Forum PCLab.pl: Undervolting i5 8500 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Undervolting i5 8500

#1 Użytkownik jest niedostępny   Legtom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 174
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 11 Lipiec 2018 - 20:15

Witam
Mam problem z ustawieniem "ruchomego" UV. Na ustawieniach manual mój CPU stabilnie pracuje na 0.990V. Niestety ustawienia offsetowe zawieszają mój sprzęt ponieważ standardowo CPU ma około 1.2V , za duża wartość offsetu wywala konfiguracje w idlu (standard) wiec sobie odpuściłem . Natomiast jeśli chodzi o tryb adaptacyjny przy ustawianiach 0.990 dla turbo i (-) offset 0.050 wartość jest odejmowana od 1.200 a powinna być od 0.990V co może być nie tak ? czy w ogóle to działa?? Jak to u was wygląda? Domyślam się że przy OC i wartości offsetu (+) wszystko by działało ale mi zależy na obniżeniu napięcia.

Ten post był edytowany przez Legtom dnia: 11 Lipiec 2018 - 22:29


#2 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16660
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 11 Lipiec 2018 - 21:44

Mam to samo :E

Wczoraj siedziałem cały dzień i pół nocy i się poddałem.

Ostatnio biosy są jakieś popaprane.

Obecnie jestem na manualnym napięciu, ale w idlu trzyma cały czas napięcie z boosta, czyli 1.15 volt

I mam to w tyłku, bo takie napięcie może sobie spokojnie banglać cały czas.

Swego czasu Q9550 podkręciłem na 4.0 ghz i cały czas pracował na 4.0ghz + maxymalne napięcie i nic mu nie było :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   lws 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Pt, 12 Gru 08

Napisany 12 Lipiec 2018 - 12:36

Wiadomo było od początku zabawy z offsetem,ze biosy są pod tym kątem skopane i lepiej ustawiać wartości na sztywno.

#4 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19711
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 12 Lipiec 2018 - 15:21

Nic nie jest skopane tylko tak działa offset.
A jak ktoś chce koniecznie odkręcać napięcie na maxa offsetem to trzeba wrzucić LLC na maxa, wraz z wyższym obciążeniem będzie bardziej spadać napięcie. Dzięki czemu procesor nie będzie się sypał przy niskim obciążeniu.


#5 Użytkownik jest niedostępny   Legtom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 174
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 12 Lipiec 2018 - 18:37

Zobacz postsideband, o 12 Lipiec 2018 - 16:21, napisał(a):

Nic nie jest skopane tylko tak działa offset.
A jak ktoś chce koniecznie odkręcać napięcie na maxa offsetem to trzeba wrzucić LLC na maxa, wraz z wyższym obciążeniem będzie bardziej spadać napięcie. Dzięki czemu procesor nie będzie się sypał przy niskim obciążeniu.



Co do offsetu to wiadomo ale dlaczego przy trybie adaptacyjnym jest taka kupa i trzyma wartość podstawowa 1,2V zamiast 0.990V stąd moje pytanie.

#6 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16660
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 12 Lipiec 2018 - 19:33

No właśnie, dla tego ustawiłem manualnie napięcie na 1.18 volt.

Jak na razie wszystko OK. tylko w idle napięcia nie zrzuca, cały czas leci na 1.18 volt.

#7 Użytkownik jest niedostępny   lws 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Pt, 12 Gru 08

Napisany 13 Lipiec 2018 - 03:29

Zobacz postsideband, o 12 Lipiec 2018 - 16:21, napisał(a):

Nic nie jest skopane tylko tak działa offset.
A jak ktoś chce koniecznie odkręcać napięcie na maxa offsetem to trzeba wrzucić LLC na maxa, wraz z wyższym obciążeniem będzie bardziej spadać napięcie. Dzięki czemu procesor nie będzie się sypał przy niskim obciążeniu.


Nie tak działa prawidłowo offset który jest rozrzutny w napięciu i LLC nie pomoże.Jak satysfakcjonują cie takie skoki w napięciu to sobie zostaw ja wolę na sztywno w tym wypadku ustawić.

#8 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19711
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 13 Lipiec 2018 - 12:39

Ty piszesz o czym innym i ja o o czym innym.
Nawet jak offset działa prawidłowo jak zjedziesz za nisko to proc będzie się sypał przy niskim obciążeniu ze względu na za niskie napięcie.
Duże skoki napięcia pod AVX czy AVX2 winny jest źle działający offset.


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych