Forum PCLab.pl: HPET - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

HPET Enable czy disable? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   dzierzal 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: Wed, 20 Lut 13

Napisany 12 Lipiec 2018 - 09:36

Wyczytałem gdzieś w internecie że wyłączenie opcji w biosie i Windows 10 zmniejsza Input lag i daje boost fps w grach i ogólnie. Czy warto zmieniac coś w biosie? Ktos z was może ma doświadczenie z tym tematem dzięki :)

Ten post był edytowany przez dzierzal dnia: 12 Lipiec 2018 - 09:37


#2 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • Codziennie pJEŻ swój kołnJEŻ!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17895
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Lipiec 2018 - 09:40

Był już temat o tym, użyj szukajki.

#3 Użytkownik jest niedostępny   dzierzal 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: Wed, 20 Lut 13

Napisany 12 Lipiec 2018 - 10:05

A możesz napisać jednym słowem czy warto wyłączać ta opcje w bios. Mój system to i7 7700k oraz asrock z170 gaming k6 Windowsa 10 chodzi głównie o granie. Dzieki

#4 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2198
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 12 Lipiec 2018 - 18:16

Ile to już razy było ?


1. W UEFI/BIOS ustawiasz HPET na Włączony.

2. Pod Windows:

bcdedit /deletevalue useplatformclock

bcdedit /set tscsyncpolicy Enhanced

bcdedit /deletevalue disabledynamictick


Do tego pod Windows 10 1803 włączasz nowy tryb zasilania tzn: Najwyższa wydajność:

powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61

I wyłączasz Hibernacje:

powercfg -h off

Oprócz tego wyłączasz parkowanie rdzeni i wymuszasz systemowy Timer na 0.500

No i włączasz tryb MSI zamiast IRQ dla urządzeń, zalecane jest tak że wyłączyć zbędne urządzenia.

#5 Użytkownik jest niedostępny   dzierzal 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: Wed, 20 Lut 13

Napisany 12 Lipiec 2018 - 18:57

RMS_84 dzieki! wszytsko rozumiem , tylko nie wiem wiem jak dokladnie zmienic IRQ na MSI , mozesz wytlumaczyc jakos jak to latwo zrobic:) , dzieki. A i ta Hibernacje tez wpisac w Windows PowerShell?

A i jak wpisuje 1 komende"bcdedit /deletevalue useplatformclock" to mam to: An error occurred while attempting to delete the specified data element.
Element not found. I podbnie mam z 3 komenda "bcdedit /deletevalue disabledynamictick" An error occurred while attempting to delete the specified data element.
Element not found.

Najwyzsza wydajnosc wlaczona nie bylo problemu . A Hibernacja ta opcje wpisuje tez w Windows PowerShell(Admin) tak jak to zrobilem z "najwyzsza wydajnoscia?" Sorry mam widndows 10 po angielsku.

Ten post był edytowany przez dzierzal dnia: 12 Lipiec 2018 - 19:13


#6 Użytkownik jest niedostępny   anjin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 389
  • Dołączył: Wt, 26 Cze 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 19:16

O co chodzi z tym systemowym timerem?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Dziwnoknurski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 11

Napisany 12 Lipiec 2018 - 19:51

Zobacz postdzierzal, o 12 Lipiec 2018 - 18:57, napisał(a):

A i jak wpisuje 1 komende"bcdedit /deletevalue useplatformclock" to mam to: An error occurred while attempting to delete the specified data element.
Element not found. I podbnie mam z 3 komenda "bcdedit /deletevalue disabledynamictick" An error occurred while attempting to delete the specified data element.
Element not found.


I prawidłowo, bo domyślnie te wartości (useplatformclock, disabledynamictick) nie są ustawione, więc nie możesz ich usunąć (/deletevalue), proste i logiczne.
Generalnie cały ten "poradnik" jest bez sensu i kupy się nie trzyma.
Nigdy nie rób takich rzeczy nie wiedząc do czego służą, przy czym jakiekolwiek "zabawy" z systemowymi timerami należy zawsze rozpatrywać/testować indywidualnie dla konkretnej maszyny, i też wiedząc co się robi i w jakim celu.

Ten post był edytowany przez Dziwnoknurski dnia: 12 Lipiec 2018 - 19:54


#8 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2198
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 12 Lipiec 2018 - 20:53

Zobacz postdzierzal, o 12 Lipiec 2018 - 18:57, napisał(a):

RMS_84 dzieki! wszytsko rozumiem , tylko nie wiem wiem jak dokladnie zmienic IRQ na MSI , mozesz wytlumaczyc jakos jak to latwo zrobic:) , dzieki. A i ta Hibernacje tez wpisac w Windows PowerShell?

A i jak wpisuje 1 komende"bcdedit /deletevalue useplatformclock" to mam to: An error occurred while attempting to delete the specified data element.
Element not found. I podbnie mam z 3 komenda "bcdedit /deletevalue disabledynamictick" An error occurred while attempting to delete the specified data element.
Element not found.

Najwyzsza wydajnosc wlaczona nie bylo problemu . A Hibernacja ta opcje wpisuje tez w Windows PowerShell(Admin) tak jak to zrobilem z "najwyzsza wydajnoscia?" Sorry mam widndows 10 po angielsku.


Nie przez PowerShell tylko przez Wiersz Poleceń CMD.


Aby zmienić z IRQ na MSI potrzebujesz programik:

http://www.mediafire...MSI_util_v2.zip

Aby wymusić na systemowym Timerze 0.500 lub mniej potrzebujesz usługi lub programiku:

Usługa:

http://www.mediafire...tionService.zip

lub Programik:

https://cms.lucashal...mer-resolution/

Polecam usługę a nie programik.


Dodatkowo zalecany jest Windows 10 1803 bo Microsoft zastosował poprawki zmniejszające latency: np: systemowy timer na Win 7 pracuje na 0.500 na Win 10 1709 0.501 a na Win 10 1803 0.496

Ten post był edytowany przez RMS_84 dnia: 12 Lipiec 2018 - 20:57


#9 Użytkownik jest niedostępny   anjin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 389
  • Dołączył: Wt, 26 Cze 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 21:03

Podziękował.

Jak ustawić te 0.500 ms na zegarze? Zainstalowałem usługę, ale dalej nic.

#10 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2198
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 12 Lipiec 2018 - 21:07

Zobacz postDziwnoknurski, o 12 Lipiec 2018 - 19:51, napisał(a):

I prawidłowo, bo domyślnie te wartości (useplatformclock, disabledynamictick) nie są ustawione, więc nie możesz ich usunąć (/deletevalue), proste i logiczne.
Generalnie cały ten "poradnik" jest bez sensu i kupy się nie trzyma.
Nigdy nie rób takich rzeczy nie wiedząc do czego służą, przy czym jakiekolwiek "zabawy" z systemowymi timerami należy zawsze rozpatrywać/testować indywidualnie dla konkretnej maszyny, i też wiedząc co się robi i w jakim celu.


Jak sam coś popsułeś to nie oznaczana że inni tak że spartolą jak ty. To co podałem jest sprawdzone i u mnie jest poprawa.


bcdedit /deletevalue useplatformclock :inaczej przywraca domyślny systemowy Timmer a wyłącza HPET. Systemowy Timmer częściowo korzysta z HPET dlatego należy w UEFI mieć go włączonego. Jak wyświetla się error to znaczy ze jest ok i system kozysta ze swoich domyślnych ustawień.

bcdedit /set tscsyncpolicy Enhanced :włącza zaawansowane zasady TSC.

bcdedit /deletevalue disabledynamictick :usuwa zmiany i przywraca domyślne ustawienia Dynamic Trick. Jak wyświetla się error to znaczy ze jest ok i system kozysta ze swoich domyślnych ustawień.


Zobacz postanjin, o 12 Lipiec 2018 - 21:03, napisał(a):

Podziękował.

Jak ustawić te 0.500 ms na zegarze? Zainstalowałem usługę, ale dalej nic.


Usługa na pewno jest włączona ? masz Visual C++ Redistribute 2005 i 2008 ? Pobierz programik TimerResolution i zobacz jak jest.

A ha i jeszcze propo trybu MSI karta graficzna powinna pracować jako MSI 15 lub mniej jak jest wyżej np: 19 to oznacza że macie włączone zbędne urządzenia.

Ten post był edytowany przez RMS_84 dnia: 12 Lipiec 2018 - 21:11


#11 Użytkownik jest niedostępny   dzierzal 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: Wed, 20 Lut 13

Napisany 12 Lipiec 2018 - 21:10

Tak wlasnie robilem przez cmd(admin) i takie cos mi wyskakiwalo. A powershell uzylem do "Najwyższa wydajność".No nic poprobuje juz jutro jeszcze raz. Dzieki.

Ten post był edytowany przez dzierzal dnia: 12 Lipiec 2018 - 21:11


#12 Użytkownik jest niedostępny   anjin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 389
  • Dołączył: Wt, 26 Cze 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 21:12

Zobacz postRMS_84, o 12 Lipiec 2018 - 21:07, napisał(a):

Jak sam coś popsułeś to nie oznaczana że inni tak że spartolą jak ty. To co podałem jest sprawdzone i u mnie jest poprawa.


bcdedit /deletevalue useplatformclock :inaczej przywraca domyślny systemowy Timmer a wyłącza HPET. Systemowy Timmer częściowo korzysta z HPET dlatego należy w UEFI mieć go włączonego. Jak wyświetla się error to znaczy ze jest ok i system kozysta ze swoich domyślnych ustawień.

bcdedit /set tscsyncpolicy Enhanced :włącza zaawansowane zasady TSC.

bcdedit /deletevalue disabledynamictick :usuwa zmiany i przywraca domyślne ustawienia Dynamic Trick. Jak wyświetla się error to znaczy ze jest ok i system kozysta ze swoich domyślnych ustawień.




Usługa na pewno jest włączona ? masz Visual C++ Redistribute 2005 i 2008 ? Pobierz programik TimerResolution i zobacz jak jest.

Zainstalowałem usługę i potem dałem -console i zapodałem 5000. Obecnie mam ustawiony na 4920.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Dziwnoknurski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 11

Napisany 12 Lipiec 2018 - 21:18

Zobacz postRMS_84, o 12 Lipiec 2018 - 21:07, napisał(a):

Jak sam coś popsułeś to nie oznaczana że inni tak że spartolą jak ty. To co podałem jest sprawdzone i u mnie jest poprawa.
...


Nie masz bladego pojęcia o czym piszesz (nie pierwszy raz zresztą), ale ok, bawcie się dobrze, z mojej strony EOT. ;)

#14 Użytkownik jest niedostępny   anjin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 389
  • Dołączył: Wt, 26 Cze 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 21:21

Zobacz postanjin, o 12 Lipiec 2018 - 21:12, napisał(a):

Zainstalowałem usługę i potem dałem -console i zapodałem 5000. Obecnie mam ustawiony na 4920.

Sprawdziłem TimerResolution i pokazuje 0.492 zamiast 0.500.

#15 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2198
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 12 Lipiec 2018 - 21:25

Zobacz postanjin, o 12 Lipiec 2018 - 21:21, napisał(a):

Sprawdziłem TimerResolution i pokazuje 0.492 zamiast 0.500.


Czyli działa.

#16 Użytkownik jest niedostępny   anjin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 389
  • Dołączył: Wt, 26 Cze 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 21:31

Czyli nie muszę w usłudze wpisywać docelowej wartości tylko sama usługa będąc uruchomiona ustawi sobie 0.500 ms? Tak to działa?

#17 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2198
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 12 Lipiec 2018 - 21:46

Zobacz postanjin, o 12 Lipiec 2018 - 21:31, napisał(a):

Czyli nie muszę w usłudze wpisywać docelowej wartości tylko sama usługa będąc uruchomiona ustawi sobie 0.500 ms? Tak to działa?


Usługa wymusza by systemowy timmer ciągle biegał na 0.500 nie musisz nic dodatkowego wpisywać. Parkowanie rdzeni wyłączyłeś ?

Zobacz postDziwnoknurski, o 12 Lipiec 2018 - 21:18, napisał(a):

Nie masz bladego pojęcia o czym piszesz (nie pierwszy raz zresztą), ale ok, bawcie się dobrze, z mojej strony EOT. ;)


Wiem co piszę bo opieram się o własne testy i o forums.guru3d a ty jak na razie nie pomagasz tylko zniechęcasz ludzi to optymalizacji pracy systemu.

Ten post był edytowany przez RMS_84 dnia: 12 Lipiec 2018 - 21:48


#18 Użytkownik jest niedostępny   Thazalir 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 76
  • Dołączył: Pn, 02 Paź 17

Napisany 12 Lipiec 2018 - 21:54

z tym regulatorem ustawionym na 0.500 to polecam w razie możliwości sprawdzić pobór prądu i czy jest wg jakaś poprawa... Profity z tego (w moim przypadku) były zerowe (Testowałem na 2600k, 1600 oraz 8700 w grach, benchmarkach... ) Na sandy bridge podnosiło to tylko pobór prądu przy niskich użyciach CPU (pulpit, menu gry). Być może tak zachowuję się tylko sandy no, ale nie mam jak sprawdzić, bo już nie mam watomierza.

Ten post był edytowany przez Thazalir dnia: 12 Lipiec 2018 - 22:01


#19 Użytkownik jest niedostępny   anjin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 389
  • Dołączył: Wt, 26 Cze 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 22:04

Zobacz postRMS_84, o 12 Lipiec 2018 - 21:46, napisał(a):

Usługa wymusza by systemowy timmer ciągle biegał na 0.500 nie musisz nic dodatkowego wpisywać. Parkowanie rdzeni wyłączyłeś ?





Nie musiałem. Nie były zaparkowane, może dlatego, że mam Windows 10. Tutaj parkowanie działa inaczej niż w Windows 7.

#20 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2198
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 12 Lipiec 2018 - 22:30

Zobacz postanjin, o 12 Lipiec 2018 - 22:04, napisał(a):

Nie musiałem. Nie były zaparkowane, może dlatego, że mam Windows 10. Tutaj parkowanie działa inaczej niż w Windows 7.


Parkowanie działa zarówno po Win Vista/7/8.1 jak i pod Win 10.

Zobacz postThazalir, o 12 Lipiec 2018 - 21:54, napisał(a):

z tym regulatorem ustawionym na 0.500 to polecam w razie możliwości sprawdzić pobór prądu i czy jest wg jakaś poprawa... Profity z tego (w moim przypadku) były zerowe (Testowałem na 2600k, 1600 oraz 8700 w grach, benchmarkach... ) Na sandy bridge podnosiło to tylko pobór prądu przy niskich użyciach CPU (pulpit, menu gry). Być może tak zachowuję się tylko sandy no, ale nie mam jak sprawdzić, bo już nie mam watomierza.


Te tweaki nie podniosą ci magicznie wyników 3dMark lub grach ale wyeliminują lagi i dropy fps.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych