Forum PCLab.pl: Windows 7 obok zainstalowanego już Windows 10 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows 7 obok zainstalowanego już Windows 10 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   radekrp90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Nd, 24 Sie 08

Napisany 17 Lipiec 2018 - 15:59

Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Na obecnym laptopie (Acer F5) mam zainstalowany Windows 10. System zainstalowany jest na partycji GPT (z włączonym UEFI). Do instalacji Windows 7 muszę uruchamiać tryb Legacy, co powoduje że nie widzę Windowsa 10 ani żadnej partycji na oryginalnym dysku. Na próbę zainstalowałem na innym dysku Windows 7 (partycja MBR, tryb Legacy) ale niestety dysk umieszczony w kieszeni nie ma możliwości bootowania...

Wracam więc do punktu wyjścia i tu mam kilka pytań:
- czy jest jakaś możliwość aby zainstalowany już Windows 10 "przerobić" na instalację a'la MBR/Legacy?
- czy zainstalowany na innym dysku Windows 7 MBR/Legacy można w jakiś sposób przerobić aby uruchamiał się w trybie UEFI i był widoczny w boocie Windows 10?
- czy ktoś zna sposób aby dysk zainstalowany w miejsce napędu DVD w kieszeni mógł być widoczny w BootMenu Acera F5?

EDIT:
Dodałem wpis do BCD (przez EasyBCD) i system się "uruchamia". W trybie awaryjnym zatrzymuje się na "classpnp.sys" więc wychodzi na to, że nie ma jakiegoś sterownika/sterowników? Zapewne rozchodzi się o uruchomienie w trybie UEFI zamiast Legacy. Czy istnieje jakakolwiek opcja instalacji sterowników niejako offline czyli bez uruchamiania systemu?

Ten post był edytowany przez radekrp90 dnia: 17 Lipiec 2018 - 18:30


#2 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11025
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 17 Lipiec 2018 - 23:41

raczej uruchomiony przez 10 w trybie uefi nie przstawia się całkowice na tryb legacy, choć powinien - stąd problem z tymi sterownikami pnp, bo 7 używa stare vga, niezgodne z uefi

10 można przestawić w tryb legacy, ale skomplikowane, potrzeba dodatkowego dysku - wprawdzie masz, ale chyba? trzeba z tego dysku bootować; zrobić to można za pomocą dism - ewentualnie jeśli byłbyś zainteresowany mogę poszukać, bo instrukcję gdzieś mam; nie jestem pewien, ale można chyba zamiast bootowania z dysku użyć płytki 10, jeśli nie masz można zrobić ratunkową

proponowałbym inne rozwiązanie, tzn start z usb, czyli z pena - trzeba zapisać kod mbr na penie, potem zrzucić na pen bootloadera 10 w trybie bios, czyli legacy (10 dlatego, że 7 nie startuje), i dopisać 7 do tego bootloadera - easy bcd chyba nieprzydatny - trzeba w 10 zrobić kopię wpisu 10 bcdedit, i potem zmienić na 7, tzn literę dysku - przygotowanie pena w diskpart

select disk numer pena

clean

create partition primary

active

ewentualnie jeszcze sformatowanie partycji w ntfs, czyli format fs=ntfs quick

zapisanie bootloadera 10

bcdboot c\windows /s x: /f bios

bcdboot utworzy na penie bootloadera 10 do startu w legacy

teraz wystarczy dopisać 7 do tego bootloadera

bcdedit /store x:\boot\bcd copy ....

i tu własnie nie pamiętam tego polecnia, chodzi w nim żeby bcdedit skopiował wpis 10 do bcd, tzn wszytkie pozycje standardowego wpisu, tylko oczywiscie identyfikator systemu będzie inny

jeśli ok bcdedit skopiuje, tzn utworzy nowy wpis, i wyswietli identyfikator nowego wpisu, ten identyfikator trzeba zapisać, i zmienić na 7, tzn

bcdedit /store x:\boot\bcd /set {id} os device partition=y:

id- identyfikator x- litera pena y- litera 7

chyba jeszcze raz tak samo tylko zamiast os device tylko device

potem wystarczy ustawić start na legacy usb, i bootloader 10 powinien wyświetlić wybór, po wybraniu 7 powinien startować

nawiasem mówiąc również 10 chyba wystartuje po wybraniu, a to dlatego, ze uefi\bios odnosi się tylko do partycji z bootladerem, nie do partycji z systemami

może wątpliwa litera 7, bo jeśli wystartuje się pena w legacy dysk gpt może być niewidoczny, i 7 może mieć c, czyli literę normalnie 10- trzeba by sprawdzić i skorygować poleceniem /set {id} os device ... przed poleceniami zawsze /store ściezka - store wskazuje, że bcdedit ma to zapisać w bcd na penie, nie normalnie na dysku

ewentualnie jeśli się uda, i 7 wystartuje, możesz zmienić bootloader 10 na penie na bootloader 7 - to samo polecenie dla bcdboot, tylko oczywiscie wklepane w 7 - wtedy 7 będzie automatyxcznie startował z pena; ewentualnie w bootladerze 10 7 jako domyślny, i pokazywanie wyboru np na 3sek

co do tego watpliwego polecenia copy to chyba wystarczy copy {current} albo {default} - nie pamiętam, czy nie /copy, raczej tak - current, default=obecnie wpisany system=10

i jeszce chyba, zapomniałem - 7 musi sie jakoś nazywać w wyborze, więc po copy polecenie /set {id} description=windows 7 - nie jestm pewien tego polecenia, czy np windows 7 nie trzeba w cudzysłowiu

co do dism- tworzy sie obraz 10, i przerzuca na 2 dysk, potem zmienia typ partycji na mbr, tworzy partycję dla systemu diskpartem, i wgrywa obraz z powrotem z odpowiednimi poleceniami dla dism żeby inaczej wgrał bootloadera - poza bootladerem wszystko w zasadzie jest tak samo; chyba wszytko robi się z płytki, w twoim przypadku chyba z płytki ratunkowej

sorry za ewentualne błędy, i pewną chaotycznośc, ale wszystko z pamięci, dośc dawmno nie odświeżanej - ale ważniejsze, moja stara opera nie wyświetla suwaka na forum, i muszę znacznie pomniejszac, żeby cokolwiek napisać, niewygodne - myślałem, że to wina opery, ale w ff tak samo - jakiś problem forum

jeszcze do meritum- możesz eksperymentować na penie, bo na start 10 nie będzie miało to żadnego wpływu; co do dism- ewentualnie sprawdź, czy ten 2 dysk jest widoczny z odzyskiwania=płytka

ps - wszystkie polecenia w cmd w trybie admina

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 18 Lipiec 2018 - 00:01


#3 Użytkownik jest niedostępny   radekrp90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Nd, 24 Sie 08

Napisany 18 Lipiec 2018 - 10:05

Kompletnie nic nie zrozumiałem ale przeanalizuję to na spokojnie.
Wczoraj doczytałem, że problem leży właśnie w sterowniku VGA. Niby należy dodać obsługę GOP ale jak to ogarnąć w W7, który jest de facto zainstalowany?

#4 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2198
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 18 Lipiec 2018 - 19:02

Ale Windows 7 możesz zainstalować na partycji GPT. Problem stanowi VGA.sys czyli Podstawowy sterownik k. graficznej który nie obsługuje UEFI GOP, musisz mieć włączony tryb CSM i wybrać bootowanie UEFI a nie Legacy. Dodatkowo zależy jak masz zrobione UEFI bo w wielu płytach CSM masz rozdzielone na VGA, LAN i SATA w tedy dajesz Legacy dla VGA, UEFI dla SATA i Disable dla LAN. Po instalacji Win 7 i wgraniu driverów dajesz to:

http://forum.pclab.p...&#entry14979284

Robisz restart i w UEFI dajesz wyłącz CSM ba możesz nawet włączyć Fast Boot i Windows 7 się uruchomi z pełną zgodnością z UEFI, jednak jest pewne ale jak będziesz chciał zaktualizować drivery k. graficznej to będziesz musiał w UEFI włączyć CSM dla VGA na czas instalacji driverów k. graficznej, bo jak zapomnisz to czeka cię czarny ekran i brak odpowiedzi bo Windows podczas reinstalacji driverów wgrywa vga.sys.

A i jeszcze jedno jak korzystasz z kompresji CompactOS i masz skompresowane foldery pod Win 10 lub masz wyłączony limit 255 znaków pod Win 10 to tracisz zgodność systemu plików NTFS z wcześniejszymi wersjami Windows.

Ten post był edytowany przez RMS_84 dnia: 18 Lipiec 2018 - 19:07


#5 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11025
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 18 Lipiec 2018 - 20:20

a w boot screen nie ma np configure, itd, żeby dodać ten 2 dysk

boot screen wyświetlany jest z tzw nvram w uefi, do tego nvram można dodać bootloadera programami, ale czy można dodać dysk, i ewentualnie czym, nie wiem; można dodać nawet z 10, tzn chyba bcdedit, ale jak wpisać dysk też nie wiem, dodaje się normalnie folder; ewentualnie spróbuj np program easy uefi; easy bcd też powinien mieć dodawanie do nvram

co do pena - nie takie skomplikowane, pisałem w skrócie, bo z 1 postu wynikało, że jesteś zorientowny, i resztę sobie "dośpiewasz", albo znajdziesz w internecie; jedyną wadą pena byłaby konieczność przestawiania uefi-legacy; ale niewykluczone, że 10 także startowałby z pena (tzn startował reset, i po resecie startowałby z uefi), wiec i to by odpadało

#6 Użytkownik jest niedostępny   radekrp90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Nd, 24 Sie 08

Napisany 19 Lipiec 2018 - 06:14

Zobacz postRMS_84, o 18 Lipiec 2018 - 20:02, napisał(a):

Ale Windows 7 możesz zainstalować na partycji GPT. Problem stanowi VGA.sys czyli Podstawowy sterownik k. graficznej który nie obsługuje UEFI GOP, musisz mieć włączony tryb CSM i wybrać bootowanie UEFI a nie Legacy. Dodatkowo zależy jak masz zrobione UEFI bo w wielu płytach CSM masz rozdzielone na VGA, LAN i SATA w tedy dajesz Legacy dla VGA, UEFI dla SATA i Disable dla LAN. Po instalacji Win 7 i wgraniu driverów dajesz to:

http://forum.pclab.p...&#entry14979284

Robisz restart i w UEFI dajesz wyłącz CSM ba możesz nawet włączyć Fast Boot i Windows 7 się uruchomi z pełną zgodnością z UEFI, jednak jest pewne ale jak będziesz chciał zaktualizować drivery k. graficznej to będziesz musiał w UEFI włączyć CSM dla VGA na czas instalacji driverów k. graficznej, bo jak zapomnisz to czeka cię czarny ekran i brak odpowiedzi bo Windows podczas reinstalacji driverów wgrywa vga.sys.

A i jeszcze jedno jak korzystasz z kompresji CompactOS i masz skompresowane foldery pod Win 10 lub masz wyłączony limit 255 znaków pod Win 10 to tracisz zgodność systemu plików NTFS z wcześniejszymi wersjami Windows.

Wszystko się niby zgadza ale to tylko laptop - opcji konfiguracji w UEFI/BIOS za wiele nie ma. Mam do wyboru tylko UEFI z opcją wyłączenia Secure Boot (to wyłączyłem) oraz Legacy.

Zobacz postglauks, o 18 Lipiec 2018 - 21:20, napisał(a):

a w boot screen nie ma np configure, itd, żeby dodać ten 2 dysk

boot screen wyświetlany jest z tzw nvram w uefi, do tego nvram można dodać bootloadera programami, ale czy można dodać dysk, i ewentualnie czym, nie wiem; można dodać nawet z 10, tzn chyba bcdedit, ale jak wpisać dysk też nie wiem, dodaje się normalnie folder; ewentualnie spróbuj np program easy uefi; easy bcd też powinien mieć dodawanie do nvram

co do pena - nie takie skomplikowane, pisałem w skrócie, bo z 1 postu wynikało, że jesteś zorientowny, i resztę sobie "dośpiewasz", albo znajdziesz w internecie; jedyną wadą pena byłaby konieczność przestawiania uefi-legacy; ale niewykluczone, że 10 także startowałby z pena (tzn startował reset, i po resecie startowałby z uefi), wiec i to by odpadało


Zwyczajnie nie jestem biegły w komendach konsoli aby je w locie przeanalizować, a druga sprawa, jak sam zauważyłeś - dość chaotycznie to napisałeś :)

Podsumowując, jedyną opcją (bez formata) jest na tą chwilę chyba faktycznie przygotowanie pendrive'a z bootloaderem, który uruchomi mi Windows 7 z drugiego dysku twardego z kieszeni.
Opisaną przez Ciebie procedurę uproszczę korzystając z EasyBCD - chyba ogarnie to gdy już jakiś "boot" będzie tam utworzony z konsoli.

Tylko w takim przypadku, aby uruchamiać z pendrive'a w trybie Legacy muszę mieć przywróconą strukturę MBR na dysku z 7-ką - zgadza się?

Ten post był edytowany przez radekrp90 dnia: 19 Lipiec 2018 - 06:17


#7 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11025
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 19 Lipiec 2018 - 20:13

easy bcd może nic nie dać - trzeba mu wskazać pena do zapisania 7, a normalnie zapisuje na dysku - nie wiem, czy jest sposób wskazania

najpierw pen - cmd w trybie admina, i wpisz

diskpart

list disk

select disk numer

clean

create partition primary

active

format fs=ntfs quick

pen oczywiscie podłączony, numer = numer pena w poleceniu list disk

jeśli wszytko ok wpisz exit - diskpart się rozładuje, i wpisz

bcdboot c:\windows /s x: /f bios

x: - litera pena w mój komputer

bcdboot przekopiuje bootloadera 10 na pena

możesz sprawdzić, czy ok, wpisz

bcdedit /store x:\boot\bcd

i enter - powinna się wyświetlić zawartość bcd z pena, w sekcji boot loader powinien być 10, itp - /store = magazyn danych bootowania, czyli plik bcd =boot configuration data, na penie - jeśli ok musisz dodac wpis dla 7, wpisz

bcdedit /store x:\boot\bcd /copy {current} /d "windows 7"

normalnie dodaje się wpis poleceniem create - ale wtedy trzeba wklepać jeszcze kilka poleceń z danymi dla tego wpisu- żeby to uprościc używa się polecenia copy = skopiuj wpis 10, bo wtedy dane dla wpisu sa też kopiowane, a w większości są identyczne - musisz tylko zmienić dane ważne dla bootowania 7; /d = description, czyli nazwa dla tego 2 wpisu, pokaże się w wyborze

po poleceniu /copy .. powinno się wyświetlić że kopiowanie ok z identyfikatorem w klamrach - ten identyfikator (= id poniżej) będzie identyfikatorem 7, musisz go skopiować, albo zapisać

jeśli tak, tzn kopiowanie ok wpisz teraz te dane dla 7, czyli

bcdedit /store x:\boot\bcd /set {id} device partition=y:

i jeszcze raz to samo polecenie, tylko zamiast device wpisz osdevice

y: - litera partycji 7

możesz jeszcze wpisać, w jakiej kolejnosci mają się wyświetlać 10 i 7 w wyborze, wpisz

bcdedit /store x:\boot\bcd /displayorder {current} {id}

tzn najpierw 10 = current, potem 7

ale to chyba w ogóle niekonieczne, standardowo kopia, czyli 7, będzie 2

ewentualnie możezs w ogóle usunąć 10 z wyboru, polecenie

bcdedit /store x:\boot\bcd /displayorder {current} /remove

możesz w ogóle usunąć 10 z bootloadera na penie, polecenie

bcdedit /store x:\boot\bcd /delete {current}

czyli zostanie tylko wpis 7, i powinien startować bez wyboru; polecenia od /displayorder opcjonalne, do obowiązkowe

ewentualnie, jeśli zostawisz 10, bo np startuje z wyboru z pena, i tak będzie wygodniej, możesz ustawić czas wyświetlania wyboru, bo standardowo 30 - polecnie

bcdedit /store x:\boot\bcd /timeout 3

oczywiscie 3 przykład - 0 chyba bcdedit nie przełknie

możesz ustawić tak samo domyślny system, czyli będzie się ładował po tych 3 sek bez wyboru, polecenie

bcdedit /store x:\boot\bcd /default {id}

oczywiście id 7

nie jestem pewien, czy polecenie /delete przejdzie, bo to by znaczyło, że bcdedit usuwa własny system - ale ponieważ usuwa nie z bootloadera na dysku tylko na penie raczej przejdzie

uwaga - polecenie clean dla pena usuwa z niego wszystko; ale nie musisz stosować, jeśli masz pena z plikami nie stosuj clean tylko po select wpisz

list partition

select partition 1

active

oczywiscie wtedy nie możesz formatować - chyba dla bootowania nie ma znaczenia, na penie mogą być także inne pliki; ale gdyby były problemy z bootowaniem, albo z polecniem wgrania bootloadera, czyli bcdboot... lepiej clean, i sformatuj w ntfs, bo windows woli ten format niż normalny na penie fat

czyli najpierw pen - najważniejsze polecenie active, bo zapisuje na penie kod bootowania - potem bcdboot zapisze bootloadera - szablon bootloadera jest w folderze system32\boot - nie widać, bo folder chroniony; bootloader to plik bootmgr i folder boot - w folderze boot jest plik konfiguracji bootowania bcd - bootowanie = kod uruchamia bootmgr, ten otwiera plik bcd, sprawdza konfigurację, odczytuje z pliku gdzie jest system, i uruchamia plik winload.exe z folderu system32 - i dopiero ten plik ładuje system - dlatego bootloader może być na dowolnym urządzeniu, np na penie, na innym dysku, itd

jak napisałem wszystko bezpieczne, bo wszystkie operacje na bootloaderze na penie, wiec żadnych konsekwencji dla 10 - na penie, więc zawsze /store.. musi być w poleceniu dla bcdedit - uważaj, żeby nie nacisnąć enter bez tego store w poleceniu, bo wtedy bcdedit zastosuje do bootloadera na dysku!

jeśli chcesz sprawdzić, co jest w bootloaderze na dysku wpisz tylko bcdedit, i enter - w sekcji boot manager jest wpis pliku bootmgr, natomiast w sekcji boot loader są wpisy systemów

ps - a 7 masz nie na mbr? - ale nawet jeśli nie ma znaczenia, jak pisałem uefi\legacy odnosi się tylko do bootloadera, a ten będzie na penie, więc chyba? bez znaczenia

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 19 Lipiec 2018 - 20:33


#8 Użytkownik jest niedostępny   radekrp90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Nd, 24 Sie 08

Napisany 20 Lipiec 2018 - 11:04

Jestem aż zaskoczony jak sprawnie to zadziałało - dziękuję!
Byłem przekonany, że skoro BIOS/UEFI nie podaje mi 2-go dysku w liście do boot to nie da się go odpalić, a tu proszę.

Więc tak, system uruchomiłem w trybie Legacy - działa bez problemu, zainstalowałem sterowniki, wprowadziłem komendy z proponowanego tematu ale niestety nie daje się uruchomić w trybie UEFI bez VGA. Nie wiem nawet czy odpala się teraz w trybie Legacy, bo już nie chciało mi się sprawdzać.

Tak czy inaczej działa, ma się dobrze choć nie wszystkie komponenty współpracują w sposób zadowalający (np.: nie mogę podłączyć słuchawek Bluetooth Microlab T1 na sterowniku/układzie CSR). Dopasowuje póki co do tego wszystkiego sterowniki, m.in. dla Intel MEI - nie chcą się zainstalować, żadne znalezione w sieci.

Jeśli pojawią się jeszcze jakieś pytania, na które nie znajdę odpowiedzi w zasobach Sieci - będę pytać.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2965
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 20 Lipiec 2018 - 15:40

zmodowane Intel MEI
http://www.mediafire...MEI (modded).7z

Resztę sterowników znajdziesz w Windows 7 Image Updater w katalogu Windows7\Drivers\install\x64

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 20 Lipiec 2018 - 15:43


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych