Forum PCLab.pl: Jaki procesor najlepiej do gtx1050ti - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki procesor najlepiej do gtx1050ti Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   VaXoN 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 11 Lip 18

Napisany 11 Lipiec 2018 - 02:34

Jaki procesor najlepiej kupić do 1050ti
lub czy mój procesor jest wystarczający
Mój komputer
Intel quad core q9550 2.83gh
Gtx 1050ti
Ram 8 gb
zasilacz 500w
Chciał bym głównie grac w gta 5 i fortnite
Maxymalny budżet 800zł

#2 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11976
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 11 Lipiec 2018 - 05:19

podkręć tego q9550 do jakiś 3,5-3,6 ghz i nie będzie źle z tym 1050ti (wiadomo, w grach siedzących na cpu torchę sie przynudzi, ale tragedii nie ma) https://www.youtube....h?v=EQP6wqkRuI0
a budżet zwiększ, co prawda starsze generacje w tej cenie spokojnie byś kupił (np SB/IB cep + płyta + 8gb ram), ale na nowsze ci nie styknie , ze względu na drogie pamięci ddr4 (same pamiątki + płyta ponad 500, a cepa i3 8100 trzeba koło 480 liczyć)
a tutaj Fortnite w tej konfiguracji (q9550+1050ti) https://www.youtube....h?v=-8NEGnfKcDc

#3 Użytkownik jest niedostępny   Endriu1987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 18

Napisany 11 Lipiec 2018 - 10:20

To raczej Ty powinieneś wiedzieć na ile Twój CPU sobie radzi.
Włącz GTA V i sprawdź obciążenie procesora poprzez monitorowanie tego dzięki MSI Afterburner.
Zobaczysz stan bottlenecka i jeśli będzie, to trzeba coś z tym zrobić.

#4 Użytkownik jest niedostępny   VaXoN 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 11 Lip 18

Napisany 11 Lipiec 2018 - 12:23

Zobacz postkochan4, o 11 Lipiec 2018 - 05:19, napisał(a):

podkręć tego q9550 do jakiś 3,5-3,6 ghz i nie będzie źle z tym 1050ti (wiadomo, w grach siedzących na cpu torchę sie przynudzi, ale tragedii nie ma) https://www.youtube....h?v=EQP6wqkRuI0
a budżet zwiększ, co prawda starsze generacje w tej cenie spokojnie byś kupił (np SB/IB cep + płyta + 8gb ram), ale na nowsze ci nie styknie , ze względu na drogie pamięci ddr4 (same pamiątki + płyta ponad 500, a cepa i3 8100 trzeba koło 480 liczyć)
a tutaj Fortnite w tej konfiguracji (q9550+1050ti) https://www.youtube....h?v=-8NEGnfKcDc

Pobawił bym sie w kręcenie procka ale nie mogę włączyć biosa

#5 Użytkownik jest dostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5602
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 11 Lipiec 2018 - 12:26

To może na początek podaj płytę główną :D.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Neqster 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: Cz, 01 Mar 18

Napisany 11 Lipiec 2018 - 12:31

Ja posiadam Q9650 i Hd 7790 1GB, GTA V działa na średnich w FHD bez problemu osiągając 60fps więc z twoim GTX 1050Ti będziesz mógł sobie śmigać bez problemu.

Ten post był edytowany przez Neqster dnia: 11 Lipiec 2018 - 12:33


#7 Użytkownik jest niedostępny   VaXoN 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 11 Lip 18

Napisany 11 Lipiec 2018 - 13:03

Zobacz posttomcug, o 11 Lipiec 2018 - 12:26, napisał(a):

To może na początek podaj płytę główną :D.

HP IPIEL-LA3 s.775 DDR3 PCI-E SATA FV

#8 Użytkownik jest dostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5602
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 11 Lipiec 2018 - 17:53

To niestety, ale na niej sobie nie pokręcisz... To już chyba nie ma co inwestować w tę platformę i lepiej zmienić na coś nowszego.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Mareek1991 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 187
  • Dołączył: Cz, 06 Maj 10

Napisany 11 Lipiec 2018 - 18:02

Na tej płycie masz DDR3, jak dla mnie najlepsze wyjście to sprzedać CPU i MOBO i za 800 zł + kasa ze sprzedaży kupisz coś współczesnego. Q9550 bez OC nie nadaje się do dzisiejszych gier, do GTA V też.

Ten post był edytowany przez Mareek1991 dnia: 11 Lipiec 2018 - 18:02


#10 Użytkownik jest niedostępny   VaXoN 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 11 Lip 18

Napisany 11 Lipiec 2018 - 20:37

Dobra uznajmy że zwiększę budżet do 1000 i jaki procek i płyte główną najlepiej kupić ?

#11 Użytkownik jest dostępny   Igor_x 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 965
  • Dołączył: Wed, 25 Sie 04

Napisany 12 Lipiec 2018 - 15:33

Z nowych i3 8100 plus płyta i pamięć.
Z używek możesz spróbować wylicytować i7 6700 plus płyta nówka z allegro za 136zl, plus pamięci.

#12 Użytkownik jest niedostępny   VaXoN 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 11 Lip 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 18:55

Zobacz postIgor_x, o 12 Lipiec 2018 - 15:33, napisał(a):

Z nowych i3 8100 plus płyta i pamięć.
Z używek możesz spróbować wylicytować i7 6700 plus płyta nówka z allegro za 136zl, plus pamięci.

Nie musi być nowy procek więc zastanawiałem się nad i5-4690K ale nie wiem czy będzie dobrze chodził z gtx1050ti

#13 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11976
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 12 Lipiec 2018 - 19:06

będzie lux chodził ale pomyśl raczej o 8 wątkach, i7 4770/4790, nawet bez K

#14 Użytkownik jest niedostępny   De3ny 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 128
  • Dołączył: Pt, 10 Maj 13

Napisany 13 Lipiec 2018 - 09:06

Ja ostatnio wymieniłem i3-4360 (Q9550 po podkręceniu do tych 3,6 GHz miałby pewnie podobną wydajność) na i7-4790S i różnica ogromna (370 VS 800 punktów w Cinebench R15), brałem stąd: https://allegro.pl/i...7444121063.html

Ten i7-4790S po ustawieniu stałych 4 GHz jest tak samo wydajny jak 4790.

#15 Użytkownik jest dostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5602
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 13 Lipiec 2018 - 09:38

Jaką masz płytę, że udało Ci się ustawić najwyższe Turbo na 4790S? Mnie na 4690S zarówno MSI, jak i Gigabyte nie pozwalały (firmy poszły za "rekomendacjami" Intela).

#16 Użytkownik jest niedostępny   De3ny 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 128
  • Dołączył: Pt, 10 Maj 13

Napisany 13 Lipiec 2018 - 10:09

Mam H81M-P33 z wgranym najnowszym firmware, da się ustawić, by trzymał stałe 4 GHz, jednak obudowa Brutus Q20 i Freezer LP11 nie wyrabiają z chłodzeniem i temperatury dochodzą w stresie do 92*C i taktowania zaczynają spadać. Obecnie trzymam go na standardowych ustawieniach i temperatura w stresie nie przekracza 75*C (podobne temperatury miałem na i3-4360) i uzyskuję w Cinebench R15 wynik 730 punktów.

#17 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 996
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 13 Lipiec 2018 - 10:11

Nie kupuj starego szrotu kup sobie I3 8100 a może kiedys sobie wymienisz na I5 albo I7.
Kupisz starego I7 i już nic nie wsadzisz do płyty głównej.
Juz tu jeden kupił jakiegoś starego szmelca i sie ciągnie jego wątek jak smród wiadomo po czym.

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 13 Lipiec 2018 - 10:13


#18 Użytkownik jest niedostępny   De3ny 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 128
  • Dołączył: Pt, 10 Maj 13

Napisany 13 Lipiec 2018 - 10:20

i3-8100 będzie znacznie słabszy w grach od i7-4790/4790S, do tego zmiana RAM IMO jest nieopłacalna.

Ten post był edytowany przez De3ny dnia: 13 Lipiec 2018 - 10:21


#19 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11976
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 13 Lipiec 2018 - 10:57

Zobacz postDe3ny, o 13 Lipiec 2018 - 11:20, napisał(a):

i3-8100 będzie znacznie słabszy w grach od i7-4790/4790S, do tego zmiana RAM IMO jest nieopłacalna.

jest zdecydowanie słabszy (koło 580 pkt w cinebench r15), to jak zamienił stryjek siekierkę na kijek ;) (no i te 4 wątki, już nigdy do tego nie wrócę, no, chyba , ze przestanę grać w BF-y :D)

#20 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 996
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 13 Lipiec 2018 - 17:01

Był na allegro za 390 i ktos kupił, jak bym rano sprawdził allegro to bym go kupił.
Wcisniecie mu stary szrot a za rok powiecie trzeba wymienic płyte, procesor i pamięć
bo do tej już nic nie wsadzisz a tak za rok wsadzi 6 rdzeni + HT i bedzie miał na lata.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych