Jedyne co uratowało to to że gry zaczęły kożystać z wielowątkowości na początku był dramat i dlatego jeżeli gra działa na 1/2 rdzeniach to przy FX jest masakra ze względu na słabą wydajność 1 rdzenia 2600k jest sporo lepszy w tej kwestii.

Powiem całkiem obiektywnie
Jeśli zastosować tego FX-8350 do programów semi-pro to tak jak napisał Namonaki,FX-8350 może być alternatywą dla np.i7 2600K,3770K
Całkiem inaczej można powiedzieć jeśli chodzi o gry,FX-8350 @4,5GHz to mniej więcej poziom i5 2500K na stocku,choć i5 2500K będzie lepszy,minimalnie ale lepszy.
FX-8350 od i7 2600K dzieli w zależności od gry(chodzi mi na teraz) ok.15-20 kl/s na korzyść i7 2600K

#114 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 613
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 20 Sierpień 2019 - 01:11

Zobacz postSend1N, o 19 Sierpień 2019 - 21:05, napisał(a):

Ja w sobotę wystawiłem fx-8350 za 200zl odświeżyłem tylko stronę allegro i przedmiot sprzedany po dosłownie 2 minutach :E za chwile pamięci poszły i płyta pod fx na drugi dzień też się sprzedała :cool:

970A-UD3 za 140 PLN? to nie dziwne że szybko zeszła jak ludzie chcą za nią 180 ...
kiedyś mi gościu wciskał 990FXA-UD3 za 180 ale wolałem dołożyć 60 złotych i kupić coś pod Rysia

Zobacz postSend1N, o 19 Sierpień 2019 - 21:05, napisał(a):

.. ipc tego fxa po OC jest na poziomie i5 2400 taki i7 2600 nadal jest znacznie wydajniejszy i można bardziej komfortowo pograć. Sam miałem ten proc prawie 3 lata grać się dało we wszystko ale mało komfortowo. Jedyne co uratowało to to że gry zaczęły kożystać z wielowątkowości na początku był dramat i dlatego jeżeli gra działa na 1/2 rdzeniach to przy FX jest masakra ze względu na słabą wydajność 1 rdzenia 2600k jest sporo lepszy w tej kwestii.

i7 kupisz za 230 PLN? :P
a 4 dodatkowe wątki w BF, (krapie) AC albo KCD pewnie robi swoje; w zasadzie to jest to taki podkręcony Phenom II z rozbudowanym HT
przy GTX 1070 (kartach 20% wolniejszych niż RTX 2080) a tym bardziej 1060 pewnie nie było by różnicy
wśród dzisiejszych gier znajdzie się jeszcze jąkać działająca na 2 watkach (CPU-bound)?
chyba już dawno 4 stały się standardem a premiera FX była 8 lat temu ...

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 20 Sierpień 2019 - 01:13


#115 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3027
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Sierpień 2019 - 02:03

Zobacz postNamonaki, o 20 Sierpień 2019 - 02:11, napisał(a):

970A-UD3 za 140 PLN? to nie dziwne że szybko zeszła jak ludzie chcą za nią 180 ...
kiedyś mi gościu wciskał 990FXA-UD3 za 180 ale wolałem dołożyć 60 złotych i kupić coś pod Rysia


i7 kupisz za 230 PLN? :P
a 4 dodatkowe wątki w BF, (krapie) AC albo KCD pewnie robi swoje; w zasadzie to jest to taki podkręcony Phenom II z rozbudowanym HT
przy GTX 1070 (kartach 20% wolniejszych niż RTX 2080) a tym bardziej 1060 pewnie nie było by różnicy
wśród dzisiejszych gier znajdzie się jeszcze jąkać działająca na 2 watkach (CPU-bound)?
chyba już dawno 4 stały się standardem a premiera FX była 8 lat temu ...

Zgadza się dlatego napisałem że fxa uratowała obsługa wielowątkowości mimo to i7 2600 jest bardziej uniwersalny moim zdaniem 4/8 sandy vs 4/8 FX'a to nie to samo lepiej się sprawdzi 4/8 z w miare mocnym ipc niż 4/8 ze słabym.

Co do cen to zaniżyłem specialnie podzespołów bardziej chodziło mi o to że praktycznie w 2020 ludzie nadal idą w am3 i tak błyskawicznie się to sprzedało, myślałem że jak wystawię to będzie się to ciągnęło długo :E

#116 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1500
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 23 Sierpień 2019 - 20:58

Zobacz postSplendor_97, o 19 Sierpień 2019 - 12:07, napisał(a):

ale w przyszłym tygodniu będę szukał najniższego stabilnego napięcia dla FX-8350(nie mam problemu z temperaturami,tylko chcę sprawdzić ;) )

No i sprawdziłem,moja sztuka FX-8350 na stocku z wyłączonym CPB potrzebuje co najmniej 1,25V(i nie chce mniej,bluescreeny gdy dam mniej V niezależnie czy po godzinie stressu,czy podczas uruchomienia systemu).
Temperatury z coolerem Wraith przy 1,25V to max.54 st.
Możliwe,że będę miał raczej kiepską sztukę do OC
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 23 Sierpień 2019 - 23:26


#117 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3027
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 24 Sierpień 2019 - 14:09

Zobacz postSplendor_97, o 23 Sierpień 2019 - 21:58, napisał(a):

No i sprawdziłem,moja sztuka FX-8350 na stocku z wyłączonym CPB potrzebuje co najmniej 1,25V(i nie chce mniej,bluescreeny gdy dam mniej V niezależnie czy po godzinie stressu,czy podczas uruchomienia systemu).
Temperatury z coolerem Wraith przy 1,25V to max.54 st.
Możliwe,że będę miał raczej kiepską sztukę do OC
Dodaj obrazek

OC i tak na tej płycie nie zrobisz bo nie ma opcji APM OFF i będziesz miał zbijanie zegara przez temperaturę sekcji po wbiciu jakiegoś większego napięcia do ustabilizowania OC

#118 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19773
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 24 Sierpień 2019 - 14:39

APM można wyłączyć programowo przez amdmsrtweaker.

#119 Użytkownik jest niedostępny   Krauziak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1864
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany Wczoraj, 18:22

To ładne napięcie,moj ma vid 1.4v i nie chce poniżej tego napięcia wspolpracować.Z drugiej strony nie grzeje sie jak walniety,mam raptem 9 stopni więcej pod obciążeniem przy 4.8ghz i 1.54v ...

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Krauziak dnia: Wczoraj, 18:22


#120 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Lubię kutabanić
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2843
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany Wczoraj, 18:44

Tutaj teścik jak ktoś ciekawy vs sandy https://www.youtube....h?v=QrNKeLhDhsQ

Cytuj

i7 kupisz za 230 PLN? :P


Wersję bez k powinieneś ustrzelić.

https://allegro.pl/o...2600-8488958473

  • (7 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych