Forum PCLab.pl: składam kompa dla dziecka 8 lat pomocy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

składam kompa dla dziecka 8 lat pomocy Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   daro462 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 14 Maj 12

Napisany 12 Lipiec 2018 - 04:48

Witam wszystkich chce złożyć kompa dla dziecka 8lat żeby miał czasem zagrać w jakaś grę itp., nie wymagam nie wiadomo czego i nie chce wydać ogromnej kasy, potrzebuje cos złożyć aby latało na owe czasy dobrze, moja propozycja:

Procesor Intel Pentium G4560 3.5GHz 3MB lub G4600

Płyta główna MSI H110M PRO-D LGA 1151 czy cos innego?????

ZASILACZ ATX 500W SATA 3xSATA 2xMOLEX 20+4 PIN

karta graficzna gtx1050 lub gtx 1050ti czy cos innego? tańszego niż gtx 1050?

ram 4 lub 8 , ale czy ddr3 czy ddr4????

dysk ssd 120 lub 240

Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan 3 LT

OBUDOWA DO KOMPUTERA PC ATX MIDI TOWER ERAZER lub OBUDOWA SILENTIUMPC REGNUM RG1W USB 3.0 Z OKNEM

Co zmienić jak cos? ale żeby nie zwiększać ogromnie budżetu

#2 Użytkownik jest dostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1288
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 12 Lipiec 2018 - 06:02

Zależy jaki budżet i czy dziecko i tata ma już jakąś listę gier w które by chciał zagrać. Czy nowe części czy może używane? Jest jeszcze GT 1030, ale wszystko zależy do jakiego modelu monitora będziesz to podłączał. SSD 128 GB na system + dodatkowo z 1 TB HDD na gry. Dodatkowego chłodzenia na CPU nie potrzebujesz. DDR3 są tańsze. Osobiście wziąłbym 1 kostkę 8 GB i zasilacz inny niż no-name.

#3 Użytkownik jest niedostępny   daro462 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 14 Maj 12

Napisany 12 Lipiec 2018 - 06:17

Zobacz postmaxpower, o 12 Lipiec 2018 - 06:02, napisał(a):

Zależy jaki budżet i czy dziecko i tata ma już jakąś listę gier w które by chciał zagrać. Czy nowe części czy może używane? Jest jeszcze GT 1030, ale wszystko zależy do jakiego modelu monitora będziesz to podłączał. SSD 128 GB na system + dodatkowo z 1 TB HDD na gry. Dodatkowego chłodzenia na CPU nie potrzebujesz. DDR3 są tańsze. Osobiście wziąłbym 1 kostkę 8 GB i zasilacz inny niż no-name.


budżet to max do 2k mysle +/- , tata nie gra nic, dziecko symulator farmy i podobne na obecna chwile, pewnie kiedyś cos się zmieni.
części mysle ze lepiej nowe z GW, monitor to musze się dowiedzieć później, ale około 4 letni, czyli co ddr3 brac? a zasilacz jaki inny?

co myślicie o grafice GTX 750 Ti

Ten post był edytowany przez daro462 dnia: 12 Lipiec 2018 - 06:35


#4 Użytkownik jest niedostępny   kukisp 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 133
  • Dołączył: Nd, 03 Maj 09

Napisany 12 Lipiec 2018 - 06:38

To jak nie chcesz naciągać dużo budżetu, na stronie głównej pclab jest wątek odnośnie komputerów do danej kwoty :)

https://pclab.pl/art52777-10.html

Opcja do 2k wydaje się być adekwatna.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

#5 Użytkownik jest niedostępny   daro462 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 14 Maj 12

Napisany 12 Lipiec 2018 - 07:00

Zobacz postkukisp, o 12 Lipiec 2018 - 06:38, napisał(a):

To jak nie chcesz naciągać dużo budżetu, na stronie głównej pclab jest wątek odnośnie komputerów do danej kwoty :)

https://pclab.pl/art52777-10.html

Opcja do 2k wydaje się być adekwatna.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.


tylko ja nie wiem czy nie chce mieć ddr3 ? i wsadzić ta 1030 na razie a kiedyś 1050 ti lub 1060 3gb

Ten post był edytowany przez daro462 dnia: 12 Lipiec 2018 - 07:01


#6 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1883
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 07:14

Zobacz postdaro462, o 12 Lipiec 2018 - 07:00, napisał(a):

tylko ja nie wiem czy nie chce mieć ddr3 ? i wsadzić ta 1030 na razie a kiedyś 1050 ti lub 1060 3gb

W tą płytę nie wsadzisz już kości DDR3, i nie nie chcesz DDR3. Jeśli komputer ma być choć odrobinę przyszłościowy, to nie opłaca się kupować dzisiaj czegoś na pod samą pamięć, bo kilka złotych tańsza. Płytę z zaproponowanego Ci zestawu będziesz w stanie rozbudować w przyszłości, o leszy procesor i lepszą grafikę, a po sieci już krążą plotki o wyjściu DDR5, wiec celowanie w już stare DDR3... no nie jest najlepszym rozwiązaniem.

PS. CO do 1030? obejrzyj to, zanim podejmiesz decyzje: https://www.youtube....h?v=kOAYOyUBJPs

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Lipiec 2018 - 07:31


#7 Użytkownik jest niedostępny   daro462 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 14 Maj 12

Napisany 12 Lipiec 2018 - 07:38

Zobacz postSary, o 12 Lipiec 2018 - 07:14, napisał(a):

W tą płytę nie wsadzisz już kości DDR3, i nie nie chcesz DDR3. Jeśli komputer ma być choć odrobinę przyszłościowy, to nie opłaca się kupować dzisiaj czegoś na pod samą pamięć, bo kilka złotych tańsza. Płytę z zaproponowanego Ci zestawu będziesz w stanie rozbudować w przyszłości, o leszy procesor i lepszą grafikę, a po sieci już krążą plotki o wyjściu DDR5, wiec celowanie w już stare DDR3... no nie jest najlepszym rozwiązaniem.

PS. CO do 1030? obejrzyj to, zanim podejmiesz decyzje: https://www.youtube....h?v=kOAYOyUBJPs




ok recenzje widziałem, ale to jest komp dla 8 latka, za 2-3 lata to i te 1050 będą słabe dlatego myślę aby wsadzić ta 1030 za 350zł niż 1050 za 600zł, a kiedyś zmienię na inna, ważne aby zasilacz płyta , ramy, dysk, zostały te same i obudowa

A co do płyty czy podejdzie tam procesor g4560????

Ten post był edytowany przez daro462 dnia: 12 Lipiec 2018 - 07:42


#8 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1883
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 07:41

Zobacz postdaro462, o 12 Lipiec 2018 - 07:38, napisał(a):

ok recenzje widziałem, ale to jest komp dla 8 latka, za 2-3 lata to i te 1050 będą słabe dlatego myślę aby wsadzić ta 1030 za 350zł niż 1050 za 600zł, a kiedyś zmienię na inna, ważne aby zasilacz płyta , ramy, dysk, zostały te same i obudowa

Dla tego nie namawiam Cie na nic innego, po prostu dałem Ci link żebyś zdawał sobie sprawę co to za karta, ize za 3 lata jej juz raczej nie sprzedasz wiec 300 zł pójdzie w błoto, ale jeśli zdajesz sobie z tego sprawę, widzisz wszystkie wady i zalety to ok.

#9 Użytkownik jest niedostępny   daro462 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 14 Maj 12

Napisany 12 Lipiec 2018 - 07:49

Zobacz postSary, o 12 Lipiec 2018 - 07:41, napisał(a):

Dla tego nie namawiam Cie na nic innego, po prostu dałem Ci link żebyś zdawał sobie sprawę co to za karta, ize za 3 lata jej juz raczej nie sprzedasz wiec 300 zł pójdzie w błoto, ale jeśli zdajesz sobie z tego sprawę, widzisz wszystkie wady i zalety to ok.


no to wiem ze jej nie sprzedam to jaka karte proponujesz?


a co do płyty to ma duże znaczenie???? z tą moja z opisu, jest 100zł miedzy nimi a rożni się częstotliwością ram na korzyść MSI B250M PRO-VD
2133 Mhz ----- 2133 MHz, 2400 MHz

https://allegro.pl/p...6797455775.html

Ten post był edytowany przez daro462 dnia: 12 Lipiec 2018 - 07:51


#10 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1883
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 08:01

Zobacz postdaro462, o 12 Lipiec 2018 - 07:49, napisał(a):

no to wiem ze jej nie sprzedam to jaka karte proponujesz?


a co do płyty to ma duże znaczenie???? z tą moja z opisu, jest 100zł miedzy nimi a rożni się częstotliwością ram na korzyść MSI B250M PRO-VD
2133 Mhz ----- 2133 MHz, 2400 MHz

https://allegro.pl/p...6797455775.html

Zjedź na dól do sekcji pamięć w informacji o płycie jak byk jest napisane DDR4(na innej stronie, nie tej z allegro. Linki do sklepów tutaj nie działają), wiec znajdź płytę np. na morele. Co do karty? Fakt ceny są na dzień dzisiejszy masakrą, zwłaszcza o dziwo tych najtańszych, nie wiem może używka?

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Lipiec 2018 - 08:07


#11 Użytkownik jest niedostępny   daro462 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 14 Maj 12

Napisany 12 Lipiec 2018 - 08:08

Zobacz postSary, o 12 Lipiec 2018 - 08:01, napisał(a):

Zjedź na dól do sekcji pamięć w informacji o płycie jak byk jest napisane DDR4(na innej stronie, nie tej z allegro. Linki do sklepów tutaj nie działają), wiec znajdź płytę np. na morele. Co do karty? Fakt ceny są na dzień dzisiejszy masakrą, zwłaszcza o dziwo tych najtańszych, nie wiem może używka?


myslalem o nowej

#12 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1883
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 08:14

Zobacz postdaro462, o 12 Lipiec 2018 - 08:08, napisał(a):

myslalem o nowej

No to nowej, w tej cenie nie uświadczysz innej niż 1030;)

BTW w pierwszym poście zastanawiasz się nad 1050 a 1050ti, i nagłe zejście do 1030? Co do zasilacza, zasilacz kup po prostu markowy, najlepiej z certyfikatem 80+ np SilentiumPC Vero L2 600W( nie wiem dla czego ale na chwile obecna jest tańszy od wersji 500W w morelowym sklepie) lub po taniości tez niezły LC-Power 350W

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Lipiec 2018 - 08:25


#13 Użytkownik jest niedostępny   daro462 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 14 Maj 12

Napisany 13 Lipiec 2018 - 04:15

Zobacz postSary, o 12 Lipiec 2018 - 08:14, napisał(a):

No to nowej, w tej cenie nie uświadczysz innej niż 1030;)

BTW w pierwszym poście zastanawiasz się nad 1050 a 1050ti, i nagłe zejście do 1030? Co do zasilacza, zasilacz kup po prostu markowy, najlepiej z certyfikatem 80+ np SilentiumPC Vero L2 600W( nie wiem dla czego ale na chwile obecna jest tańszy od wersji 500W w morelowym sklepie) lub po taniości tez niezły LC-Power 350W


ktoś z forum zaproponował mi 1030

patrze na ceny 1030 330zł
1050 600zł
1050ti 800

i tak mysle ze maly tego i tak chyba nie wykorzysta i do symulatora farmy mu to starczy a kiedyś aby można było zmienić na lepsza

#14 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1883
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Lipiec 2018 - 07:42

Zobacz postdaro462, o 13 Lipiec 2018 - 04:15, napisał(a):

ktoś z forum zaproponował mi 1030

patrze na ceny 1030 330zł
1050 600zł
1050ti 800

i tak mysle ze maly tego i tak chyba nie wykorzysta i do symulatora farmy mu to starczy a kiedyś aby można było zmienić na lepsza


Mozę i wystarczy na początek, chyba zostanie przy grach sieciowych, to może trochę na dłużej.Pisałeś tez ze twój budżet to okolice 2 tysięcy, wiec morze rozważ po prostu gotowca https://sklep.ntt.pl...e-110g-w49.html

#15 Użytkownik jest niedostępny   tessir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1690
  • Dołączył: Wed, 04 Lut 15

Napisany 13 Lipiec 2018 - 09:27

MOJA PROPOZYCJA

Ja bym tak to widział. i3-8100 do gier wystarcza w zupełności (mamy 4 pełne rdzenie), do tego 2 kości po 4GB ramu DDR4 i GTX1050. Dysk SSD na kościach MLC. Chłodzenia na CPU nie potrzebujesz - boxowy cooler zupełnie wystarczy do i3. Niby można wydać kilka stów mniej ale moim zdaniem poniżej i3 i 1050 nie ma sensu schodzić. Pentium to tylko 2 rdzenie, a 1030 to wydajność na poziomie zintegrowanych GPU AMD.

#16 Użytkownik jest niedostępny   daro462 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 14 Maj 12

Napisany 13 Lipiec 2018 - 10:45

Monitor to LG 21cal w2243st
rok 2009

czy będzie na nim działac?


Proszę o pomoc którym kablem najlepiej łączyć monitor z jednostką?

Ten post był edytowany przez daro462 dnia: 13 Lipiec 2018 - 10:51


#17 Użytkownik jest niedostępny   tessir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1690
  • Dołączył: Wed, 04 Lut 15

Napisany 13 Lipiec 2018 - 10:58

Będzie. DVI podłącz.

#18 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1883
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Lipiec 2018 - 11:36

Zobacz posttessir, o 13 Lipiec 2018 - 09:27, napisał(a):

MOJA PROPOZYCJA

Ja bym tak to widział. i3-8100 do gier wystarcza w zupełności (mamy 4 pełne rdzenie), do tego 2 kości po 4GB ramu DDR4 i GTX1050. Dysk SSD na kościach MLC. Chłodzenia na CPU nie potrzebujesz - boxowy cooler zupełnie wystarczy do i3. Niby można wydać kilka stów mniej ale moim zdaniem poniżej i3 i 1050 nie ma sensu schodzić. Pentium to tylko 2 rdzenie, a 1030 to wydajność na poziomie zintegrowanych GPU AMD.


Zgadzam się w zupełności z twoim zdaniem, ale odniosłem wrażenie ze autor tematu nie poradzi sobie ze złożeniem PCta, Jeśli się mylę to przepraszam autoea tematu, i polecam jak najbardziej zaproponowany zestaw.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 13 Lipiec 2018 - 11:55


#19 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4652
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 13 Lipiec 2018 - 20:22

Dysk Ssd 8-latkowi nie jest potrzebny, do tego jakiś kompletny Chińczyk. Zmienić ten Ssd na Hdd 1tb toshiby. Cena spadnie o 70zl, a dziecko będzie miało masę miejsca na gierki. Szybkość uruchamiania kompa w wieku 8 lat nie jest raczej priorytetem. Reszta zestawu ok.
Pytanie podstawowe, czy autor tematu ma Windowsa, czy przewidział 430zl na kupno systemu jako dodatkowy koszt, czy w tych 2000zl.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 13 Lipiec 2018 - 20:47


#20 Użytkownik jest niedostępny   daro462 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 14 Maj 12

Napisany 14 Lipiec 2018 - 14:43

może się uda bez przesady...

nie przewidział... nie ma cos taniej?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych