Forum PCLab.pl: Problem z wyrzucaniem do pulpitu podczas grania - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z wyrzucaniem do pulpitu podczas grania Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kreezy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 03 Lip 18

Napisany 18 Lipiec 2018 - 15:17

Witam, gram sobie w CS:GO i wyrzuca mi często do pulpitu pisząc ze sterownik ekranu przestał działać, gdy ustawie nvidiaInspector i ustawie Base Clock i Memory Clocka na -20 wszystko jest dobrze, ale mam wtedy spadek FPS, ten błąd nie wyskakuje tylko w CS:GO, grając w GTA V to samo mi wyskakiwało, w Wiedźmina jak grałem też, jedyna rzecz która mi pomaga to wlasnie nvidiaInspector gdy ustawiam Base Clocka i Memory Clocka na -20, ale mam wtedy słabszą płynność gry. Co może to powodować?

Specyfikacje komputera:
System: Windows 8.1 64bit
Procesor: Intel® Core™ i5-4460 4 rdzenie po 3.20ghz
RAM: 16gb
Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GTX 660 (przybliżona całkowita ilość pamięci 11110mb =11gb)

#2 Użytkownik jest niedostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15625
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 18 Lipiec 2018 - 15:48

1. Sprawdź sterowniki. Poszukaj najlepszych dla tej karty, jako że nie ma ona już od dawna wsparcia. Możesz wywalić stare DDU i wtedy zainstalować.
2. To jest karta, została wyprodukowana najprawdopodobniej w 2012 roku. Jak była intensywnie użytkowana to mogło dojść do zużycia sprzętu. Inna kwestia że ustawiasz spory spadek (jeśli rozumiem dobrze to 20%?), może warto sprawdzić czy dla innej wartości też jest stabilnie. Możesz użyć innego oprogramowania, np. MSI Afterburner.
3. Jaki zasilacz? Producent, model, moc.

#3 Użytkownik jest niedostępny   RoniSet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 284
  • Dołączył: Wt, 19 Gru 17

Napisany 18 Lipiec 2018 - 15:58

Karta gtx 660 2 GB ma dalej wsparcie, zainstaluj sobie najnowsze sterowniki, pobierz instalke sterów z ich strony, pobierz program Display Driver Uninstaller (PL ) i w trybie awaryjnym Windows uruchomić i odinstalować stare, Sprawdź w panelu sterowania nvidia pod pomocą na górze czy masz tryb debugowania i zaznacz, (Tryb ten obniża zegary do domyślnych wartości, zalecane przy takich kłopotach ) A na koniec to może być wina też zasilacza.

#4 Użytkownik jest niedostępny   kreezy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 03 Lip 18

Napisany 18 Lipiec 2018 - 16:13

Zobacz poststaffer, o 18 Lipiec 2018 - 15:48, napisał(a):

1. Sprawdź sterowniki. Poszukaj najlepszych dla tej karty, jako że nie ma ona już od dawna wsparcia. Możesz wywalić stare DDU i wtedy zainstalować.
2. To jest karta, została wyprodukowana najprawdopodobniej w 2012 roku. Jak była intensywnie użytkowana to mogło dojść do zużycia sprzętu. Inna kwestia że ustawiasz spory spadek (jeśli rozumiem dobrze to 20%?), może warto sprawdzić czy dla innej wartości też jest stabilnie. Możesz użyć innego oprogramowania, np. MSI Afterburner.
3. Jaki zasilacz? Producent, model, moc.


1. Sterowniki cały czas aktualizuje, bo wychodzą coraz nowsze, ostatnia aktualizacja była 26 czerwca bieżącego roku
2. Ustawiam Base Clocka Offset i Memory Clock Offset o -20Mhz i wtedy mnie nie wywala do pulpitu w ogóle.
3. Chieftec be smart, natomiast na zasilaczu nie pisze ile ma W tylko pisze obok zasilacza gdzie się pstryka tym guziczkiem zeby włączyć/włączyć komputer piszę 230V
Dodam, że ten komputer był składany na zamówienie i poprosiłem o jak najlepszy do gier do 4 tysięcy złotych, lecz teraz widzę, że sam jakbym złożył to bym miał 3x lepszego :D
#2 Dodam także, że mam ten problem od początku kupna komputera czyli jakoś od 2-3 lat, oddałem go do serwisu, w którym mi go robili na zamówienie, to nic nie zrobili.

Zobacz postRoniSet, o 18 Lipiec 2018 - 15:58, napisał(a):

Karta gtx 660 2 GB ma dalej wsparcie, zainstaluj sobie najnowsze sterowniki, pobierz instalke sterów z ich strony, pobierz program Display Driver Uninstaller (PL ) i w trybie awaryjnym Windows uruchomić i odinstalować stare, Sprawdź w panelu sterowania nvidia pod pomocą na górze czy masz tryb debugowania i zaznacz, (Tryb ten obniża zegary do domyślnych wartości, zalecane przy takich kłopotach ) A na koniec to może być wina też zasilacza.


1. Sterowniki najnowsze zainstalowane juz dawno
2. Tryb debugowania zaznaczyłem
3. Wydaje mi sie, ze to tez wina zasilacza.

#5 Użytkownik jest niedostępny   RoniSet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 284
  • Dołączył: Wt, 19 Gru 17

Napisany 18 Lipiec 2018 - 16:28

To znaczy że zawsze masz aktualne sterowniki i na każdych ten problem występuje?
Jak zaznaczyłeś tryb debugowania problem też występuje? (bez nvidiaInspector)

#6 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 18 Lipiec 2018 - 16:53

Polecałbym pomierzyć napięcia zasilacza miernikiem pod obciążeniem, pomimo że to Chieftec.

#7 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1452
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Lipiec 2018 - 16:53

U mnie dość dawno temu występował ten problem na karcie od AMD, i nie dało się z tym nic zrobić poza właśnie obniżaniem taktów. Karta na obniżonych taktowaniach chodziła sprawnie przez ponad rok, na rożnych wersjach sterowników( zresztą chyba do tej pory działa, ale lezy w pudełku już), na każdych po zresetowaniu taktowania wracała do błędów. Problem zaczął się mniej więcej po 3 latach użytkowania karty i koniec końcem wyszło ze to zwykłe zużycie materiału, bo producent oryginalnie dał troszkę za duże takty.

PS. Te 20Mhz to praktyczni nic, i spadek nie może być zauważalny.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 18 Lipiec 2018 - 16:57


#8 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 18 Lipiec 2018 - 16:57

do usunięcia.

Ten post był edytowany przez KaroloBC dnia: 18 Lipiec 2018 - 17:19


#9 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2749
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 18 Lipiec 2018 - 16:57

Ja bym polecał szukac nowej karty, bo ona ewidentnie pada...

#10 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1452
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Lipiec 2018 - 17:06

Zobacz postKaroloBC, o 18 Lipiec 2018 - 16:57, napisał(a):

Może mu chodziło o -20%?

A ty czytasz to w ogóle? Jasno napisał " Ustawiam Base Clocka Offset i Memory Clock Offset o -20Mhz i wtedy mnie nie wywala do pulpitu w ogóle." U mnie z tego co pamiętam musiałem chyba nawet obniżyć o jakieś 30-40Mhz, co tez w sumie jest nic.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 18 Lipiec 2018 - 17:07


#11 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 18 Lipiec 2018 - 17:09

do usunięcia.

Ten post był edytowany przez KaroloBC dnia: 18 Lipiec 2018 - 17:18


#12 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1452
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Lipiec 2018 - 17:16

Zobacz postKaroloBC, o 18 Lipiec 2018 - 17:09, napisał(a):

Nie, napisał -20 więc to ty nie czytasz najwyraźniej ;)

<ściana> 4 post od góry, podpunkt 2gi, skoro cytat do Ciebie nie dochodzi

#13 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 18 Lipiec 2018 - 17:18

Zobacz postSary, o 18 Lipiec 2018 - 17:16, napisał(a):

<ściana> 4 post od góry, podpunkt 2gi, skoro cytat do Ciebie nie dochodzi


dobra, rzeczywiście, zwracam honor ;) sugerowałem się pierwszym postem

#14 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1452
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Lipiec 2018 - 17:22

Zobacz postKaroloBC, o 18 Lipiec 2018 - 17:18, napisał(a):

dobra, rzeczywiście, zwracam honor ;) sugerowałem się pierwszym postem

Nic się nie stało, tak czy siak 20 czy nawet te 50 MHz to...nic, i dopóki karta na takich ustawieniach chodzi, to bym się nie martwił, ale odkładał powoli na nową ;)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 18 Lipiec 2018 - 17:22


#15 Użytkownik jest niedostępny   kreezy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 03 Lip 18

Napisany 18 Lipiec 2018 - 19:42

Na nową kartę graficzną czy na co? :D

#16 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1452
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Lipiec 2018 - 19:48

Zobacz postkreezy, o 18 Lipiec 2018 - 19:42, napisał(a):

Na nową kartę graficzną czy na co? :D
Tak na nową kartę, no chyba ze Ci to nie przeszkadza, ale ona pewnie prędzej czy później padnie(choć moja chodziła na obniżonych ustawieniach ponad rok, i nic się nie działo, az w końcu zmieniłem bo po prostu potrzebowałem czegoś mocniejszego).

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 18 Lipiec 2018 - 19:54


#17 Użytkownik jest niedostępny   kreezy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 03 Lip 18

Napisany 22 Lipiec 2018 - 01:52

Zobacz postSary, o 18 Lipiec 2018 - 19:48, napisał(a):

Tak na nową kartę, no chyba ze Ci to nie przeszkadza, ale ona pewnie prędzej czy później padnie(choć moja chodziła na obniżonych ustawieniach ponad rok, i nic się nie działo, az w końcu zmieniłem bo po prostu potrzebowałem czegoś mocniejszego).


No ja odkąd kupiłem komputer i zainstalowałem gry tak mam, wiec od 2 lat jakoś i tak jest cały czas. Musze grac na niskich i wywala mi rzadko, ale jak ustawie wysokie w csie, gdzie on nie ma duzych wymagan to mnie wyrzuca co chwile. W zadna gre nie moge zagrac typu GTA5 czy inne podobnie wymagające bo mi wyrzuca cały czas. A jak odpale nvidiainspector i ustawie base clocka i memory clocka na -20 MHz to mi nie wywala, ale wtedy np jest spadek fpsow w csie.

#18 Użytkownik jest niedostępny   kreezy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 03 Lip 18

Napisany 26 Lipiec 2018 - 08:43

do usunięcia.

#19 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1452
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 26 Lipiec 2018 - 09:23

Zobacz postkreezy, o 22 Lipiec 2018 - 01:52, napisał(a):

No ja odkąd kupiłem komputer i zainstalowałem gry tak mam, wiec od 2 lat jakoś i tak jest cały czas. Musze grac na niskich i wywala mi rzadko, ale jak ustawie wysokie w csie, gdzie on nie ma duzych wymagan to mnie wyrzuca co chwile. W zadna gre nie moge zagrac typu GTA5 czy inne podobnie wymagające bo mi wyrzuca cały czas. A jak odpale nvidiainspector i ustawie base clocka i memory clocka na -20 MHz to mi nie wywala, ale wtedy np jest spadek fpsow w csie.

2 lata to dość sporo, w ciągu tego czasu nie mogłeś odłożyć na nową kartę? ;) (nie mówiąc już ze jeśli miałeś tak od samego początku, to nie wiem dla czego nie zwróciłeś karty. Ile karta miała gwary?? Jak 3 lata, a masz ją od 2, to jeszcze możesz składać reklamacje)

#20 Użytkownik jest niedostępny   kreezy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 03 Lip 18

Napisany 26 Lipiec 2018 - 13:55

Zobacz postSary, o 26 Lipiec 2018 - 09:23, napisał(a):

2 lata to dość sporo, w ciągu tego czasu nie mogłeś odłożyć na nową kartę? ;) (nie mówiąc już ze jeśli miałeś tak od samego początku, to nie wiem dla czego nie zwróciłeś karty. Ile karta miała gwary?? Jak 3 lata, a masz ją od 2, to jeszcze możesz składać reklamacje)


Właśnie mogłem, ale nie wiedziałem, ze to jest spowodowane kartą, bo nawet jak oddawałem do serwisu, nie wiedzieli co to może być. Ale teraz sobie kupię kartę właśnie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych