Forum PCLab.pl: amd ryzen 2400g blue scr miganie ekranu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

amd ryzen 2400g blue scr miganie ekranu

#1 Użytkownik jest niedostępny   jan5 

  • Skoki Narciarskie 2002, serdecznie zapraszam Adam Małysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 16 Lipiec 2018 - 00:38

Zestaw amd ryzen 2400g, msi b350, goodram irdm x 3200.

Podczas korzystania ze zintegrowanej wegi 11 sterownik grafiki przez chwilę przestaje odpowiadać, wyłącza się ekran po czym startuje za jakiś czas. Przy zewnętrznej karcie bluescreeny, za każdy razem coś innego albo w 3d zamyka aplikacje z błędem. Raz na niebieskim ekranie kod błędu sterownika grafiki, raz nvme, raz kernel, raz bad pool header i kilka innych. Pierwszy wyskoczył bluescr z błędem sterownika nvme, więc sprawdziłem na zwykły dysk, ale również pojawiały resety z innymi błędami. Crashe nie występują na zintegrowanej grafice od kąd odinstalowałem najnowszy sterownik i zainstalowałem taki jaki dobrał konfigurator automatyczny z strony. Bios zaktualizowałem do najnowszego ale nic to nie dało. Pamięci w trybie auto nie wyrzucają w memtest błędów ale kiedy załaduje profil xmp1 jest ich prawie tysiąc. Profil xm2 na którym pamięci działają w swoich deydkowanych parametrach, w ogóle się nie ładuje. Wiem, że takie problemy na ryzenach to normalne ale po przejrzeniu innych tematów, problemy ustąpiły np po zainstalowaniu innego sterownika grafiki bądź po aktualizacji biosu. U mnie nie.

Jednak craszchuje na wejdzie. I w 3d marku 06 miałem na samym początku 150 klatek na gtx460 a na wedze 60. Powinno być odwrotnie.

Ten post był edytowany przez jan5 dnia: 16 Lipiec 2018 - 01:27


#2 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16362
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 16 Lipiec 2018 - 12:51

Robiłeś memtesta? Proponuję zrobić porządny test.

#3 Użytkownik jest niedostępny   jan5 

  • Skoki Narciarskie 2002, serdecznie zapraszam Adam Małysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 16 Lipiec 2018 - 17:39

przecież przygody z mem testem opisałem

#4 Użytkownik jest niedostępny   Walther 

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3911
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 16 Lipiec 2018 - 17:46

To jest tylko i wyłącznie problem z ramem :(
Obniż timeingi - domyślam się, że ciężko ale kto kazał Ci kupować płytę Msi oraz goodrama ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5851
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 16 Lipiec 2018 - 18:00

Jak wyżej z podobnym zestawem 2400G, IRDM 3000 oraz MSI B350 PC-Mate też miałem cyrki, BSODy itp.
Tylko to było pod komp raczej biurowy więc jak chodzi Ram na 2666 to dla mnie nie problem (pewnie 2933 spokojnie dałoby się wycisnąć jakby trochę się pobawić napięciami/timingami, ale mi się nie chciało).

#6 Użytkownik jest niedostępny   jan5 

  • Skoki Narciarskie 2002, serdecznie zapraszam Adam Małysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 16 Lipiec 2018 - 18:05

Dzwoniłem już do sferisa żeby zwrócić ram i zamówiłem g.skill 3200mhz. Jest na liscie kompatybilnych ramów. Jak ram działa na 2666 to teraz nawet piszę z tego kompa i filmy działają i przeglądarka, ale gry dają reset.

Ten post był edytowany przez jan5 dnia: 16 Lipiec 2018 - 18:06


#7 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2396
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Lipiec 2018 - 18:39

Możliwe, że winą też są sterowniki GPU, sprawdź czy na 10000% masz najnowsze sterowniki, ponieważ AMD się ostatnio walnęło z linkami do swoich sterowników do APU i przez dość długi czas odsyłały do starej wersji/ źle podpisanej.

#8 Użytkownik jest niedostępny   jan5 

  • Skoki Narciarskie 2002, serdecznie zapraszam Adam Małysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 16 Lipiec 2018 - 19:20

mam 18.7.1 czyli najnowsze. Ustawiłem ram manualnie 2400mhz, 22, 24,24,24,50, 2t i wszystko działa stabilnie. Więc wina ramu, ale zastanawiam mnie jeszcze jedna kwestia, dlaczego w 3d marku 11 wychodzi 3,5tys punktów, a powinno byc 5,5tys. Skąd taka niska wydajność. Jutro oddaje gudramy i biore gskile


Wymieniłem ramy ale jeszcze nie testowałem, odpowiedzią na moje ostatnie pytanie jest hasło: taktowanie pamięci ogromnie wypływa na wydajność karty graficznej wega

Ten post był edytowany przez jan5 dnia: 19 Lipiec 2018 - 00:28


#9 Użytkownik jest niedostępny   jan5 

  • Skoki Narciarskie 2002, serdecznie zapraszam Adam Małysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 31 Lipiec 2018 - 01:32

badziew badziew badziew, mam nowe ramy. Ładują się profile xmp, działają bez błędów na 3200 ale i tak występują restarty. Winne były ramy ale nie tylko. Jak wrzuce karte pod pciex to elegancko wszystko smiga. Wega jest problemem

Ten post był edytowany przez jan5 dnia: 31 Lipiec 2018 - 03:33


#10 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5851
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 31 Lipiec 2018 - 08:24

Cofnij bios do poprzedniej rewizji - tzn nie najnowszej tylko tej poprzedniej. Z marca bodajże. Zapomniałem napisać, że też miałem podobne cyrki.

Napięcie RAM daj 1.360V

Ten post był edytowany przez iwanme dnia: 31 Lipiec 2018 - 08:27


#11 Użytkownik jest niedostępny   heimdall85 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 74
  • Dołączył: Pt, 28 Lip 17

Napisany 31 Lipiec 2018 - 09:23

Zobacz postjan5, o 31 Lipiec 2018 - 01:32, napisał(a):

badziew badziew badziew, mam nowe ramy. Ładują się profile xmp, działają bez błędów na 3200 ale i tak występują restarty. Winne były ramy ale nie tylko. Jak wrzuce karte pod pciex to elegancko wszystko smiga. Wega jest problemem


Może Vega za bardzo kręcona?

#12 Użytkownik jest niedostępny   jan5 

  • Skoki Narciarskie 2002, serdecznie zapraszam Adam Małysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 31 Lipiec 2018 - 10:56

w ogóle nic nie kręcone, a co do zmiany napięcia na 1,36 to tutaj pierwszy raz od kilku lat dostałem jakąś sensowną radę bo już nie resetuje. Ale np. w 3d marku 11 odłącza się na chwilę ekran, nawet po wgraniu starszego biosa

e, du... resetować znowu zaczęło. Nigdy więcej amd, w sumie już tak kiedyś mówiłem

postawiłem jeszcze raz system na starszym biosie z marca to teraz komp się resetuje podczas instalacji sterowników grafcznych

Ten post był edytowany przez jan5 dnia: 31 Lipiec 2018 - 14:23


#13 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2396
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 31 Lipiec 2018 - 15:13

W których slotach masz w ogóle te kości? Pytam bo mnie zainteresował niski wynik w 3d marku, czy CPU-Z pokazuje, że masz RAM w dual channel?

#14 Użytkownik jest niedostępny   jan5 

  • Skoki Narciarskie 2002, serdecznie zapraszam Adam Małysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 31 Lipiec 2018 - 17:46

tak jak napisali wejscia 2a i 2b, pamięc działa w dual na 3200mhz. Teraz komp działa normalnie ale to dlatego że nie korzytam z wegi tylko z gtxa pod pcieex

#15 Użytkownik jest niedostępny   Walther 

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3911
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 31 Lipiec 2018 - 17:52

Tak jak pisałem wcześniej - mogłeś kupić płytę Asusa i wszystko by działało :heu:
Nie zwalaj na AMD ponieważ to nie ich wina a tylko firmy, która robi płyty główne.
Sam posiadam 2400g i jak większość nie mam żadnych problemów ba od włożenia procka w swoją płytę nie spotkał mnie żaden problem.

Ten post był edytowany przez Walther dnia: 31 Lipiec 2018 - 17:52


#16 Użytkownik jest niedostępny   jan5 

  • Skoki Narciarskie 2002, serdecznie zapraszam Adam Małysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 31 Lipiec 2018 - 18:12

zastanawiam czy sie po prostu z kimś nie wymienić na 1600x, nawet nie chce mi się testować i kupować nowej płyty wolę pozbyć się procesora. Poza tym msi podało ze płyta jest kompatybilna z tym procesorem

Ten post był edytowany przez jan5 dnia: 31 Lipiec 2018 - 18:16


#17 Użytkownik jest niedostępny   jan5 

  • Skoki Narciarskie 2002, serdecznie zapraszam Adam Małysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 27 Sierpień 2018 - 03:47

mam teraz ryzena pierwszej generacji i dobrałem ze strony msi pamięci które nie działają jak należy tzn na pierwszy profilu xmp jest ok ale juz drugi się nie ładuje i mimo że na msi deklarują że pamięć zadziała na 2933 to niestety ale nic takiego nie ma miejsca.

#18 Gość_RobONtouR_*

  • Grupa: Goście

Napisany 27 Sierpień 2018 - 05:44

spróbuj na pojedyńczej pamięci :thumbup:

#19 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2396
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 27 Sierpień 2018 - 09:43

Wrzuć z zdjęcia z BIOSu, gdzie będzie pokazana co masz włączone tzn XMP+ czy coś jeszcze? Daj też screen z zakładki memory z CPU-Z.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 27 Sierpień 2018 - 09:46


#20 Użytkownik jest niedostępny   jan5 

  • Skoki Narciarskie 2002, serdecznie zapraszam Adam Małysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 28 Sierpień 2018 - 02:41

najlepszy konfig jaki uzyskałem to 2866-14-14-14-14-28-1 co jest szybsze niż 3400cl16 i na napięciu 1,35

Ten post był edytowany przez jan5 dnia: 28 Sierpień 2018 - 15:36


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych