Forum PCLab.pl: Słabe podkręcanie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Słabe podkręcanie słabiutko, podkręcić

#1 Użytkownik jest niedostępny   SZAFIR00 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Cz, 25 Mar 10

Napisany 12 Lipiec 2018 - 11:05

G Skill TridentZ RGB F4-3600C16-8GTZR

Płyta z370 gibabyte aourus gaming 7
obsadzone wszystkie banki 4x8 Gb
Pamięci podkręcają się na 3800 Mhz - auto timingi, wyżej nie startuje komp (reset biosu)
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Przecież z tak mizerną wydajnością nie da się żyć ;)

#2 Użytkownik jest niedostępny   sniper76 

  • One shot = One killed
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2254
  • Dołączył: Wed, 17 Lut 10

Napisany 12 Lipiec 2018 - 12:04

Nie ma co kręcić to tylko kosmetyka w praktycznym użytkowaniu Dodaj obrazek no chyba, że ogarniesz 4000 CL16, 17 z dopracowaniem subtimingów to wtedy czuć boosta Dodaj obrazek ale dla 4 ławek, może być ciężko Dodaj obrazek zerknij do wątku BAZA podkręcania KLIK autor tematu naprowadzi Cię ci i jak Dodaj obrazek

#3 Użytkownik jest niedostępny   Spokxik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2397
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 12 Lipiec 2018 - 12:05

A dla czemu mości dupa ma auto timingi, to niegodne.

#4 Użytkownik jest niedostępny   SZAFIR00 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Cz, 25 Mar 10

Napisany 12 Lipiec 2018 - 12:50

W sprawie podkręcania pamięci na z370 jestem lajkonikiem ;)

Auto timingi ponieważ chciałem najpierw zobaczyć gołe Mhz :cool:
Zastanawia mnie brak startu na 3900,4000 - nawet napięcie ogarnąłem jak ustawić na tej płycie (1.4v) obecnie.
Nie chcę wyjść na leniwca, ale jeśli ktoś ma ochotę to proszę mi napisać w łopatologiczny sposób np.

Ty leniwy penisie, to ustaw tak, a to tak. :E

#5 Użytkownik jest niedostępny   Endriu1987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 338
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 14:07

Ziomeczku, widzę lekko podobny setup do mojego (sygnatura).
Powiedz mi proszę jak tam u Ciebie sekcja, bo u mnie źle i mam zamiar oddać płytę na gwarancję :kwasny:

Ten post był edytowany przez Endriu1987 dnia: 12 Lipiec 2018 - 14:07


#6 Użytkownik jest niedostępny   SZAFIR00 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Cz, 25 Mar 10

Napisany 12 Lipiec 2018 - 16:44

47 - teraz pulpit
Nie zauważyłem problemów, podczas obciążania proca aidą było jakoś 55 czy coś koło tego - sprawdzę rano po powrocie z roboty, napiszę dokładni, może jakieś screeny.
Właściwości czujnika:
Typ czujnika ITE IT8686E + IT8792E (ISA A40h, A60h)
Typ czujnika procesora graficznego Diode (NV-Diode)
Nazwa płyty głównej Gigabyte 200/300-Series

Temperatury:
Płyta główna 32 °C (90 °F)
Procesor 37 °C (99 °F)
CPU Package 41 °C (106 °F)
CPU IA Cores 41 °C (106 °F)
CPU GT Cores 36 °C (97 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 41 °C (106 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 38 °C (100 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 3 37 °C (99 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 4 36 °C (97 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 5 36 °C (97 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 6 36 °C (97 °F)
PCH 38 °C (100 °F)
VRM 44 °C (111 °F)
Aux 34 °C (93 °F)
PCI-E #1 32 °C (90 °F)
PCI-E #2 32 °C (90 °F)
Dioda GPU 37 °C (99 °F)
DIMM1 33 °C (92 °F)
DIMM2 34 °C (94 °F)
DIMM3 35 °C (95 °F)
DIMM4 34 °C (94 °F)
Crucial_CT256MX100SSD1 26 °C (79 °F)
ST3500418AS 30 °C (86 °F)
WDC WD15EACS-11BHUB0 29 °C (84 °F)

Wentylatory:
Procesor 1403 RPM
Obudowa #1 1110 RPM
Obudowa #3 1524 RPM
Obudowa #4 1303 RPM
Procesor graficzny 1892 RPM (59%)

Wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora 1.320 V
CPU VID 1.409 V
+3.3 V 3.344 V
+5 V 5.070 V
+12 V 11.952 V
+3.3 V podczas wstrzymania pracy 3.384 V
VBAT baterii CMOS 3.216 V
VCCIO 1.298 V
VCCSA 1.308 V
Rdzeń PCH 1.056 V
DIMM 1.392 V
DIMM VTT 0.693 V
DDRVPP 2.503 V
Napięcie procesora graficznego 0.762 V

Wartości mocy:
CPU Package 24.55 W
CPU IA Cores 21.05 W
GPU TDP% 18%

Ten post był edytowany przez SZAFIR00 dnia: 12 Lipiec 2018 - 16:49


#7 Użytkownik jest niedostępny   Endriu1987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 338
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 17:56

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyż chyba trzeba się wybrać na gwarancję niestety.
U mnie pulpit około 55 stopni.
Przed chwilą zrobiłem 1h test (10:50min) https://www.youtube....h?v=CoUtA7DKXhU i procesor miał 77 stopni po tym czasie, ale sekcja okropne 93.
Mam procesor na 1.33 w tej chwili.
Gdybyś mógł wykonać test tym samym programem dla porównania (ile tam minut będziesz w stanie) monitorując VRM MOS w HWINFO64, to byśmy zobaczyli jak u Ciebie wygląda sekcja ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   S.N.O.R.K. 

  • A.N.U.N.N.A.K.I.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1840
  • Dołączył: Wt, 18 Cze 13

Napisany 12 Lipiec 2018 - 23:12

obsadzone 4 kanały...no, no :thumbup: IMC ma 2x więcej roboty, może temu się stawia. Najlepiej jakbyś ręcznie wklepał co nie co...i najważniejsze, te 3800 to w pulpicie, jak gry czy syntetyk?

#9 Użytkownik jest niedostępny   SZAFIR00 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Cz, 25 Mar 10

Napisany 13 Lipiec 2018 - 02:23

3800 cały czas, ale pamiątki 3600 więc wynik wydaje mi się mizerny.

https://youtu.be/Oy8nTfLpy3o

Ten post był edytowany przez SZAFIR00 dnia: 13 Lipiec 2018 - 03:59


#10 Użytkownik jest niedostępny   Endriu1987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 338
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 18

Napisany 13 Lipiec 2018 - 09:12

Dziękuję za film :thumbup:
Powiem tak, no z uwagi na wentyle być może i to właśnie one robią taką różnicę.
Wykonałem przed chwilą dokładnie ten Twój test i też przez przeszło 12 minut.
U Ciebie sekcja okolice 70, u mnie 87.
Zegar u Ciebie i u mnie taki sam.
U mnie na rdzeniu w Aidzie max 77 stopnie, także skalpowanie mógłbyś sobie poprawić, ponieważ latasz na podobnym napięcie i temperatury masz stanowczo za wysokie, sięgające różnicy 20 stopni, ale to już jak tam będziesz chciał ;)
Myślałem o zamontowaniu powietrznego Noctua NH D15, ale i tak mój procesor na napięciu 1.40 się sypie, a kręcić wyżej z uwagi na sekcję nie będę na tej jednostce.
Zostaję na 4.9 i Krakenie, gdyż ten przynajmniej ślicznie wygląda, choć nie owiewa w żaden sposób sekcji.
Mówiłeś też o stabilności po określonym czasie.
Powiem Ci, że w u mnie w RealBench na 1.32 system wywalił się po przeszło godzinie z dwóch godziny zadanych.
Gdy zwiększyłem na obecne 1.33V, to test przeszedł pomyślnie, także sprawdzanie stabilność poprzez określony czas ma znaczenie i według mnie wynosi on minimum 2h.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych