Forum PCLab.pl: Coffee Lake a Windows 7 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Coffee Lake a Windows 7

#1 Użytkownik jest niedostępny   HappOn 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 15 Lip 18

Napisany 19 Lipiec 2018 - 02:03

Witam, postanowiłem zmienić platformę na Coffee Lake ale w miarę możliwości nie zmieniać systemu na Windows 10 z Windowsa 7. Na jednej ze stron przeczytałem, że 8 gen. Intela nie współgra z Windowsem 7 (jakieś problemy z USB, czy coś takiego). Czy jest jakakolwiek szansa/opcja żeby uniknąć takich problemów? Systemu nie chcę stawiać na nowo, tylko podpiąć dysk z zainstalowanym win 7 pod nową platformę.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Endriu1987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 344
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 18

Napisany 19 Lipiec 2018 - 03:45

8gen nie wspiera systemów poniżej Win10.
Kombinatorstwo na YT znajdziesz jak ze wszystkim, ale nigdy nie będzie to stabilne jak wskazany do tego system, tj. Win10 i nie polecam kombinować.

#3 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2198
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 19 Lipiec 2018 - 03:51

8 Gen z Z370 jest wspierany i działa ok. Jedynie H370 i nadchodzący Z390 nie są wspierane ale i tak działa za wyjątkiem braku driverów dla USB 3.1 dla Windows 7 ale i to da radę obejść wystarczy kupić kartę PCIe USB 2.0 lub 3.0

No i oczywiście od 6Gen należy integrować drivery USB 3.0 z obrazem Win 7 po za tym Microsoft zapodał programową blokadę na Windows Update by wymusić migrację do Win 10 ale AtakSnajpera zrobił fix zdejmujący blokadę.

Ten post był edytowany przez RMS_84 dnia: 19 Lipiec 2018 - 03:54


#4 Użytkownik jest niedostępny   RoniSet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 284
  • Dołączył: Wt, 19 Gru 17

Napisany 19 Lipiec 2018 - 08:03

tu masz
http://forum.pclab.p...n-Threadripper/

#5 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17405
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Lipiec 2018 - 08:36

To też zależy od płyty głównej.

Np. na obecnym Asus Z370 Prime A nie da się zainstalować WIN7, ponieważ nie wykrywa klawiatury i myszki - USB.

Ale na np. MSI Z370 SLI PLUS można instalować WIN7 :)

Dla czego ?

Ponieważ w biosie MSI jest opcja wyboru instalowanego systemu - fantastyczna opcja.

Jest WIN10 i WIN7.

Płytę miałem i właśnie w ten sposób instalowałem WIN7, by później przejść aktualizacją na WIN10.

Chodzi o to, że mam licencję na WIN7 PRO i żeby WIN10 został aktywowany na nowej platformie, muszę wcześniej zainstalować WIN7 i go aktywować.

#6 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1355
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 19 Lipiec 2018 - 08:46

Z tego, co sie orientuje - instalujesz odrazu Win 10 i aktywujesz kluczem od Win7

#7 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5860
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 19 Lipiec 2018 - 09:02

Zobacz postleven, o 19 Lipiec 2018 - 09:36, napisał(a):

Np. na obecnym Asus Z370 Prime A nie da się zainstalować WIN7, ponieważ nie wykrywa klawiatury i myszki - USB.

To, że Ty nie umiesz, nie znaczy, że się nie da :). Trzeba tylko sterowniki do instalatora wgrać.

#8 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17405
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Lipiec 2018 - 09:59

Nie każdy potrafi integrować sterowniki do obrazu systemu.

Pokazałem tylko, że nie które płyty główne na 8 generacje Intela potrafią przyjąć WIN7 i jest to zależne od ich biosów.

#9 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16362
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 19 Lipiec 2018 - 11:15

Na asrocku działa, tylko musisz sobie zintegrować sterowniki z instalatorem systemu, będzie łatwiej. Problem jest ale da się go przejść.

#10 Użytkownik jest niedostępny   lidek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 384
  • Dołączył: Wed, 15 Lip 09

Napisany 19 Lipiec 2018 - 14:29

Nie trzeba nic integrować, bo w biosie można ustawić odpowiednią opcję odnośnie usb. Na moim Asus Z370-A zainstalował się Windows 7, a potem trzeba było wgrać odpowiednie sterowniki.

#11 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17405
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Lipiec 2018 - 17:31

Asus Z370 Prime A ?

U mnie nie da się zainstalować WIN7, bo nie ma możliwości używania klawiatury i myszki pod USB.

A może masz jakiś wypaśny obraz ISO WIN7 x64 ?

Wersja PRO ?

#12 Użytkownik jest niedostępny   lidek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 384
  • Dołączył: Wed, 15 Lip 09

Napisany 19 Lipiec 2018 - 17:49

Zakładka Advanced\usb configuration\ usb keyboard and mouse simulator . Podpowiem, że można instalować stery od Asus Z270-A (to czego nie ma pod windows 7 bierzemy z z270-a, to co jest dla windows 7 z 370-a i już) , tylko nie aktualizować ich potem automatycznie czymś, bo przestanie działać np. usb i instalacja od nowa windy ;)
Generalnie wszystko działa.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2970
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 19 Lipiec 2018 - 17:51

Cytuj

AtakSnajpera zrobił fix zdejmujący blokadę.

p_lider jest autorem wuacpufix nie ja!
http://forum.pclab.p...fikacji-plików/

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 19 Lipiec 2018 - 17:52


#14 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17405
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Lipiec 2018 - 18:00

Zobacz postlidek, o 19 Lipiec 2018 - 18:49, napisał(a):

Zakładka Advanced\usb configuration\ usb keyboard and mouse simulator . Podpowiem, że można instalować stery od Asus Z270-A (to czego nie ma pod windows 7 bierzemy z z270-a, to co jest dla windows 7 z 370-a i już) , tylko nie aktualizować ich potem automatycznie czymś, bo przestanie działać np. usb i instalacja od nowa windy ;)
Generalnie wszystko działa.


No jest takie coś, jak ta cała symulacja :P

Dzięki za podpowiedź.

#15 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2198
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 19 Lipiec 2018 - 22:55

Zobacz postAtak_Snajpera, o 19 Lipiec 2018 - 17:51, napisał(a):

p_lider jest autorem wuacpufix nie ja!
http://forum.pclab.p...fikacji-plików/


Ok sorry. Ale dzięki za sprostowanie mojego byka.

#16 Użytkownik jest niedostępny   lukipele 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 291
  • Dołączył: Wt, 30 Paź 12

Napisany 19 Lipiec 2018 - 23:37

Zobacz posteNeSik, o 19 Lipiec 2018 - 08:46, napisał(a):

Z tego, co sie orientuje - instalujesz odrazu Win 10 i aktywujesz kluczem od Win7


Metoda jeszcze działa? Wiem, że jeszcze ja początku roku można było tak zrobić.

#17 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18021
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 20 Lipiec 2018 - 00:05

działa bez problemu

#18 Użytkownik jest niedostępny   Szwarcu 

  • y u no !?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3868
  • Dołączył: Nd, 05 Kwi 09

Napisany 20 Lipiec 2018 - 00:36

Zobacz postEndriu1987, o 19 Lipiec 2018 - 04:45, napisał(a):

8gen nie wspiera systemów poniżej Win10.
Kombinatorstwo na YT znajdziesz jak ze wszystkim, ale nigdy nie będzie to stabilne jak wskazany do tego system, tj. Win10 i nie polecam kombinować.


Ciekawy jestem ... jak długo jeszcze będą powielane te bzdury.
Z370 + 8gen działa normalnie pod W7

#19 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1672
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 20 Lipiec 2018 - 11:31

Zobacz posteNeSik, o 19 Lipiec 2018 - 08:46, napisał(a):

Z tego, co sie orientuje - instalujesz odrazu Win 10 i aktywujesz kluczem od Win7

Ja tak wczoraj zrobiłem, a dzisiaj zrobiłem format jak skończy instalować aktualizacje
to mam nadzieje ze zadziała drugi raz.
Niby windows7 jest szybszy ale są momenty że może się zaciąć jak ma
mocno obciążony procesor a windows 10 jakoś potrafi z tego wyjść.

#20 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2198
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 22 Lipiec 2018 - 00:53

Zobacz postSzwarcu, o 20 Lipiec 2018 - 00:36, napisał(a):

Ciekawy jestem ... jak długo jeszcze będą powielane te bzdury.
Z370 + 8gen działa normalnie pod W7


Tak jak już wielokrotnie mówiłem do Z370 można bezproblemowo instalować Win 7 ale wymaga integracji driverów USB 3.0 problem zaczyna się od H370 (i podobnych kastratów) oraz w nadchodzącym Z390 które natywne wspierają USB 3.1 zamiast USB 3.0 a driverów USB 3.1 Intel nie zamierza wydać pod Win 7. Podobnie poinformowało AMD że Ryzen 3 nie otrzyma driverów USB 3.1 dla Win 7. Oczywiście hard-korzy kupują karty USB PCIe i obchodzą brak wsparcia dla USB 3.1. Ale oczywiście tu na forum niektórzy pseudo spece informują że niemożna instalować Win 7 od Z270 bo Microsoft zabrania tego pokazując komunikat z WU.

Zobacz postlukipele, o 19 Lipiec 2018 - 23:37, napisał(a):

Metoda jeszcze działa? Wiem, że jeszcze ja początku roku można było tak zrobić.


A dlaczego by nie miała działać ? Microsoft w ten sposób zaprasza do migracji z Win7/8.1 do Win 10. Choć według mnie Win 7 to najładniejszy system od Microsoftu i umrze dopiero po 2019 roku przez brak CSM w UEFI Class 3.

Ten post był edytowany przez RMS_84 dnia: 22 Lipiec 2018 - 00:57


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych