Forum PCLab.pl: Dobry komp, a ścinki w każdej grze, czy to grafika? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dobry komp, a ścinki w każdej grze, czy to grafika? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   MakoSki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 547
  • Dołączył: Pt, 15 Cze 12

Napisany 12 Lipiec 2018 - 15:59

Witam, chyba dział dobry ponieważ problem chyba leży w ustawieniach karty graficznej. Otóż, posiadam laptopa DELL 7577 z 16ram, i7 oraz gtx 1050, ssd, win10.
Generalnie wszystko idzie na wysokich ustawieniach, każda gra w którą gram, ale do czego zmierzam.
Co 2-3 min, w każdej grze np. w którą obecnie gram Fifa, WOT, Assassins Creed Origins, mam 15 sekundowe ścinki. Nie wiem o co chodzi, czy to ustawienia na minimum, czy maksimum i tak ścina mi zawsze co 2-3 min na kilkanaście sekund. Instalowałem stare i nowe sterowniki, dodatkowo zmieniałem ustawienia w ZARZĄDZANIE USTAWIENIAMI 3d, ustawiałem tam WYSOKA WYDAJNOŚĆ, dalej to samo. Co mogę jeszcze zrobić? Może to wina procesora...? Dodam również że mam tak od 2-3 miesięcy, laptopa posiadam pół roku. Dziwna rzecz, bo dzieje się to w każdej grze.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Endriu1987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 332
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 18

Napisany 12 Lipiec 2018 - 16:09

MSI AFTERBURNER i kontrolujesz sobie parametry podczas gry.
Dzięki temu zobaczysz co może być wąskim gardłem w tym przypadku, choć tak długi ścinki są pewnie grubszą sprawą.

#3 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 376
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 12 Lipiec 2018 - 16:09

Sprawdź temperatury procesora i karty graficznej może się przegrzewa i zrzuca taktowania? w 2 kolejności dysk

#4 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1515
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 12 Lipiec 2018 - 16:09

mozliwe ze sie przegrzewa i wpada w throtling, sprawdz temp ew wrzuc jakis benchmark zeby sprawdzic czy zrzuca zegary itp

#5 Użytkownik jest dostępny   Lance8 

  • All Lies Lead To The Truth
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2295
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 07

Napisany 12 Lipiec 2018 - 16:13

Masz jakieś programy uruchomione w tle, choćby antywira czy coś?
Dysk może też padać.

#6 Użytkownik jest niedostępny   MakoSki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 547
  • Dołączył: Pt, 15 Cze 12

Napisany 12 Lipiec 2018 - 16:44

Zobacz postPhoenixsuple, o 12 Lipiec 2018 - 16:09, napisał(a):

mozliwe ze sie przegrzewa i wpada w throtling, sprawdz temp ew wrzuc jakis benchmark zeby sprawdzic czy zrzuca zegary itp


gdzie to wyczytam w benchmarku czy zrzuca czy nie ?

Zobacz postLance8, o 12 Lipiec 2018 - 16:13, napisał(a):

Masz jakieś programy uruchomione w tle, choćby antywira czy coś?
Dysk może też padać.


własnie wylaczylem defendera a anty wira nawet nie mam wgranego, dysk? 1 gre mam na ssd druga na hdd i to samo...

#7 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3977
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Lipiec 2018 - 16:44

Podaj temp CPU, GPU i SSD podczas grania, w tych momentach gdzie są ścinki, jeżeli będzie wszystko ok to może być problem z dyskiem.

#8 Użytkownik jest niedostępny   MakoSki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 547
  • Dołączył: Pt, 15 Cze 12

Napisany 12 Lipiec 2018 - 16:46

Zobacz postEndriu1987, o 12 Lipiec 2018 - 16:09, napisał(a):

MSI AFTERBURNER i kontrolujesz sobie parametry podczas gry.
Dzięki temu zobaczysz co może być wąskim gardłem w tym przypadku, choć tak długi ścinki są pewnie grubszą sprawą.


tylko ze ja nie mam MSI, zadziała ?

Zobacz postxtn, o 12 Lipiec 2018 - 16:44, napisał(a):

Podaj temp CPU, GPU i SSD podczas grania, w tych momentach gdzie są ścinki, jeżeli będzie wszystko ok to może być problem z dyskiem.


Temp grafiki max 60 stopni.
Temp procesora do 80 dochodzi max.
Temp dysków od 35 do 45 stopni.

#9 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1774
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 12 Lipiec 2018 - 16:54

Proc za słaby.

Zrób defragmentacje dysku.

#10 Użytkownik jest niedostępny   MakoSki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 547
  • Dołączył: Pt, 15 Cze 12

Napisany 12 Lipiec 2018 - 16:58

Zobacz postKorniszonZBeki3, o 12 Lipiec 2018 - 16:54, napisał(a):

Proc za słaby.

Zrób defragmentacje dysku.


i7 7700 HQ 2.80 - za słaby na WOT...?

Zrobie, napisze co z tego wyszlo. Teraz widze podczas grania temp. procesora oscyluje w mdz 65 do 85.

Ten post był edytowany przez MakoSki dnia: 12 Lipiec 2018 - 17:04


#11 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3977
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Lipiec 2018 - 17:11

Spróbuj grać na średnich i vsyncu, wtedy powinno być chłodniej na CPU i GPU. Jak CPU nie będzie przekraczać 70-75st, a ścinki nadal będą to winny może być dysk. Sam kupowałeś SSD, czy już był? Wiesz jaki to model?

#12 Użytkownik jest niedostępny   MakoSki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 547
  • Dołączył: Pt, 15 Cze 12

Napisany 12 Lipiec 2018 - 17:42

Zobacz postxtn, o 12 Lipiec 2018 - 17:11, napisał(a):

Spróbuj grać na średnich i vsyncu, wtedy powinno być chłodniej na CPU i GPU. Jak CPU nie będzie przekraczać 70-75st, a ścinki nadal będą to winny może być dysk. Sam kupowałeś SSD, czy już był? Wiesz jaki to model?


z meneg. urządzeń: dyski

Micron_1100_MTFDDAV256TBN
ST1000LM035-1RK172

takie były

#13 Użytkownik jest dostępny   Lance8 

  • All Lies Lead To The Truth
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2295
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 07

Napisany 12 Lipiec 2018 - 18:08

Na którym masz te gry zainstalowane?
Spróbuj je zainstalować na drugim.

#14 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3977
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Lipiec 2018 - 18:19

Tak jak pisałem zejdź na średnie, włącz vsync, jak będzie wszystko działać płynnie to znaczy że CPU się przegrzewa i zrzuca zegary. Wtedy wyjściem jest podkładka chłodząca.
Jak przy graniu na ustawieniach jak wyżej będzie to samo to trzeba szukać problemu w dyskach i na pierwszy ogień brałbym tego seagata. Trzeba go przetestować pod względem transferów.

#15 Użytkownik jest niedostępny   MakoSki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 547
  • Dołączył: Pt, 15 Cze 12

Napisany 12 Lipiec 2018 - 18:22

Zobacz postLance8, o 12 Lipiec 2018 - 18:08, napisał(a):

Na którym masz te gry zainstalowane?
Spróbuj je zainstalować na drugim.


Bezróżnicy, czy na SSD czy HDD to samo.

#16 Użytkownik jest dostępny   Lance8 

  • All Lies Lead To The Truth
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2295
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 07

Napisany 12 Lipiec 2018 - 18:39

Zmień rozdzielczość podczas grania.

#17 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12200
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 13 Lipiec 2018 - 05:39

jak napisał xtn, włącz vsync w grze (synchronizacja pionowa) i zmniejsz ustawienia, jak będzie OK to znaczy , że temperatury powodują ci zrzucanie taktów

#18 Użytkownik jest niedostępny   MakoSki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 547
  • Dołączył: Pt, 15 Cze 12

Napisany 13 Lipiec 2018 - 08:35

Zrobiłem def. dysków. Zmniejszyłem wszędzie na średnie detale i brak ścinek. Tylko teraz szukać winnego w temperaturach czy obciążeniu procesora? Bo wina dysków to chyba nie jest, czy to HDD czy SSD gra była ulokowana i tak cięło na wysokich. Powiem wam słabo trochę, laptop za 5,5k i ścinki na wysokich...

#19 Użytkownik jest niedostępny   smox 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 159
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 13 Lipiec 2018 - 08:59

Dlaczego się dziwisz? GTX 1050 nie jest kartą do wysokich ustawień. Ciesz się, że gry działają Ci na średnich.

#20 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8417
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 13 Lipiec 2018 - 09:01

GTX 1050 to jest prawie najniższa półka, więc nie masz co się dziwić. W wymagające gry jak chcesz pograć na high to tylko lock fps na 30 cię ratuje i to też w części wymagających gier mogą to być przesadzone ustawienia i spotkasz dropy poniżej 30fps.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych