Forum PCLab.pl: Chłodzenie wodne problem z obiegiem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Chłodzenie wodne problem z obiegiem Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Sygnet 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Nd, 01 Lut 15

Napisany 11 Lipiec 2018 - 11:12

Witam . Już nie mam siły do swojego kompa mianowicie chodzi o problem z ciśnieniem jest strasznie słaby obiek cieczy a jest tylko jeden blok na procesor i jedna chłodnica . Na początku obstawiałem na za słabo pompę ale nabyłem eheim 1260 universal pump co prawda jest to pompa akwarystyczna ale dość mocna .zaraz po zalaniu jest ładnie ciśnienie ale po chwili opada i zaraz wogole nie ma . Później postawiłem na wysplatowany blok wodny ale nabyłem nowy było świetne przez 5 min i z kw to samo . Później dam foty jak to wszystko wygląda całe połączenie

#2 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9748
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 11 Lipiec 2018 - 11:42

Układd płukałeś? Do wanny chłodnicę, odkręcasz prysznic i ze szlaufa przelewasz całą chłodnicę. Później płuczesz destylką.

Prawdopodobnie i tak masz uszkodzoną pompę.

Najtaniej kupisz DCP450, ale pod pompą nie trzymaj nic z elektroniki, czasem lubi delikatnie przeciekać.
Jak chcesz porządną pompę do brać D5. Przeżyje nie jeden komputer.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 11 Lipiec 2018 - 11:42


#3 Użytkownik jest niedostępny   aerial 

  • ★★★
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5673
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 11 Lipiec 2018 - 11:50

Używane d5 potrafią nawet za znośne pieniądze pójść. Nowe to niestety dramat.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sygnet 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Nd, 01 Lut 15

Napisany 11 Lipiec 2018 - 14:22

Układ był płukany . Chciałem z ta pompa coś zdziałać . To nie jest tak że to musi być jakaś pompa obiegowa czy coś ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9748
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 11 Lipiec 2018 - 15:46

możesz swoją pompkę podpiąć w wannie i zobaczyć co się z nią dzieje. Ale moim zdaniem jest uszkodzona.

Zakup nowej to kwestia określenia budżetu i tego czy masz już rezerwuar ?

D5+rezerwuar w kombo to 550zl około.

DCP450 MagicCool z rezerwuarem to około 150zl.


Prawdopodobnie jedna 5D przeżyje karton DCP450. D5 może pracowac w temperaturach około 100*C? Z rezerwuarem ze zwględu na plexę 60*C.

DCP450 chyba maxymalną temperaturę roboczą ma 50*C. To w sumie już wstępnie mówi o różnicach w jakości pomp.

Do tego wydajność i moc d5 deklasuje całkowicie DCP450. Za to cenowo DCP450 nie ma sobie równych.



EDIT:
DCP450 to jednak prawie 200zl już: http://angela.pl/k1979,chlodzenie-ciecza-pompy-pozostale.html

D5 w zależności od wyposażenia: http://angela.pl/k1978,chlodzenie-ciecza-pompy-d5.html

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 11 Lipiec 2018 - 15:48


#6 Użytkownik jest niedostępny   Sygnet 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Nd, 01 Lut 15

Napisany 11 Lipiec 2018 - 16:56

Pompa w misce z wodą daje naprawdę dobre ciśnienie . Może po przez zastosowanie zbyt wąskich węży wytrąca ciśnienie hm ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9748
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 11 Lipiec 2018 - 17:07

A jak masz podłączoną pompę do zasilania? Nie ma tam jakiegoś sterowania z płyty głównej?

węże raczej nie stawiają żadnego sensownego oporu w kompie. nie przy takiej długości jaką się stosuje.

Pytanie jeszcze jak sprawdzasz przepływ cieczy? Skąd wiesz, że spada?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Sygnet 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Nd, 01 Lut 15

Napisany 12 Lipiec 2018 - 19:05

Pompa jest podłączana do gniazdka bezpośrednio nie ma żadnego sterowania . Widzę że do rezerwuaru woda ledwo wpływa . Na początku leci widać ładny strumień a po chwili ledwo sączy się po ściance . Na dniach wszystko wyplucze jeszcze raz i spróbuję na nowo

#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9748
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 12 Lipiec 2018 - 19:15

Czyli pod obciążeniem coś złego dzieje się z pompą. O ile Twoje obserwacje są poprawne.

Chłodnica lub blok nie powinny zapychać się po chwili od odpalenia obiegu. Powinny być przytkane cały czas tak samo jak już.

Wadliwa lub zapowietrzona pompa najbardziej tutaj pasuje. Nie wiem ile lat już używasz tego eheima? Kupiłeś pompę nową czy używaną? Bo jak nówka to oddaj na gwarancję. Jak używka to zerknij czy nie ma rocznika produkcji na niej. Ta pompka to konstrukcja około 15 letnia jak się nie mylę. Jeśli Twoja pompa ma przepracowane tysiące godzin to ma prawo niedomagać.


Zakładam, że kupiłeś używkę nieznanego pochodzenia, bo nowa kosztuje prawie 2x więcej niż D5 i jest kompletnie dzisiaj nie opłacalna :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych