Forum PCLab.pl: ASUS RT-AC750 (RT-AC53) Problem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASUS RT-AC750 (RT-AC53) Problem

#1 Użytkownik jest niedostępny   EveryDayIsADayDream 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Pn, 23 Mar 15

Napisany 17 Lipiec 2018 - 03:32

Witam,
Na początku tygodnia kupiłem wspomniany router w temacie czyli ASUS RT-AC750 (RT-AC53) i ogólnie byłbym zadowolony z zakupu gdyby nie jeden wielki problem, ogólnie ping zmalał ale pojawiają się częste skoki co kilka-kilkadziesiąt sekund do 200-600ms co przy rozgrywce sieciowej ma jak wiadomo wielkie znaczenie. Internet to 120 od UPC, router Ubee EVW3226 przestawiony oczywiście w tryb Bridge. Działając na Ubee ustawionym jako router wszystko działa i problem się nie pojawia. Pingowanie przez konsolę nie ma znaczenia adres IP, skoki pingu pojawiają się przy każdym adresie IP. Sprawdzałem już różne kable oraz kombinacje kabli oraz wejść/wyjść i już nie wiem co mógłbym zrobić. Czy naprawdę ten router jest taki beznadziejny czy trafił mi się po prostu beznadziejny egzemplarz? Jakiś czas temu miałem Netgear-a R6400 przy tym samym internecie i było wszystko w porządku. Ktoś spotkał się z czymś podobnym, jakieś propozycje co zrobić więcej?

PS. Jeszcze dodam, że pingowane strony z poziomu routera UPC nie mają skoków pingu, a na Asusie już tak, więc nie jest to kwestia systemowa.

Ten post był edytowany przez EveryDayIsADayDream dnia: 17 Lipiec 2018 - 14:56


#2 Użytkownik jest niedostępny   Mkgraf 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 580
  • Dołączył: Wt, 24 Maj 16

Napisany 17 Lipiec 2018 - 08:29

Coś przy konfiguracji musiałeś pochrzanic wykonaj screen z jednego i drugiego routera

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2506
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 17 Lipiec 2018 - 08:45

Odpal WinMTR i pokaż wyniki (kliknij Copy Text to clipboard i wklej go tutaj umieszczając w znacznikach Wstaw kod, przed ostatnia ikona w oknie edycji postu).

#4 Użytkownik jest niedostępny   EveryDayIsADayDream 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Pn, 23 Mar 15

Napisany 17 Lipiec 2018 - 14:41

Zobacz postQwinto, o 17 Lipiec 2018 - 08:45, napisał(a):

Odpal WinMTR i pokaż wyniki (kliknij Copy Text to clipboard i wklej go tutaj umieszczając w znacznikach Wstaw kod, przed ostatnia ikona w oknie edycji postu).


Później wkleję.

Zobacz postMkgraf, o 17 Lipiec 2018 - 08:29, napisał(a):

Coś przy konfiguracji musiałeś pochrzanic wykonaj screen z jednego i drugiego routera


Konfiguracji prawie nie zmieniałem w tych routerach, jedyne co zmieniałem to próbowałem DNS na inne ale testowałem na jednych i drugich (UPC i Cloudflare) oraz przez UPC support zmieniłem z ipv6 na ipv4 bo ich router nie działa jako Bridge na ipv6. Kilka razy resetowałem jeden i drugi, ip pobiera z automatu. Nie zmieniałem żadnych niestandardowych rzeczy, duplex na karcie sieciowej ustawiony na 1Gbps. Późnym wieczorem zrobię screeny ale wątpię czy coś odkrywczego się tam znajdzie.

Ten post był edytowany przez EveryDayIsADayDream dnia: 17 Lipiec 2018 - 14:48


#5 Użytkownik jest niedostępny   EveryDayIsADayDream 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Pn, 23 Mar 15

Napisany 19 Lipiec 2018 - 02:22

Zobacz postMkgraf, o 17 Lipiec 2018 - 08:29, napisał(a):

Coś przy konfiguracji musiałeś pochrzanic wykonaj screen z jednego i drugiego routera


Dodaj obrazek
Dodaj obrazek


Zobacz postQwinto, o 17 Lipiec 2018 - 08:45, napisał(a):

Odpal WinMTR i pokaż wyniki (kliknij Copy Text to clipboard i wklej go tutaj umieszczając w znacznikach Wstaw kod, przed ostatnia ikona w oknie edycji postu).


|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                         router.asus.com -    0 |  100 |  100 |    0 |    8 |  413 |    0 |
|          87-207-244-1.dynamic.chello.pl -    0 |  100 |  100 |   11 |   38 |  437 |   34 |
|            89-75-12-161.infra.chello.pl -    2 |   98 |   97 |    7 |   20 |  431 |    8 |
|        pl-gwc01a-rd1-ae0-2167.aorta.net -    0 |  100 |  100 |   14 |   29 |  437 |   23 |
|        pl-ktw01a-rc1-ae3-2166.aorta.net -    0 |  100 |  100 |   13 |   28 |  437 |   14 |
|          pl-waw26b-rc1-ae40-0.aorta.net -    0 |  100 |  100 |   13 |   37 |  435 |   35 |
|          pl-waw26b-ri1-ae23-0.aorta.net -    0 |  100 |  100 |   13 |   27 |  436 |   15 |
|                           72.14.222.250 -    0 |  100 |  100 |   13 |   27 |  437 |   16 |
|                         108.170.250.209 -    2 |   96 |   95 |   13 |   24 |  330 |   16 |
|                         108.170.234.103 -    2 |   96 |   95 |    0 |   30 |  525 |   17 |
|                waw02s16-in-f4.1e100.net -    2 |   96 |   95 |    0 |   28 |  530 |   22 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

Ten post był edytowany przez EveryDayIsADayDream dnia: 19 Lipiec 2018 - 02:29


#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2506
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 19 Lipiec 2018 - 13:21

Jak pingowałeś z routera UPC to działał on w IPv4 czy IPv6?
Z logu WinMTR wynika że małe straty są już poza Asusem i routerem operatora.

#7 Użytkownik jest niedostępny   EveryDayIsADayDream 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Pn, 23 Mar 15

Napisany 19 Lipiec 2018 - 13:50

Zobacz postQwinto, o 19 Lipiec 2018 - 13:21, napisał(a):

Jak pingowałeś z routera UPC to działał on w IPv4 czy IPv6?
Z logu WinMTR wynika że małe straty są już poza Asusem i routerem operatora.

Oczywiście działał w ipv4, zmieniłem na stałe z ipv6 na ipv4 przez support UPC. Czyli wynika z tego, że to bardziej wina UPC niż sprzętu? Dziwne jest to, że dużo większe straty i skoki pingu są na teoretycznie lepszym routerze Asus-a.

Ten post był edytowany przez EveryDayIsADayDream dnia: 19 Lipiec 2018 - 15:44


#8 Użytkownik jest niedostępny   EveryDayIsADayDream 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Pn, 23 Mar 15

Napisany 20 Lipiec 2018 - 04:37

Router zwracam korzystając ze zwrotu 14-dniowego, nie wiem czy się trafiła wadliwa od nowości sztuka ale oprócz lagów, gubienia pakietów router sypał też błędami po Wi-Fi (widoczne z poziomu dziennika systemowego routera). Czy znajdzie się coś innego sensownego w tym przedziale cenowym ~200zł? Wymagania: porty 1Gbps, dual band, dobry do gier oczywiście po kablu, zasięg nie musi być kosmiczny jednak dobrze by było, żeby całe mieszkanie chociaż objął (w sąsiedztwie jest dużo sieci na kanałach częstotliwości 2,4GHz).

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych