Forum PCLab.pl: i7 4820k + P9X79 Pro, problem przy podkręconym Ramie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 4820k + P9X79 Pro, problem przy podkręconym Ramie

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mecyj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: So, 28 Cze 14

Napisany 12 Lipiec 2018 - 10:23

Witam, na wstępie wrzucę specyfikację:
- i7 4820k,
- Asus P9X79 Pro,
- 4x4 GB Kingston HyperX ddr3 2400,
- GeForce GTX 780
- chłodzenie CPU Scythe SAMURAI ZZ,

Od roku PC chodził na kręceniu przez Al Suit (4.5 GHz i ram na 2333MHz). Jakoś tydzień temu komp zaczął się wieszać w różnych momentach.
Czasami podczas sporego obciążenia a nawet jak oglądałem film a w tle nie działało nic. Mocno się zaniepokoiłem, przywróciłem w Biosie ustawienia na domyślne, potestowałem kilka dni.
Nic więcej takiego się nie działo. Bardzo mocno odczułem spadek wydajności, szczególnie w grach. Więc postanowiłem go znów podkręcić tylko teraz przez Bios.
Ustawiłem OC na manual, 4.5GHz i napięcie na 1.3V. Przetestowałem, wszystko ok. Temperatury dość niskie bez obciążenia jakieś 30-40, podczas mocnego użycia max 70.
Chciałem dołożyć do tego jeszcze ram na 2333 tak jak chodziło wcześniej i tutaj zaczęły się problemy. Na częstotliwości 2333 komp w ogóle nie wystartował.
Testując różne, dopiero na ustawieniu 1800 się podniósł, ale zaczął wieszać podczas pracy. W między czasie wymieniłem zasilacz na nowy, nic to nie dało.
Teraz system pracuje na 4.5 GHz i automatycznej częstotliwości ramu w biosie. Sprawdziłem ramy MemTest86, brak błędów. Na koniec jeszcze raz podkręciłem przez Al Suit, ale PC dalej się wieszał w różnych momentach.
Pytanie, co jest nie tak, zasilacz i ram raczej odpada, coś z płytą? Nie mam pojęcia. Proszę o jakieś wskazówki jak to sprawdzić, co zrobić, dlaczego po podkręceniu ramów PC się wiesza.

#2 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13754
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 12 Lipiec 2018 - 13:13

Przebadaj każdą z pamięci z osobna (np. poprzez memtest86+).
Ustaw command rate na 2T.
Podnieś napięcie VCCSA na 0,95-1V.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Mecyj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: So, 28 Cze 14

Napisany 12 Lipiec 2018 - 19:18

Chyba coś bardziej jest nie tak, przed chwilą PC zawiesił się tylko na podkręconym procku (ramu nie ruszałem). Grałem może z 20 minut w BF4. Czyli wychodzi na to że, to nie wina ramu. Jak mam się dowiedzieć co jest przyczyną?

Ten post był edytowany przez Mecyj dnia: 12 Lipiec 2018 - 19:19


#4 Użytkownik jest niedostępny   adif 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 415
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 13 Lipiec 2018 - 06:19

Czy robiłeś format systemu?
jeżeli tak i nadal to występuje to obstawiam ostatnie dni mobo , asus z x79 ma problem z sekcja zasilania i lubi się dosłownie palić :/

#5 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13754
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 13 Lipiec 2018 - 07:03

IMC na X79 w procku jest taktowany zegarem rdzeni.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Mecyj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: So, 28 Cze 14

Napisany 13 Lipiec 2018 - 07:38

Format zrobiłem właśnie niedawno, bo mi się komp zawiesił podczas gdy dosłownie był tylko włączony. Dzisiaj przywracam ustawienie biosu do fabrycznych i spróbuje robić to co robiłem do tej pory kiedy PC się wiesza.
Update: Po przywróceniu ustawień fabrycznych w biosie czyli taktowanie na 3.7 i napięcie 1V, PC działa dobrze, nie zawiesił się jak wcześniej.
Co jest przyczyną zwiech na wykręconym CPU?

Ten post był edytowany przez Mecyj dnia: 13 Lipiec 2018 - 11:21


#7 Użytkownik jest niedostępny   adif 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 415
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 16 Lipiec 2018 - 07:26

Zobacz postMecyj, o 13 Lipiec 2018 - 07:38, napisał(a):

Format zrobiłem właśnie niedawno, bo mi się komp zawiesił podczas gdy dosłownie był tylko włączony. Dzisiaj przywracam ustawienie biosu do fabrycznych i spróbuje robić to co robiłem do tej pory kiedy PC się wiesza.
Update: Po przywróceniu ustawień fabrycznych w biosie czyli taktowanie na 3.7 i napięcie 1V, PC działa dobrze, nie zawiesił się jak wcześniej.
Co jest przyczyną zwiech na wykręconym CPU?

Degredacja cpu?
sekcja zasilania się przegrzewa? spróbuj sprawdzić temperaturę radiatora na płycie.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Mecyj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: So, 28 Cze 14

Napisany 16 Lipiec 2018 - 13:13

Jak mam sprawdzić tą temperaturę, jest możliwość przez program?
Dzisiaj po 3 dniach działania na domyślnych parametrach biosu, PC się zawiesił podczas oglądania filmu (gaśnie monitor, dźwięk jeszcze idzie jakieś 3 sekundy, po czym wiesza się klawa i wszystko inne. Pomaga tylko restart).
W podglądzie zdarzeń wyświetla błąd krytyczny Kernel-Power 63.

#9 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13248
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 16 Lipiec 2018 - 13:23

Do sprawdzenia temperatury użyj HWInfo64, o ile oczywiście płyta posiada sensor, jeżeli nie to trzeba będzie organoleptycznie pomacać radiatory.

Podczas podkręcania modyfikowałeś działanie TPU Digi VRM? Chodzi tutaj o nastawy sekcji zasilania, czy podnosiłeś taktowanie kontrolera bądź zmieniałeś czas reakcji układu VRM, to ma niestety ale spore znaczenie, Asus wszedł lata temu z wielką nowością ale w praktyce okazało się że ta nowość jest niezwykle delikatna, wręcz jakiekolwiek grzebanie w nastawach regulacji VRM mogło skończyć się szybkim zgonem.

Na początek test pamięci, odpalasz memtesta najlepiej najnowsza wersja od passmarka gdyż oryginał gubi się na procesorach z SMT i zostawiasz min na cały dzień.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Mecyj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: So, 28 Cze 14

Napisany 16 Lipiec 2018 - 13:57

Zobacz postDisconnecT, o 16 Lipiec 2018 - 13:23, napisał(a):

Do sprawdzenia temperatury użyj HWInfo64, o ile oczywiście płyta posiada sensor, jeżeli nie to trzeba będzie organoleptycznie pomacać radiatory.

Podczas podkręcania modyfikowałeś działanie TPU Digi VRM? Chodzi tutaj o nastawy sekcji zasilania, czy podnosiłeś taktowanie kontrolera bądź zmieniałeś czas reakcji układu VRM, to ma niestety ale spore znaczenie, Asus wszedł lata temu z wielką nowością ale w praktyce okazało się że ta nowość jest niezwykle delikatna, wręcz jakiekolwiek grzebanie w nastawach regulacji VRM mogło skończyć się szybkim zgonem.

Na początek test pamięci, odpalasz memtesta najlepiej najnowsza wersja od passmarka gdyż oryginał gubi się na procesorach z SMT i zostawiasz min na cały dzień.

Robiłem memtest każdej kości osobno, brak błędów (ale mogę zrobić jeszcze raz), co do ustawień które napisałeś, żadnego z nich nie ruszałem (chyba że podczas automatycznego OC AlSuit to zrobił). Próbowałem tylko z napięciami Vcore i ramu.
Co do HWInfo64
Załączony plik  mobo.PNG (22.39K)
Ilość pobrań: 5
Która to temperatura?

#11 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13248
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 16 Lipiec 2018 - 14:38

Dobra spróbujmy trochę inną drogą, wrzuć zdjęcie napięć jakie masz w biosie, ale początkowo idziemy tak,
AI Overclock Tuner: Manual
Turbo Ratio All Cores x45
Internal PLL Overvoltage Enable
CPU Voltage Manual Mode
CPU Manual Voltage 1.35v
DRAM Voltage 1.65v
VCCIO 1.15v
VCCSA 0.98v
PLL Voltage 1.8v
PCH Voltage 1.1v
Memory frequency 1866 MHz
timmingi ustaw tylko na pierwszej tablicy CL9-9-9-9-24 Command Rate 2T

Ustawienia Digi+ VRM
CPU Load Line Calibration High
VRM Fixed frequency Auto
VRM Power Phrase Control Optimized
VRM Power Duty Control T.Probe
CPU Curreent Capablity 120%

Advanced -> CPU
Wyłączyć wszystkie C-stany energetyczne.

I sprawdź jak będzie wyglądać stabilność.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Mecyj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: So, 28 Cze 14

Napisany 16 Lipiec 2018 - 17:18

Po ustawieniu wartości podanych przez Ciebie PC się restartuje zaraz po włączeniu (wciskam Power - kilka sekund - reset i tak w kółko)

Nie znalazłem opcji:
"VRM Fixed frequency Auto
VRM Power Phrase Control Optimized
VRM Power Duty Control T.Probe
PLL Voltage"

Screeny z biosu:
Bios1 BIos2 Bios3 Bios4 Bios5 Bios6 Bios7

#13 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13248
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 16 Lipiec 2018 - 17:39

Trochę pomieszałeś, opcje które wymieniłem także są, tylko pod nieco inną nazwą, dobrze zaczniemy jeszcze raz i rozpiszę Ci tym razem precyzyjnie ustawienia zgodnie z Twoją płytą ;)

Na początek zrób reset biosu do stanu fabrycznego, teraz zrobimy nieco lżejszą bardziej dopracowaną konfigurację w ramach testu, opcje ustawiłem mniej więcej tak jak idą w biosie, jeżeli czegoś nie wypisałem znaczy żeby tego nie ruszać.

-> OC Tweakers

Ai Overclock Tuner: Manual
BCLK Frequency: 100.00
CPU Strap: Auto (To dość istotna opcja dla procesorów HEDT, ale na razie ją zostawmy w spokoju.)
CPU Core Ratio: Sync All Cores
CPU 1,2,3,4 Ratio Limit: x44
Internal PLL Overvoltage: Enabled
DRAM Frequency 1600 MHz
EPU Power Saving Mode: Disabled

-> DRAM Timming Control:
Primary Timmings: 11-11-11-32-2T

-> DIGI + Power Control
CPU Load-Line Calibration: High
CPU Current Capability: 120%
CPU Voltage Frequency: Auto
CPU Spread Spectrum: Disabled
CPU Power Duty Control: T.Probe
CPU Power Phase Control: Optymalized

-> OC Tweakers c.d

Extreme Over-Voltage: Disabled
CPU VCORE Voltage: Manual Mode
CPU VCORE Manual Voltage: 1.35v
CPU VCCSA Voltage: Manual Mode
CPU VCCSA Manual Voltage: 1.0v

DRAM Voltage (CHA, CHB): 1.65v
DRAM Voltage (CHC, CHD): 1.65v

CPU PLL Voltage: 1.8v
VTTCPU Voltage: 1.15v
PCH 1.1v Voltage: 1.2v
PCH 1.5v Voltage 1.5v

CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled

Jeżeli nadal będą problemy to odpuścimy z OC i zaczniemy diagnostykę od stockowych ustawień.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 16 Lipiec 2018 - 18:00


#14 Użytkownik jest niedostępny   Mecyj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: So, 28 Cze 14

Napisany 16 Lipiec 2018 - 18:19

Dziękuję Ci bardzo. Ustawiłem wedle zaleceń, sprawdziłem temp i napięcie, puszczam na 30 minut occt. Najgorsze jest to, że prawie zawsze test occt przechodzi a jak zaczynam przeglądać strony lub gram kilkanaście minut to potrafi zawiesić (gaśnie monitor, dźwięk jeszcze idzie jakieś 3 sekundy, po czym wiesza się klawa i wszystko inne. Pomaga tylko restart).

#15 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13248
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 16 Lipiec 2018 - 18:27

Rozumiem że wstał, w takim razie dobra nasza, ale żebyś przypadkiem na razie nie szarżował jeszcze, dlatego że taka przypadłość z którą aktualnie się męczysz może wskazywać na końcówkę płyty głównej, nie musi to być absolutnie to, ale może być to ta kwestia, stare płyty z Digi + VRM właśnie tak się potrafiły zachowywać w sytuacji gdy układ zasilania już odmawiał posłuszeństwa, dlatego na przyszłość nie polecam automatycznego OC które w dużej mierze dobiera parametry na pałę z bardzo dużym zapasem powodując bezsensowne zużywanie się podzespołów płyty.

Podczas testu OCCT możesz zostawić odpalony HWInfo64 i wrzucić screen na forum zobaczymy jak się mniej więcej układają temperatury i napięcia.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 16 Lipiec 2018 - 18:30


#16 Użytkownik jest niedostępny   Mecyj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: So, 28 Cze 14

Napisany 16 Lipiec 2018 - 19:27

Nic nie zmieniam, ustawiłem tak jak napisałeś, popróbuję "używać" PC'ta narazie.
Screen podczas drugiego testu

#17 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13248
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 16 Lipiec 2018 - 19:44

Jak mówiłem na razie te ustawienia sa mocno "eksperymentalne" zwłaszcza dla pamięci RAM które mają teraz żenująco niską wydajność, na przyszłość, ustaw hwinfo na pełny ekran i daj te strzałki w lewym dolnym roku to będziesz miał więcej tabel i więcej wartości się zmieści na ekranie, gdyż obecnie dużo jeszcze nie widać.

Jeżeli chcesz to możemy jeszcze powalczyć o pamięci żeby je chociaż na 2133 CL9 wbić.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Mecyj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: So, 28 Cze 14

Napisany 17 Lipiec 2018 - 12:10

Złe wieści, zawiesił się dzisiaj na Twoich ustawieniach podczas gry (a już się cieszyłem, że wszystko dobrze:(). Po restarcie puściłem mu occt Tutaj screen KLIK.

Ten post był edytowany przez Mecyj dnia: 17 Lipiec 2018 - 12:11


#19 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13248
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 17 Lipiec 2018 - 18:15

Niedobrze, poprawimy ustawienia, napisz tylko dokładny model swoich pamięci RAM i daj znać czy posiadają profile XMP.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 17 Lipiec 2018 - 18:15


#20 Użytkownik jest niedostępny   adif 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 415
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 18 Lipiec 2018 - 09:13

Niech zmniejszy wydajność w systemie ze 100% na 80% i niech zobaczy czy będzie ta sama reakcja
napięcie na sekcji będą dużo niższe + wyłączone turbo

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych